Spør en ornitolog
Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.
Still et nytt spørsmålBesvarte spørsmål
Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse
Viser 16 946 til 16 970 av totalt 50 351 spørsmål «forrige neste»
Avliving
Hvis man finner en fugl med brudd i vinge eller en annen skade som vanskelig lar seg helbrede anbefales det å avlive den. Men hva er egentlig den enkleste/beste måten å avlive en skadet fugl man kommer over? Det må jo gå fort, og man må kunne gjøre det uten utstyr. Du har sikkert erfaringer vil jeg tro.
Spør fordi jeg synes jeg bør kunne klare å gjøre det hvis jeg en gang skulle komme over en alvorlig skadet fugl.
M. (16.07.2020)
Svar:
Dette avhenger litt av størrelse på fuglen, og om den døde fuglen skal ivaretas for eksempel for musealt bruk. I en del jaktlitteratur er det vist hvordan man kan avlive fugl (også ganske store fugl) med å klemme sammen sidene av ribbeina på fuglen. Da holder du tak med hånda bak vingene på fuglen, og klemmer fingre og tommel mot hverandre. Da klemmes hjerte- og lungeregion sammen, og fuglen dør temmelig raskt. En annen metode er å holde fuglen slik at hodet ligger mot bakken, og slå med noe hardt mot fuglens hode. Da knuses kraniet og fuglen dør momentant (som å slå av bryteren), men den blir liggende og sprelle i krampe en stund etterpå. Det kan se voldsomt ut, men er raskeste måte for avliving. Anbefales dersom den døde fuglen ikke skal ivaretas.
Roar Solheim (16.07.2020)
Hvilken fugl er dette?
Denne ramlet inn på kontoret vårt i dag - og jeg lurer på hvilken art det er :) Ryggen var ganske blålig. Bildet er tatt nær Moss i juli 2020.
Fuglen fløy forøvrig avgårde etter noen minutters forvirring.
T. (16.07.2020)
Svar:
Dette er en ung låvesvale.
Roar Solheim (16.07.2020)
hvilken lo er dette?
regner med det er ungfugler?
N.N (16.07.2020)
Svar:
Sandlo ungfugler.
Roar Solheim (16.07.2020)
Ung spurvehauk?
Er det en ung spurvehauk hunn? Jeg syntes beina så litt kraftige ut, men tverrstripete (og ikke dråpeformet) mønster på bryst sier vel spurvehauk, ikke hønsehauk?
N.N (16.07.2020)
Svar:
Dette er en ung spurvehauk, men kanskje mer sannsynlig en hann.
Roar Solheim (16.07.2020)
Måke som skadet foten Ett er den kom hjem til meg
Jeg prøvde for snart 3 uker siden da jeg så en liten måke unge på tur ut i trafikken å få moten t å komme å hente den men det var for mye trafikk. Jeg har derfor tatt vare på den hjemme. Den begynner å få fjør på vingene nå men hunden kom bort til den i dag å etterpå var den ene labben ubrukelig. Den støtter seg opp med vingen på samme side for å holde seg ben. Tror det er selve svømme foten som er skadet fordi den kunne stå på stilken. Den spiser å drikker men kan ikke gå, hva er dine beste tips? Mvh. Helene
H.B. (16.07.2020)
Svar:
Få en fuglekyndig person til å se på fuglen og vurdere den.
Roar Solheim (16.07.2020)
Registrering av ugle.
Hei på dere.
Vi bor midt på Randsfjorden. Plutselig for ikke så lenge siden begynte 2 ugle barn og komme veldig tett på. De kommer og sitter på terassen på toppen av bålpanna og på toppen av parasollen. Vi tror det er lappugle da den en lys på siden av hode. Og vi har sett på natur program for og kjenne igjen skrikene dems. Er dette vanlig oppførsel for en lappugle at den sitter og titter inn til oss på natta? Burde man registrere dem ett sted ?
Mvh ugle mor
N.N (16.07.2020)
Svar:
Nei, dette er ikke noen lappugle. Lappugleunger er mørke. Mistenker at det er en kattugleunge, men bildet er tatt gjennom en glassrute slik at reflekser gjør det vanskelig å se alle detaljer. Prøv å få tatt et bedre bilde.
Roar Solheim (16.07.2020)
Spørsmål:
Hei,
Hvilken fugl er dette ?
N.N (16.07.2020)
Svar:
Dette er en ung grønnspett.
Roar Solheim (16.07.2020)
Rødvingetrost med mørkt hode
Jeg antar at dette er rødvingetrost, men hvorfor er hodet så mørkt? Er dette vanlig? (Den voksne fuglen til venstre mater ungen til høyre.)
N.N (16.07.2020)
Svar:
Mistenker at den enten er våt eller tilgriset i fjærdrakten.
