Spør en ornitolog
Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.
Still et nytt spørsmålBesvarte spørsmål
Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse
Viser 46 952 til 46 976 av totalt 50 284 spørsmål «forrige neste»
Hakkespett til bry
Hei, min svigermor er plaget med en hakkespett som hele tiden driver å hakke på ytterveggen på huset hennes. Hun har forsøkt å henge opp forskjellige uroer/fugleskremsler, men hakkespetten blir borte bare en liten stund, så er den tilbake igjen. Har dere noe råd om hva vi skal gjøre for å få hakkespetten til å finne seg et tre å hakke på i stede
B.V.I. (23.10.2008)
Svar:
Se svar på spørsmål litt ned på siden, eller søk på "hakkespettskader" i søkefeltet.
Du kan også gå inn på denne linken:
http://www.birdlife.no/fuglekunnskap/nyheter/?id=77Morten Ree (29.10.2008)
hubro
kan en hubro ta de to ørnene
vet at kongeørnen har problemer med å løfte noe som veier over 5 kg
og at hubro har letet med en nydrept voksen rødrev,
N.N (12.10.2008)
Svar:
Hubroen kan nok ikke ta hverken havørn eller kongeørn. Det er også svært sjelden noen konfrontasjon mellom disse artene, men kongeørna kan nok være en fare for hubro i visse tilfeller. Dessuten vet vi at havørn i sjeldne tilfeller har tatt hubrounger.
Morten Ree (29.10.2008)
fossekall
Hvor mange unger kan en fossekall få?
M. (21.10.2008)
Svar:
Fossekallen legger vanligvis 5 egg, men det er funnet alt fra 4 til 8 egg hos vår nasjonalfugl.
Morten Ree (29.10.2008)
hakkespett
først kan jeg fortelle at jeg har ett problem med en hakkespett som hakker på husveggen der jeg bor,og det jeg lurer på er om det er noe jeg kan gjøre for å forhindre dette.da det er liten vits å skifte ut panelbord hvis den bare kommer tilbake neste år
L.M. (22.10.2008)
Svar:
At spettene hakker hull på bygninger er trolig blant annet for å benytte hullet som overnatttingsplass i vinterhalvåret. Den henger da på innsiden av hullet om natta, og i oppvarmede hus vil den videre kunne utnytte en eventuell høyere temperatur om natta. Hakkespettene kan også finne på å hakke i bygninger når de hører insekter på innsiden.
I Sverige har man funnet ut at spettene skyr blåfarge. Så oppheng av blått fargebånd kan være et forsøk verdt. Dette kan da henges ved de plasser hvor spetten er mest aktiv. Det er også en mulig løsning å skjære ut en rovfugl- eller uglesiluett, enten helfigur eller bare et hode, og male på to sterkt gulfargede øyne. Plasseres strategisk til direkte over hullet eller andre plasser på bygningen. Dette vil minne spettene om en ugle eller hauk, og den vil kunne reagere med stor skyhet overfor denne, da disse er av spettenes fiender. En annen mulighet er å skjære ut en silhuett av en sittende stor hakkespett (svartspett, ca. 50 cm.) og feste til et hjørne av veggen. Respekten for denne kan da føre til at mindre spetter holder seg borte. Vi har fått tilbakemeldinger på at dette fungerer.
Hvis den hevder territorium vil hakkespetten forsøke å finne plasser med god klang og høy lyd. Å sette opp fuglekasser rundt om på tomten kan lokke hakkespetten til å hakke på dem, da det gir en hul og høy lyd. Når det gjelder størrelsen på kassene anbefales stærkasser (30cm vegger, 15 cm. bredde, hull 5 cm.). Man kan også finne et tørrtre (evt. avbarket stamme) og sage ned og plassere i utkanten av eiendommen slik at den kan markere sitt område fra denne. Gjerne slå på en blikkplate på toppen, for å gi økt lydfrekvens.
Se også denne artikkelen om spetteskader på bygninger: http://www.birdlife.no/fuglekunnskap/nyheter/?id=77Morten Ree (29.10.2008)
havfugler
Hva heter store fugler som flyr etter båter på havet. Ikke i Norge
U.R. (09.10.2008)
Svar:
De heter albatross og det finnes 14 forskjellige arter av disse fuglene. Albatrossene hører til på den sørlige halvkule. Noen få krysser av og til ekvator, og blir streifende omkring i havområdene på nordlige halvkule.
