Hopp til hovedinnhold

Spør en ornitolog

Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.

Still et nytt spørsmål

Besvarte spørsmål

Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse

Viser 17 513 til 17 537 av totalt 49 995 spørsmål


#Fugleforing

Spørsmål:

det er sant at antall spurver mobba og ta alt mat fra andre arter og krangler med varandre,jeg vil ha en balansert eko system og lokke så mange art som muligt,når blå meis,gul fink og andre prøver å spiser,jages dem bort av spurver,det er det som skje,hvorfør,du si at det ikke er mulig men det oppleve jeg daglig,nå ha jeg bare hungrige spurver

H.M. (25.05.2020)

Svar:

Dessverre ikke så mye du kan gjøre med dette.

Roar Solheim (25.05.2020)


#Økologi og atferd

Hvordan vet ugla det?

Når det er museår, får ugla større kull enn normalt. Men hvordan vet ugla at det blir museår så tidlig på sesongen?

T. (25.05.2020)

Svar:

Ganske enkelt fordi det er lett å fange mus! Uglene starter ikke å hekke før det er lett å fange mange mus, dvs de bruker liten tid for å jakte før de får tak i en mus.

Roar Solheim (25.05.2020)


#Diverse

Spørsmål:

Bur linerla i fuglekasser

N.N (25.05.2020)

Svar:

Den KAN av og til hekke i åpne kasser.

Roar Solheim (25.05.2020)


#Økologi og atferd

Solsikkefrøforing

Solsikkefrøforing til blåmeis, kjøttmeis, svartmesis, toppmeis,spurv, m.v.. Gir fugleforeldrene slike frø til fugleungene? Jeg vil tro de IKKE gjør det og at foreldrene KUN mater ungene med innsekt: sommerfugllarver, edderkopper, og andre myke levende innsekt! Er det "farlig" - skadelig for fugleforeldrene å bli frømatet hele året? Som nevnt over tror jeg IKKE frømating både før, under og etter hekking er helt ufarlig for fugleungene da fugleforeldrene SELV utmerket godt vet hva de skal mate sine unger med eller ikke. M.v.hilsen Nils Andreas Eileng sen.

N.A.E.S. (25.05.2020)

Svar:

Hvis foreldrefuglene har vanskeligheter med å finne nok mat, så vil frøforing hjelpe dem til å finne mat for seg selv, slik at de kan fore det de finner av insekter, larver, edderkopper mm til ungene sine.

Roar Solheim (25.05.2020)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Hvilken fugl er dette?

Bilde vedlagt spørsmålet

Jeg gikk en tur i iladalen, Trondheim (https://www.google.com/maps/@63.4292177,10.3620835,75m/data=!3m1!1e3). Og så en liten fugl i greinene, den hadde gult bryst. Jeg har bare sett denne fuglen ved en spesiell foss i Iladalen se google maps link for nøyaktig sted. Fuglen var ca like stor som en blåmeis. Bildet ble tatt i dag den 24.05.2020. Bildet ble tatt med 200mm objektiv, jeg har croppet bildet så fuglen vises bedre, det er ikke spesielt god kvalitet, men håper at dette ikke forstyrrer. Bildene ble tattene ble tatt fra forskjellig vinkler, håper dette hjelper deg med å finne ut hvilken fugl dette er. Takk for svar på forhånd :)


Bilde link ettersom jeg bare fikk vedlegge 1 fil: file:///Users/sigurdrolfsnes/Desktop/Ukjent%20fugl/DSCF1780.jpeg

file:///Users/sigurdrolfsnes/Desktop/Ukjent%20fugl/DSCF1777.jpeg

file:///Users/sigurdrolfsnes/Desktop/Ukjent%20fugl/DSCF1778.jpeg

S. (24.05.2020)

Svar:

Dette er en vintererle hann.

Roar Solheim (25.05.2020)


#Økologi og atferd

Bokfink som driver oss til vanvidd!

I et bjørketre utenfor huset vårt sitter det en bokfinkhann. Søvn har han tydeligvis ikke behov for, for fra det øyeblikket første vekkerklokke ringer her litt over fem og til sistemann legger seg bortimot midnatt, så sitter bokfinken og skriker i bjørka. Alarmlyden avbrytes en sjelden gang av sang, men alarmen går i et steike kjør på fuglen. Den flytter seg mellom to grener, og kan en sjelden gang flytte seg til furua ved siden av, men har sin faste plass hvor den holder seg den holder seg i ro dagen lang. Vi bor landlig med skauen som nærmeste nabo. Det er et rikt fugleliv her, men makan til denne bokfinken har vi aldri opplevd, og den driver oss snart til vanvidd. Om vi er ute eller inne spiller ingen rolle, for skrike gjør den. Hvorfor denne atferden? Den synes for oss noe ekstrem. Den har holdt på i godt og vel en uke nå, så at den fortsatt har stemme igjen er jo egentlig utrolig. Tålmodigheten vår er i hvertfall ikke av samme utholdenhet!

