Spør en ornitolog
Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.
Still et nytt spørsmålBesvarte spørsmål
Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse
Viser 17 598 til 17 622 av totalt 49 973 spørsmål «forrige neste»
Pilfing vs gråspurv
Hei, leste på en nettside at pilfink sporadisk observeres nordover til Finnmark. Jeg er jo rimelig sikker på at pilfink befinner seg på min foringsplass. Karakteristisk hvit krage med svarte flekker på kinnene. Samt rødbrun farge på hodet. Den har selskap av flere gråspurv som ikke har kinnflekkene og heller ikke rødbrunt hode. I tillegg kommer det jevnlig grønnfink, kjøttmeis og en og annen dompap. Så; pilfink også i Finnmark?
A.E. (15.05.2020)
Svar:
Åpenbart. Har dessverre ikke for hånden litteratur som kan si noe om hvor vanlig arten nå er så langt nord.
Roar Solheim (20.05.2020)
Flaggspett/hvitryggspett reirhull
Hei!
Synes spetter er interessante, og har derfor noen spørsmål når det gjelder reirhullene til hvitrygg- og flaggspett. Er det noen forssjell på hvordan hvitryggspetten og flaggspetten plasserer reiret sitt (treslag, dødt/levende, høyde over bakken og lignende)?
Og hva med selve utformingen av ingangshullet; kan man se på gamle spettehull og se om det er hvitryggspett eller flaggspett flaggspett? Vet nemlig om en del gamle spettehull, og hadde vært interessant å lære seg å se forskjell.
Håper du har noen erfaring - på forhånd takk!
Vennlig hilsen
P. (15.05.2020)
Svar:
Hvitryggspett hakker ofte ut reirhull høyt i tynne osper, høyere enn det en vanligvis ser hos flaggspett. Den kan også hakke i tørrgran og tørr furu, men levende osp er mest vanlig. Flaggspettreir ligger helst lavere, fra 1 til 4-5 m over bakken.
Roar Solheim (20.05.2020)
Spørsmål:
Jeg matet snøspurvene med villfuglblanding og solsikkefrø, mange kom - men også måker, kråker, skjærer i økende antall. Jeg brukte timer på å jage de vekk uten å lykkes. Før en gang brukte jeg en type havre fra Felleskjøpet, husker ikke lenger hva slags havre, jeg kan ikke huske måkeproblemer da. Vil jeg lykkes med havre til snøspurv-mat uten måkeproblemer? Og hva slags havre må jeg kjøpe?
N.N (16.05.2020)
Svar:
Dette har jeg dessverre ikke noen informasjon om.
Roar Solheim (20.05.2020)
Merkelig Stokkand (hann)
I dag gikk eg tur langs en lite brukt gårdsvei. Da kom en and som eg trodde skulle lande i elven ved siden av, men så vinglet den og svinge mot meg og landet 4-5 meter bak meg.Når eg forsatte å gå gikk etter meg.Eg gikk fortere en den så det ble litt avstand.Når eg den ene gangen snudde på hodet for å se etter den såg eg den ikke, men så såg en ned og da satt den rett bak meg.Eg stod lenge i ro og den stod i ro. Så gikk eg videre opp en sving/motbakke og over ett jorde. Nå såg eg ikke anden igjenn, men eg skulle opp en bratt bakke og da kom den flygende og satte seg i skulderhøyde på en avsats en meter foran meg.Eg prøvde å si noe til den og den gav fra seg noen lyder. Etter en tid prøvde eg forsiktig å nærme meg mer men da fløy den i retning hvor den kom fra. Hva kan være årsak til en slik oppførsel. Kan det være en tam /oppdrett and. ?
G.R. (17.05.2020)
Svar:
Ja, dette må være en tamfugl.
Roar Solheim (20.05.2020)
Skadet skjære
Hei, har akkurat vært på en liten tur i nabolaget med hundene mine hvor jeg oppdaget en skadet skjære. Skjæra ser velstelt ut om du ser bort ifra skaden ved vinga..kan jeg ta den inn for å pleie den og sørge for at den får i seg mat og vann eller vil den klare seg selv nå på sommeren med tanke på at den finner maten selv på bakken? Men har også hørt at skjærer ikke overlever i fangenskap, stemmer dette?
M.V. (18.05.2020)
Svar:
Jo da, hvis fugler ikke har for alvorlige skader, vil de fleste fint klare å være i fangenskap hvor de får pleie og mat.
Roar Solheim (20.05.2020)
Svarthvit fluesnapper
Hvordan kan Svarthvit fluesnapper finne veien til Norge
C. (19.05.2020)
Svar:
Slå opp om trekkfugler på nettet og les.
