Spør en ornitolog
Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.
Still et nytt spørsmålBesvarte spørsmål
Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse
Viser 16 967 til 16 991 av totalt 49 949 spørsmål «forrige neste»
forlate fuglekassen
Hei, vi har en hatt en kjøttmeisfamilie i fuglekassen to år på rad, og begge årene har vi forsøkt å følge med for å se når ungene forlater kassen. Men både ifjor og i år har jeg inntrykk av at de gjorde det om natten, for plutselig er de bare borte. Kan det stemme?
T.S. (17.06.2020)
Svar:
Eller de kan ha hoppet ut tidlig på morgenen, ved 04-05 tiden. Spørsmålet er om dere er oppe SÅ tidlig?
Roar Solheim (17.06.2020)
Fuglekasse med unger falt ned
Vi har en fuglekasse som kjøttmeis har fått unger i. Den hadde falt ned i natt, uvisst hvordan, men ungene, ihvertfall noen av dem, lever fortsatt. Har hengt kassen opp igjen og håper foreldrene kommer tilbake. Er det noe mer jeg kan gjøre? Hvis foreldre ikke kommer?
N.N (17.06.2020)
Svar:
Du har gjort det eneste riktige, og kan bare håpe at foreldrene ikke har forlatt reiret og kassa.
Roar Solheim (17.06.2020)
Klukkende fuglelyd
Hver morgen hører jeg lyden av det som høres ut som to klinkekuler som slår mot hverandre. «Klikk klikk klikk» ingen melodi kun disse klikkelydene. Viser seg at det er en liten grå fugl. Hva slags fugl kan dette være?
A.F. (17.06.2020)
Svar:
Ser ut til å kunne være en av sangerne, kanskje møller? Ellers kan lyden minne om lyden fra steinskvett, men fuglen på filmen er ikke en steinskvett.
Roar Solheim (17.06.2020)
Måker
Hei
Følger med på rødlistet fugl og har småfuglmater året rundt. Nå har skjærene lært å dra ut stålhanken på den så alle får mat:) Veldig hyggelig å våkne til - og høre gråspurven og andre i kor igjen:)
En gang om dagen hiver jeg ut en tallerken med tørt brød, med litt olivenolje og saltkorn, noe kråker, skjærer og måker sloss om.
Jeg vet at måkene strever med å finne mat i fjæra nå og skulle ønske vi kunne hatt en sjønær matestasjon med brød som allikevel kastes?
På den ene siden.
På den andre siden har jeg sett naturfilmer hvor sjøfugl har utviklet klør og flyttet inn i urskog. Kanskje dette er en naturlig utvikling for arten og at det bare må gå sin gang?
M.G. (17.06.2020)
Svar:
De "utvikler" og forandrer seg ikke så raskt, men de kan endre ADFERD ved læring når de oppdager at det finnes mat på nye steder.
Roar Solheim (17.06.2020)
Måkeunge i trafikk/sentrum
Traff tilfeldigvis på en liten måkeunge som hadde forvillet seg mellom trafikk og folk i sentrum. De fra butikken sa han muligens hadde falt ned fra et tak der på morgenen. Når jeg var der hadde den gått rundt om i 12 timer ca. Det var ingen tegn til foreldrene noen sted. Jeg fikk den til å gå inn i en pappeske slik at den ikke skulle bli påkjørt. Leste at du skal slippe den løs når foreldrene er i nærheten for at den skal kunne klare seg, men borte fra trafikk og folk. Hvis den ikke har foreldrene i nærheten klarer den seg ikke. Stemmer dette?
Tenkte å se etter foreldrene der i dag igjen og se om jeg kan plassere han litt utenfor gågaten og trafikk. Har dere noen tips? Har matet den med melorm og vann i mellomtiden, så den virker fornøyd og har mye energi igjen i dag.
H. (17.06.2020)
Svar:
Slike tilfeller er alltid vanskelige, og det er alltid best å la slike fugleunger være, selv om det for øyeblikket kan se håpløst ut.
Roar Solheim (17.06.2020)
Kutte busker nær fuglekasse med fluesnapperungef
Fluesnapper, varsellyd/rop. Pga solforhold har jeg kuttet noen busker nær der det er unger i fuglekasse. Hører fuglen varsler med en kort pip-lyd. Bør jeg vente med å kutte fler busker, eller blir ikke fluesnapperen skremt av det? Vil jo ikke skremme foreldrene bort.
