Hopp til hovedinnhold

Spør en ornitolog

Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.

Still et nytt spørsmål

Besvarte spørsmål

Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse

Viser 46 498 til 46 522 av totalt 49 931 spørsmål


#Økologi og atferd

BLÅMEIS

Bilde vedlagt spørsmålet

hVA ER BLÅMEIS ER DET TREKKFUGL ELLER STANDFUGL.

S. (04.12.2008)

Svar:

Blåmeisa er en såkalt stand- og streiffugl. Noen holder seg i ro på samme sted hele vinteren, mens andre streifer omkring i små flokker og kan forflytte seg mange mil. Den lengste forflyttning vi kjenner til på en enkelt fugl er 785 kilometer.

Morten Ree (10.12.2008)


#Diverse

Fuglebrettet er tomt!

Hei. Jeg satte opp et fuglebrett i hagen på lørdag, for vi har masse fugler i området, og jeg ville gjerne mate dem litt. Jeg kjøpte en modell som var et lite "hus" med en åpen vegg, og en sittepinne og hang det på en stor bjørk midt i hagen. Fire dager senere er resultatet: Null fugler. Jeg kjøpte vanlig villfuglmiks på Kiwi, men det ser ikke ut som om fuglene har oppdaget det? Har jeg gjort noe feil?

A. (09.12.2008)

Svar:

Du har nok ikke gjort noen feil. Det tar ofte litt tid før fuglene aksepterer og "finner" fòringsplassen. De har respekt for edringer i naturen rundt seg,og et nytt fuglebrett er et fremmedelement som de må venne seg litt til først.

Morten Ree (10.12.2008)


#Økologi og atferd

Måker frakter mat

Hei lurte på om måkene frakter mat med munnen eller føttene når de flyr i luften?

C.S.O. (10.12.2008)

Svar:

Måkene har svømmeføtter med liten gripeevne slik at de bruker nebbet når de frakter med seg mat.

Morten Ree (10.12.2008)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Hva slags ender er dette?

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei
Jeg lurte på om jeg kunne få svar på hvilken art av ender jeg har her? Takk:)

A. (06.12.2008)

Svar:

Dette er laksender. Det lange, tynne nebbet viser at det er fiskender, og den markerte hvite strupen (se den bakerste fuglen) viser at det er laksender og ikke silender. På vegetasjonen å dømme ser det ut til at dette kan være en hunn med tre voksne unger.

Roar Solheim (07.12.2008)


#Fugleforing

Foringsautomat

Hvordan er det med foringsautomater i metall? Jeg har lest at fuglene kan fryse fast tunga på metallet. Stemmer det? Jeg har kjøpt et par i malt metall fra Felleskjøpet, men vil ikke bruke dem før jeg er sikker på at de ikke skader.

A.B.K. (07.12.2008)

Svar:

Dette er nok ikke noe problem for fugler. Hvis det hadde vært det, hadde vi nok fått bildedokumentasjoner på fugler som satt fast i tunga, slik barn kan gjøre hvis de er uforsiktige nok til å stikke en våt tunge borti et frossent metallstykke. Fuglene "slikker" ikke på frø eller mat, slik pattedyr kan gjøre. De plukker frø med nebbet. Meiser flyr av sted og hakker i stykker frøskallet mens de holder frø fast med beina. Finker plasserer frø mellom over- og undernebb, og knekker frøskallet. Så bruker de tunga til å manøvrere frøkjernen inn i gapet, og frøskallet på utsiden av nebbet. Det er derfor ingen fare for at fugletunga skal fryse fast i kaldt metall. Frøautomater av metall er derfor helt trygge for fugl.

Roar Solheim (07.12.2008)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Heisann!!

Bilde vedlagt spørsmålet

Lurte på om du kunne svare meg på om dette her er en Perleugle og Ikke spuvugle.Eg og en kompis blir ikke enig,men jeg mener det er perleugle,og om evt de skifter til mørkere fjærfarge disse tider?Håper du vet.:)

N.N (30.11.2008)

Svar:

Jeg får ikke opp bildet på skjermen (serveren nekter å åpne det), så jeg kan ikke svare. Forsøk å sende bildet som vedlegg til min e-post adresse.

Roar Solheim (05.12.2008)


#Diverse

ærfugel

skifter ærfugel kjønn

N.N (05.12.2008)

Svar:

Nei. Ingen fugler eller pattedyr skifter kjønn. Blant virveldyr er vel dette bare kjent hos fisk.

Roar Solheim (05.12.2008)


#Diverse

Spurv og skjære

Er spurv og skjære samme art ?