Roar Solheim (20.05.2020)
Blått egg med brune flekker
Hei
Vi har funnet klekket egg som er blått med brune prikker/flekker i skogen i vest. Er dette trosteegg eller noe annet? Hilsen barnehage
N.N (20.05.2020)
Svar:
Umulig å besvare uten bilde av egget, men det KAN kanskje være måltrost.
Roar Solheim (20.05.2020)
Spørsmål:
Når klekkes pilfinkegg
N.N (19.05.2020)
Svar:
Har dessverre ikke litteratur for hånden slik at jeg kan sjekke rugetid, men antar at de klekkes etter ca 2 ukers ruging.
Roar Solheim (20.05.2020)
Egglegging
Hvor langt Tid tar det fra befruktning til egget danner skall og det er klar til å verpes?
S.B. (18.05.2020)
Svar:
Det har jeg dessverre ikke noen eksakt tid for, så her må du selv søke på nettet om egg og se om du kan finne noe om dette emnet.
Roar Solheim (20.05.2020)
2 spørsmål ang. vintererler
Hei. Et par spørsmål om vintererler:
Hvor langt unna et vintererle-reir jakter foreldrene etter mat til ungene (omtrentlig)?
Hvor blir ungene matet (omtrentlig)?
A. (18.05.2020)
Svar:
Dette har jeg dessverre ingen tall for.
Roar Solheim (20.05.2020)
Spørsmål:
Trekker svalene ut mot kysten igjen når det har blitt så kaldt i innlandet?
R.N. (19.05.2020)
Svar:
De flyr kanskje lenger syd dit det er varmere og mer insekter. Forhåpentligvis vender de tilbake når det blir varmere vær.
Roar Solheim (20.05.2020)
Fuglekasse i sola
Hei, vi har hengt opp en fuglekasse på husveggen ute. Uten å tenke oss om har vi hengt den i vestveggen, den vil naturligvis bli veldig varm fremover. Det er nå fugl i kassen. spørsmålet er, kan vi flytte den til andre enden av huset? Da vil den henge mer i skyggen. Eller flytter de ut da? Vil de overleve i solveggen?
O. (16.05.2020)
Svar:
Nei, dere kan ikke flytte den nå, men til høsten når fuglene ikke har egg eller unger i den.
Roar Solheim (20.05.2020)
Er dette en løvsanger?
Kan dette være en løvsanger? Bildet er tatt på Areklett i Masfjorden kommune i dag
N.N (19.05.2020)
Svar:
Ja, dette ser ut til å være en løvsanger.
Roar Solheim (20.05.2020)
Flaggspetten tok stærungene
Hei. Jeg ble nå vekket av et voldsomt oppstyr av stærparet. Sist de lagde sånn lyd tok noen ungene deres. Kassen henger på soveromsveggen min så hører godt. Flaggspetten hadde fløyet inn og hakket noe voldsomt. Jeg sparket til veggen så han fløy ut. Jeg er redd han har drept ungene, men hvorfor?
I vinter har flaggspetten drevet å hakket i kassen. Har aldri opplevd det før, og vi har hatt han hos oss en stund nå. Trudde han ville bygge reir til våren, men nei. Så kom stæren tilbake og bygde sitt reir i kassen som de alltid har gjort. Er grunnen så enkel at han bare vil hakke i kassen?
M.K.G. (19.05.2020)
Svar:
Flaggspetten er en kjøttspiser, og den dreper og spiser små unger fra andre hullrugere.
Roar Solheim (20.05.2020)
måker på tak.
På hvor høye tak hekker måker.Har hør at de bare hekker til en viss høyde?
H.R. (19.05.2020)
Svar:
Det er det nok ikke noen grense for.
Roar Solheim (20.05.2020)
Kjøttmeisunger som blir snappet ut av fuglekassen
Har en fuglekasse med kamera i furutreet utfor huset. Der har et kjøttmeispar laget rede og fikk 6 unger. Nå er tre av ungene blitt snappet opp av annen fugl og vi lurer på om det er noe vi kan gjøre for å unngå at de tre siste forsvinner på samme måte. Usikker på hva slags fugle som kommer seg inn. Har både fluesnapper og flaggspett i hagen. Hullet er «forseglet» med metallring så sletten ikke får utvidet hullet.
Hilsen Ida
N.N (20.05.2020)
Svar:
Er hullet så lite at ikke flaggspetten kan komme inn eller stikke hodet inn og snappe meiseunger?
Roar Solheim (20.05.2020)
hvilken fugl?