H. (17.06.2020)
Svar:
Hvis du KAN vente, så kan det kanskje være lurt å la ungene få forlate kassa først.
Roar Solheim (17.06.2020)
Avlivning av vilt
Hei, jeg har klødd meg i hodet en stund over "avlivning" av viltfugler og byfugler og hvordan loven forholder seg til dette. Det er utrolig vanlig at barnehagelærere, barneskolelærere, vaktmestere osv. finner en fugleunge (kråke, meis, osv), tar tak i en spade eller nærmeste stein og dæljer løs, for så å begrave den eller hive den i søpla. I kontrast leser man alle typer tips om å la fuglen være og la naturen gå sin gang, og ikke redde den da dette er mer unyttig enn nyttig. Relativt sjeldent lar man naturen gå sin gang i tungt bebodde områder, og det blir enten søppelbøtta eller en pappeske i bolig eller sådan. Ellers ringer man kommunen så Falck eller sådan kan komme å kjøre fuglen til avlivning. Er slike "spade-avlivninger" likestilt med bot og straff som ulovlig rehabilitering av viltfugler?
A. (17.06.2020)
Svar:
Dette er et spørsmål som du bør rette til riktig myndighet; dvs Miljødirektoratet.
Roar Solheim (17.06.2020)
Død havsule
Skal eller kan en rapportere inn funn av døde fugler uten ringmerke? Ser på facebool det er funnet på Sunnmøre?
W. (17.06.2020)
Svar:
Ikke nødvendigvis, men du kan gi beskjed til lokal representant for Statens Naturoppsyn.
Roar Solheim (17.06.2020)
Kongeørn vs Havørn
Fløy en ørn høyt over huset vårt i Lommedalen, Bærum nå i ettermiddag. Først tenkte jeg dette må være en havørn... men har ikke den lenger hals.....
T.J. (17.06.2020)
Svar:
Dette er en musvåk, ikke noen ørn.
Roar Solheim (17.06.2020)
Ugle Nordre follo
De siste to ukene har jeg observert en brun jeger som jeg mener må være en ugle. Jeg ser bare korte glimt av jakten fra hytta. Mellomstor, kraftige vinger og mørk brun. -Men den jager midt på dagen. Etter det jeg har klart å se var den lys brun i ansiktet. Jeg har observert 4 jaktturer de siste to ukene. Hytta ligger inne i et stille skogsområde med masse småfulgl på alla kanter. Etter beskrivelsen i fugleboken min ville jeg sagt det var en kattugle, men den jakter altså på dagtid. Hva kan det være?
K.A. (17.06.2020)
Svar:
Mistenker kanskje heller hornugle, men vanskelig å si uten bilde. Det ville også hjulpet å vite hvor i landet dette er. Haukugle er også dagaktiv.
Roar Solheim (17.06.2020)
Ruging .
Hei.
Må det alltid ligge noen på eggene eller kan f.eks.begge foreldre ta en flytur. Takk for svar!
Torill
N.N (17.06.2020)
Svar:
Egg kan ligge uten ruging noe tid (kanskje opp mot 1 time i bra vær). Hos mange arter er det bare hunnen som ruger, og hun må gå av eggene for å skite, spise og stelle seg hver dag.
Roar Solheim (17.06.2020)
hvilken fugl er dette?
Hei igjen!
Vennligst se vedlagte bilde. Hvilken fugl er dette? (jeg sendte spørsmålet i går også, men da hadde jeg bare bilde av ei klo, og da kunne du ikke si det, så her er skrotten)
Vh Terje
T.S. (16.06.2020)
Svar:
Dette er restene av en ringdue.
Roar Solheim (17.06.2020)
Fugler som faller i bakken
Hei! Jeg fikk se en Sjur som falt i bakken ved et skogholt der det er svært høye og tette trær, og observerte også en død fugl like ved. Hva kan grunnen til dette være tror dere? Fuglene var fullvoksne og så ellers ut til å være friske. Det e var ved Fana Stavkirke i Bergen.
E.Ø. (16.06.2020)
Svar:
Dessverre vanskelig å vite årsaken her.
