Hopp til hovedinnhold

Spør en ornitolog

Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.

Still et nytt spørsmål

Besvarte spørsmål

Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse

Viser 16 761 til 16 785 av totalt 49 726 spørsmål


#Diverse

ute fuglene

Hei

Hvor drar fuglene når de har forlatt Reiret kommer de tilbake der de Hekket senere?

et dumt spørsmål men

T.B. (16.06.2020)

Svar:

Noen vender tilbake og bruker samme rede året etter, andre gjør det ikke.

Roar Solheim (16.06.2020)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Aggressive småfugler

Hei, jeg bor på Bestum i Oslo og har i år et stort problem med noen illsinte fugler. De er grå-brune, større enn spurv, kanskje på støttelse med svarttrost. Det er to par som har rede i noen trær hos oss og gjør livet surt både for mennesker og katter! De angriper i ett sett og lager en irriterende «skravlelyd» ikke helt ulikt skjærer. Hva slags fugler kan det være?

A.A. (16.06.2020)

Svar:

Kanskje det ER svarttroster? De synes sikkert at kattene gjør livet surt for dem!

Roar Solheim (16.06.2020)


#Fuglekasser

Kasse i tre som skal felles

Hei.

Jeg har en fuglekasse som henger i et tre som må felles. Det har vært blåmeis i kassa i våres, og er derfor usikker på når jeg kan regne med at de har forlatt redet slik at jeg kan ta ned kassa og felle treet.

K. (16.06.2020)

Svar:

Jeg vil tro at fuglene nå er ute av kassa. Hvis det fremdeles er meiseunger der, vil foreldrene fly ut og inn og mate dem, og du vil høre tiggelyder fra ungene. Hvis du ikke ser noe aktivitet i løpet av en time, er kassa tom nå.

Roar Solheim (16.06.2020)


#Diverse

skjærereir

Et stort skjærereir ble bygget i et stort tre som står inntil husveggen vår i april. når er det trygt å fjerne det?

N.N (16.06.2020)

Svar:

I slutten av juni bør ungene for lengst være ute fra reiret.

Roar Solheim (16.06.2020)


#Diverse

RØDSTJERT

Hei fuglevenn. Jeg har fått selskap av en rødstjert i sommer. Det er et nytt men hyggelig og morsomt bekjentskap for meg. Den bruker mesteparten av dagene sittende på en strømledning som går forbi stuevinduet her, bare avbrutt av raske fluktutfall i skrått nedover mot bakken i en bølgende fluktrute. Det jeg tenker på nå er at den snart forsvinner herfra og jeg har lest at den har tenkt seg på virkelig langtur. Finnes det mer detaljerte opplysninger om rødstjertens trekk, dvs når drar den og hvilke ruter kan den tenkes å følge? Og om når kan den ventes på bestemmelsesstedet (som jeg har lest kan være sør for Sahara)? På forhånd tusen takk. mvh hansR

H.R. (16.06.2020)

Svar:

Søk på stikkord rødstjert og engelsk redstart migration, så kan du lese om dette.

Roar Solheim (16.06.2020)


#Økologi og atferd

Svarthvitfluesnapper

Har mange hekkinger i kasser rundt hytta av fluesnapperen.
Begynner ungene og de voksne og trekke rett etter de har forlatt kassa?
Ser aldri noe til ungene utover sommeren.
Hadde vært interessant og fått noen til og ringmerket de voksne fuglene og sett om det er de samme som hekker her år etter år.
Vi har hytte i Kvås i Lyngdal kommune

S.O. (16.06.2020)

Svar:

Når ungene har fløyet ut, kan hele familien bevege seg vekk fra hekkeplassen. Antar at de flytter seg i retninger som byr på størst mulig mengde insekter.

Roar Solheim (16.06.2020)


#Økologi og atferd

Spørsmål:

Hei!
På Hytta på Nøtterøy har vi de siste 3-4 årene observert en stor måke, som resten av områdets fuglesamfunn hater.

For noen år siden observerte vi at denne svære måken drepte en måke-unge på plenen foran oss og spiste den, mens fortvilede foreldre stupte ned for å redde den. Den store måken var helt uberørt.

