Hopp til hovedinnhold

Spør en ornitolog

Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.

Still et nytt spørsmål

Besvarte spørsmål

Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse

Viser 49 684 til 49 708 av totalt 50 018 spørsmål


Ukjent fugl

Hei. Har kjøpt en fugl bok, men finner ikke den aktuelle fugelen der. Jeg bor i Tønsberg og har sett fugelen ofte seinest utenfor huset. Den er stor som en orrfugl har, brune fjær med noe mønster, lang tynn stjert og et meget karakteristisk sort hode med grønnskimmer.

L.E. (01.02.2006)

Svar:

Dette høres ut som en fasan. Se bilde av en hann her: http://www.ownbyphotography.com/pheasant.jpg. Hunnen er jevnt brunspraglet uten hannens tegninger.

Frode Falkenberg (01.02.2006)


#Fugleforing

fugler

hvor kan jeg finne en dompapp. det virker vil komme til foringsbrettet i vinter sikkert på grunn av det milde været og at den at den kan finne mat andre steder, men jeg er desperat etter et bilde av en dompapp fordi jeg trenger det til en biologi oppgave..!! har du noen tips eller råd om hvor jeg kan finne en.. (hvilken type skog etc.. jeg bor i trondheims traktene, vet du av noen fine dompapp områder der?)

N.N (01.02.2006)

Svar:

Dompapens opptreden varierer en god del fra vinter til vinter. Noen år forekommer influxer av arten, og store antall kan sees i deler av landet. I Trøndelag finner man dompapen spredt i de fleste barskogsområdene om sommeren, og gjerne nærmere bebyggelse og foringsplasser om vinteren. Jeg hadde ventet til det kommer en ny kuldeperiode så kan det være at du er heldig å få den på foringsplassen ditt.

Frode Falkenberg (01.02.2006)


Spørsmål om struts

Hei igjen.
Jeg lurer på om dere kan gi meg noen fakta om struts i vill tilstand. Da tenker jeg først og fremst på fakta om hannfugler, hunnfugler og ungfugler. Jeg lurer også på om hannen har noen sjekketriks? Hva gjør hunnen for å gjøre seg attraktiv? Vet dere om noen internettsider der jeg kan finne ut mer fakta?

S. (25.01.2006)

Svar:

Prøv denne: http://miljolare.no/fuglevennen/sporsmal/?q_id=870

Frode Falkenberg (31.01.2006)


jeg vil ha en ravn

hei. jeg vil gjerne fange en ravn og ha den som mitt kjæledyr. jeg vet at det er ulovlig av norsk lov å holde en villfugl i fangenskap. men ser forbi det. hadde tenkt å enten stjele et egg og ruge det ut, eller prøve å fange den når den er ca 2 uker. hva tror du er best. og hvordan skal jeg trene fuglen og all info av interesse. kan du sette meg i kontakt med noen som har eller har hatt ravn?
hilsen ingri

I.F. (29.01.2006)

Svar:

Jeg vil anbefale deg å holde deg langt borte fra ideen om å fostre opp en viltfanget fugl. Det er en grunn til at det er ulovlig, og du kan få streng straff for det! Vi driver forøvrig ikke med formidling av ulovlige aktiviteter på dette nettstedet.

Frode Falkenberg (31.01.2006)


Låvesvale

Gør det an og bygge fuglekasser til låvesvale??????????????

S. (29.01.2006)

Svar:

Det er fullt mulig å lage kunstige reir/kasser til låvesvale. Ta en titt på et tidligere spørsmål om det samme her: http://miljolare.no/fuglevennen/sporsmal/?q_id=933

Frode Falkenberg (31.01.2006)


dompap

kan du si meg litt om en dompap

N.N (31.01.2006)

Svar:

Ta en titt på http://miljolare.no/data/ut/art/?or_id=507

Frode Falkenberg (31.01.2006)


Fotmerking av brevduer og fugler

Hei! Vi lurer på hvilke merker som blir brukt ved formerking av forskjellige fugler og hvor disse er å få kjøpt? Vi driver et prosjekt hvor vi skal ha individmerking av daggamle kyllinger av hønerase(Verpehøner)

F.S. (31.01.2006)

Svar:

Ta kontakt med brevdueforbundet som har hjemmesiden http://www.brevduesport.no/

Frode Falkenberg (31.01.2006)


#Økologi og atferd

Svane

Vi bor i Danmark og oppserverte en svane i et boligområde her om dagen. Den hadde sittet på omtrent samme sted fra dagen før. Det er et vann like ved, men det er helt igjenfrosset nå. Som vi leste spiser den vanligvis sjøgress fra bunnen, men det kan den jo ikke nå.. Har den nok mat til å overleve resten av vinteren? Hva spiser den i tilfelle? Er det noe vi kan mate den med? Den virker også veldig tam!