De er helt avhengig av vind for å fly, og rundt ekvator er det så spesielle vindforhold, for ikke å si mangel på vind, som gjør det vanskelig å krysse. Derfor blir de aller fleste av de som kommer over her nord flygende rundt som noen enstøinger hele livet. De slår seg oftest sammen med havsuler og blir såkalte "sulekonge" i disse koloniene.
Albatrossene, som tihører slekten stormfugler, har lange og smale vinger, og vandrealbatrossen har fugleverdens største vingespenn, opp til 3,5 m. De er utmerkede flyvere og kan ved å utnytte vindforholdene seile i timevis uten vingeslag. De lever sitt liv på havet og tilbringer 95% av sin levetid der, det meste av tiden i luften. I løpet av ett år flyr den en lengde tilsvarende 3 ganger rundt jorda målt ved ekvator. Den er i land kun når det er hekkesesong, enkelte arter hekker kun annethvert år.Morten Ree (29.10.2008)
fugler
hva kaller man fugler som drar til varmere land enn Norge om vinteren?
A. (22.10.2008)
Svar:
De kalles for trekkfugler, mens de som er hos oss hele året kalles standfugler.
Noen har betegnelsen "streiffugler". De streifer rundt i store områder, ofte både i Sverige og Norge på jakt etter føde. Dette er ofte de som lever av frø fra trærne, og de leter opp områder med gode "frøår".Morten Ree (29.10.2008)
Nøttekråke
Tirsdag observerte jeg nøttekråke i Trondheim. Er det sjeldent? Jeg har ikke sett den før.
Mari Anne Oust
93060849
iv-ous@online.no
M.A.O. (09.10.2008)
Svar:
Nøttekråke hekker i Norge spredt rundt Oslofjorden, Sørlandet og opp til Sogn og Fjordane. Den er knyttet til hasselforekomster og er en sky fugl.
I enkelte år svikter frøsettingen på sibirfuru i de store skogene i Sibir og Uralområdet og dette fører til stor utvandring av den SIBIRSKE nøttekråka, som er lik "vår" nøttekråke, men har smalere og lengre nebb. Den er dessuten ikke sky og forsiktig som nøttekråka sørpå, og opptrer i store antall i hager og parker hvor det først og fremst er plantet sembrafuru.
Etter siste større innvandring til Norge i 1995 så finnes det fortsatt igjen fugler i blant annet områdene rundt Trondheim. Det er også stor sannsynlighet for at arten hekker i Trondheimsområdet (minimum 100 par).
Nøttekråke observeres også jevnlig i Gauldal og Orkdal. Siste store invasjon før 1995 var i 1968.
Men selv om det i Norge i dag er plantet en god del sembra, så er ikke dette nok til å gjøre området til et interessant hekkeområde. Arten livnærer seg også av andre frø- og bærplanter, og sannsynligvis er granfrø en viktig næring.
Historisk sett så har det sikkert vært innvandringer med noen tiårs mellomrom gjennom all tid. Hvorfor vi da ikke har en fast hekkebestand av arten kan man spekulere på, men kanskje vil det ved totalsvikt av frø et år føre til masseutvandring, sannsynligvis mot øst hvor arten opprinnelig har sitt tilhold, og dermed er den borte som hekkefugl like plutselig som den kom. Hvem vet??
Les mer om nøttekråka fram til 1995 på http://www.birdlife.no/fuglekunnskap/fugleatlas/index.php?art_id=131
samt litt om de nye østlige hekkefuglene på http://cyberbirding.uib.no/photo/n_caryocatactes_02.phpMorten Ree (29.10.2008)
Jaktekspert
Hei.
Fikk studert denne jakteksperten en stund i dag.
Den "hang" helt stille i luften over et jorde og stupte ned og fanget mus. På bildet sitter den i en tretopp og har en mus i klørne. Den er ca. 30 cm lang Er det mulig å se hvilken fugl det er?
J. (29.10.2008)
Svar:
Stilig bilde! Dette er en tårnfalk. Tårnfalk og fjellvåk er de eneste fuglene som regelmessig jakter ved å "henge" i lufta og speide etter mus på bakken. Bekke trekker ut av landet mot syd når snøen legger seg - da blir det for vanskelig for dem å jakte smågnagere. Fuglen på bildet ser ut til å være en hunn eller ungfugl; mest sannsynlig en årsunge.
