Hopp til hovedinnhold

Spør en ornitolog

Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.

Still et nytt spørsmål

Besvarte spørsmål

Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse

Viser 46 839 til 46 863 av totalt 49 949 spørsmål


#Sykdom og skader

Skjære

Hei,
Jeg fant en skjære liggende midt i et veikryss tidligere i dag. Den lå og "hyperventilerte", og gjorde ingen tegn til å ville flykte da jeg tok den opp. Dagen i dag var veldig varm, så jeg tok den med hjem og dryppet vann inn i nebbet dens, og lot den få litt vann i hodet da den så ut til å være overopphetet. Har satt den i et hundebur for kvelden, og satt inn litt kattemat (våtfor),vann og brød til den. Ser at den fortsatt puster tungt av og til. Hva kan feile den? Den hopper rundt i buret så beina er ikke skadet, men vi har ikke sjekket om den kan fly enda. Synes du vi skal slippe den ut selv om den puster rart?

S. (23.07.2008)

Svar:

Det høres ut som at denne fuglen kan ha kollidert med en bil. Da kan den ha indre skader som ikke er synlige. Du har håndtert den helt riktig. Skadde fugler kan man ta hjem, sette i et kasse og gi dem vann og mat. Hvis de ikke er hardt skadet eller har synlige bruddskader, så vil de gjerne komme seg i løpet av noen timer til et par dager. Er skaden for stor, dør fuglen. Desverre er det ikke alltid like lett å vurdere om en fugl har skader som kan leges eller om de er dødelige.

Roar Solheim (30.07.2008)


#Økologi og atferd

Merkverdig svane

Hei!

Her om dagen så jeg en svanefamilie som på en måte hadde det høyre benet plassert over stjerten, og de svømte rundt med kun det venstre benet! jeg har aldri sett noe liknende før, og lurte på om det er noe svaner gjør til vanlig, eller om det er en deformasjon av noe slag?

P.G. (24.07.2008)

Svar:

Du har sett andefuglenes litt underlige måte å strekke og hvile foten på. Da løfter de foten opp bak og over stjerten, og spenner ut tærne slik at svømmehuden står som et seil på ryggen til fuglen. Det ser unektelig noe underlig ut, og første gang man ser det kan man virkelig lure på om fuglen er syk eller skadet. men altså - dette er helt normal oppførsel for svaner og andefugler.

Roar Solheim (30.07.2008)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Store flokker på Nesodden

Akkurat i disse dager svermer det store flokker med fugl over Nesodden i Akershus. De slår seg ned i trær og holder et svare leven. De er brune/grå av fagre. Større enn spurv, men mindre enn trost. Nebbet er spisst. Når de flyr er vingene lysere bakover mot stjerten, sett nedenfra. Hva slags fulgl er det?

N. (23.07.2008)

Svar:

Dette er sannsynligvis flokker av stær.

Roar Solheim (30.07.2008)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

kjempe nyskjerrig

har en campingvogn ved møkeren på østlandet, i 3 dager har vi sett 3 sorte fugler som ser ut som kanadagås, men lyden deres høres ut som et luft horn, å lurer på hva slags fugel er det ?

K.O. (24.07.2008)

Svar:

Dette er sannsynligvis kanadagjess - de kan være temmelig bråkete, og ikke ulik den lydbeskrivelsen du gjengir. Kanadagjess hekker også flere steder i det området du refererer til.

Roar Solheim (30.07.2008)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Hvilken fugl er dette?

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei!
Jeg bor på vestsiden av Karmøy. Etter en uke med kraftig vestavind landet denne fuglen på plenen min. Ser litt måkeaktig ut, men jeg har aldri sett en sånn før her.
Kan dere hjelpe oss ?

S.T. (17.07.2008)

Svar:

Dette er en ungfugl av en hettemåke.

Roar Solheim (30.07.2008)


#Diverse

sauer

jeg har hørt et rykte om at vist sauer kommer i vann som de ikke kan stå i vil det lekke vann inn igjennom rompen på den og til slutt så synker den. er dette sant eller ikke?

S.K. (24.07.2008)

Svar:

INGEN dyr suger til seg vann på en slik måte! Men det KAN tenkes at en sau med mye ull kan bli så tung i vannet at den ikke klarer å svømme særlig lenge, og at den da vil drukne.