K. (04.12.2008)

Svar:

Hvis mennesker og bavianer var samme dyreart, så kanskje..... Epler og appelsiner har ulike navn FORDI de er forskjellige, følgelig skulle det vel også være nokså innlysende at spurver og skjærer er vidt forskjellige arter.

Roar Solheim (05.12.2008)


#Økologi og atferd

Svømmende ryper?

Etter en snedig opplevelse i høst er det noe jeg må spørre om.
Under en fjelltur i Ryfylke kom jeg over noe jeg aldri har sett før. Da jeg gikk langs en liten elvestubb rundet jeg en liten fjellrabb og fikk plutselig se 5 ryper som lå og duppet i vannskorpa. Da de ble oppmerksomme på meg fløy de avsted, og ganske kjapt etterpå fløy det 7 stkker til avgårde, men disse satt på land like ved siden av. Har spurt flere om de har sett eller hørt om ryper i vannet før, men ingen har det.

Er det noen av forumets brukere som har hørt om noe lignende?

S.S.S. (02.12.2008)

Svar:

Nei, dette høres svært uvanlig ut. Hønsefugler pleier ofte å ta sand- eller støvbad, men at de bader ved å dyppe seg ned i vann, er etter min erfaring helt ukjent. Det kan tenkes at de har gjort dette av helt spesielle grunner, f. eks. kan de ha blitt skremt av en rovfugl (jaktfalk), men det blir bare teoretisk spekulasjon. Tilsvarende opplevelser er kjærkomne.

Roar Solheim (02.12.2008)


#Fuglekasser

Kasser til laksand 2

Hjertelig takk for svar . Nå har det seg sånn at jeg allerede har festet netting på fronten. Brukt revenetting 1"x 2" firkant . Bør jeg fjerne den, tror du ?. Selv kan jeg ikke umiddelbart se at det er noen ulempe ? Kassene er ferdig laget, men skal jo likevel være mulig og fjerne nettingen. Men eventuelt å sage tverrspor blir umulig.

P. (30.11.2008)

Svar:

Når først nettingen er satt på, så gjør det ikke noe. Poenget var at det sannsynligvis er overflødig, så da hadde du ikke trengt å sette på netting dersom kassene ennå ikke var bygget.

Roar Solheim (30.11.2008)


#Fuglekasser

Kasser til laksand

Kan det ha noe for seg å kle fronten innvendig med netting for derved gjøre det lettere for andeungene å komme seg ut ?

P. (30.11.2008)

Svar:

Kvinand og laksand hekker i hule trær og fuglekasser. Ungene er svært flinke til å hoppe/klatre, og vi har ingen eksempler på at ungene ikke har klart å komme seg ut fra en vanlig andekasse av plankebord. Netting er derfor ikke påkrevet. Du kan eventuelt bruke ei sag og risse grunne tverrspor i innsiden av frontveggen dersom du vil være sikker på å hjelpe andungene. Hvorvidt de klatrer eller hopper opp til hullet tror jeg ikke det er noen som vet sikkert, men ut kommer de!

Roar Solheim (30.11.2008)


#Diverse

Snøugle+gulpebolle

Hvordan ser en gulpebolle til en snøugle ut? Har du noe fakta om det?
Takk på forhånd:-)

M. (29.11.2008)

Svar:

Gulpeboller fra snøugle ser ut som gulpeboller fra de andre ugleartene, men de kan være større. De største er 8-10 (12) cm lange. Hvis det ligger slike store gulpeboller på fjellet over tregrensa, og de inneholder kranier av lemen, så er det stor sannsynlighet for at de kan stamme fra snøugle.

Roar Solheim (30.11.2008)


#Økologi og atferd

Uglers anatomi

Snille ornitolog, i går kveld passerte jeg en ugle i skogen. I det jeg passerte snudde den på hodet i noe som så ut som minst 180-grader. Spørsmålet er da - har uglen en egen spesiell hode-hals kopling som gjør det mulig å snurre hodet i langt mer enn 90-grader?

E. (28.11.2008)

Svar:

Ugler er kjent for å kunne dreie hodet helt bak på ryggen, og så rundt 360 grader til motsatt kant (altså en halvsirkel til hver side). Men dette kan faktisk ALLE fugler gjøre. Det ser mer dramatisk ut hos ugler enn hos andre fugler, fordi det ser ut som om uglenes hode sitter festet helt ned på kroppen, nesten uten en hals mellom hodet og kroppen. Dette er en illusjon, skapt av uglenes fjærdrakt. Ei ugle har lang hals som f. eks. en rovfugl, og begge kan snu hodet slik at de ser rett bakover over ryggen sin. Så egentlig er ugler og andre fugler nokså like på dette punktet, men det fortoner seg ulikt for oss.

