Spør en ornitolog
Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.
Still et nytt spørsmålBesvarte spørsmål
Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse
Viser 46 613 til 46 637 av totalt 50 012 spørsmål «forrige neste»
verdens største ørn
hvilken er verdens største ørn?
M.B. (18.11.2008)
Svar:
Hvis vi bruker vingespenn som mål på størrelse, så er vår egen havørn (vingespennet er normalt mellom 193-244 cm, rekordmålet er 265 cm og vekt opp mot 7 kg) den aller største ørnene i verden. I vekt vil nok harpyørna (9 kg) og apeørna(8 kg) kunne bli noe tyngre enn havørna, men disse har noe kortere vingespenn.
Det finnes imidlertid flere arter gribber, samt kondorer (f.eks andeskondoren med et vingespenn på 274-310 cm) som kan bli betydelig større i vingespenn. Men disse er ikke ørner.
Se bilder av havørn her: http://www.visitnordland.no/article.php?id=919Morten Ree (19.11.2008)
Hønsehauk i Bergen
Hvor er det sannsynlig å kunne få hønsehauk på åte i Bergen?
N.N (18.11.2008)
Svar:
Det er mange hønsehauker som oppholder seg i bynære områder vinters tid, spesielt unge fugler. Dette har å gjøre med at det er masse byttedyr i byene i form av duer, kråke, ender og måker.
Det er også vanlig at enkelte hønsehauker hekker i og nær byene.
Dermed skulle du ha en god sjanse på å få se hauken.Morten Ree (19.11.2008)
særkasser
hvor.mange.cm. skal.den.vere
N.N (18.11.2008)
Svar:
Stæren vil ha et innflygingshull på 5 cm i diameter. Kassen bør lages av materialer med 15 cm bredde. Høyden bør være 35 cm. Det er en fordel at taket stikker langt ut slik at det bør være totalt 30 cm.
Det kan også lages en lav kasse, nærmest som en liggende versjon av den som jeg beskrev over. Men da må den deles med en halvvegg innvendig slik at det blir to rom.
Stæren liker å hekke i mindre kolonier og man kan gjerne henge flere kasser på samme sted.
Stæren liker at kassene henger litt høyt, gjerne minst fem meter høyt.
Er du heldig kan du også få tårnseiler til å hekke i kassen etter at stærungene har fløyet ut.Morten Ree (19.11.2008)
Grågås-
Hvor fort flyr ein grågås og canadagås?
Og hvor lang tid bruker de fra f.eksempel Smøla til Spania?
T. (15.11.2008)
Svar:
Gjessene kan komme opp i hastigheter over 100 km/t. En hvitkinngås som fløy fra Skottland til Stavanger brukte 8 timer, noe som gir et gjennomsnitt på 100 km/t. (http://www.birdlife.no/fuglekunnskap/nyheter/?id=171)
Grågåsa trekker via Danmark og videre til Nederland. Hvis vinteren er relativt mild kan mye gjess bli i Nederland, men ofte vil de trekke videre direkte ned til Spania, evt. med mellomlanding i Frankrike.
Grågåsa kan bruke lang tid på å nå sitt endelige mål i Spania, ettersom den kan tilbringe lang tid på rasteplasser både i Norge og videre ned gjennom Europa. Enkelte grågjess kan også overvintre langs kysten av Sør-Norge.
Les mer om grågås her: http://www.birdlife.no/fuglekunnskap/fugleatlas/index.php?taxon_id=3435Morten Ree (19.11.2008)
Fugl i huskledningen
Hei. oppdaget nettop at vi hadde fått en fugl inn under kledningen på veggen. der driver den og graver seg inn i isolasjonen.. har du gode råd om hvordan kvitte seg med denne (uten og skade den såklart), og hvordan unngå at flere gjør det samme?