Roar Solheim (30.07.2008)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Fugl som "breker"

Hei
Vi bor i utkanten av østmarka i Oslo og har i sommer hørt en merkelig fuglelyd. Høres ut som 1-2 sekunder med en geit/sau som monotont breker. Den holder på stort sett hele dagen, blir stille på kvelden. Kan det være en fugleunge av noe slag? Kan ikke huske å ha hørt denne lyden før.

E.V. (26.07.2008)

Svar:

Beskrivelsen din av lyden kan tyde på at du har hørt en enkeltbekkasin. Den spiller ved å fly høyt oppe i lufta og stupe ned. Når den stuper vibrerer de ytre stjertfjærene slik at de lager en mekrende lyd.

Roar Solheim (30.07.2008)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Fløy på ruta men livnet til

Bilde vedlagt spørsmålet

Denne fløy på stuevinduet vårt

Den finnes ikke på fuglemateren, men tuslet omkring i skogen to døgn senere. Litt usikker på flyging. Men hvem er denne fuglen som jeg fikk i nærbilde

A. (26.07.2008)

Svar:

Dette er en bokfink, enten en hunn eller en ungfugl fra i sommer. Den fikk seg nok en hjernerystelse, og forhåpentligvis kom den til hektene igjen etter en stund.

Roar Solheim (30.07.2008)


#Økologi og atferd

Fugleegg

Må fugler parre seg for å få egg, eller kan en hunnfugl alene få egg som ikke blir til fugler? Og har disse eggene da plommer?

E. (27.07.2008)

Svar:

Høner legger egg med gul plomme selv om de ikke har en hanne som de blir parret av. Men eggene er da ubefruktet, og kan ikke utvikle et foster. Egget er opplagsnæring til det voksende kyllingfosteret. Uten befruktning starter ingen fosterutvikling.

Roar Solheim (30.07.2008)


#Økologi og atferd

Spurv unger

Hei, det er en spurv familie som bor i veggen på et gammelt hus ved der vi bor. Foreldrene flyr inn og ut av en liten sprekk i veggen, og ungene har ennå ikke forlatt reiret.. har ungene kanskje problemer med å komme ut? Eller er ungene fortsatt for små til å forlate reiret?

L. (27.07.2008)

Svar:

Gråspurv kan ha flere kull i løpet av en sommer, og de kan hekke langt ut på høsten. Ungene er i reiret noen uker før de hopper ut. Da blir det stille i reiret, og dere vil vel også se ungene bli matet av foreldrefuglene ute.

Roar Solheim (30.07.2008)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Ørn

Hei. Vi lå i båten ved Håøya utenfor Drøbak i Oslofjorden i går. Da så vi en Ørn som satte seg i en død furu et stykke unna.I kikkerten så det ut som den hadde ganske lys grå fjerdrakt, hva slags ørn var dette? Ser stadig ørn som seiler ganske høyt på himmelen i dette område.

M.S. (28.07.2008)

Svar:

Ikke helt enkelt å si, beskrivelsen alene er ikke tilstrekkelig til å avgjøre arten, men det kan godt ha vært en voksen havørn.

Roar Solheim (30.07.2008)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Småskarv eller.....

Har sett en spennende fugl i Farris som svømmer godt som en and og har et veldig vingespenn når den flyr. Farge sort med lang hals med noe hvitt på hode/ansikt.Hvilken fugl er dette tro.

N.N (28.07.2008)

Svar:

Sannsynligvis en storskarv - de opptrer ofte i ferskvann, og kan opptre langt inn i landet.

Roar Solheim (30.07.2008)


#Diverse

Havørn flmet over Hetlevik på Askøy 25.07.2008

Er det vanlig å se havørn så langt sør. De var to fugler som svevde, den ene ble plaget av en måke. Var heldig som fikk filmet et fantastisk øyeblikk. Er ikke så flink med tekniske ting men opptaket lgger på DV-bånd.

D.A.S. (29.07.2008)

Svar:

Havørna hekker nå langs store deler av Hordaland og Rogalands kysten. De har også såvidt etablert seg i Vest-Agder, og kommer nok snart til å etablere seg langs kysten av Aust-Agder og Telemark også. Men det er ikke alltid like lett å se dem, selv om de hekker i et område, for de kan være ganske anonyme ved hekkeplassen.

Roar Solheim (30.07.2008)


#Økologi og atferd

Nøttekråker

Hei, vi bor på Korsvoll i Oslo og i går morgen så vi to nøttekråker på konglejakt i det vi tror er en sembrafuru i nabohagen. Vi lurer på om dere vet om det er mange nøttekråker i byen/Norge?