Når den ligger ute i sjøen her, eller står på brygger/påler, prøver områdets fugler å jage den vekk. Den lar seg imidlertid ikke jage. I går lå den i vannet, og tok tak i vingen på en av fuglene som stupte ned for å jage. Den store måken filleristet/druknet/hakket på den mindre måken og begynte å spise av den mens den fremdeles kjempet for livet. Den døde naturlig nok. Og den glupske måken spiste godt og lenge av sitt bytte mens den duppet uberørt i sjøen.

Vi har kun sett disse to hendelsene, og tenker med gru på alt den finner på når vi ikke er på hytta. Vi er også bekymret for vår lille hund på 2,5 kg.

Det vi lurer på: er dette normal oppførsel? eller har vi en djevel-måke på hytta?
Vi er usikre på om det er en og samme måke. Dersom dette er vanlig måkeoppførsel kan det kanskje være flere av samme art?

Den er vesentlig større enn de andre måkene i området, og har mørk blå fjerdrakt. Mistenker at det er en svartbak, men den er ikke så mørk.

S. (16.06.2020)

Svar:

Dette høres ut som en svartbak, og det er en naturlig hendelse. Svartbak kan faktisk fange og avlive andre fugler, mus, rotter og dyr opp mot kaninunge-størrelse. Men det kan være enkelte individer som er "flinkere" til å fange andre fugler enn de øvrige. Også gråmåkene kan opptre på denne måten.

Roar Solheim (16.06.2020)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Vipe og annen (rovfugl? ) om natta

Jeg bor i vingelen, Tolga kommune i enden av myrområde. På jordene mot myra er det vipe, storspove med mer, og har to kull med vipekyllinger i går. I natt våknet jeg at vipene klagde veldig, Høye korte lyder ofte. Litt sånne lyder de lager når noe nærmer seg vil jeg tro.
Etter en stund kom fugelen jeg sender film av inn, da ble vipa gradvis mer stille, og etterhvert hørte jeg kun denne fugelen. Jeg tenkte det kunne være en rovfugl, siden vipene reagerte så voldsomt. Det er jo en del ugler og rovfugler rundt her også. Det ble stille igjen etterhvert, men hørtes ganske lenge.

E.G.G. (16.06.2020)

Svar:

Jeg tar dessverre ikke arten på den som lager denne lyden, men kan ikke se bort fra at en rovfugl kan ha laget den. Det er typisk at fugler varsler når rovfugl, ugle eller rovpattedyr er i nærheten av hekkestedet, så det er mange som kan ha alarmert vipene.

Roar Solheim (16.06.2020)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Lerkefalk?

Legger ved video tatt på Norefjell lørdag 13.juni.
Er dette lyden av en lerkefalk? Fuglen satt i furuen. Vi hørte denn i området gjennom hele dagen

V. (16.06.2020)

Svar:

Nei. Dette er "sangen" fra en vendehals.

Roar Solheim (16.06.2020)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

hvilken fugl er dette?

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei
En venn av meg fant en stor fjærhaug i hagen. (Hodet med nebb var forsvunnet.) Han tror det er en rovfugl som hadde satt seg fast i noe netting, og der ble tatt av katten. Han antok at fuglen opprinnelig hadde vært på størrelse med en (kanskje stor) due. Fjærene var visstnok mest svarte og hvite. Hvilken fugl tror du det kan ha vært, se opplastet bilde av den ene kloa?

Vh Terje

T.G.S. (16.06.2020)

Svar:

Her er kun bilde av foren, og det er IKKE noen rovfuglfot, men kanskje en duefot. Trenger bilde av fjærene.

Roar Solheim (16.06.2020)


#Diverse

Mating av fugleunge

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei! For noen dager siden falt det tre fugleunger ned fra fra under taket. De falt flere meter og havnet på plenen. Da det var umulig å legge dem tilbake på grunn av reirets plassering. Vi satte dem litt opp i høyden i en boks, slik at foreldrene kunne finne dem der. Da vi sjekket dagen etter var bare en i live, den var kald, skalv og skrek etter mat. Bestemte oss for å ta den inn, da den ikke kom til å overlevde en natt til. Foreldrene har ikke vært sett på flere dager. Har matet den med forskjellig som jeg har fått tips om på nettet. Har du noen tips til foring, og generelt hva jeg skal gjøre nå? Vet jo at sjansen for at den overlever kanskje ikke er så stor, men valget sto mellom å la den dø, ta den med meg eller å avlive den.

