Spør en ornitolog
Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.
Still et nytt spørsmålBesvarte spørsmål
Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse
Viser 16 917 til 16 941 av totalt 50 005 spørsmål «forrige neste»
Mating
Hei, jeg har hele korn til brødlaging, som er gått ut på dato. Er det farlig å gi fuglene dette ?
L. (25.06.2020)
Svar:
Nei, dette er helt OK dersom fuglene vil ha det.
Roar Solheim (25.06.2020)
Spurv
Spurvtype?
N.N (25.06.2020)
Svar:
Dette er en piplerke, trolig en heipiplerke.
Roar Solheim (25.06.2020)
Hjelp
Hei. Eg skulle sende deg eit bilde av ein fugl som eg tror er kjøttmeis men er ikke heilt sikker. Men eg får ikkje til og sende bilder. Kan du si kordan eg skal gjere det sån at eg får sendt det blidet.
N.N (25.06.2020)
Svar:
Jo da, bildet kom med. Dette ER en kjøttmeis, ungfugl.
Roar Solheim (25.06.2020)
Borte for alltid?
Hei. Vi har past på ein kjøttmeisunge heilt siden han var liten. Og i går tidlig slipte vi hann ut. Og i heile går komm hann til oss og ville ha mat. Og hann var heile tiden rundt huset vårt. I dag klokken 5 om morgonen så satt hann oppo oss fordi vi såv i hengekøye. Då ville hann ha mat og vi matet hann. Klokken 10 såg eg han og i buskene og når eg hadde hentet måten hans klokken 10 så var han vekke. Så vi har prøvd og ropt på hann i heile dag men han har ikkje komme til oss. Han var jo med oss i dag tidlig. Og vi har sett han i nokon tre litt lenger borte frå huset vårt men vi har ikkje klart og mate hann. Så vill hann komme til bake til oss i morgon eller er han vekke for alltid? Han klarer jo ikkje og fange mat sjølv. Så kva tror du vil han komme til bake til oss?
N.N (25.06.2020)
Svar:
Dette er det umulig å vite svar på, så her må dere bare følge med og observere selv hva som skjer.
Roar Solheim (25.06.2020)
Finner ikke denne i noen av mine fuglebøker
Disse (han og hun?) var observert i Råde, Fredrikstad i et siv-område.
Har mange bilder hvis ønskelig.
J.U. (25.06.2020)
Svar:
Dette er en buskskvett.
Roar Solheim (25.06.2020)
Små gråaktige fugler i stor flokk
Hva slags småfugler kan det være som fløy i en utrolig stor flokk her ved hytta på 1012 meters høyde i Rondane nå idag? Vi fikk knapt sett dem, de satte seg i bjørkeløvet og fløy raskt videre. Det er utrolig mye småfugl her, en kakafoni av kvitring.
E.S.L. (25.06.2020)
Svar:
Mest sannsynlig en flokk med gråsisik.
Roar Solheim (25.06.2020)
Kalde egg
Hei
Vi har to fuglekasser som har hatt blå og kjøttmeis kull i flere år. I år hadde vi stor aktivitet og vi har fulgt begeistret med. Vi syns det var litt rart at det ikke kom fugleunger når vi visste det var egg i begge. Vi har sett i de siste ukene at aktiviteten har dabbet av og i dag inspiserte vi dem. Det lå kalde egg i begge kassene. Det var råtne egg i begge. Vi syns det er så rart at dette har skjedd i begge kassene? Vi holder til på Sotra og lurer på om det var kulde perioden i mai eller varmeperioder i pinsen som gjorde dette? Har dere hørt om lignende?
Med vennlig hilsen Siv Grasdalsmoen
N.N (25.06.2020)
Svar:
Mange meiser mislyktes med hekkingen i år på grunn av kuldeperioden i mai, så dette føyer seg inn i rekken av slike rapporter.
Roar Solheim (25.06.2020)
Kan du hjelpe meg med å identifisere denne fuglen?
Jeg har ved to anledninger på ulike steder observert en sort og hvit fugl med en klar gul stripe ved vingen i Grenland. Det liknet veldig en linerle bare den hadde en ganll gul stripe. Men ellers svart på hodet og nedover ryggen ut not stjerten, den var hvit under. Jeg kan ikke huske om fargene blandet seg, men den klare gule stripen sitter godt i minnet, det var umulig å ikke se.
F. (25.06.2020)
Svar:
Litt vanskelig uten bilde, men det spørs om dette kan være en vintererle hann.
Roar Solheim (25.06.2020)
Due unge
Hej jeg har fundet en due unge. Hvad skal jeg fodre den med. De sidste 2 døgn har jeg fodret den med en sprøjte med havregrød jeg har blendet.
G.K. (25.06.2020)
Svar:
Søk på nettet på engelsk "food for pigeons/doves" etc, så finner du nok råd.
Roar Solheim (25.06.2020)
For mange fugler på fuglebrettet?
