Spør en ornitolog
Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.
Still et nytt spørsmålBesvarte spørsmål
Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse
Viser 18 500 til 18 524 av totalt 49 931 spørsmål «forrige neste»
Vinduskjær kjøttmeis
Hei, VI bor tett opp mot skogen og har mange fugleslag tett opp mot huset. Den siste uken har vi hatt en kjøttmeis som rett og slett ikke klarer og la vinduene våre være i fred. Den flyr fra vindu til vindu rundt hele huset og gjennom hele dagen. Den dunker i vinduet før den setter seg på karmen. Den begynner gjerne fra soloppgang og holder på til solnedgang. Først var dette sjarmerende, men nå vet vi ikkehelt hvordan vi skal bli kvitt denne lille ''terroristen'' ;)
A.K. (30.03.2020)
Svar:
Det spørs om den ser sitt eget speilbilde som en konkurrent den forsøker å jage bort. Vanskelig å få slutt på dette uten å dekke vinduene til på utsiden.
Roar Solheim (30.03.2020)
Stær
Hvert år kommer det stær i fuglekassa mi, også nå i år, i dag. Er det samme stærfamilie som kommer igjen eller er det helt tilfeldige fugler som finner kassa mi?
R.S. (30.03.2020)
Svar:
Noen ganger er det samme fugl (helst samme hann), men noen ganger er det også nye individer.
Roar Solheim (30.03.2020)
Hvilken fugl er dette?
Et knapt dusin fugler satt plutselig i det japanske kirsebærtreet forleden dag. Jeg har aldri sett dem før her i Hordaland, men tenkte at det kanskje var en slags finker? De er mye større enn vanlige småfugler (meis, spurv etc.) og har en klar gul fargestripe på stjert og vinger.
J.H. (30.03.2020)
Svar:
Dette er en sidensvans.
Roar Solheim (30.03.2020)
Avstand mellom meisekasser
Hei! Hvor lang avstand bør man ha mellom fuglekasser for blåmeis og kjøttmeis i et lite boligfelt med endel furu- og bjerketrær?
Mvh
U.H. (30.03.2020)
Svar:
Du kan henge dem 15-20 m mellom kassene.
Roar Solheim (30.03.2020)
Vepsevåk
Hei!
Hekker Vepsevåken i Norge? Event hvor? Nesodden?
N.N (29.03.2020)
Svar:
Vepsevåk hekker i sør-øst Norge, så Nesodden er i dens hekkeområde.
Roar Solheim (29.03.2020)
Hekkested for taksvale
Jeg har så lyst å lage et sted for hvor taksvalen kan hekke i hagen min, derfor har jeg prøvd å lese meg opp om hva som skal til.
Jeg kommer over mange forskjellige varianter, noe som er litt forvirrende.
Noen steder står det at det er nok med en platting hvor de kan bygge selv, andre steder står det at man må mure opp en skål eller lage i pappmasjé. Hva er egentlig best? Og hvor mange reir kan være på samme flate?
https://www.birdlife.no/fuglekunnskap/nyheter/?id=1827
https://www.sikana.tv/en/diy/family-diy-biodiversity/build-a-swallow-birdhouse
https://www.gardenersworld.com/how-to/diy/how-to-make-a-house-martin-nest/
N.N (29.03.2020)
Svar:
Du kan både forsøke å lage slike kunstige reir selv, eller du kan kjøpe ferdige fra Natur og Fritid (sjekk nettsiden). Taksvaler hekker flere tett ved hverandre, så her er det fullt mulig å lage en hel rekke redeplasser ved siden av hverandre. En annen mulighet enn å lage disse runde formene av eget støpt materiale kan kanskje være å benytte kokosnøttskall. Har aldri testet det ut, men størrelsen virker perfekt.
Roar Solheim (29.03.2020)
Duer begynner å lage reir på balkongen
Hei, et duepar har begynt å lage reir på balkongen min i 6. etasje. De har vært fram og tilbake hele vinteren, og jeg synes det er så hyggelig å se dem der ute. I dag la jeg derimot merke til at det lå 10-12 kvister under den ene stolen, de bygger reir. Jeg syens i utgangspunktet dette er hyggelig, men det er litt upraktisk med tanke på at jeg er nærmest isolert inne pga corona. Jeg ønsker å kunne bruke balkongen. På den annen side er balkongen min et trygt sted for duene å hekke, så jeg er litt i villrede. Jeg er også liveredd for å få leiligheten infisert av fuglelopper. Hva kan jeg gjøre og samtidig leve med meg selv etterpå?
A. (29.03.2020)
Svar:
Bruk balkongen. Hvis duene ikke godtar det, gir de opp eggene og flytter til et annet sted. Det er ikke noen katastrofe, siden duene legger flere kull hvert år. Tror ikke lopper er noen stor fare fra duer, men de kan jo grise til en del med dueskitt.