Roar Solheim (16.07.2020)
Ørn
Hei 🙂
Jeg har nå observert en ørn som bare sitter på en stein i åpent landskap. Jeg har nå sitt den 3 dager på rad sittende på samme steinen til samme tidspunkt. Dette er langs hovedveien . I boken kommune på vestlandet.
Men jeg lurer på om dette er vanlig eller er den kansje skadet ?
I. (16.07.2020)
Svar:
Dette kan være en havørn. Det kan he de at den er skadet - den kan f.eks. ha vært i territoriekamp med en annen ørn, og det kan hende at den trenger tid på å komme seg. Hold øye med om den forsvinner eller blir liggende død på stedet.
Roar Solheim (16.07.2020)
Hvilken fugleart er dette?
Hei!
Hvilken fugleart kan dette være?
Den fløy inn i et vindu i Oslo.
Mvh.
Marie
M. (16.07.2020)
Svar:
Dette er en ung kjernebiter.
Roar Solheim (16.07.2020)
Spørsmål:
Hei min katt kom inn med en and unge i dag, den har ett lite sår i nakken, tror du den kommer til å overleve? Etter 9 timer er den forsatt kvikk og i vigør.. Redd selvfølgelig, har lagt inn vann og godt opphakket salat og gress..
K.H. (16.07.2020)
Svar:
Kan være stokkand eller krikkand. Hønsefor bør være ideelt for.
Roar Solheim (16.07.2020)
Fugleunge.
Hei eg har blåmeis i fuglekassen min og der er det 8 unger som nesten er heilt nyklekte. Alle ser heilt like ut men den eine er så masse mindre i størrelsen. Han er så liten at det umulig kan gå og mate han med marker. Og etter cirka 3 dager dør den fugleungen.😥 kva kan være grunnen til at fugleungen var så liten?
N.N (16.07.2020)
Svar:
Det skyldes at dette egget ble lagt etter at meisen startet å ruge, slik at denne ungen er 1-2 dager yngre og mindre enn sine søsken.
Roar Solheim (16.07.2020)
Hei
Eg hadde 2 fugleunger i fuglekassen min det var kjøttmeis. Og dei er nyklekte. Og så nesten med ein gong før den eine fugleungen. Og då flyr mammafuglen ut med han. Og etter nokon dager dør den andre og og få flyr hun ut med den og. Og når reiret er tomt ligger hun der eit par gonger om dagen og så flyr hun vekk.😥 er det vanleg at mammafuglen flyr ut med dei døde fugleungene?
N.N (16.07.2020)
Svar:
Ja, hvis ungene er små, så kan de fjerne døde unger.
Roar Solheim (16.07.2020)
Nattravn
Hei!
Kom over disse to nattravn ungene i Fredrikstad-marka forrige dagen. Fuglemor kretset heftig rundt oss og de så ganske nyklekte ut. Legger nattravn flere kull, siden vi nå er midt i juli?
T.S. (16.07.2020)
Svar:
Ja, de kan ha to kull. Men dette er trolig det første - tror nattravnene kanskje startet sent i år pga kald mai.
Roar Solheim (16.07.2020)
Gråhegre?
Bildet er tatt ved et lite vann i Rindal. Tatt på 250 meter hold og godt forstørret. Hvilken fugl?
A.V. (16.07.2020)
Svar:
Trolig gråhegre, men så uskarpt at det er vanskelig å si noe sikkert.
Roar Solheim (16.07.2020)
Plagsomme kråker
Vi har ett krålepar som kommer hver morgen i 6-tida. De utfører ett slags rituale. Først på taket, banker m nebbet, og etterpå går de løs på stuevinduene. Jeg trodde først at de stod og speilet seg i vinduet, mens de skjeit full borfet de stos på samt hele verandaen i området de oppholdt seg på. Vi fjernet bordet og d ble litt bedre i 2 dager. På vinduene har vi sprosser som står ca 4 cm ut fra vinduet. Der står de nå og skraper nebbene mot vinduet. Det er riper i vinduene.Hvordan de får plass der forstår jeg ikke. Hborfor gjør de dette? Hva gjør vi for å få slutt på dette. Dette skjer hver morgem.
I.L. (16.07.2020)
Svar:
Har dessverre ikke noen god forklaring på hvorfor kråkene oppfører seg slik. Hvis du skal hindre dem, må du fysisk sperre slik at de ikke kommer til vinduene.
Roar Solheim (16.07.2020)
Hei
Hei. Eg har 3 forlatte kjøttmeis egg. Kan eg legge dei forlatte eggene oppi ein an fuglekasse med kjøttmeis i?
N.N (15.07.2020)
Svar:
Nei, ikke gjør det. De kan være ubefruktet. Dersom de skulle kunne ruges ut, kan ungene klekkes til annet tidspunkt enn de som ligger i den aktive kassa, og da blir det eventuelt stor aldersforskjell på ungene, noe som ikke er bra.
Roar Solheim (16.07.2020)
Egg
Hei eg har 18 egg i fuglekassen min. Det er blåmeis. Er det vanleg at dei legger 18 egg?