C. (24.05.2020)

Svar:

Dessverre vanskelig å vite hvorfor denne bokfinken alarmerer så mye. Ikke lett å finne løsninger på slike tilfeller heller.

Roar Solheim (25.05.2020)


#Fuglekasser

Døde kjøttmeisunger

Hei, 8 små kjøttmeis egg ble lagt i et flott dandert reir i kassa vår. 7 av 8 unger levde etter klekking. Ble fôret av mor og far i 8 dager. Så etter 8 dager lå alle ungene døde i kassa. Jeg synes dette er så trist. Kan det være at den døde fugleungen har ødelagt noe for resten av flokken? Burde jeg ha fjernet den? (Så den aldri, men antar den lå underst i reiret)?

B.G. (25.05.2020)

Svar:

Nei. Her er det nok heller foreldrene som ikke har klart å finne nok mat.

Roar Solheim (25.05.2020)


#Økologi og atferd

Trost har lagt egg på terrassen

En trost har bygd rede og lagt egg i en hylle på hytteterrassen vår. Nå starter hyttesesongen for oss, og det funker dårlig for trosten. Den flyt bort når vi kommer og eggene blir liggende kalde. Men de er varm når vi har vært borte en stund, så den følger med oss. Kan vi flytte redet og eggene?

N.N (24.05.2020)

Svar:

Nei, da vil den i alle fall forlate redet. Best å se om den etter hvert kan godta deres nærvær. Hvis ikke gir den opp og bygger nytt rede et annet sted. Fugler som bygger rede på eller nær hus, kan ofte venne seg til at vi er i nærheten.

Roar Solheim (25.05.2020)


#Fuglekasser

Humle i fuglekassa

Hei,

har et blåmeispar som har lagt 8-9 egg i en fuglekasse. Så oppholdt det seg en humle der i 2-3 dager og fuglene turte ikke gå inn i fuglekassa. Humla forsvant, men fuglene har ikke kommet tilbake. Det har nå gått en uke siden sist gang fuglene var der. Er det håp for eggene om fuglene skulle komme tilbake?

M.K. (24.05.2020)

Svar:

Nei, da har nok meisene gitt opp redet og startet et nytt kull et annet sted.

Roar Solheim (25.05.2020)


#Fuglekasser

Flytte kasse?

Hei.
Jeg har hatt en fuglekasse stående utenfor, som jeg ikke har somlet meg til å henge opp. Nå har den plutselig fått en leieboer: en blåmeis med ti egg. Kassa står utenfor på verandaen, og jeg er redd hun vil bli mye forstyrret hvis kassa blir stående der.
Kan jeg flytte kassa, for eksempel ca ti meter til nærmeste tre og henge den forsiktig opp ved hjelp av tau/bilstrikk? Eller bør du bare la den bli stående? Jeg jobber en del i hagen, og vi griller og soler oss. Kommer hun til å forlate redet og ungene hvis det blir for mye "støy"?

L. (24.05.2020)

Svar:

Nei, da vil fuglene forlate den. En slik flytting krever gradvis flytting (kanskje 20-50 cm) om gangen inntil fuglen har vennet seg til ny plassering. Det er ikke noen lett oppgave, og det kan gå galt. Derfor best å la kassen være til ungene er ute.

Roar Solheim (25.05.2020)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Hvilken fugl

Bilde vedlagt spørsmålet

Fikk dette bilde av en venn. Fuglen er i størrelse som en trøst og har gult nebb.

L.G. (24.05.2020)

Svar:

Dette er en unormalt farget gråtrost.

Roar Solheim (25.05.2020)


#Økologi og atferd

Meisedød?

Hei. I mange år har vi hatt fuglekasser i hagen (Røa, Oslo), og de er som regel befolket av ,meiser, også i år. Det er stadig dramaer, men i år er alle unger døde. Det ser ut til at foreldrene ikke finner nok mat. Det samme er tilfelle hos dattera vår som har en kamerakasse i hagen på Lilleaker. Er dette noe dere er kjent med? Erik Sandvei, Oslo.

N.N (24.05.2020)

Svar:

Dersom det er kaldt eller mye regn, kan meisene slite med å finne nok mat til ungene sine, og de dør i reiret. Dette skjer dessverre noen år.

Roar Solheim (25.05.2020)


#Diverse

Svane reir

Hei. I Rogne I Valdres hvor min mor bor.Er det to svaner som har lagt reiret på en liten utstikker i fjorden. Dette står nå i fare for å bli oversvømt. Klarer svanene å flytte reiret opp på tørr grunn? Våren kom seint,og det er mye snø i fjellet.Derfor tappes en del vann ned.Det gjør meg litt trist om disse flotte & trofaste sliterene har ligget på reiret i uker. For så å se hele reiret gå under. Mvh/A.Kristensen

A.K. (25.05.2020)

Svar:

Nei, svaner kan ikke flytte reiret, og ved flom går noen reir tapt. Ikke stort å gjøre med det, dessverre.