S.J. (17.11.2008)
Svar:
Du må først finne ut hvor fuglen kommer inn i veggen. Så bør du forsøke å observere om det er en eller flere fugler som bruker veggen som krypinn. Jeg tipper de bruker stedet til å sove på. Trolig er det gråspurv eller kjøttmeis det er snakk om - det er de vanligste artene som bruker slike hulrom. Forsøk å holde øye med inngangen morgen og kveld. Når du vet om det er en eller flere fugler som bruker stedet, og når de flyr ut og inn, så kan du tette inngangshullet på formiddagen etter at du har sett at gjesten(e) har forlatt hullet. Heng gjerne opp et par fuglekasser til erstatning på husveggen. Sjekk tidligere numre av Fuglevennen på NOF´s hjemmesider:
http://www.fuglevennen.no/tidsskrift/
Der finner du tegninger og mål på fuglekasser.Roar Solheim (17.11.2008)
fugler
hvordan parrer fugler?
Å. (15.11.2008)
Svar:
Fugler er som andre pattedyr og har såkalt indre befruktning, i motsetning til vannlevende dyr (eks. frosk og fisk)som har ytre befruktning.
Fugler har ikke penis, og selve parringen er en kjapp affære der hannen tømmer sine sædceller utenfor hunnens kloakkåpning. Det er en felles åpning for avføring, befruktning og egglegging. Dette skjer ved at hannen plasserer seg oppå hunnens rygg og gnir sin kloakåpning mot hennes, ofte gjøres dette i kombinasjon med at hannen biter seg godt fast i hunnens nakkefjær.Morten Ree (16.11.2008)
Spørsmål ang. stokkender
I Østensjøvannet lå en død fisk under vann. Den lå og duppet litt under overflaten. Jeg skulle mate fuglene og når brødet falt i vannet nær fisken, så det ut som om fuglene var redde for den. De var meget observante på hvor fisken var og turte ikke å svømme for nær den. Det var hovedsaklig snakk om stokkender og noen sothøner. Stokkendene virket mest redde eller usikre. Er dette normal oppførsel og vet man hvorfor de reagerer sånn? Takk for svar!
J. (16.10.2008)
Svar:
Stokkender og sothøner spiser ikke fisk, i alle fall ikke store fisker (kanskje sothønene kan snappe små fiskeyngel, men dette er dårlig kjent). Fugl er ofte forsiktige hvis de ser noe som de ikke vet hva er. Kanskje var de usikre på om fisken var i live? Store rovfisk som f. eks. gjedder og ørrett kan kanskje snappe fugler fra overflaten, så da er det ofte gunstig for fuglene å være litt forsiktige og skeptiske inntil de skjønner at det de ser er ufarlig. Det er slik de klarer å overleve lenge. Nysgjerrige fugler kan lett bli mat for andre.
Roar Solheim (16.11.2008)
Ugle?
Stor fugl, jevnt lys grå vinger (sett oven ifra), hvitt bryst, flyr lavt, vingespenn ca 50cm+
A.L. (11.11.2008)
Svar:
Dette er for lite til å avgjøre art. Kan du beskrive sted, landskap, hvordan du så den (støkket fra bakken, fløy fra tre etc), hva den gjorde, hvordan den fløy osv, så kanskje vi kan si noe.
Roar Solheim (16.11.2008)
Gulpebolle
Hei.
Jeg var ute i naturen og der fant jeg en gulpebolle. Den var trill rund, på størrelse med en bordtennisball, kanskje litt mindre, og inneholdt beinrester og mose tror jeg. Den såg grønn ut pga mosen. Desverre ble den ødelagt da jeg skulle ta den med hjem for å ta bilde. Det er Hubro i området, men den ser ikke ut som hubrogulpeboller jeg har sett før, da denne var rund. Det er Tårnfalk i området, som jeg lurer på om det kan være. Ellers lurer jeg på om andre dyr som katt eller mink har gulpeboller
N.N (15.10.2008)
Svar:
Det er ikke mulig bare ut fra denne beskrivelsen å si hva slags dyr som har laget gulpebollen. Alle uglene gulper opp boller, det samme gjør en del rovfugler. Også kråkefugler og måker gulper opp boller, men de ser annerledes ut. Uglegulpeboller ser som regel ut som en avlang filtklump hvor det gjerne er synlig bein- og kranierester. En gulpebolle kan dele seg i flere mindre biter, og da kan en bit se nokså rund ut. Pattedyr gulper ikke opp slike boller.