Roar Solheim (17.06.2020)
Fugleung
Hoppet ut av fugleburet. Tusler rundt på verandaen. Hva gjør jeg?
K.S. (16.06.2020)
Svar:
Ikke noe. Denne er stor nok til å klare seg til foreldrene kommer og mater den.
Roar Solheim (17.06.2020)
Hvilken art?
fant denne å Vigdelstranda, Stavanger,. Rogaland. Den var helt alene hele dagen på stranda. hvilken art er dette?
N.N (16.06.2020)
Svar:
Jeg er ikke sikker, men mistenker at det kan være en unge av gravand.
Roar Solheim (17.06.2020)
Kråke-Per på besøk
Hei! Denne kråka har i dag vandret rundt på plenen vår, og ikke vært brydd av oss i det hele tatt. Virker veldig tam, og uredd. Ikke aggresiv. Han er rød i munnen, og etter det jeg har lest er det da en ungfugl? Han virket veldig satt ut av varmen, og søkte skygge på siden av garasjen tidligere idag. Der har han nå blitt, med unntak av noen gåturer i nærheten. Han flyr ikke, men virker ikke skadd og har ingen synlige skader. Har gitt han vann, fuglefrø og noen insekter. Er dette en ungfugl? Hva kan vi gjøre for å få den til å trives? Har laget et lite «hus» til den med papp som skydder mot sol og innsyn fra rovdyr. den kan komme og gå som den vil, da den har fri passasje. Er dette normalt for kråker/ungkråker?
M. (16.06.2020)
Svar:
Dette er tydelig en ungfugl. Morsomt at den er så tillitsfull. Unge individer av mange ulike dyr kan ofte være svært tillitsfulle før de har erfart at mennesker er farlige dyr.
Roar Solheim (17.06.2020)
Er det for sent?
Jeg hang opp en ny fuglekasse for meiser og fluesnapper i dag. Er det fremdeles mulig å få fugler i kassa i år eller er det for sent? Jeg vet at flere meiser har to kull i løpet av året.
N.N (16.06.2020)
Svar:
Nå er det sannsynligvis i seneste laget.
Roar Solheim (16.06.2020)
ute fuglene
Hei
Hvor drar fuglene når de har forlatt Reiret kommer de tilbake der de Hekket senere?
et dumt spørsmål men
T.B. (16.06.2020)
Svar:
Noen vender tilbake og bruker samme rede året etter, andre gjør det ikke.
Roar Solheim (16.06.2020)
Aggressive småfugler
Hei, jeg bor på Bestum i Oslo og har i år et stort problem med noen illsinte fugler. De er grå-brune, større enn spurv, kanskje på støttelse med svarttrost. Det er to par som har rede i noen trær hos oss og gjør livet surt både for mennesker og katter! De angriper i ett sett og lager en irriterende «skravlelyd» ikke helt ulikt skjærer. Hva slags fugler kan det være?
A.A. (16.06.2020)
Svar:
Kanskje det ER svarttroster? De synes sikkert at kattene gjør livet surt for dem!
Roar Solheim (16.06.2020)
Kasse i tre som skal felles
Hei.
Jeg har en fuglekasse som henger i et tre som må felles. Det har vært blåmeis i kassa i våres, og er derfor usikker på når jeg kan regne med at de har forlatt redet slik at jeg kan ta ned kassa og felle treet.
K. (16.06.2020)
Svar:
Jeg vil tro at fuglene nå er ute av kassa. Hvis det fremdeles er meiseunger der, vil foreldrene fly ut og inn og mate dem, og du vil høre tiggelyder fra ungene. Hvis du ikke ser noe aktivitet i løpet av en time, er kassa tom nå.
Roar Solheim (16.06.2020)
skjærereir
Et stort skjærereir ble bygget i et stort tre som står inntil husveggen vår i april. når er det trygt å fjerne det?
N.N (16.06.2020)
Svar:
I slutten av juni bør ungene for lengst være ute fra reiret.