L.L. (30.07.2008)

Svar:

Ja, det lever nøttekråker i og rundt Oslo. Om høsten trekker de gjerne ned i bynære områder og leter etter hasselnøtter. Nøttene frakter de ut i barskogen hvor de gjemmer dem til vinteren og neste vår.

Roar Solheim (30.07.2008)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Fugl ved foringsbrettet

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei
Lurer på om dere kan fortelle meg hva slags fugl dette er? Den er noe sky, men kommer gjerne på besøk ved foringsbrettet. Den er ca like stor som en Bokfink.

A. (22.07.2008)

Svar:

Dette er en gulspurv. Du har fotografert en hann.

Roar Solheim (22.07.2008)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

hei

Bilde vedlagt spørsmålet

hva slags fugl så jeg her ? litt stor med lyst nebb,tenker på gråtrost men er usikker..fuglen var sky så det ble desverre uklart fullfart bilde -

D. (20.07.2008)

Svar:

Dette er en ungfugl av svarttrost.

Roar Solheim (20.07.2008)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Merkelig måkelignende fugl !

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei!
Jeg bor på vestsida av Karmøy. Etter lengre tids kraftig vind fra vest, kom denne fuglen dalende ned på plenen.
Er litt måkeaktig men har aldri sett en sånn her før.
Den var åpenbart ikke vant med hverken mennesker eller biler, så vi kom ganske nær den.
Kan dere si hvilken fugl det er ?

S.T. (20.07.2008)

Svar:

Dette er en ung hettemåke.

Roar Solheim (20.07.2008)


#Diverse

Få/ingen fasaner på øvre romerike?

Hei!
Etter tidligere utplassering av 'gjesten' fasan, har det etablert seg noen ville fasaner i visse områder. Jeg stusser over at disse finnes både nord for meg (Mjøsa-omr.) og syd for meg (Bærum/Asker), mens jeg her på øvre romerike aldri har sett/hørt fasan. Er dette tilfeldig? Sprer disse fuglene seg kanskje ikke så langt ut fra stedet man opprinnelig satte dem ut? Topografien (Nannestad, Ullensaker) synes å være perfekt. Er det for mye rev her?

E.D. (19.07.2008)

Svar:

Fasaner sprer seg nok ikke langt fra der de har blitt klekket eller sluppet ut, derfor er det nok helst på steder hvor det har blitt satt ut fasaner at de fremdeles forekommer. Snørike vintre kan redusere bestanden kraftig, og de kan også lett bli spist av rødrev og f. eks. hønsehauk. Ofte er det mating fra folk vinterstid som holder liv i lokale fasanforekomster. Siden fasanene er satt ut i Europa fra Asia, så er det ikke så underlig om de har problemer med å overleve uten slik mating.

Roar Solheim (19.07.2008)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Hva er dette?

Bilde vedlagt spørsmålet

denne gjengen traff vi hver kveld på et vann her nord for Bodø. De var ganske skye, så dette var det nærmeste vi kom før de flakset avgårde. Hva er dette slags fugler?

H. (18.07.2008)

Svar:

Dette er en flokk laksender.

Roar Solheim (18.07.2008)


#Diverse

Forlatt fugleunge???

utenfor døra mi, fant jeg en liten fugl. Den er brun og gråaktig med gul farge nede på vingene. Er på str med en spurv. Noe av fuglen er litt dunaktig og myk- og med dette tenker jeg at det er en unge. Det kan fly lavt ett par meter, såvidt jeg har sett. Ellers virker den veldig tam. Jeg har tittet litt rundt åstedet om det kan være noe reir i nærheten, men kan ikke finne noe. Jeg har bært ungen oppe i en balje med et teppe han kan ligge på og vann og brødsmuler. Et teppe ligger også over, for det virker som den vil sove fordi han vrir hodet til siden og biter til på en måte bakover. Nå har jeg lest at det er ikke lov og beholde slike fugler, og det har jeg ikke tenkt til heller, men det blåste litt når jeg fant han og det er meldt sterkere vind i natt, og der jeg fant han er det ikke noe ly. Og tenk hvis moren ikke finner han. Jeg leste nettopp på nettet at fugleunger hopper frivillig ut av redet, mens moren allikevel passer på. Det skulle jeg gjerne visst for ett par timer siden.. Skal jeg la han ligge inne i balja for natten og slippe den ut i morgen tidlig eller skal jeg gjøre det nå?? Jeg finner ikke ut av hva som er mest riktig. Håper jeg kan få et svar hva som er mest riktig, da vet jeg hvertfall i ettertid hva jeg burde ha gjort.....tror jeg slepper den ut igjen på samme sted, men lar den være i balja, den har litt vegger for ly, - og da kan moren se han hvis hun er i nærheten pluss at fuglen kan komme seg ut hvis den vil....