Roar Solheim (16.11.2008)
Skarven
Hei! Jeg har skjønt det slik at skarven en gang i tiden var en ferskvannsfugl som fant veien til kysten, og at storskarven har beholdt noe av denne kvaliteten. Jeg har også skjønt det slik at vingetørkingen skyldes både mangel på fettlag, men også fordøyelsesbesvær pga den kalde temperaturen hos skarven... (den må utligne temperaturen mellom seg og maten den har i seg for ikke å kaste opp).... Det jeg lurer på... er hvordan urskarven spiste før.... da den var en ferskannsfugl? ... 1.det kan jo ikke ha vært samme type føde 2.Vanskeligere forhold på land for slik oppførsel... (letter utsatt)3. Varmere temperaturer inne på land enn ved kysten ... Veldig nysgjerrig på dette... og finner ikke svar noe sted
K. (11.10.2008)
Svar:
Det er ikke mulig å si om skarvene utviklet seg ved saltvann eller ferskvann, men det er rimelig å tro at de primært har vært saltvannsfugler (siden det er langt mer saltvann enn ferskvann på kloden, og mye mer fisk langs saltvannskyster). Skarvene slipper vann delvis inn i fjærdrakten når de dykker. Dermed inneholder fjærdrakten mindre luft enn hos f. eks. ender, og da får fuglen mindre oppdrift under dykkingen. Skarvene har like god fettkjertel og vannavstøting av fjærene som andre dykkende fugler, men det er den delvise vanninntrengingen som gjør at skarvene må riste seg og delvis tørke vingene etter et dykk. Skarvene ligger følgelig ikke ute på vannet når de er ferdige med fiskingen, men setter seg opp på land. Derfor finner du heller ikke skarver langt til havs, men langs kystene.
Roar Solheim (16.11.2008)
skarv
går det ann å lage fugle kasse til skarv??
O.N. (15.11.2008)
Svar:
Kanskje, men jeg tror ikke noen har forsøkt ennå. Skarvene legger reiret gjerne nede i ei steinut, så en kasse på bakken som gir fuglen et hulrom, kan kanskje fungere. Det er lov å forsøke.
Roar Solheim (16.11.2008)
Hauk ved fuglebrettet
Hei!
Jeg hadde nettop en hauk ved fuglebrettet. Den var ganske liten og lignet litt på en spurvehauk. Det var veldig kjekt å se den, men den skremte vekk alle småfuglene som satt og spiste på fuglebrettet mitt.
Jeg har veldig lyst til å se hauken igjen, men vil likevel ikke miste de små gjestene ved fuglebrettet.
Kan hauken spise småfuglene (gråspurv, kjøttmeis og blåmeis)? Eller kan jeg mate hauken med et eller annet?
T.F. (16.11.2008)
Svar:
Sannsynligvis er det spurvehauken du har hatt på besøk. Om vinteren trekker mange unge hauker inn til byer og tettsteder, og småfugler rundt foringsbrett er ettertraktede jaktobjekter. Hauken tar gjerne noen av disse. Det kan du gjøre lite med. Det viktig er at ved å jakte rundt forplasser, tar hauken lett fugl som er svekket eller syke. Da minsker den sjansen for smittespredning blant fuglene (f. eks. salmonella). Det er nok ikke så lett å fore en hauk - den vil helst jakte selv. Hvis en spurvehauk jakter ved forplassen, kommer den som regel bare innom en gang i løpet av dagen. Når en hauk flyr forbi, søker småfuglene enten inn i tette busker, eller de flyr vekk. Det er spesielt under slike episoder at småfugl blir skremt og flyr mot glassruter. Hører du at det smeller i en rute, så skynd deg og se ut, for da kan du få et glimt av spurvehauken.
Roar Solheim (16.11.2008)
Canadagåsens opprinnelse
Hei! Hvordan kom egentlig Canadagjessene til Norge? Jeg mener å ha hørt at det ikke fantes slike gjess i Norge før det ble gitt noen Canadagjess i gave til kongefamilien en eller annen gang?