M. (24.01.2006)

Svar:

Svaner har i stadig økende grad begynt å gå inn på jorder med vegetasjon for å beite, både sommer og vinter. Den svanen du har sett, kan godt finne mat på jordet. Men dersom det fryser og/eller snør til, må den trekke ut mot kysten hvor det er åpent vann, ellers vil den sulte ihjel.

Roar Solheim (25.01.2006)


#Trekkfugler

trekkfugler

Hei! vi lurte på om du kunne gi oss svar på disse spørsmålene: hvilke fugler ser du ikke om vinteren?
Hva gjør de forskjellige dyrene for å overleve om vinteren?(Minst 3 eksempler)

J.I. (23.01.2006)

Svar:

Du finner forferdelig få insektetere hos oss om vinteren, f.eks, gjøk, løvsanger og sandsvale. Som en vintertilpasning får fuglene mer underhudsfett for isolasjon, de kan gå inn i kortvarige dvaletilstander (torpor) i ekstreme situasjoner og de kan overnatte tett inntil hverandre for å unngå varmetap.

Frode Falkenberg (25.01.2006)


#Trekkfugler

HVa

Kan du gi meg navne på noen trekkfugler??

C. (23.01.2006)

Svar:

Nesten alle de norske fugleartene er mer eller mindre trekkfugler. Et par eksempler på Afrikatrekkere kan være rødstjert og løvsanger, mens svarttrost og heipiplerke er eksempler på arter som overvintrer på Kontinentet.

Frode Falkenberg (25.01.2006)


#Diverse

Tiurleiker

Hvor er de største tiurleikene i Norge?Hva gjør du får å se store tiurleiker?Går det an å gå med eksperter som kan mye om tiurleikene?????

S. (24.01.2006)

Svar:

Tiurleikene i Norge er lokalisert i eldre barskog. De kjente leikene er ofte godt hemmeligholdt, så du må gjerne kjenne noen for å finne en slik. Ta kontakt med din lokale utgave av Norsk Ornitologisk Forening (NOF) og hør om de har noen tips. Du kan også gå ut i eldre furu/granskog i februar-mars og lete etter spillspor og eksrementer på snøen - da kan du finne tiurleiken enklere enn når snøen er smeltet. Den beste måten å observere på leikplassen, er å ligge i kamuflasjetelt 20-30 m unna selve spillplassen. Du må ligge stille i teltet fra ca 2 t før solnedgang, hele natta, og til fuglene slutter å spille formiddagen etter.

Frode Falkenberg og Roar Solheim (25.01.2006)


#Fuglekasser

Spørsmål:

Hei! (vet ikke om dette kom med forrige gang jeg spørte) Jeg er 12 år ig har ikke drevet med fugler så lenge. Jeg vil henge opp fuglekasser med i dem vil jeg også få svarthvit fluesnapper og stær. når må jeg henge opp kassene til svarthvit fluesnepper og stær for at ikke standfuglene skal ta dem først? og hvor mye teller det egentlig på hullstørrelsen? (har en kasse som ikke er helt perfekt hullstørrelse på) forer også fuglene og lurer på hvor lenge jeg bør fore... til april eller mai?

O.J.M.(. (16.01.2006)

Svar:

Svarthvitfluesnapper kommer inn i kassehull som er fra 28 mm diameter og større, stæren må ha fra ca 40 mm og større. Fluesnapperen kan gjerne bruke stærkasser, så hvis du vil lage en kasse som begge kan benytte, bør du lage innflygingshull på ca 40 mm diameter. Innvendig mål ca 12 x 12 cm (opptil 14 x 14), og høyde ca 30 cm. Stæreen kan begynne reirbygging tidlig (april), mens fluesnapperen begynner straks den ankommer i slutten av april/begynnelsen av mai (avhenger av hvor i landet du bor). Du kan henge ut kassene og plugge igjen hullet med en kork inntil du hører/ser de første fluesnapperne, og så åpne hullet!

Roar Solheim (23.01.2006)


#Økologi og atferd

Jakter havørn på ryper.

Jeg har sett havørnpar fly over rypeterreng i en flellskråning å utstøte skrikelyder, så nu lurer jeg på om havørn jakter bevisst på rype/hare på denne måten.
Stedet er en øy i Karlsøy kommune i Troms fylke og er tilholdsted for flere hekkende havørnpar.

