Hopp til hovedinnhold

Spør en ornitolog

Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.

Still et nytt spørsmål

Besvarte spørsmål

Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse

Viser 46 342 til 46 366 av totalt 49 783 spørsmål


#Økologi og atferd

Fuglesang om natten

Hej.
Jeg bord i et stort etagebyggeri i Danmark. Under byggeriet er der parkeringskældere med åbent ud til det fri og her kan man hele vilnteren om nattet høre kraftig fuglesang om natten.
Hvad er det for en fugl og hvorfor "sover" den ikke om natten.
Mange hilsner
Ole

O.L.S. (11.12.2008)

Svar:

Fugl i byer kan bli lurt av gatebelysningen slik at de synger midt på natta. Det er ikke godt å vite hva som synger på stedet du nevner, men kanskje dreier det seg om en svarttrost. Rødstrupe og gjerdesmett kan også synge under lignende forhold inne i byer.

Roar Solheim (12.12.2008)


#Spor og sportegn

Ekskrement av storfugl eller orrfugl ?

Bilde vedlagt spørsmålet

Her på Ænes i Kvinnherad har me ein liten bestand av storfugl, her og litt orrfugl.
Kan de identifisera desse ekskrementa, er dei av
storfugl eller orrfugl ? Eg har bruk for dette svaret fordi
eg har kontakt med ein gut i Tyskland som er svært interessert i biologi.

R.N. (08.12.2008)

Svar:

Ekskrementer etter våre hønsefugler har på vinteren en bøyd sylinderformet fasong. I enden er det ofte en gråaktig farge som er urinsyre.
For storfugl har ekskrementene en lengde på 3-5 cm og inneholder oftest rester av barnåler. De kan finnes i store mengder under typiske beitefuruer.
For orrfugl er lengden 2,5-3,5 cm og mangler rester av nåler da orrfuglene oftest beiter på lyng og knopper av løvtrær.
Ut fra bilde kan det se ut som det er storfugl som har gjort sitt fornødne.

Morten Ree (10.12.2008)


#Diverse

hubro

Hvor fort flyr en hubro

A.W. (02.12.2008)

Svar:

Det finnes målinger som viser at en hubro kan fly opp til en hastighet på 65 km/t. Men hubroen er kjent for å fly rolig og lavt når den jakter, så slike hastigheter brukes kun når han skal krysse store åpne flater f.eks. en sjø.

Morten Ree (10.12.2008)


#Diverse

Overleve på bare vann.

Hvor lenge kan en fugl klare seg på bare vann ?

S. (24.11.2008)

Svar:

Mange fugler får tak i vann/fuktighet gjennom den maten som spises (insekter og andre byttedyr), noen drikker vann og på vinteren spiser de snø.
Vann og fuktighet er veldig viktig for kroppen og er alfa omega for å overleve. Våre minste fugler klarer seg i svært kort tid uten vann, mens større og mer robuste fugler klarer seg i lengre tid. Men her er det snakk om alt fra noen timer til kun få dager. Hvis de kun har fått vann så ville nok f.eks. vår minste fugl, fuglekongen vært død i løpet av få dager, mens vår tyngste fugl, sangsvanen kunne levd i noen uker hvis den hadde vært i god form i utgangspunktet

Morten Ree (10.12.2008)


#Økologi og atferd

spurvehauk

jeg vet det brukes plast hubroer eller utstoppede til og lokke kråker. lurer på om det går ann med spurvehauk? hubroen settes opp i et tre og venter på at kråkene skal se den.
jager kråkene spurvehauken?

M.J. (03.12.2008)

Svar:

Kråkefuglene er veldig ivrig på å "mobbe" rovfugl og ugler. Derfor vil nok også en utstoppet/plastfigur av spurvehauk kunne ha en slik effekt at den tiltrekker seg kråkefugl, selv om jeg vil tro både hubro og hønsehauk er mer ettertraktet "mobbeoffer" ettersom de utgjør en mye større fare for kråkene enn spurvehauken.

Morten Ree (10.12.2008)


#Diverse

Linerla

Kvar er levestedet til Linerla og kven er linerlas fiender?

N.N (09.12.2008)

Svar:

Linerla er alminnelig over det meste av landet, men er spesielt knyttet til kulturmark og bebyggelse. Utenfor befolkningsområdene er den først og fremst knyttet til vassdragene, og kan påtreffes helt fra kysten til vierregion i fjellet.
Linerlas fiender er spurvehauk, dvergfalk, spurveugle, røyskatt og mink.