Vi fortsetter å mate fuglene i løpet av sommeren (for første gang), har kun hengt opp to matere. Men det kommer så mange pilfinker, kanskje 20-30 stk i hagen hele tiden (i tillegg kommer det en flaggspett hver dag).
Vi er usikre på om dette er greit? Jeg hadde trodd det skulle bli litt færre fugler i løpet av sommeren i forhold til i vinter?
Vi mater mest med jordnøtter (de varer lengst) nå. Har forsøkt meiseboller men de blir slukt på en time. Akkurat nå må jeg fylle på fuglemat omtrent daglig. Hvis jeg legger ut mer mat vil det da komme fler fugler, eller vil maten vare lenger? Hvis vi drar bort en helg er jeg redd det blir tomt før vi kommer tilbake vil det da gå bra med fuglene?
N.N (25.06.2020)
Svar:
Pilfinkene er tydeligvis veldig interessert i jordnøtter nå på sommeren. Hvis det går tomt, finner de mat andre steder, så det trenger du ikke bekymre deg om. Det er ikke noe problem å mate fuglene nå hvis du har glede av deres besøk.
Roar Solheim (25.06.2020)
Hvilken fugl er dette
Tok dette bildet på Lista nylig. Kan dere si hva slags fugl det er?
N.A.T. (24.06.2020)
Svar:
Tornirisk.
Roar Solheim (24.06.2020)
Stærunge?
Er dette en stærunge ?
V.L. (24.06.2020)
Svar:
Ja, dette er en av ungfuglene klekket i år.
Roar Solheim (24.06.2020)
Hvilken fugl er dette?
Er det mulig å si ut fra dette bildet hva slags fugl dette er?
N.A.T. (24.06.2020)
Svar:
Ja. Gråsisik hann.
Roar Solheim (24.06.2020)
sorte fugler
hei
Disse ble tatt med viltkamera, vet dere hva slags fugler dette er?
N.N (24.06.2020)
Svar:
Dette er ravner.
Roar Solheim (24.06.2020)
Fargevariant på flaggspettunge?
Prøver igjen. Vet ikke hvorfor bilde ikke kom med forrige gang, men håper det går bedre nå:
Vi har for et par dagen siden fått en ung hakkespett på fuglemateren med nøtter. Den har ikke den røde fargen på toppen som er vanlig for flaggspett, men er vikende brun i det svarte. Tegninger ellers ligner på flaggspett, men den er heller ikke rosa på undergumpen, muligens litt lysebrun-aktig der også. Legger ved bilde hvor roser og vegg er røde, men spettungen har samme farge som nøttene. Den er også mørkere rundt øynene. Er denne varianten vanlig og hva kommer det eventuelt av? Tidligere har det vært et flaggspettpar på materne, men etter at ungen dukket opp har de blitt borte.
Ingunn (23.06.2020 16:33)
Bilde mangler dessverre, derfor vanskelig å besvare.
Roar Solheim (24.06.2020 10:02)
N.N (24.06.2020)
Svar:
Ikke lett å vite hvorfor denne har mindre rødt enn mange andre flaggspettunger. Forøvrig ser den normal ut.
Roar Solheim (24.06.2020)
Ugleunge på vidvanke
Er på en campingplass til fjells der et uglepar har rede og unger. Visstnok haukugle. Den ene ungen havnet på bakken, og der har den vært to-tre-fire dager nå. Da den hadde tatt seg innenfor gjerdet til campingplassen, tok jeg den i et håndkle og satte den i eineren under redetreet. Men den flytter seg lenger og lenger vekk- og sitter og kaller i timesvis, en høy piping. De voksne uglen (eller en av dem)er borte hos den - men da kommer naboen, en skjære med reir i nabotreet, og jager tilsynelatende uglen vekk. Så dem igår, da landet uglen ved siden av ungen - men ble der ikke lenge før skjæren kom og drev den vekk. Da flyr uglen vekk, mens skjæren slår seg til på gjerdet og sitter og skvatrer. Det er ikke katt her og alle hunder er i bånd. Men solstek og veldig varmt, og ungen er nå ute på et stort beitejorde 150 meter fra reirtreet. Vil den klare seg? Den piper lenge av gangen, nå i formiddag et par timer, uten at jeg ser de voksne ute her.
I. (24.06.2020)
Svar:
Denne ser stor og fin ut, og klarer seg nok når foreldrene mater den.
Roar Solheim (24.06.2020)
Liten fugl som smatter
N.N (24.06.2020)
Svar:
Steinskvett??
Roar Solheim (24.06.2020)
Løvmeis, granmeis eller svartmeis Nr 1
For noen dager siden kom en liten "flokk" med små meiser som flyttet seg bortover fra busk/tre til neste busk/tre. Jeg er usikker på hvilken art av meis dette kan være. Legger ved to foto (siden det etter det jeg kan se ikke er mulig å laste opp mer en ett bilde av gangen laster jeg dette opp i to forsendelser). Bildene er ikke av samme fugl - men kunne synes å være i samme flokk. Kan dere hjelpe med å finne ut hvilken art dette er?