Roar Solheim (29.10.2008)
Fugl som ikke kan lette fra land?
Hei, en gang jeg gikk forbi Ullevål Stadion var det en folkemengde rundt en fugl på parkeringsplassen. En mann sa det var en rase som ikke kunne lette fra land. Fuglen så helt fortapt ut og så ut som om den hadde kommet vekk fra flokken sin. En dame og jeg kjørte den i en pappeske opp til Sognsvann og da fløy den med en gang den kom utpå vannet. Finnes det fugler som kun kan lette fra vann?
K.S.O. (28.10.2008)
Svar:
Alkefugler som lomvi og alke har vanskeligheter med å lette fra flatt land. Det samme gjelder lommer og dykkere. Havhest som er avkreftet og som har blåst inn over land, kan også ha vanskeligheter med å klare å lette fra land. Dette kan ha vært havhest eller en alkefugl - de mest sannsynlige kandidatene.
Roar Solheim (29.10.2008)
Syk tiur
Hei
Bikkja kom med en død varm tiur under jakt, under vingene var den tydelig grønn i ledd og hud (betennelse?)
Hvor lang tid tar det før en fugl utvikler dette ved feks skadeskyting?
A. (27.10.2008)
Svar:
Ikke godt å si. Fuglen kan ha vært svekket, og dødd av infeksjonssykdom, men som du antyder kan det også være skadeskyting som er årsaken. Fuglen må obduseres før en kan si dette sikrere.
Roar Solheim (27.10.2008)
hvad er dette
bildet er taget i sarpsborg i dag Hvad er det for en fugel
P.M.D. (27.10.2008)
Svar:
Dette er en grønnspett. Den søker ofte næring (maur) på bakken. Det kan se ut som at det er litt rødt i den svarte skjeggstripa på fuglen, da er det en hann.
Roar Solheim (27.10.2008)
Hvordan finner man plasser for tiurleik?
Jeg er interessert i å dra på tiurleik, men har ikke funnet et passende sted. Hvor finner man ut om disse "hemmelige" spillplassene? Setter stor pris på tips i området Bærum og oslo (Krokskogen-Nordmarka)
O.T. (23.10.2008)
Svar:
Kjenner ikke konkrete steder. Du må gå ut på snøføre og lete etter spor fra spillaktivitetene. Prøv koller og nordvendte lier med blanding av furu- og granskog. Tiurene er allerede nede og spiller litt i januar-februar, så alt da kan du lete etter leikplassene. Det finnes flere gode storfuglbøker som beskriver hvordan leikplassene kan se ut - gå og søk etter disse bøkene på biblioteket.
Roar Solheim (27.10.2008)
Gjerdesmett 27/10.
Hei. fant idag en gjerdesmett på gulvet som min katt hadde tatt. Han hadde ingen skader,annet enn at stjerten var helt borte. og den var veldig redd. Jeg satte den nedi en kasse en stund for å se om den kom seg.Etter en stun gikk jeg ut og prøvde å slippe den fri,men den greier bare å fly noen meter i gangen og faller så bare på bakken igjen. Prøvde noen ganger uten hell...skyldes dette stjerten er borte? Det er en veldig liten fuggel. max 6 cm...hilsen Heidi.
H. (26.10.2008)
Svar:
Nei, fuglen kan godt klare seg uten stjerten til det vokser ut nye fjær. Men den kan ha fått indre skader fra kattas klør eller tenner - det er vanskelig for deg å oppdage. Du må bare la den sitte i en eske eller et bur noen dager. Prøv å gi den vann og litt fine brødsmuler eller oppsmuldret meisebollefett.
Roar Solheim (27.10.2008)
Strutser
strutsearter.
En liten struts som det er umulig å finne navnet på. navnet er på seks boksrtaver. hjelp
N.N (27.10.2008)
Svar:
Prøv Kasuar - den er australsk.
En av artene heter hjelmkasuar, og er ikke å spøke med hvis den har unger nær deg!Roar Solheim (27.10.2008)
Hva er dette?
Jeg har fått en ny gjest ved foringsbrettet mitt.
Den er på størrelse med ei skjære.
Lurer på om den er vanlig i boligstøk på Sunnmøre?
Er det en han eller hun? Kan du/dere fortelle litt om denne og hva spiser den?