Morten Ree (10.12.2008)


#Diverse

hønsehauk

kan en hønsehauk ta en voksen fiskeørn elle en musvåk,fjelvåk

N.N (05.12.2008)

Svar:

De artene du nevner er ikke naturlige byttedyr for hauken, men det er påvist at hønsehauken har tatt fiskeørnunger. Den er nok også i stand til å drepe en våk, men det hører nok med til sjeldenhetene at det skjer.

Morten Ree (10.12.2008)


#Fugleforing

Kvalitet på solsikkefrø

Har hørt at småfuglene ikke tåler svart solsikkefrø. medfører det riktighet?

M.B. (09.12.2008)

Svar:

Det finnes flere typer solsikkefrø. Den svarte typen inneholder mye olje og produseres først og fremst for å lage solsikkeolje. Denne typen egner seg dårlig til fuglemat, men de spiser den og jeg har ikke hørt at det skal være skadelig.
De store lysstripede solsikkefrøene er de som egner seg best til fuglemat, de inneholder mye fett.
Solsikkeolje er veldig etterspurt for tiden til matproduksjon og dermed dyrker solsikkebonden først og fremst denne sorten, da den gir best betaling. Derfor har også godt fuglefrø blitt verre å få tak i, noe som har gitt økte priser samtidig med at det er mye frø av dårlig kvalitet i markedet.

Morten Ree (10.12.2008)


#Økologi og atferd

BLÅMEIS

Bilde vedlagt spørsmålet

hVA ER BLÅMEIS ER DET TREKKFUGL ELLER STANDFUGL.

S. (04.12.2008)

Svar:

Blåmeisa er en såkalt stand- og streiffugl. Noen holder seg i ro på samme sted hele vinteren, mens andre streifer omkring i små flokker og kan forflytte seg mange mil. Den lengste forflyttning vi kjenner til på en enkelt fugl er 785 kilometer.

Morten Ree (10.12.2008)


#Diverse

Fuglebrettet er tomt!

Hei. Jeg satte opp et fuglebrett i hagen på lørdag, for vi har masse fugler i området, og jeg ville gjerne mate dem litt. Jeg kjøpte en modell som var et lite "hus" med en åpen vegg, og en sittepinne og hang det på en stor bjørk midt i hagen. Fire dager senere er resultatet: Null fugler. Jeg kjøpte vanlig villfuglmiks på Kiwi, men det ser ikke ut som om fuglene har oppdaget det? Har jeg gjort noe feil?

A. (09.12.2008)

Svar:

Du har nok ikke gjort noen feil. Det tar ofte litt tid før fuglene aksepterer og "finner" fòringsplassen. De har respekt for edringer i naturen rundt seg,og et nytt fuglebrett er et fremmedelement som de må venne seg litt til først.

Morten Ree (10.12.2008)


#Økologi og atferd

Måker frakter mat

Hei lurte på om måkene frakter mat med munnen eller føttene når de flyr i luften?

C.S.O. (10.12.2008)

Svar:

Måkene har svømmeføtter med liten gripeevne slik at de bruker nebbet når de frakter med seg mat.

Morten Ree (10.12.2008)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Hva slags ender er dette?

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei
Jeg lurte på om jeg kunne få svar på hvilken art av ender jeg har her? Takk:)

A. (06.12.2008)

Svar:

Dette er laksender. Det lange, tynne nebbet viser at det er fiskender, og den markerte hvite strupen (se den bakerste fuglen) viser at det er laksender og ikke silender. På vegetasjonen å dømme ser det ut til at dette kan være en hunn med tre voksne unger.

Roar Solheim (07.12.2008)


#Fugleforing

Foringsautomat

Hvordan er det med foringsautomater i metall? Jeg har lest at fuglene kan fryse fast tunga på metallet. Stemmer det? Jeg har kjøpt et par i malt metall fra Felleskjøpet, men vil ikke bruke dem før jeg er sikker på at de ikke skader.