F. (10.01.2006)

Svar:

Så vidt jeg kjenner til, finnes det ingen dokumentasjon på at havørn aktivt jakter harer eller ryper (sistnevnte er kanskje for raske for havørnene, som vanligvis driver en utmattelsesjakt på fugl som må dykke ned i vann). Men det behøver ikke å utelukke at enkelte individer har funnet en teknikk for f. eks. å skremme opp og forsøke å ta harer, kanskje spesielt dersom andre byttedyr er vanskelige å finne i en periode av året. Men dte er absolutt ikke forventede bytetdyr eller jaktmetode for havørn.

Roar Solheim (23.01.2006)


#Økologi og atferd

dyreekskrement

kvifor ser ekskrementene forskjellige ut?

I.B. (20.01.2006)

Svar:

Interessant og uvanlig spørsmål! For det første spiser dyr ulike ting, derfor blir restene i eksrementene forskjellige. Dette gir ulik farge og innhold. Dyrets størrelse og tarmdiameter avgjør størrelsen på lorten. Men hvorfor mange hjortedyr produserer små, runde lorter er det ikke enkelt å gi svar på! Dyr som spiser insekter får lort med masse insektskall (f. eks. svartspett og flaggermus), mens planteetere får fiberrik lort (se på en hestelort). Kjøttspisere får ofte en seig, leireaktig klissete lort. Hvis de spiser hele byttedyr, kan lorten bestå av mye hår og beinbiter.

Roar Solheim (23.01.2006)


#Sykdom og skader

Solsikkefrø og kadmium

Hei.
Mattilsynet har informert om høyt innhold av kadmium i solsikkefrø, og gitt råd om begrenset inntak av solsikkefrø for mennesker. Er det høye kadmiuminnholdet noe som vi bør ta hensyn til ved mating av fugl? På forhånd takk for svar.

V. (10.01.2006)

Svar:

Kadmium er verken bra for fugler eller mennesker. Jeg er ikke sikker på hvilke verdier solsikkefrøene som har blitt undersøkt har fått, eller hva terskelverdiene for fugler er. Ta kontakt med mattilsynet for et mer konkret svar. Adressa til deres nettside er: http://www.mattilsynet.no/

Frode Falkenberg (19.01.2006)


#Økologi og atferd

kan fugler knulle??

jeg lurer på om fugler kan ha sex...

N.N (18.01.2006)

Svar:

Fugler må nødvendigvis parre seg for å kunne legge befruktede egg! De fleste fugler har ikke penis slik pattedyr har, men de kan delvis strekke ut kloakkåpningen slik at hannen og hunnens kloakkåpning møtes. Hos ender og gjess har hannfuglene et utkrengbart organ (ikke ulikt pattedyrenes penis) som overfører spermiene inn i hunnens kloakk. Strutser har også et tydelig utkrengbart organ (etter TV-film av parrende struts å bedømme). Hva fugler føler eller opplever under selve parringen er det derimot umulig å vite noe sikkert om!

Frode Falkenberg og Roar Solheim (18.01.2006)


to mager....

Vet dette spørsmålet kommer ofte, men det står i naturfagsboken min på skolen at fugler har to mager. Hva skal jeg svare på spørsmålet når de spør: finn navnet på de to magene og hvilke oppgaver de har...

C. (17.01.2006)

Svar:

Ta en titt på noen av de tidligere svarene på dette, som du så riktig presiserer, mye stilte spørsmålet:

http://miljolare.no/fuglevennen/sporsmal/?q=8%2C10%2C1&term=to+mager&send=S%F8k%21

Frode Falkenberg (18.01.2006)


#Diverse

norwegian laws on raptors

hi, is it legal to keep birds of prey in outdoor averys in norway, owls or smaller falcons for exsample?If so could one do it for conservatoin reasons?

N.N (10.01.2006)

Svar:

It is strictly illegal to keep birds of prey and owls in captivity in Norway. Only persons with ringing licence may catch such birds for ringing and immediately release.

Frode Falkenberg (16.01.2006)


#Økologi og atferd

Svarttrost

Er svarttrosten en trekkfugl? så en her om dagen... trodde de var trekkfugler...Men hvorfor var den der? Den sppiste på fuglebrettet vårt.