A. (24.06.2020)
Svar:
Dessverre litt vanskelig å artsbestemme ut i fra bildevinkel, men kanskje ung svartmeis.
Roar Solheim (24.06.2020)
Løvmeis, granmeis eller svartmeis Nr 2
Her kommer bilde nr 2
A. (24.06.2020)
Svar:
Dette er en ung svartmeis.
Roar Solheim (24.06.2020)
Mulig morløse spurvunger...
Hei. I morges spankulerte en pus forbi med det som lignet en gråspurv i munnen. Katta stakk av, med fuglen, da jeg prøvde å se nærmere. Den siste timen har jeg ikke sett spurvemor fly til eller fra reiret i mønet på huset vårt, noe hun har gjort flittig den siste tiden.
Så hvis det var mor katta tok, vil spurvefar ta vare på de små? Har ikke sett ham så langt, men det betyr jo ikke at han ikke er der.
Og hvis ingen mater dem lenger, vil de da overleve særlig lenge?
Det siste spørsmålet, kynisk, men dog - hvor lenge må vi vente før vi tar oss opp der og fjerne de døde...? Eldre hus, og det vil i så fall lukte inne i denne varmen... Følger selvfølgelig med og lytter etter lyder før jeg 'avskriver' dem!
Bekymret hilsen, Charlotte.
N.N (24.06.2020)
Svar:
Sjekk reirplassen om tre dager. Unger overlever ikke så lenge dersom de ikke blir matet. Hannen kan klare foring alene, men jeg vet ikke hvor ivrige ungeforere gråspurv hanner er.
Roar Solheim (24.06.2020)
Variant av flaggspettunge?
Vi har for et par dagen siden fått en ung hakkespett på fuglemateren med nøtter. Den har ikke den røde fargen på toppen som er vanlig for flaggspett, men er vikende brun i det svarte. Tegninger ellers ligner på flaggspett, men den er heller ikke rosa på undergumpen, muligens litt lysebrun-aktig der også. Legger ved bilde hvor roser og vegg er røde, men spettungen har samme farge som nøttene. Den er også mørkere rundt øynene. Er denne varianten vanlig og hva kommer det eventuelt av?
I. (23.06.2020)
Svar:
Bilde mangler dessverre, derfor vanskelig å besvare.
Roar Solheim (24.06.2020)
Funnet fugleunge
Fant en fugleunge i Hagen i dag. Tror det er en kjøttmeis. Lot den bare være der vi fant den, og den flyttet seg litt rundt selv. Da den bevegde seg mot Hagen til naboen som har katt flyttet vi den litt bort så den ikke skulle bli tatt. Den har nå kommet seg et stykke opp i et tre. Den kan ikke fly enda, men prøvde stadig å fly og kom seg litt opp og bortover, men ikke mye. Den har vært alene i minst en og en halv time nå, og foreldrene har enda ikke hentet den. Hva er det riktige å gjøre? Vil foreldrene komme, hvor lenge klarer den seg evt selv? Er det lettere for foreldrene å finne den om vi får den ned på bakken eller bør den bli værende i treet?
N.N (23.06.2020)
Svar:
Sannsynligvis er foreldrene i området og mater den når den får være i fred.
Roar Solheim (24.06.2020)
Spørsmål:
Har funnet en meiseunge, men det er ingen foreldre som kommer for å mate eller hente den. Hva skal jeg gjøre? Kan jeg oppfostre den hvis foreldrene ikke kommer?
N.N (23.06.2020)
Svar:
Bilde trengs for å vurdere størrelse/alder.
Roar Solheim (24.06.2020)
dueunge
Kan jeg føre opp(redde) en dueunge som har falt ut av redet? Den flyr ikke, men går rundt i hagen. Jeg kan ikke se noen av de voksne lenger.
S.T. (23.06.2020)
Svar:
Det ville hjulpet med et bilde. Hvis den går omkring bør den være så stor at den kan klare seg selv.
Roar Solheim (24.06.2020)
Måker jager gråhegre
På ei lita øy i Telemarksvassdraget i Skien hekker en haug fiske- eller gråmåker. I dag gikk de «helt bananas». Grunnen var ikke, slik jeg trodde, mink på øya. Men en gråhegre. Målene jaget den rundt i området, i lange tider. Men jeg så den aldri tett på øya, der måkeungene er. Dette gjentok seg mange ganger utover ettermiddagen/kvelden. Jeg har aldri hørt om at hegrer tar fugleunger, og finner heller ikke noe på nettet om dette. Så nå lurer jeg på hvorfor måkene ikke ville ha gråhegren i nærheten. Kan det være at de oppfatter den som en trussel pga størrelsen eller er jeg dårlig orientert og hegra en måkeungepredator?
E.H. (23.06.2020)
Svar:
Jo da, hegrene kan ta mye forskjellig, både pattedyr og fugler, så måkene har all grunn til å jage den vekk.
Roar Solheim (24.06.2020)