Roar Solheim (16.06.2020)
RØDSTJERT
Hei fuglevenn. Jeg har fått selskap av en rødstjert i sommer. Det er et nytt men hyggelig og morsomt bekjentskap for meg. Den bruker mesteparten av dagene sittende på en strømledning som går forbi stuevinduet her, bare avbrutt av raske fluktutfall i skrått nedover mot bakken i en bølgende fluktrute. Det jeg tenker på nå er at den snart forsvinner herfra og jeg har lest at den har tenkt seg på virkelig langtur. Finnes det mer detaljerte opplysninger om rødstjertens trekk, dvs når drar den og hvilke ruter kan den tenkes å følge? Og om når kan den ventes på bestemmelsesstedet (som jeg har lest kan være sør for Sahara)? På forhånd tusen takk. mvh hansR
H.R. (16.06.2020)
Svar:
Søk på stikkord rødstjert og engelsk redstart migration, så kan du lese om dette.
Roar Solheim (16.06.2020)
Svarthvitfluesnapper
Har mange hekkinger i kasser rundt hytta av fluesnapperen.
Begynner ungene og de voksne og trekke rett etter de har forlatt kassa?
Ser aldri noe til ungene utover sommeren.
Hadde vært interessant og fått noen til og ringmerket de voksne fuglene og sett om det er de samme som hekker her år etter år.
Vi har hytte i Kvås i Lyngdal kommune
S.O. (16.06.2020)
Svar:
Når ungene har fløyet ut, kan hele familien bevege seg vekk fra hekkeplassen. Antar at de flytter seg i retninger som byr på størst mulig mengde insekter.
Roar Solheim (16.06.2020)
Spørsmål:
Hei!
På Hytta på Nøtterøy har vi de siste 3-4 årene observert en stor måke, som resten av områdets fuglesamfunn hater.
For noen år siden observerte vi at denne svære måken drepte en måke-unge på plenen foran oss og spiste den, mens fortvilede foreldre stupte ned for å redde den. Den store måken var helt uberørt.
Når den ligger ute i sjøen her, eller står på brygger/påler, prøver områdets fugler å jage den vekk. Den lar seg imidlertid ikke jage. I går lå den i vannet, og tok tak i vingen på en av fuglene som stupte ned for å jage. Den store måken filleristet/druknet/hakket på den mindre måken og begynte å spise av den mens den fremdeles kjempet for livet. Den døde naturlig nok. Og den glupske måken spiste godt og lenge av sitt bytte mens den duppet uberørt i sjøen.
Vi har kun sett disse to hendelsene, og tenker med gru på alt den finner på når vi ikke er på hytta. Vi er også bekymret for vår lille hund på 2,5 kg.
Det vi lurer på: er dette normal oppførsel? eller har vi en djevel-måke på hytta?
Vi er usikre på om det er en og samme måke. Dersom dette er vanlig måkeoppførsel kan det kanskje være flere av samme art?
Den er vesentlig større enn de andre måkene i området, og har mørk blå fjerdrakt. Mistenker at det er en svartbak, men den er ikke så mørk.
S. (16.06.2020)
Svar:
Dette høres ut som en svartbak, og det er en naturlig hendelse. Svartbak kan faktisk fange og avlive andre fugler, mus, rotter og dyr opp mot kaninunge-størrelse. Men det kan være enkelte individer som er "flinkere" til å fange andre fugler enn de øvrige. Også gråmåkene kan opptre på denne måten.
Roar Solheim (16.06.2020)
Vipe og annen (rovfugl? ) om natta
Jeg bor i vingelen, Tolga kommune i enden av myrområde. På jordene mot myra er det vipe, storspove med mer, og har to kull med vipekyllinger i går. I natt våknet jeg at vipene klagde veldig, Høye korte lyder ofte. Litt sånne lyder de lager når noe nærmer seg vil jeg tro.
Etter en stund kom fugelen jeg sender film av inn, da ble vipa gradvis mer stille, og etterhvert hørte jeg kun denne fugelen. Jeg tenkte det kunne være en rovfugl, siden vipene reagerte så voldsomt. Det er jo en del ugler og rovfugler rundt her også. Det ble stille igjen etterhvert, men hørtes ganske lenge.
E.G.G. (16.06.2020)
Svar:
Jeg tar dessverre ikke arten på den som lager denne lyden, men kan ikke se bort fra at en rovfugl kan ha laget den. Det er typisk at fugler varsler når rovfugl, ugle eller rovpattedyr er i nærheten av hekkestedet, så det er mange som kan ha alarmert vipene.
Roar Solheim (16.06.2020)