Roar Solheim (29.03.2020)
Rødstrupen
Hei!
Til hvilken artsfamilie tilhører rødstrupen.
I Cappelens fuglehåndbok står det steinskvettene.
Søker jeg på google får til svar fluesnapperfamilien.
I.L. (29.03.2020)
Svar:
Rødstrupe er en liten trostefugl, familien Turdidae. Men steinskvettene blir også plassert i denne familien. Fluesnapperne er en egen familie.
Roar Solheim (29.03.2020)
hakkespett
Hei. Har en fuglekasse som det kommer unger i hvert år, men hver gang så kommer det en hakkespett som prøver å spise ungene (men jeg jager den vekk). Hva mater hakkespettene ungene sine med? Hvis den ikke tar ungene i fuglekassa, dør ungene til hakkespetten da?
N.N (29.03.2020)
Svar:
Dette er nok snakk om flaggspett. De er allsidige i kosten, og de tar mye insekter og insektlarver. Det er ikke alltid de klarer å få tak i andre fugleunger, men hvis de får muligheten, gjør de det. Du må forsøke å lage fuglekasser med metallplate rundt hullet. Slike får du kjøpt hos Natur og Fritid (gå inn på nettsiden).
Roar Solheim (29.03.2020)
undulat
hei. har en undulat som kan spise og alt er bra med den men den veier ikke så mye. det er en unge på 6 uker. vil ikke spise men vil helst leke. blir den for sulten tigger den. men den kan vel ikke tigge mat av de voksne fuglene i all evighet? 33g. de andre veier ca. 40g
N.N (29.03.2020)
Svar:
Dette må du spørre papegøyeholdere/burfuglfolk om.
Roar Solheim (29.03.2020)
Barnelek utenfor fuglekasse
Hei, vi har satt en fuglekasse rett utenfor en lekehytte. Nå lurer jeg på om bråk fra barnas lek kan ha ført til at ungene i fuglekassa døde? Det var i fjor og det var snakk om meiseunger.
N.N (29.03.2020)
Svar:
Det KAN hende, men slikt er det umulig å si neo sikkert om. Da må en observere fuglene og se hvordan de reagerer.
Roar Solheim (29.03.2020)
Dette er fugl nr 2 som svømmer sammen med skarven
Er dette også skarv ? Den er sammen med den helt mørke. Fikk bare lastet opp 1 bilde av gangen.
N.N (29.03.2020)
Svar:
Laksand hann.
Roar Solheim (29.03.2020)
Hva slags fugl
Lurer på hva denne heter.
N.N (29.03.2020)
Svar:
Dette er en laksand hann.
Roar Solheim (29.03.2020)
Skarv? Begge 2?
Fått besøk i vannet mitt av 2 fugler . Er det skarv? Legger ved bilde
N.N (29.03.2020)
Svar:
Ja, dette er storskarv. Kan se ut som en ungfugl.
Roar Solheim (29.03.2020)
Linerle/rødstrupe fuglekasse
Hei, har oppe tolv kasser mye aktivitet nå på masse av kasse som står ganske tett, laget 3 til igår, blant annet en spesiell kasse for linerle/rødstrupe åpen type, hvor høyt bør den stå og vilken himmelretning ?, har også en kasse for stær med åpning 5 cm, stengt den med kloss for 36 m/m, bør jeg åpne for stær da de står nærme de andre som det er fugler i ? Eller vil Stær ødlegge og jage finker blå/svart og pilfink .? PS det har vært fler stær på den kassa men foreløpig er hullet for lite. Hva bør jeg gjøre ? Kaj Tønsberg
N.N (29.03.2020)
Svar:
Du bør nok åpne kassa slik at stæren kan slippe til. Kjøttmeis og spettmeis bruker også ofte kasser med 4,5 - 5 cm hullåpning, så med flere slike kasser er det alternativer for alle. Stæren jager ikke vekk andre arter hvis de hekker i nærheten.
Roar Solheim (29.03.2020)
Reir under markisedekselet
Hei, vi har akkurat oppdaget et fuglepar som har slått seg til og bygger/har bygget reir mellom den sammenrullede vindusmarkisen og dekselet som beskytter markisen utenfor vårt soveromsvindu. Ruller vi ut markisen er det vel kanskje risiko for at reiret går i stykker. Men når sola står på soveromsvinduet blir det utrolig varmt og vanskelig å sove utover ... tenker også at det må da bli ekstremt varmt med et reir under metallplaten og at det ikke er helt ideelt med reir der verken for oss eller fuglen.... Blir en del skitt på vinduet og terrassen vår under og har lest litt om fuglelopper også så er ganske skeptisk. Er det noe vi kan gjøre eller er det bare å innse at det blir en varm og bråkete forsommer... :-s
T. (29.03.2020)
Svar:
Hvis du vil bruke markisen er det best at du får den ut før fuglene klekker ut unger. Hvis dette går galt, flytter nok fuglene og bygger et nytt rede et annet sted.