A.B.K. (07.12.2008)

Svar:

Dette er nok ikke noe problem for fugler. Hvis det hadde vært det, hadde vi nok fått bildedokumentasjoner på fugler som satt fast i tunga, slik barn kan gjøre hvis de er uforsiktige nok til å stikke en våt tunge borti et frossent metallstykke. Fuglene "slikker" ikke på frø eller mat, slik pattedyr kan gjøre. De plukker frø med nebbet. Meiser flyr av sted og hakker i stykker frøskallet mens de holder frø fast med beina. Finker plasserer frø mellom over- og undernebb, og knekker frøskallet. Så bruker de tunga til å manøvrere frøkjernen inn i gapet, og frøskallet på utsiden av nebbet. Det er derfor ingen fare for at fugletunga skal fryse fast i kaldt metall. Frøautomater av metall er derfor helt trygge for fugl.

Roar Solheim (07.12.2008)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Heisann!!

Bilde vedlagt spørsmålet

Lurte på om du kunne svare meg på om dette her er en Perleugle og Ikke spuvugle.Eg og en kompis blir ikke enig,men jeg mener det er perleugle,og om evt de skifter til mørkere fjærfarge disse tider?Håper du vet.:)

N.N (30.11.2008)

Svar:

Jeg får ikke opp bildet på skjermen (serveren nekter å åpne det), så jeg kan ikke svare. Forsøk å sende bildet som vedlegg til min e-post adresse.

Roar Solheim (05.12.2008)


#Diverse

ærfugel

skifter ærfugel kjønn

N.N (05.12.2008)

Svar:

Nei. Ingen fugler eller pattedyr skifter kjønn. Blant virveldyr er vel dette bare kjent hos fisk.

Roar Solheim (05.12.2008)


#Diverse

Spurv og skjære

Er spurv og skjære samme art ?

K. (04.12.2008)

Svar:

Hvis mennesker og bavianer var samme dyreart, så kanskje..... Epler og appelsiner har ulike navn FORDI de er forskjellige, følgelig skulle det vel også være nokså innlysende at spurver og skjærer er vidt forskjellige arter.

Roar Solheim (05.12.2008)


#Økologi og atferd

Svømmende ryper?

Etter en snedig opplevelse i høst er det noe jeg må spørre om.
Under en fjelltur i Ryfylke kom jeg over noe jeg aldri har sett før. Da jeg gikk langs en liten elvestubb rundet jeg en liten fjellrabb og fikk plutselig se 5 ryper som lå og duppet i vannskorpa. Da de ble oppmerksomme på meg fløy de avsted, og ganske kjapt etterpå fløy det 7 stkker til avgårde, men disse satt på land like ved siden av. Har spurt flere om de har sett eller hørt om ryper i vannet før, men ingen har det.

Er det noen av forumets brukere som har hørt om noe lignende?

S.S.S. (02.12.2008)

Svar:

Nei, dette høres svært uvanlig ut. Hønsefugler pleier ofte å ta sand- eller støvbad, men at de bader ved å dyppe seg ned i vann, er etter min erfaring helt ukjent. Det kan tenkes at de har gjort dette av helt spesielle grunner, f. eks. kan de ha blitt skremt av en rovfugl (jaktfalk), men det blir bare teoretisk spekulasjon. Tilsvarende opplevelser er kjærkomne.

Roar Solheim (02.12.2008)


#Fuglekasser

Kasser til laksand 2

Hjertelig takk for svar . Nå har det seg sånn at jeg allerede har festet netting på fronten. Brukt revenetting 1"x 2" firkant . Bør jeg fjerne den, tror du ?. Selv kan jeg ikke umiddelbart se at det er noen ulempe ? Kassene er ferdig laget, men skal jo likevel være mulig og fjerne nettingen. Men eventuelt å sage tverrspor blir umulig.

P. (30.11.2008)

Svar:

Når først nettingen er satt på, så gjør det ikke noe. Poenget var at det sannsynligvis er overflødig, så da hadde du ikke trengt å sette på netting dersom kassene ennå ikke var bygget.

Roar Solheim (30.11.2008)


#Fuglekasser

Kasser til laksand

Kan det ha noe for seg å kle fronten innvendig med netting for derved gjøre det lettere for andeungene å komme seg ut ?

P. (30.11.2008)

Svar:

Kvinand og laksand hekker i hule trær og fuglekasser. Ungene er svært flinke til å hoppe/klatre, og vi har ingen eksempler på at ungene ikke har klart å komme seg ut fra en vanlig andekasse av plankebord. Netting er derfor ikke påkrevet. Du kan eventuelt bruke ei sag og risse grunne tverrspor i innsiden av frontveggen dersom du vil være sikker på å hjelpe andungene. Hvorvidt de klatrer eller hopper opp til hullet tror jeg ikke det er noen som vet sikkert, men ut kommer de!