I. (10.01.2006)

Svar:

Joda, svarttrosten er en trekkfugl. Svarttrostene som er hos oss om sommeren trekker for det meste ut av landet om vinteren, til land som England, Nederland og Danmark. Fugler fra det nordligste Norge og øst for (Russland, Finland osv.) oss trekker vest og sørvestover om høsten. Det er trolig slike fugler som overvintrer i Norge. På Vestlandet er svarttrosten en relativt vanlig art om vinteren, mens den blir mer fåtallig på Østlandet og nordover. Langs kysten er det trolig lokale fugler som forsøker å overvintre. Under milde og snøfattige vintre forsøker flere svarttroster å overvintre.

Frode Falkenberg (16.01.2006)


trekryper og fuglekasse

Hei. Jeg leste litt om spesialkasse for trekryper på sidene her. Forsto ikke helt hvordan den egentlig ser ut etter den beskrivelsen som ble gitt. Finnes det bilde noe sted, eller kan jeg få en litt bedre beskrivelse? Ble veldig nysgjerrig :)

M. (16.01.2006)

Svar:

En trekryperkasse er illustrert på denne siden: http://miljolare.no/aktiviteter/by/natur/bn4/kassetabell.php

Frode Falkenberg (16.01.2006)


Ringmerker

Hvor gammel må man være for å bli med voksne å ringmerke?????

S. (12.01.2006)

Svar:

For å ringmerke fugl må man være minst 16 år, mens man må være minst 18 år for å fange fugl for ringmerking. Du kan være av hvilken som helst alder når du følger med en ringmerker.

Frode Falkenberg (12.01.2006)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Kjernebiter

Hei! Vi så en ukjent fugl utenfor kjøkkenvinduet vårt på Bjerkøya i Sande, Vestfold, sist helg. Etter å ha kikket i en fuglebok, tror vi det må være kjernebiter vi så. Det er mange kirsebærtrær rundt her. Det må ha vært en liten flokk på 5-6 stykker. Er det sannsynlig at det var kjernebiter vi så? Vi la spesielt merke til det kraftige nebbet, stutte stjerten, svart "brystsmekke", og rustrøde farger.

S.H.B. (10.01.2006)

Svar:

Både beskrivelsen og lokaliteten tyder på at dere har sett kjernebiter. Opptredenen av kjernebitere varierer fra vinter til vinter, avhengig av frøsetting på blant annet bøk. De lever i likhet med de fleste finkefugler et relativt nomadisk liv utenfor hekkesesongen. Foring med solsikkefrø har sannsynligvis bidratt til at kjernebiteren har blitt mer tallrik og utbredt i Norge de siste 30 årene.

Frode Falkenberg og Roar Solheim (11.01.2006)


Ringmerker

Hvordan blir man ringmerker??????????????

S. (07.01.2006)

Svar:

For å bli ringmerker må du ha deltatt aktivt på ringmerking i en periode. Du må ha merket et visst antall fugler, og vise forståelse for arts- og aldersbestemming. Dessuten må man beherske å behandle fugler i nett og kunne selve merkeprosessen. Videre må du gjennom minst et ringmerkingskurs (som ikke er kostbart). Ta kontakt med ditt fylkeslag av Norsk Ornitologisk Forening for å få mer informasjon om hvor og når du kan delta.

Frode Falkenberg (10.01.2006)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Antall fugler i Norge

Hvor mange fugler (arter) hekker i Norge?
Hvor mange er observert i Norge?

O. (05.01.2006)

Svar:

Det har blitt påvist omtrent 260 forskjellige hekkende arter i Norge. Mange av disse er sjeldne, og kan ikke regnes som regulære hekkefugler. Antall regelmessige hekkefugler i Norge er ca. 220.

Det var fram til og med 2004 observert hele 469 forskjellige arter i Norge.

Frode Falkenberg (10.01.2006)


#Økologi og atferd

Struts

Jeg har noen spørsmål angående strutsen i vill tilstand. Hvor gammel kan den bli? Når har den paringstid? Lager den reir? Er den farlig å møte for mennesker? Er det noen sider på internett jeg kan finne ut mer? På forhånd takk.

S. (05.01.2006)

Svar:

Strutser blir normalt 20 til 30 år i vill tilstand. Hekkesesongen varierer i forhold til fuktighet og geografi. På de øst-afrikanske slettene legger de egg i perioden fra juni til oktober, med en topp i august. I Sør-Afrika legges egga litt vilkårlig i perioden fra februar til november, mens de nord i Kenya helst legger egg i løpet av årets tre første måneder. Strutsen sparker meget hardt for å forsvare seg, så den er definitivt farlig for mennesker ved nærkontakt.

Frode Falkenberg (10.01.2006)

««første 49 684 - 49 708 av 50 018 siste»»