A. (27.10.2008)
Svar:
Hei! Du har hatt besøk av ei nøtteskrike. Det er en kråkefugl som gjerne besøker foringsplassen. Les mer om nøtteskrika og andre norske arter på: http://www.birdlife.no/fuglekunnskap/fugleatlas/.
Frode Falkenberg (27.10.2008)
hvilke rovfugl er dette?
Kan noen si meg hvilke fugl dette er? Bildet er tatt på Finnøy i begynnelsen av oktober.Fuglen sirklet i ring og gikk høyere og høyere til den var nesten umulig og se.
J.B. (25.10.2008)
Svar:
Bildet viser en musvåk. Les mer om musvåken og andre norske arter på: http://www.birdlife.no/fuglekunnskap/fugleatlas/.
Frode Falkenberg (27.10.2008)
Blåmeis
Hei! Jeg forer småfuglene fra min lille veranda på Østerås i Bærum. Mest meiser av flere slag, men også en hakkespett, rød, sort og hvit. Her en dag oppfaget jeg at en kvikk, liten blåmeis hadde 2 blanke ringer på den ene foten, og en gul ring på den andre. Det har jeg ikke sett før. Betyr det at den lille kroppen har vært fanget 3 ganger? Av forskjellige? Men den ser ut til å ha det helt topp!
M.B.T. (20.10.2008)
Svar:
Vanligvis får fugler bare en blank metallring på ett bein, hvor adresse og et nummer står skrevet. Men hvis det drives spesielle undersøkelser på en fuglebestand, hender det at forskere merker fuglene med flere fargeringer, slik at hver fugl kan kjennes igjen individuellt, bare ved å se på den på avstand. da trenger man ikke å fange fuglen for å lese av ringnummeret. det er nok en slik blåmeis som har besøkt ditt fuglebrett.
Roar Solheim (20.10.2008)
Skadet fugl
Hei! Vi fant nettopp en voksen skadet fugl.Vi tror det er en hunn Svarttrost. Vi satt den i en pappeske med et fat med vann, problemet er maten. Vi leste at trosten for det meste spiser larver og meitemark så vi har funnet mat, men hvordan skal vi gi det til den. vi forsøkte å bare legge det ned til den, men den vil ikke så mye som se på maten.
E.O.C. (19.10.2008)
Svar:
Dette er en svarttrost hunn. Hvis den har flydd mot f. eks. et vindu, kan den ha fått hjernerystelse. Da trenger den mest å sitte i ro i en eske, slik at den er beskyttet mot katter, skjærer, spurvehauk og andre trostespisere. Troster spiser mye bær og epler om høsten og vinteren, så et godt modent eple eller en myk pære kan legges ned til fuglen.
Roar Solheim (19.10.2008)
Spørsmål:
Hei
Jeg har for en time siden hatt en liten fugl som kræsjet inn i vinduet mitt... jeg tok den opp, og da var det ene øye mye smalerere enn det andre... så muligens skadet ut, men ikke noe blod eller noen andre ting som tydet på skade. Den satt oppi handa mi, og balanserte, å jeg prøvde forsiktig å kaste den i været, men den ville ikke lette. Den skeit i handa mi, så jeg gikk inn med den fortsatt på handa for a vaske meg, satte den fra meg på benken, og da fløy den ca 10 meter, og satte seg i vinduskarmen... jeg satte handa under fuglen, og da kom den seg oppå igjen uten problemer... vi gikk ut igjen, prøvde igjen å kaste den lett iværet, og den fløy - men bare en ti tolv meter, så landet den, og satte seg til på terrassegolvet igjen. Før den fløy siste gangen, sjekket jeg øynenene igjen, og det som så skadet og smalt ut,så da tilnærmet likt ut det andre øyet... hvorfor jeg skiver til deg, er fordi jeg lurer på hva jeg skal foreta meg... den virker frisk, og uskadet, men vil jo ikke fly( men den kan, ingen vinger er skadet)kan den ha fått hjernerystelse, vil en veterinær ta imot den, og hva tror du det er for fugl... den er på str med en liten spurv, liten og rund, ganske mørkgrønn/grå/brun på hele kroppen men orange bryst... men den har et lite ganske smalt nebb, kanskje 1.5 cm langt, og kanskje 0,5 cm bredt på det bredeste ved roten
N.N (19.10.2008)
Svar:
Det er ikke helt lett å si hva dette er, kanskje rødstrupe, kanskje en bjørkfink. Men det er sannsy nlig at fuglen kan ha flydd mot noe og ha fått hjernerystelse. Slike kan en sette i en pappeske eller et bur (hvis du har), og la dem sitte i ro en stund (alt fra noen timer til opp mot 1-2 dager). Sett inn en skål med vann. Dypp fingeren i vann og hold den inntil nebbet på fuglen - da får den i seg noen dråper. Gjenta dette noen ganger før du setter den for seg selv. Ved hjernerystelse skjer gjerne ett av to: enten kommer fuglen seg etter en stund, eller den dør i løpet av et døgn. Stort mer kan en ikke gjøre. Det viktige er at fuglen skjermes mot katter, skjærer, kråker og andre som kan spise den.