Roar Solheim (30.11.2008)


#Diverse

Snøugle+gulpebolle

Hvordan ser en gulpebolle til en snøugle ut? Har du noe fakta om det?
Takk på forhånd:-)

M. (29.11.2008)

Svar:

Gulpeboller fra snøugle ser ut som gulpeboller fra de andre ugleartene, men de kan være større. De største er 8-10 (12) cm lange. Hvis det ligger slike store gulpeboller på fjellet over tregrensa, og de inneholder kranier av lemen, så er det stor sannsynlighet for at de kan stamme fra snøugle.

Roar Solheim (30.11.2008)


#Økologi og atferd

Uglers anatomi

Snille ornitolog, i går kveld passerte jeg en ugle i skogen. I det jeg passerte snudde den på hodet i noe som så ut som minst 180-grader. Spørsmålet er da - har uglen en egen spesiell hode-hals kopling som gjør det mulig å snurre hodet i langt mer enn 90-grader?

E. (28.11.2008)

Svar:

Ugler er kjent for å kunne dreie hodet helt bak på ryggen, og så rundt 360 grader til motsatt kant (altså en halvsirkel til hver side). Men dette kan faktisk ALLE fugler gjøre. Det ser mer dramatisk ut hos ugler enn hos andre fugler, fordi det ser ut som om uglenes hode sitter festet helt ned på kroppen, nesten uten en hals mellom hodet og kroppen. Dette er en illusjon, skapt av uglenes fjærdrakt. Ei ugle har lang hals som f. eks. en rovfugl, og begge kan snu hodet slik at de ser rett bakover over ryggen sin. Så egentlig er ugler og andre fugler nokså like på dette punktet, men det fortoner seg ulikt for oss.

Roar Solheim (29.11.2008)


#Diverse

ørn

kan du si alle ørneartene du vet om i norden

N.N (24.11.2008)

Svar:

I Norden finnes først og fremst to ørnearter som hekkefugler, det er havørn og kongeørn. I tillegg er det påvist hekking av storskrikørn og slangeørn i Finland, men det har skjedd kun 1-2 ganger.
Fiskeørn tilhører en egen familie. Den finnes over hele Norden, men er i likhet med havørn og kongeørn svært fåtallig i Danmark.

Morten Ree (27.11.2008)


#Økologi og atferd

Fugler

Hvordan parrer fugler?

C.W. (27.11.2008)

Svar:

Fugler er som andre pattedyr og har såkalt indre befruktning, i motsetning til vannlevende dyr (eks. frosk og fisk)som har ytre befruktning.
Fugler har ikke penis, og selve parringen er en kjapp affære der hannen tømmer sine sædceller utenfor hunnens kloakkåpning. Det er en felles åpning for avføring, befruktning og egglegging. Dette skjer ved at hannen plasserer seg oppå hunnens rygg og gnir sin kloakåpning mot hennes, ofte gjøres dette i kombinasjon med at hannen biter seg godt fast i hunnens nakkefjær.

Morten Ree (27.11.2008)


#Økologi og atferd

ENDER

Hva spiser ender? Er de en trekkfugl?

A. (24.11.2008)

Svar:

Endene spiser planter og smådyr (bløtdyr og krepsdyr) som de finner i vannet. De som ikke kan å dykke, såkalte gressender (stokkand, krikkand, gravand m.fl.) finner denne næringene i grunne vann, mens såkalte dykkender (kvinand, ærfugl, havelle m.fl.) finner denne næringen på bunnen av dypere vann. Laksand og siland er utmerkede dykkere og lever for det meste av fisk.
De fleste andearter trekker ut av landet og til det vestlige Europa og Britisk øyer på vinteren. Stokkand, havelle, ærfugl og kvinand overvintrer i store antall langs kysten eller i åpne vassdrag i innlandet. Noen få andre arter kan reise helt til Nord-Afrika (stjertand, skjeand), mens knekkanda drar helt til tropisk Afrika.

Morten Ree (27.11.2008)


#Diverse

Spørsmål:

kan en hønsehauk drepe en gråhegre og en storskarv

N.N (24.11.2008)

Svar:

Både storskarv og gråhegre er større enn hønsehauken, så disse blir nok for store byttedyr for den. Kråke, orrfugl, ekorn, trost m.m. er vanlige byttedyr for hauken.

Morten Ree (27.11.2008)

««første 46 342 - 46 366 av 49 783 siste»»