K. (13.11.2008)
Svar:
Kanadagåsas opprinnelige utbredelse er i Alaska, Canada og nordlige USA. Innført til England på slutten av 1600-tallet. Første eksemplar observert (ble skutt)i Norge i Trondheimsfjorden i år 1900. Innført til Norge som tamfugl på Røer gård i Nesodden i 1936. Fra 1953 fikk den anledning til å spre seg fritt, og det ble de kommende 10-12 år gjort utsettinger av arten blant annet i Østensjøvannet i Oslo og flere steder i Trøndelag.
Arten har nå et solid fotfeste med en relativt stor bestand. NOF har i likhet med andre innførte arter og rømte parkfugler (for det meste fra England) ytret ønsket om økt jakttrykk på kanadagås og evt. desimering av bestander. Dette selvsagt innenfor jakttidsrammen og under kontrollerte former i regi av Statens naturoppsyn.Morten Ree (14.11.2008)
Snøugle
Jeg så ei snøugle på 15 meters hold på en øy utenfor Romsdals-kysten (28. oktober).
Er dette vanlig?
K.H.S. (14.11.2008)
Svar:
Snøugla er en av Norges sjeldneste fugler og dette var meget spennende. Snøugla er så sjelden at det er ikke hvert år den hekker i Norge. Den er avhengig av svært store smågnagerforekomster før den slår seg til ro i et område. Den er stadig på vandring rundt om i nordområdene, den er såkalt cirkumpolar, dvs. at streifer omkring på den nordlige halvkule på leting etter gunstige matforhold.
Enkelte år kan vi få innvandring fra nordområdene i Russland, sist dette skjedde var høst/vinter 2000/2001.
NOF har for tiden et prosjekt med satelittsendere på tre snøugler, de ble merket i Finnmark i fjor. Disse kan følges her:
http://www.birdlife.no/prosjekter/snougle.php
Les mer om snøugle her:
http://www.birdlife.no/fuglekunnskap/fugleatlas/index.php?taxon_id=5739Morten Ree (14.11.2008)
Ornitologhytte
Hei. Vi er en gruppe fra Universitetet i Agder som har fått til oppgave å prosjektere en utkikkspost/hytte for ornitologer. Vi lurer i den forbindelse hvilke krav som stilles, hvordan den "perfekte" utkikkspost ser ut og hva som bør være med/ikke bør være med i en slik hytte.
På forhånd takk for hjelpen.
MVH Fredrik Storm-Hansen
F.S.H. (10.11.2008)
Svar:
Et fugletårn eller annen form for observeringsplass for å se fugler må enten bygges noen meter opp fra bakken, eller legges til en høyde i terrenget. Det er viktig å tenke på at ankomsten til tårnet/hytta skal være mest mulig skjermet fra fuglelokaliteten. Fuglenen er svært skeptisk til bevegelser, så det bør ikke være for åpent der hvor folk skal oppholde seg og observere. Tett tak er svært viktig. For å lage et observasjonsplass så er det best å kontakte lokale fuglefolk og ta utgangspunktet i en ønsket lokalitet for slik aktivitet.
Noen eksempler på såkalte fugletårn:
http://www.dirnat.no/content.ap?thisId=1011322&language=0
http://www.birdlife.no/naturforvaltning/nyheter/?id=243Morten Ree (14.11.2008)
Spørsmål:
har et prosjekt på skolen hvor lange klør har: hønsehauk hubro kongeørn havørn jaktfalk
N.N (07.11.2008)
Svar:
De lengste klørne (bakklo og indre framklo) hos kongeørn og havørn er over 5 cm lange. Hubro og hønsehauk har klør som måler mellom 3-4 cm, mens jaktfalken har ca. 3 cm lange klør.