Roar Solheim (25.05.2020)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Hvilken fugl - lydopptak var.2 fra samme fugl som forrige spm

Det er såpass spesiell sang, så jeg legger ved det andre lydklippet her

E.M. (23.05.2020)

Svar:

Strandsnipe.

Roar Solheim (25.05.2020)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Hvilken lerke?

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei. Hvilken lerke er dette? Jeg synes det ligner mest på en markpiplerke, men det er vel mest sannsynlig at det er en heipiplerke. Den oppførte seg som en linerle (vippet med stjerten når den gikk), og var ganske lik i størrelse. Mvh, Elin

E. (24.05.2020)

Svar:

Trepiplerke.

Roar Solheim (25.05.2020)


#Diverse

Snøugler i sørnorge

Hei.

Hvordan er situasjonen for snøugler i sørnorge nå for tiden?
Har forstått det sånn at snøuglene bare hekker i Norge i skikkelige smågnagerår, og da kun helt nord i landet. Så det betyr vel da at snøuglene ikke lenger hekker i sørnorge. I så fall, når var siste gang det ble påvist hekking i sørnorge? Og hvor var det?

Håper du har svar - på forhånd takk.

Vennlig hilsen,
Ola

A. (24.05.2020)

Svar:

Siste dokumenterte hekking av snøugle i Sør-Norge var på Hardangervidda i 1974. Etter 1963 ble bare enkelthekkinger registrert på vidda. De KAN dukke opp en sjelden gang i Sør-Norge, men majoriteten av meldinger er feilbestemmelse av jordugle og faktisk av og til også haukugle!

Roar Solheim (25.05.2020)


#Diverse

Ugleunge

Det kom en ugleunge flyggende ned i hagen og den har vert i hagen etterpå hva gjør jeg med den??

E.V. (24.05.2020)

Svar:

Ikke noe - la den sitte i fred. Foreldrene forer den nattestid.

Roar Solheim (25.05.2020)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Hvilken fugl er dette

Er det en måltrost?

S.L. (24.05.2020)

Svar:

Bilde mangler.

Roar Solheim (25.05.2020)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Er det mulig å se hva slags fugl dette er?

Østensjøvannet på langt hold. Er det skarv?

M. (24.05.2020)

Svar:

Nei, dette er for langt hold, dessverre.

Roar Solheim (25.05.2020)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Hvilke fugl er dette

Bilde vedlagt spørsmålet

Er dette en måltrost

S.L. (24.05.2020)

Svar:

Ja, dette er en måltrost.

Roar Solheim (25.05.2020)


#Diverse

Vierspurv og hortulan

Jeg lurer på hvordan det står til med bestanden av de to ovennevnte artene? Er det i det hele tatt igjen noen av dem her til lands?

L. (25.05.2020)

Svar:

Vierspurven er borte, hortulan er det fremdeles noen få par igjen av.

Roar Solheim (25.05.2020)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Fugl.

Bilde vedlagt spørsmålet

Hvilken fugl er dette?
Bilde er tatt på Sandhornøy, Gildeskål.
Med hilsen
Alf Raymond Olsen
alfrolse@online.no

A.R.O. (24.05.2020)

Svar:

Jernspurv.

Roar Solheim (25.05.2020)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Hvilken fugleart kan dette være?

Bilde vedlagt spørsmålet

Har bladd litt i mine fuglebøker - men er fortsatt litt usikker på hvilken art dette er? Kan dere hjelpe?

A. (24.05.2020)

Svar:

Bokfink hann.

Roar Solheim (25.05.2020)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Fugl eller annet dyr?

Hei!

I et par måneder har vi hørt en merkelig lyd i huset. Er det en fugl?

Vi bor på Ulset i Åsane. Skog omkring - vi hadde kattugle i kassa for noen år siden. Vi har torvtak og mange «krypinn» under mønet hvor småfugler overnatter.

Den aktuelle lyden hører vi bare når vi er inne i stua, liksom oppe fra ytterjakker. Fikk gjort et opptak kl 06 i morges, vedlagt. Dårlig opptaker, men har forsøkt å filtrere. Dyret lager for øvrig oftest lyd på kveldstid.

Håper dere kan hjelpe!

Mvh Haakon T Nordli

H.T.N. (25.05.2020)

Svar:

Dette klarer jeg dessverre ikke å finne ut av. Høres ikke ut som noen vanlige uglelyder.

Roar Solheim (25.05.2020)


#Fuglekasser

Død fugleunge i fuglekassa

Hei,
Vi har en fuglekasse med kamera der et Blåmeispar har lagt egg. De ble klekket for en uke siden. Den ene fugleungen har dødd, og er skjøvet ut av reiret og ligger i et hjørne i kassen. Bør den tas ut nå, eller bør vi vente til ungene har forlatt reiret? Bør vi rense fuglekassen helt når ungene har forlatt reiret, eller vente til senere på året?

M. (25.05.2020)

Svar:

Ta gjerne ut døde unger - de blir liggende og råtne. Reir bør alltid renses ut når ungene har forlatt fuglekassa.

Roar Solheim (25.05.2020)

««første 17 513 - 17 537 av 49 995 siste»»