N.N (15.07.2020)
Svar:
Nei. Her kan det være to ulike som har verpet i samme kasse.
Roar Solheim (16.07.2020)
Trane?
Gikk tur langs en myr i Fredrikstad marka, og to store fugler fløy opp. De lagde lyder som hørtes ut som fra Jurrasic Park. Jeg var for langt unna til å ta bilde. Litt etter fant jeg et hvitt egg, klekket. Større enn et hønseegg og med en tykk hinne inne i. Kan dette være Traner og Trane-egg?
A.H.K.K. (15.07.2020)
Svar:
Dette ser mer ut som størrelse på et andeegg.
Roar Solheim (16.07.2020)
Kråkeunge
Hei
Det hopper en ganske stor kråkeunge rundt i bakgården vår. Ser frisk ut og egentlig stor nok til å kunne fly. Ser at den ikke har noe særlig stjert. Er det noe som vokser ut etterhvert med alder eller kan det være noe galt?
J.E. (16.07.2020)
Svar:
Den er nok temmelig normal. Stjerten vokser gradvis ut.
Roar Solheim (16.07.2020)
Hvilke type fugl er dette?
Gikk tur på Godøya på Sunnmøre og gikk på denne fuglen. Vi trodde det var en ørn som landet. Men når vi kom nært lignet den mer på en måke-art. Vingene hadde en hvit flekk på begge vingene omtrent midt på hver vinge.
K.J.K. (15.07.2020)
Svar:
Dette er en storjo.
Roar Solheim (15.07.2020)
Omlagt kull?
Hei. Legger fuglene ekstra få egg på eit omlagt kull? Og vist dei gjer det kvifor gjer dei det? Det er jo nett så dei skulle ha dit andre kull.
N.N (15.07.2020)
Svar:
Omlagte kull eller kull nr 2 har ofte færre egg enn første kull. Det koster fuglene energi å produsere egg, og etter at de er ferdige med første kull har de gjerne ikke så mye ressurser at de kan legge like mange egg en gang til.
Roar Solheim (15.07.2020)
Lysegrå svartbak?
I dag så jeg tre måker på et tak, den ene var en voksen svartbak, den andre en markant mindre gråmåke. Mellom disse satt en tredje måke med samme farger som gråmåken, men like stor som svartbaken. Størelsesforskjellen mellom de to lyse fuglene var påfallende. Alle tre hadde rosa føtter og jeg har ikke sett noen sildemåker i nærheten.
Har sett den lysgråe svartbaken flere ganger nå. Den har samme dype stemmen som andre svartbaker i nærområdet og interagerer som oftest med disse. Gråmåkene og svartbakene holder ellers høflig avstand til hverandre.
Hvilken fugl kan dette være? Kan en polarmåke ha forvillet seg så langt sør som Hordaland?
Eller er det snakk om en lys morf av svartbak, eller en hybrid av et slag?
Lokasjon: Austevoll utenfor Bergen
N.N (15.07.2020)
Svar:
Det kan være en ung svartbak, men dessverre vanskelig å si uten et bilde. Dersom vingetuppene på fuglen er hvite, kan det være en voksen polarmåke.
Roar Solheim (15.07.2020)
Hvordan kan jeg best sette ut en kjøttmeis som jeg har matet i 3 uker inne.
Jeg fant en præmatur-kjøttmeis på bakken, fant ikke reden, har fodret den med bla. melorm i 4 uker og den er blitt stor og er klar for å komme ut. Har flytt rundt inne i huset hver de siste dagene, litt ustødig, men ellers fin. Er "desværre" ganske tam, så hvordan kan jeg best forberede den på livet ute? Vi har et bur som vi har hengt på huset og som vi om dagen setter på et bord under tuntreet sammmen med meise-kuler og nøtter. Flere kjøttmeiser og andre småfugler sitter på buret og spiser av nøttene. Er det bare å åpne buret og la det stå et par dager slik at den evt. kan finne tilbake? Vi bor i skogen.
K.H. (15.07.2020)
Svar:
Slike fugler må selv få finne ut når de vil forlate oppvekststedet. Hvis du bare plutselig slipper den ut, kan den sulte ihjel fordi den ikke får støtteforing av sine "foreldre".
Roar Solheim (15.07.2020)
Flaggspett, hanne mater hunne
Hei! Vi har et flaggspett par på vårt fuglebrett på Oppdal. Der ser vi at den slanke hannfuglen mater den tykke hunnfuglen, enda den vel kunne plukket den maten selv. nå har det vært en veldig sen og kal vår her i fjellet, så det kan jo hende ungene kom sent, og at hun lagrer mat som skal til ungene? Eller? Hvorfor mater han henne?
M. (15.07.2020)
Svar:
Slik makeforing driver alle fugler med før egglegging - hannen mater hunnen for å vise at han er en flink matfinner.
Roar Solheim (15.07.2020)