A. (16.06.2020)

Svar:

Mistenker at dette er en unge av gråspurv eller pilfink. Alle småfuglunger fores helst med insekter av foreldrene. Hvis du prøver meitemark, må den deles opp i små biter.

Roar Solheim (16.06.2020)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Steppemåke

Så i dag en måke som var kraftigere og større enn våre vanlige gråmåker.
Den var brunlig i fjærene. Nebbet var mørkt. Halefjærene var hvite med sort rand ytterst. Så dette da den lettet.
Eneste måke jeg finner som er lik, er steppemåke.
Kan det være riktig?

N.N (15.06.2020)

Svar:

Neppe, mer sannsynlig en ung svartbak. Gråmåkene bruker 3-4 år før de har helt voksen farge, og de kan se veldig ulike ut på denne tiden av året.

Roar Solheim (15.06.2020)


#Diverse

Hakkespett unge som ikke vil fly

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei, har en hakkespett unge, ganske stor egentlig som ikke vil fly. Han roper på mammaen sin hele tiden. Jeg tok på meg hansker og satt hann opp i et tre, men han bare sitter der og roper. Vet ikke hva som var galt med han. Er det noe jeg kan gjøre?

G.F. (15.06.2020)

Svar:

Dette er en grønnspett ungfugl. Nei, la den få være i fred. De voksne bør mate den når de hører tiggeropene.

Roar Solheim (15.06.2020)


#Sykdom og skader

Skadet blåmeis

Bilde vedlagt spørsmålet

Jeg fant denne lille blåmeisen etter at den hadde flydd inn i vinduet vårt. Det ser ikke ut som vingene er skadet, men den vil ikke fly. Den har noen rykninger av og til, men holder for det meste bare øynene lukket og sitter stille. Hva skal jeg gjøre? Jeg har satt den i en eske i skyggen, sånn at den kan hvile. Og ga den litt vann. Hvis den ikke flyr etterhvert, hva kan jeg mate den med?

M.L. (15.06.2020)

Svar:

Den har nok fått en hjernerystelse. La den sitte til i morgen og se om den kommer seg.

Roar Solheim (15.06.2020)


#Diverse

Gjøk med talefeil...?

Vi har hatt en gjøk like rundt huset de siste ukene. Den sier «ko-ko» noen ganger før den henger seg opp i den første lyse «ko»’en, gjentar den noen ganger, og så blir det pause. Før den gjør det samme igjen. Noen ganger høres det ut som om den avslutter sekvensen med noen hoste-aktige lyder... En ungfugl? En gammel fugl? Eller - som minstemann her sier - en gjøk som ikke virker skikkelig...?

K. (15.06.2020)

Svar:

Klassisk gjøklyd, men som regel legger folk bare merke til de ordinære ko-ko lydene. Når gjøken blir opphisset, kan det komme mange varierende ko-lyder i rask rekkefølge, og hveselyder.

Roar Solheim (15.06.2020)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Ukjent fugl

I Ekebergskogen så vi her om dagen, 12 juni, en fugl vi ikke har sett tidligere. Den hadde lyst grått hode, med spetter, ellers mørk kropp, langt lyst nebb, og var på størrelse med en trost, men slankere. Den gikk på på bakken i skogen. Har undersøkt i fuglebøker, men har ikke funnet noen som likner. Kan det være en stærhybrid? Takknemlig for svar!

L.T.W. (15.06.2020)

Svar:

Dessverre vanskelig å si uten bilde. Det KAN ha vært en av årets unge stærer.

Roar Solheim (15.06.2020)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Er det mulig å se hva dette er?

Bilde vedlagt spørsmålet

Tatt med mobil på Randaberg i forrige uke.

N.N (15.06.2020)

Svar:

Tornirisk hann.

Roar Solheim (15.06.2020)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Synger i timevis hver dag...