De artene som du spør om er alle i stand til å ta ganske store byttedyr, mens rovfugler og ugler som fjellvåk, tårnfalk, jordugle, perleugle er arter som er såkalte spesialister på smågnagere (mus og lemen) og har derfor mye mindre klør.Morten Ree (14.11.2008)
Spørsmål:
kan en hønsehauk ta disse fuglene
ravn
svane
ærfugl
grågjess
vandrefalk
N.N (09.11.2008)
Svar:
Ravn og ærfugl er nok mulige byttedyr for en hønsehauk, vandrefalken må den i såfall overraske mens den sitter, den er jo lynende rask i flukt, mens gjess og svane blir alt for store byttedyr for hønsehauken.
Morten Ree (14.11.2008)
Hensiktsmessig utkikkspost for fuglekikking
Jeg lurte på hvordan man bør utforme en utkikkspost/skjul med beskyttelse for været mest gunstig for fuglekikking?
J. (10.11.2008)
Svar:
Hvis man skal maksimal opplevelse av fuglekikking så er det et krav at fuglen ikke vet at den blir iaktatt. Dette gjøres best ved å sitte i skjul, ettersom fuglene er meget vare for den minste bevegelse. Lyden av folk som prater sammen i en kamuflasje bryr de seg ikke om.
Et skjul kan være alt fra å sitte bak en kamuflasjeduk eller i en barhytte, til å være bygd opp som en egen liten observasjonhytte (må ha tillatelse fra grunneier). Mange naturfotografer har laget seg egne telt som måler 1x1m som hvor de har med seg en stol å sitte på og små åpninger på to av veggene. Det som er viktig med åpningene er at de ikke gir gjennomsyn for fuglene slik at de registrerer bevegelser inne i kamuflasjen. Dette er kanskje en god start å kjøpe noen meter med solid stoff i en diffus mørk farge, få laget noen stenger av tre eller metall, og bygg et lite krypinn nok til å sitte i. Viktig med tett tak. Etabler en foringsplass i skogen, la kamuflasjen stå helt inntil, vent en uke, å så begynne å bruke den når fuglene har funnet foringsplassen. For mer sky arter bør man helst gå inn i kamuflasjen på morgenen mens det er mørkt.
Kamuflasjetelt kan også kjøpes ferdig hos Natur og Fritid AS:
http://www.naturogfritid.no/Foto_og_fototilbeh%C3%B8r_Kamuflasjetelt.asp
Kanskje får du en slik opplevelse:
http://www.photosight.org/photo.php?photoid=91705Morten Ree (14.11.2008)
Tilpasninger hos kongeørn
Hvilke tilpasninger er det hos kongeørnen?
A. (06.11.2008)
Svar:
Kongeørnen er spesielt tilpasset et liv med jakt fra luften. Derfor har den veldig gode flyveegenskaper med sin store brede vinger, den har raske bevegelser, et veldig godt syn som kan se byttedyr og bevegelser på meget lang avstand. Kongeørnen har kraftige føtter med lange skarpe klør, hvor indre framklo og bakklo måler over 5 cm. Den har som andre rovfugler og ugler en skarp krok på nebbet som brukes som redskap til å åpne byttedyr evt. åtsler, samt til å rive ut kjøttstykker. Et annet kjennetegn er at kongeørn har fjærkledde føtter, slik som rypa, beregnet på et liv i kalde og snørike fjellområder.
Morten Ree (14.11.2008)
Ørnen
hva betyr konge etter en ørn?
M. (11.11.2008)
Svar:
Kongeørn har fått sitt navn på grunn av den gyllenbrune fargen den har på toppen av hodet og bak i nakken. Dette blir da sammenlignet med en krone slik som bæres av de kongelige.
Vår minste fugl, fuglekonge, bærer også kongenavnet pga. at den har en gul-oransje hodefarge, som sammenlignes med en krone.
Bilde av kongeørn:
http://www.bykle.kommune.no/modules/media.aspx?ObjectType=Image&Image.ID=703&Category.ID=1127
Bilde av fuglekonge:
http://www.photosight.org/photo.php?photoid=91705Morten Ree (14.11.2008)
Spørsmål:
hvor lever rødstrupa
N.N (12.11.2008)
Svar:
Rødstrupa er hekkefugl i alle norske fylker. Den er imidlertid ganske fåtallig i Nord-Norge, spesielt i Finnmark.