N.N (19.05.2020)
Svar:
Dessverre for dårlige bilder til at jeg klarer å se hvilken art dette er. Ser ut som finkefugl.
Roar Solheim (20.05.2020)
Svømmende fugl med hvite & sorte bein.
Hei, jeg og guttene mine var i fjæra her en dag, vi bor på Sortland i Vesterålen, og fant en død fugl, den manglet hodet og det var lite igjen av kroppen. Den hadde bein som var hvite/lyse med sort svømmehud mellom tærne, samt at det er en liten skinnflik på baksiden/ undersiden av foten. Fjærene så ut til å være sort eller mørk og at den hadde noen lyse partier på fronten. Ble nysgjerrig på hva dette kunne være slags fugl og tok med ene beinet hjem for å finne ut av dette, men har saumfart Internett og lest i bøker men finner ingen som har slike bein?? Så dette ble et lite mysterium🤔🙂
E.A.L. (20.05.2020)
Svar:
Dette er en andefugl, men jeg har dessverre ikke noe tilgjengelig for referanse og sammenligning her jeg er nå.
Roar Solheim (20.05.2020)
Kattugle/kvinand
Fikk kvinandkull i kattugle kasse.
Så hva gjør jeg?
H. (20.05.2020)
Svar:
Ikke noe. Bare observer.
Roar Solheim (20.05.2020)
Flaggspett
Flaggspetten tar nå meiseunger som dessverre ble klekket i en stærkasse med stort hull. Kan jeg blende av hullet med metallplate nå med unger i kassa ?
H.B. (20.05.2020)
Svar:
Ja, det kan du prøve på.
Roar Solheim (20.05.2020)
kasse til ugle
hvilke ugler kan en få i kasse i skogen på Hedmarksvidda/løten? og hvor stort hull skal det i tilfelle være i kassen? Har fått laga kasse med uthulet trestokk.
E. (17.05.2020)
Svar:
Perleugle (8 cm), haukugle (10-12 cm), spurveugle (4,5 cm).
Roar Solheim (19.05.2020)
Bjørkefink
Jeg har det som jeg mener er bjørkefink på brettet. Veldig glad i solsikkefrø. Men, nå begynner jeg å lure, for hver dag kommer det en som jeg fremdeles tror er en bjørkefink, men den har ei kanskje en centimeter bred hvit stripe fra toppen på hodet og ned nakken.
J.M. (19.05.2020)
Svar:
Hanner og hunner er ulike, og de kan være i overgang fra vinterdrakt til sommerdrakt.
Roar Solheim (19.05.2020)
Forstyrrelser
Skal vaske tak med høyrykkspyler. Har kjøttmeisreir i kasse på eggen under. Har begynt å mate litt. Skremmer vi foreldrene fra reiet eller kan dette gå bra?
O.N. (19.05.2020)
Svar:
Går ut i fra at det er overstått ganske raskt, og da tåler nok meisene dette.
Roar Solheim (19.05.2020)
Spørsmål:
Hvor overvintrer Fiskemåke (Seing), Storspove/Småspove, Gås og Vipe ?
Når kommer de til Norge/Helgeland, og når drar de herfra igjen ?
Hvor gamle er de ved første hekking og hvor gamle blir de ?
Er de monogame ( hele livet ) ?
Og tilslutt et spm som gjelder alle trekkfugler - er det noen som hekker der de overvintrer ?
B.P. (18.05.2020)
Svar:
Dette er så mange spørsmål at det høres ut som en skoleoppgave. Det kan nok ikke vi utføre, så her må du slå opp og lese selv.
Roar Solheim (19.05.2020)
Due angrepet av andre duer og skjærer
Foreldrene mine har fått besøk av en tydeligvis litt forkommen due (litt krokete nebb. ingen spes tegn eller farger - grå). Det er flere duer der fra før og de går løs på den enda den kun sitter rolig i et tre tett mot stammen. En satte seg over den og hakket den så fjærene fløy. Vi måtte «redde» den flere ganger. Nettopp kom en skjære å gjorde det samme. Det er helt forferdelig! Den blir direkte mobbet og angrepet. Nesten så det er bedre å prøve og drepe den selv raskt, men den kan tydeligvis fly. Men når de andre fuglene går løs på den, så forsvarer den seg ikke, heller ikke rømmer den unna. Hva kan de/vi gjøre?! Mvh Helle
H.E. (15.05.2020)
Svar:
Vanskelig å gjøre noe hvis artsfrender forsøker å ta livet av en fugl. Hvis dere tar den inn for pleie, børe den eventuelt slippes langt vekk.
Roar Solheim (19.05.2020)