Roar Solheim (29.11.2008)


#Diverse

ørn

kan du si alle ørneartene du vet om i norden

N.N (24.11.2008)

Svar:

I Norden finnes først og fremst to ørnearter som hekkefugler, det er havørn og kongeørn. I tillegg er det påvist hekking av storskrikørn og slangeørn i Finland, men det har skjedd kun 1-2 ganger.
Fiskeørn tilhører en egen familie. Den finnes over hele Norden, men er i likhet med havørn og kongeørn svært fåtallig i Danmark.

Morten Ree (27.11.2008)


#Økologi og atferd

Fugler

Hvordan parrer fugler?

C.W. (27.11.2008)

Svar:

Fugler er som andre pattedyr og har såkalt indre befruktning, i motsetning til vannlevende dyr (eks. frosk og fisk)som har ytre befruktning.
Fugler har ikke penis, og selve parringen er en kjapp affære der hannen tømmer sine sædceller utenfor hunnens kloakkåpning. Det er en felles åpning for avføring, befruktning og egglegging. Dette skjer ved at hannen plasserer seg oppå hunnens rygg og gnir sin kloakåpning mot hennes, ofte gjøres dette i kombinasjon med at hannen biter seg godt fast i hunnens nakkefjær.

Morten Ree (27.11.2008)


#Økologi og atferd

ENDER

Hva spiser ender? Er de en trekkfugl?

A. (24.11.2008)

Svar:

Endene spiser planter og smådyr (bløtdyr og krepsdyr) som de finner i vannet. De som ikke kan å dykke, såkalte gressender (stokkand, krikkand, gravand m.fl.) finner denne næringene i grunne vann, mens såkalte dykkender (kvinand, ærfugl, havelle m.fl.) finner denne næringen på bunnen av dypere vann. Laksand og siland er utmerkede dykkere og lever for det meste av fisk.
De fleste andearter trekker ut av landet og til det vestlige Europa og Britisk øyer på vinteren. Stokkand, havelle, ærfugl og kvinand overvintrer i store antall langs kysten eller i åpne vassdrag i innlandet. Noen få andre arter kan reise helt til Nord-Afrika (stjertand, skjeand), mens knekkanda drar helt til tropisk Afrika.

Morten Ree (27.11.2008)


#Diverse

Spørsmål:

kan en hønsehauk drepe en gråhegre og en storskarv

N.N (24.11.2008)

Svar:

Både storskarv og gråhegre er større enn hønsehauken, så disse blir nok for store byttedyr for den. Kråke, orrfugl, ekorn, trost m.m. er vanlige byttedyr for hauken.

Morten Ree (27.11.2008)


#Diverse

Spørsmål:

hviss en rev og en kongeørn, havørn og hubro sloss på bakken hvem ville vunnet

N.N (24.11.2008)

Svar:

Kongeørnen er en rask og utmerket jeger og tar faktisk rev som byttedyr. En havørn er en mer typisk åtseleter, ved siden av at den tar mye fisk og enkelte ender. Hubroen ville nok ikke prøvd seg på en rev som bytte. Derfor må jeg si at kongeørnen kanskje ville gått seirende ut av det basketaket du spør om.

Morten Ree (27.11.2008)


#Diverse

Spørsmål:

hvilken hauk er størst

N.N (25.11.2008)

Svar:

Hønsehauken er vår største hauk. Hos rovfugl er hunnen størst, og en hønsehaukhunn måler hele 65 cm, har et vingespenn fra 113 til 128 cm, og kan veie fra en til to kg, alt etter hvor god mattilgangen er.

Morten Ree (27.11.2008)


#Diverse

Ukjent fugl

Den 5. og 11. november hadde vi en fugl på foringsplassen som vi aldre før hadde sett.
Den viste seg i en kort periode slik at fotografering var umulig.
Størrelsen var som en Gråspurv, hvite og brune fargetegninger på hode, hvite kinnflekker, litt lysere bryst og bukfarge enn gråspurv. Litt lysere vinger enn gråspurv, ellers lik. Adferd som gråspurv.

O.M. (22.11.2008)

Svar:

Du har nok sett en pilfink. Den er svært lik gråspurven,men skiller seg ut med en en rødbrun hodefarge i stedet for grå, kritthvite skinn med en tydelig mørk flekk. Gråspurven har gråaktige skinn og mangler den mørke flekken.
Pilfinken har hatt stor framgang mange steder i Sør-Norge og observeres hyppig helt opp i Trøndelagsfylkene.
Her er bilde av pilfink:
http://www.vgb.no/15884/perma/256060
Les mer om gråspurv og pilfink i Fuglevennen nr. 2-2005 som ligger på hjemmesidene under Tidskrift.