Den finnes i de fleste skogstyper, men ser ut til å ha sine største tettheter i blandingsskog og fuktig barskog. Et gjennomgående trekk ved rødstrupas leveområder er at det ofte er tett undervegetasjon der som gir mye skygge.Magne Myklebust (13.11.2008)
Info
Kan jeg få vite hvor tung en svartsvane kan bli?
Og hva den spiser?
Og hva betyr det når de hekker?
N.N (18.10.2008)
Svar:
Svartsvanen lever i Australia og Tasmania. Den blir ca. 120 cm lang og veier fra 5,6 til 6,2 kg.
Den lever stort sett av vannplanter og smådyr.
Hekking betyr perioden da fuglene bygger rede, legger egg og får unger. Svartsvanen bygger store reder som er 2 meter brede og ca. 40 cm høye. Der legger de mellom 5 -12 egg som ruges i 40 dager. Når ungene klekkes trenger de ca. 3 måneder før de lærer å fly.
Gå inn på denne nettsiden så får du se bilder av svartsvane:
http://www.wildanimalsonline.com/birds/blackswan.phpMorten Ree (13.11.2008)
Skadet skjære og hundemat.
Pleier å kaste ut tørt tørrfòr til hundene, og da får de alltid selskap av skjærer. Kan skjæra leve av dette eller gjemmer de det bare bort? Det er jo tørt og vil svelle ut i magen, men jeg vet ikke om de blir dårlige av det. Har en skadet skjære, vingen henger, men jeg får aldri tak i den. Den er rask og har klart seg lenge. Nå venter den alltid på at tørrmaten kommer ut, men jeg lurer på om dette er fullkost bra nok? De tar tørrfòr, men bare de dyre merkene. De billige blir liggende igjen.
N.N (12.10.2008)
Svar:
Skjæra hører til kråkefuglene, og de er såkalte "altetere". Dvs at de er veldig flinke til å utnytte det de til enhver tid måtte finne i naturen og hva som ellers måtte finnes av avfall og annet med tilknytning til mennesker.
Enkelte kråkefugler som nøtteskrike og lavskrike hamstrer mat i store mengder, men det gjør ikke skjæra. Skjærene vil nok klare å livnære seg på dyrefòr, men når de lever slik fritt så vil de nok supplere med andre ting. Fuglene har en rask fordøyelse og det som kommer inn kommer også fort ut slik at det vil nok ikke by på problemer om dette sveller ut.
At den tar den beste maten først og bare den tyder på at den har god mattilgang for tiden.
En skjære kan nok klare seg selv med en vingeskade, men den er da veldig avhengig av å finne steder med enkel mattilgang, slik som f.eks. rundt en foringsplass for småfugl, eller som i ditt tilfelle, ved utefòring av kjæledyr.Morten Ree (13.11.2008)
Havørn
Hvor har havørn redene sine? er det i trær? klipper? nær sjøen? og er havørn mest aktiv om natten eller i dagslys?
Mvh Mikael
M.H. (11.11.2008)
Svar:
Havørna bygger reir både i store trær og i bergvegger. Langs den ytre kysten av Nordland hekker også enkelte havørnpar rett på bakken, på toppen av holmer og skjær. I Hordaland vil nok mange havørnreir ligge i gamle, krokete furutrær. Havørna er mest aktiv om dagen, men kan kanskje jakte noe i demring og skumring. Om natta sitter havørnene i ro.
Roar Solheim (12.11.2008)
Hvor mange?
Hvor mange hull har ei høne? Merkeligt spørsmål kanskje, men får bare ikke fred uten å vite..
V.H. (11.11.2008)
Svar:
Du kunne kanskje ha vært litt mer spesifikk! Den har jo en hull i gapet, men hvis du mener i den andre enden, så er det bare ett! Alle fugler har såkalt kloakk, dvs at urin (og kjønnsprodukter) og ekskrementer slippes ut gjennom samme kroppsåpning. Det er derfor fugleekskrementer har hvite flekker - dette er urinsyre! Fugler kan altså ikke tisse slik pattedyr gjør!
Roar Solheim (12.11.2008)