Men, hvilken fugl er dette? - Hør lydfil...

K. (15.06.2020)

Svar:

Varsellyd fra bokfink.

Roar Solheim (15.06.2020)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Hvilken fugl er dette?

Det er en fugl som lager en høy ensidig tone så og si hele dagen. Den varierer også med flere tralter i samme tonefall.

Den er hvit og grå. Kan minne litt om en linerle?

A. (15.06.2020)

Svar:

Dette er lyden fra en strandsnipe.

Roar Solheim (15.06.2020)


#Diverse

Rapsolje og fuglefjær

Hei!
Er rapsolje som benyttes for å hindre utklekking av mygg på vann skadelig for fugler?
Mvh Rita Esperø Hansen

N.N (15.06.2020)

Svar:

Det vet jeg dessverre ikke, men det er neppe gunstig for fugl å få dette på fjærdrakten.

Roar Solheim (15.06.2020)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

måke med blå føtter

Bilde vedlagt spørsmålet

I år dukka denne karen opp igjen. Spurte dere i 2018 om samme måken. Den var her i fjor også. Nå har æ endelig klart å få tatt bilde av den. Litt mindre enn de andre fiskemåkene, og blir mobbet av de andre.

J.M. (10.06.2020)

Svar:

Dette er en fiskemåke som ikke er helt voksen, derfor den mørke flekken på nebbet og de ikke helt gulgrønne føttene. Det kan også være at det er forskjellige individer du har sett i 2018 og i år.

Roar Solheim (15.06.2020)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Trepipelerke?

Bilde vedlagt spørsmålet

Synes denne fuglen kan se ut som en pipelerke. Bildet tatt i utkant av en skog og fuglen satt i et tre. Lurer derfor på om det kan være en trepipelerke - vet den er veldig lik heipipelerke.

A. (14.06.2020)

Svar:

Piplerker er alltid vanskelig å artsbestemme bare ut i fra slike enkeltbilder, og denne klarer jeg ikke å si sikkert er den ene eller den andre.

Roar Solheim (15.06.2020)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Rar storspove lyd?

Er dette rar lyd fra ei storspove eller er det noe annet hørt ca 0200 i natt.

N.N (15.06.2020)

Svar:

Ja, kanskje en litt uvanlig storspovelyd, men jeg er ikke sikker.

Roar Solheim (15.06.2020)


#Diverse

Tjeld som angriper vindu

Hei
Har nå i flere dager hatt en tjeld som hopper mot vinduet, har forstått det slik at den ser sitt eget speilbilde og ønsker å beskytte sitt teritorium.
Bor i første etasje med skråvindu ut mot havet, har forsøkt å finne rovdyrsiluette men er ikke å oppdrive i byen (Tromsø). Noen forslag? Og ja, har prøvd å jage den vekk men kommer tilbake et par timer senere, nå sist gikk det fra 20.00-05.00 før den kom tilbake og sa jeg skulle opp nå for å se etter den var den vekk. Hoppet kanskje 10-15 ganger nå sist.

K. (15.06.2020)

Svar:

Tror det eneste som kan nytte her er å dekke til den nedre delen av vinduet på utsiden for en tid, slik at fuglen ikke lenger kan se seg selv i vinduet.

Roar Solheim (15.06.2020)


#Diverse

Blåmeis unger på bakken

Hei! Var ute og gikk tur i dag og fant 2 blåmeisunger på bakken i skogen. De kunne ikke fly, men hoppet forsiktig rundt. Jeg gikk vekk og fulgte med på avstand og så at de ble matet av foreldrene. Jeg gikk i fra dem da jeg leste på nettet at de hopper ut av redet før de er flyvedyktige. Er det riktig?
Jeg er redd de har skadet seg når de hoppet ut av redet eller at de blir tatt av rovdyr i natt, og at jeg skulle tatt dem med meg. På forhånd takk for svar.

S. (14.06.2020)

Svar:

Det er bra at du ikke tok dem med deg, det ødelegger helt. Det er alltid best å la slike fugleunger i fred slik at foreldrene kan passe på dem.

Roar Solheim (15.06.2020)

««første 16 761 - 16 785 av 49 726 siste»»