Mvh Bjørg

B.H. (16.07.2008)

Svar:

Det høres ut som om dette kan være en grønnfink unge. Slike uthoppede fugleunger er ikke forlatt av foreldrene, selv om de ikke kan fly fullgodt, og selv om du ikke ser de voksne fuglene i nærheten. Derfor er det beste du kan gjøre å sette ut ungen der du fant den snarest.

Roar Solheim (16.07.2008)


#Økologi og atferd

Sidensvans

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei! Jeg ble litt forundret da jeg fikk øye på 2 sidensvanser ved ei tjønn i Meråker i helga. Trodde de bare kom innom Norge på høsten, når de er på vei sørover.. Er det vanlig å finne de her på sommerstid også?

D.J. (14.07.2008)

Svar:

Meråker ligger godt innenfor sidensvansenes hekkeutbredelse (de er funnet hekkende sør til Hedmark), så du har nok møtt på sidensvanser som hekker i området!

Roar Solheim (14.07.2008)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

En merkelig entonig lyd fra en mellomstor brunsort fugl med lyst nebb.

I morges hørte vi en fugl som laget en veldig sterk, litt langtrukket, ren tone med et par- tre minutters mellomrom. Det hørtes veldig spesielt ut, nesten som en sirene. Fuglen satt på baksiden av stammen på et furutre lagde krafselyder i barken. Jeg så den først da den fløy, og den var kraftig, brunsort med lyst nebb, og større enn en svarttrost. Hvilken fugl kan det være som lager en så spesiell lyd og ser slik ut?? - Jeg fant den ikke i fugleboka mi. Så jeg er takknemmelig for svar.

B.F.B. (14.07.2008)

Svar:

Det høres ut som at du har truffet på en svartspett. Den er ensfarget svart med litt rødt på hodet (nakken hos hunnen), i tillegg er nebbet lyst gulhvitt. Den har kraftige, fløytende rop og klatrer opp trestammene slik at det blir krafselyder.

Roar Solheim (14.07.2008)


#Økologi og atferd

Hva slags fugl er dette?

Bilde vedlagt spørsmålet

Denne har vi i hagen vår inn i mellom, men det ser ut til at skjærene plager den fælt. Hvilken fugl er det?

E.B. (13.07.2008)

Svar:

Dette er en gråtrost. Hvis skjærene er etter den, så er det kanskje fordi de leter etter gråtrostunger som de kan spise. Men gråtrostene vet absolutt å forsvare seg - de driter ned "fiender" så de blir helt klissete og ute av stand til å fly! Skjærene må bare passe seg!

Roar Solheim (13.07.2008)


#Diverse

Islandsjaktfalk

Jeg så en meget lys jaktfalk i Tanadalføret sist uke. Kan det være den som er omtalt i november 2007 på denne websida og som skulle ha dannet par med en "vanlig" jaktfalk?

E.S. (13.07.2008)

Svar:

Kan godt tenkes. Det dukker opp hvite eller lyse jaktfalker i Norge av og til, helt ned til midt-Norge, så det er ikke overraskende at de viser seg i Finnmark.

Roar Solheim (13.07.2008)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Bøksanger

Er interessert i fugler og i de seneste årene har det trukket nordover til Saltdal en del fuglearter som ikke var her før.
I år har jeg blant annet registrert bøksanger. Sangen kan man jo ikke ta feil av, selv om den ikke er så lett å se inne i løvverket.
Kan du si noe om hvor vanlig det er at den kommer opp til midten av Nordland?

B.K. (11.07.2008)

Svar:

Bøksangeren er påvist som hekkefugl over mye av Sør-Norge (i skog), og er funnet mer spredt helt nord til Troms. Også i Saltdal er den registrert, selv om den neppe er spesielt vanlig der. Dette er registreringene fra Norsk Fugleatlas (1994). Arten kan ha endret forekomst siden da. Bøksangeren opptrer i nesten all slags skog, bare trærne er store og står litt åpent, nesten med park-preg. Hvis skogen har den rette strukturen, kan bøksangeren opptre i gran, furu, bjørk og bøkeskog, så navnet "bøk"sanger er kanskje litt misvisende.

Roar Solheim (12.07.2008)

««første 46 839 - 46 863 av 49 949 siste»»