Roar Solheim (19.10.2008)
Fugl på meisebolle.
Stor som en trost, rød trekant bak under buken og en rød flekk oppå hodet.Ellers hvit sort og grå. Virker litt buskete under buken. Spiser meiseboller i en hage på Grefsen i Oslo.
Nå i vår hadde jeg et blåmeispar som hadde slått seg ned i en kasse inne i lysthuset mitt. De bodde i lysthuset til ungene var flyveferdig. Er det mulig at at de kommer igjen neste år? Kan jeg i såfall flytte kassen så jeg kan bruke lysthuset til våren? Bør jeg gjøre rent i kassen? Det ligger igjen et egg der fra i vår.
W.S. (16.10.2008)
Svar:
Det høres ut som at du har sett en flaggspett. Den går gjerne på meiseboller. Fuglekassen kan du med fordel flytte på nå i høst. Rens ut innholdet, for småfuglene renser ikke selv ut gammelt reirmateriale. Det uklekte egget er trolig ubefruktet, og det kan du kaste sammen med reirrestene. Det kan godt hende at du får blåmeis i kassen igjen neste år. Kanskje er en av de voksne fra årets par, men det skal mye til at begge de samme fuglene hekker sammen i kassen - det skjer ofte bytte av partner blant småfuglene fra ett år til neste.
Roar Solheim (18.10.2008)
Hva kan det være?
Jeg fant en liten fugl i vinduet, den har vært død en stund men det beste kjennetegnet på den er at den har en knall gul flekk/stripe oppå hodet. Hvilken fugl er det?
G.P. (16.10.2008)
Svar:
Det høres ut som at du har funnet en fuglekonge. Hvis flekken er gul uten noe orange, så er det en hunn.
Roar Solheim (18.10.2008)
Trekryper
Denne fuglen fløy på vinduet og ble litt ør. Har ikke sett denne før. Jeg tror det er en trekryper. Har funnet ut at det finnes to typer trekrypere. Hvilken er dette?
Jeg tror det gikk bra med denne.
N.N (16.10.2008)
Svar:
Bilde mangler, så det er jo ikke lett å si hva dere har funnet, men hvis det er trekryper, så er det den arten som bare heter trekryper. Kortklotrekryper finnes ikke i Norge.
Roar Solheim (18.10.2008)
hvilken fugl er dette?
fant denne fuglen død i gården min idag.lurer på hva slags art det er.spesiell med det lange nebbet.
R. (17.10.2008)
Svar:
Dette er en rugde, en skoglevende vadefugl.
Roar Solheim (18.10.2008)
fugl
Hva heter fuglen som legger rede i hule trær
R.B.O. (08.10.2008)
Svar:
Det er mange fuglearter som hekker i hule trær. Hakkespettene (unntatt vendehals) hakker ut hullene selv, det gjør også den lille granmeisa. Hakkespettene hakker ut nye hull hvert år som gir husrom til andre fugler og dyr. Spurveugle, perleugle, stær, vendehals, kjøttmeis, skogdue bruker disse hullene til å hekke i. Mår og ekorn kan også benytte slike hull til boplass, og veps og bier.
Morten Ree (16.10.2008)
Knekt nakke eller sjokk?
Hvordan skal man sjekke at en fugl er død?
Evt. hvor lenge skal man passe på den for å være sikker på at man ikke begraver en levende fugl?
F. (05.10.2008)
Svar:
Hvis du løfter opp en fugl vil du fort merke om den er død eller levende. Hvis den er død er den enten stiv og kald, eller at den er helt slapp uten noen som helst motstand i kroppen.
Morten Ree (16.10.2008)