Morten Ree (27.11.2008)


#Ringmerker

Ringmerket havørn.

Prøver til atter en gang. En kolega sendte inn bilder av en havørn som var ringmerket. Han lurte på hva de forskjellige fargene på ringene betydde. Han fikk ikke noe svar fra NOF. Og nå får heller ikke jeg noe svar fra dere. Er det slik at det er noe dere ikke vil fortelle om eller ikke får låv å snakke om så er det bare å si i fra om det. Det er i alle fall bedre enn å gi f.... i å svare.

S.B.O. (26.11.2008)

Svar:

Hvorfor du ikke har fått svar fra NOF, kan ikke jeg gi deg svar på. MEN dersom det finnes foto som viser hvordan fargene på ringene er, så er det ikke noe i veien for å finne ut hvilket år og i hvilket land fuglen er merket. Dette er overhodet ikke hemmelig. Hvis du kan få sendt bilde(r) til denne siden, så kan vi forsøke å finne ut hvor og når fuglen er merket.

Svarene på denne siden gis frivillig av noen få fuglefolk, og det varierer når de forskjellige personene har tid og mulighet til å svare på spørsmål - dette er ubetalt, frivillig arbeid. Derfor kan det i noen tilfelle drøye før det blir gitt svar.

Roar Solheim (26.11.2008)


#Sykdom og skader

Kråke

Jeg har matet en kråke med skadet vinge i 3 uker. Tenkte den ville komme seg på vingene igjen. Men nå er det en lidelse å se denne stakkars fuglen slepe seg gjennom snøen,for så å komme utenfor mitt vindu for å få mat. Hva bør jeg gjøre?
Finner ikke tlf nummer verken til dyrebeskyttelsen eller fuglevakta i Rana noen steder. Vil den klare seg i kulden?

A.K. (26.11.2008)

Svar:

Dersom vingen ikke gror slik at kråka kan fly igjen, så er det nok dessverre best å avlive fuglen. Prøv å finne noen fuglefolk som kan se på skaden.

Roar Solheim (26.11.2008)


#Diverse

Dompap

Skifter dompapen farge på pelsen om vinteren?

K. (25.11.2008)

Svar:

Fugler har fjær - pattedyr har pels, og dompapen er fremdeles en fugl. Den skifter ikke farge på fjærdrakten om vinteren. Hannen har rødt bryst- og bukside, mens hunnen er gråfarget der hannen er rød.

Roar Solheim (25.11.2008)


#Fuglekasser

Svarthvit fluesnapper

I vårt distrikt er denne arten langt sjeldnere nå enn tidligere. Jeg hadde 3 kasser med svarthviten i fjor, men ønsker å få flere. Hvor langt unna de etablerte parene bør
jeg henge ut ei kasse for å ha håp om en nytt par.

T.H.M. (24.11.2008)

Svar:

Mange opplevde at det var få svarthvitfluesnappere i sommer. Selv hadde jeg svært få i kassene mine, og jeg så og hørte også langt færre fluesnappere enn vanlig. Men noen fuglefolk har lokalt hatt bra tilslag i fluesnapperkasser. Hvorfor det var slik, er ikke godt å si. Kasser til svarthvitfluesnapper kan du henge med ca 50 meters mellomrom. Hvis du vil være sikker på å få fluesnapper og ikke meiser, må du sette en kork i hullene til fluesnapperen ankommer - da kan du ta den ut. Hvis ikke vil mange av kassene bli okkupert av kjøttmeis og blåmeis, og det vil bli en del slossing når fluesnapperne forsøker å jage vekk kjøttmeisene for å overta deres kasser.

Roar Solheim (24.11.2008)


#Økologi og atferd

Svaner

Når blir svanungene forlatt av foreldrene ? Jeg bor ved sjøen og nå er det to svanunger her. De er store men fremdeles grå og lager en pipelyd som jeg også har hørt fra de helt små svanungene, derfor er det nok årets unge jeg har her. Er det da riktig at svaneforeldrene har forlatt de allerede (november) ? Kan jeg fore de med brød eller bør jeg variere med noe annet og i så fall hva ?

H.E.M. (23.11.2008)

Svar:

Svaneunger holder seg vanligvis sammen med foreldrefuglene hele vinteren, fram mot neste års hekkestart. Hvis disse grå svanene er alene, så kan det ha hendt noe med foreldrene. Det er ikke noe problem at du mater dem. Brød og korn går helt bra.

Roar Solheim (23.11.2008)

««første 46 498 - 46 522 av 49 931 siste»»