Roar Solheim (29.03.2020)
Tilleggsspørsmål om lundefugl
Jeg glemte følgende spørsmål i første email:
- Hva er situasjonen for lundebestanden i Norge (ellers) nå? Er den i framvekst eller fortsatt rødlistet?
N.N (28.03.2020)
Svar:
Tror lundene generelt går tilbake, så det er nok ikke noen bedring for denne arten, nei.
Roar Solheim (29.03.2020)
Lundefugl, dato-orientering, vinter-overlevelse på åpent hav og stedbundethet
Hei,
Etter en liten rundtur/kortbesøk på Lovund i går kom noen spørsmål. Det er under 1 mnd til 'Lundkommardagen' der, som jeg vil prøve å få oppleve i år siden det bare er 1,5 time med katamaran hjemmefra. Spørsmålene:
- Lundkommardagen sies å være nokså stabil 14.april. Noen ganger en dag eller to før/etter visstnok. Hvilken indre 'dato-regulering' eller kombinert med flokk-regulering? styrer disse fuglene så fantastisk etter?
- All info jeg finner sier at de enorme fugleflokkene vinter-overlever mer oppdelt/separat på åpent hav (norskehavet, nordsjøen, barentshavet) og helt uten landkjenning før de kommer til land i april igjen. Stemmer det? Har man fulgt noen individer gjennom vinteren? Vet man ca hvor lunden fra Lovund overvintrer?
- Er lunden så stedbundet at den som laksen alltid vender tilbake til oppvekst'reiret' sitt? Vet man hvordan denne 'radaren' til lunden virker? Er det individuell- i kombinasjon med en slags flokk-radar at den finner veien tilbake?
N.N (28.03.2020)
Svar:
Det stemmer at lundene tilbringer året utenom hekketiden ute på havet. Det er nok ingen som vet hva som får dem til å vende tilbake til hekkeplassene på omtrent samme tidspunkt hvert år. Hos andre fuglearter varierer ankomst mye mer. Du kan finne ut mer selv om lundenes vintervaner ved å gå inn på sjøfuglforskernes spesialside:
http://seatrack.seapop.no/map/Roar Solheim (29.03.2020)
Spørsmål:
Hei... jeg har søkt rundt ganske lenge og lurer på om dompaper kan få et annet antall egg hvis det er et "godt år" og isåfall hvor mange. har du/dere svar på det?
N.N (27.03.2020)
Svar:
Dompap kan legge 4-7 egg, vanligvis 5-6. Det betyr at kullstørrelsen kan variere i forhold til hunnfuglens kondisjon. Hvis den har fått lite mat i løpet av vinteren, kan den kanskje legge litt færre egg enn når mattilgangen er bedre. Men det er ikke beskrevet regelmessige svingninger i eggantall hos dompap og andre spurvefugler slik vi finner hos uglene.
Roar Solheim (29.03.2020)
Spørsmål:
Er jernspurv en trekkfugl?
Hvor trekker den?
N.N (27.03.2020)
Svar:
Jernspurvene i Norge trekker til Storbritannia, Nord-Europa og sydover helt til Spania.
Roar Solheim (29.03.2020)
Stor svart fugl gult/oransj nebb
Såg en stor fugl i dag med gult eller oransje nebb, var mye større enn en ravn, og helt svart ,Den lettet rett foran oss i marka og fløy lavt videre, aldri sett en slik før Dette var i Tysvær rett utenfor Haugesund
T.K. (29.03.2020)
Svar:
Kan du ha sett en halvoksen havørn? Unge fugler er svært mørke, og avhengig av lysforholdene kan de se svarte ut. De får også etterhvert gult nebb.
Roar Solheim (29.03.2020)
Fuglevennen tidsskrift
Hei! Når kommer fuglevennen tidsskrift Vår 2020?
A. (29.03.2020)
Svar:
Det er ferdig trykket og er nok i posten nå. Du bør ha det innen utgangen av uka, tror jeg!
Roar Solheim (29.03.2020)
Hvilken fugl er dette?
Hvilken fugl er dette?
N.N (29.03.2020)
Svar:
Dette er en svarttrost hunn.
Roar Solheim (29.03.2020)
Hvilken fugl er dette
Hvilken fugl er dette. Bildet ble tatt i dag i Maridalen der elva fra Dalsjø kommer ut i Maridalsvannet.
S.L. (28.03.2020)
Svar:
Dette er en bokfink hunn.
Roar Solheim (29.03.2020)
Fuglelyd
Hvilken fugl er dette? Hørt ved midnattstid igår i blandingsskog i boligstrøk i Bærum. Holdt på lenge,- 5-7 sekunder mellom hvert skrik.
U.A. (28.03.2020)
Svar:
Dette er en kattugle hunn som roper.
Roar Solheim (29.03.2020)