Spør en ornitolog
Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.
Still et nytt spørsmålBesvarte spørsmål
Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse
Viser 46 562 til 46 586 av totalt 50 019 spørsmål «forrige neste»
foring
kva skal man fore med viss man vil ha Dommpap på fugle brettet?og kva likker hakkespettane?
J.F. (23.12.2008)
Svar:
Dompap er en finkefugl som helst spiser frø. På fuglebrettet er solsikkefrø foretrukket mat. Men dompapene kan nok også spise jordnøtter som ligger på brettet. Hakkespettene vil helst kunne hakke på fett. Talg som ligger i metallnett, meiseboller og halve kokosnøtter blir gjerne oppsøkt av hakkespetter. Hvis hele brød er spikret fast på en trestamme, kan også de være ettertraktet kost for hakkespetter.
Roar Solheim (23.12.2008)
stor måke
hei dene enorme måken tok en fisk rett utenfor huse vårt den var rett å slet digger hvilken måke var det den svelget hele fisken hel. en nabo gutt sier det er en svartbak kan det steme og han sier at den kan til og med drepe voksne fugler
A.F. (21.12.2008)
Svar:
Det er korrekt at dette er en svartbak. Svartbaken kan drepe andre fugler, f. eks. lunde på hekkeplassen. les mer om svartbaken på: http://www.birdlife.no/fuglekunnskap/fugleatlas/index.php?art_id=196 og http://miljolare.no/data/ut/art/?or_id=224.
Frode Falkenberg (22.12.2008)
rødrev og ulv
hvem løper raskest over en kort distanse av en rødrev og en ulv.
N.N (20.12.2008)
Svar:
Usikkert. Kanskje kan rødreven spurte raskere enn ulven, men ulv innhenter og dreper regelmessig rødrev. Kanskje er ulvene mer utholdne til å løpe over lengre distanser, og innhenter rødreven når de kan forfølge den, f. eks. på et islagt vann.
Roar Solheim (20.12.2008)
Flott fugl
Hei!
Var på Gran Canaria nettopp og fikk besøk av denne krabaten. Skikkelig flott, med en brunorange fjærtopp på hodet. Hvis bilde kommer igjennom til dere, kan dere si hvilken fugl det er?
I.F. (20.12.2008)
Svar:
Dette er en hærfugl. Den dukker opp hvert år også i Norge, men den hekker ikke så langt nord. Den har såvidt hekket på Gotland.
Roar Solheim (20.12.2008)
Jaktfalk Jakt
Hei
1. Kan man jakte (hare,rype etc)med raptor-fugler i Norge?
2. Har man lov å "holde" falk, hauk og ugle i Norge?
3. Finnes det skoler/klubber?
På forhånd takk
K.A.D.S. (16.12.2008)
Svar:
Det er ikke tillatt å drive jakt med falker, hauker, ørner eller andre rovfugler i Norge, og det er heller ikke lov til å holde slike fugler i fangenskap. Det er ikke tillatt å holde noen viltlevende fugler eller pattedyr i fangenskap i Norge.
Roar Solheim (16.12.2008)
Hvilken and er dette?
Sett i sælevannet bergen.
T.A. (14.12.2008)
Svar:
Dette er sannsynligvis en moskusand hunn. Det vil si at det er en rømt fangeskapsfugl og ikke en and som lever i vill tilstand i Norge. Moskusand er en populær fugl for de som driver oppdrett av andefugl og artens opprinnelige mørkebrune fjærdrakt har gjennom avl dukket opp alle fargevarianter fra hvit til mørk.
Les mer om dette på www.prydfugl.noMorten Ree (16.12.2008)
Bekkasin i Hardanger
Eldsteguten kom berande heim med ein fugl som hadde skada venga,det ytterste leddet har eit sår,og den heng litt med venga.Kan me gjera noko.Kva et denne fuglen?
B.H. (15.12.2008)
Svar:
Dette er ei rugde. Den er det ikke lett å fore i fangenskap. Den spiser meitemark og småkryp som den plukker opp fra bakken, eller nede fra jorda. Kanskje kan den spise larver av melbiller (brukes til for for tropedyr). Hvis det er bart i skogen, kan det kanskje være best å sette ut fuglen slik at den kan finne mat selv. Det kommer an på hvordan skaden er. Forsøk å finne noen fuglefolk f. eks. i Odda (gå inn på NOfs hjemmesider Birdlife.no) og hør om de kan se på fuglen og vurdere skaden.
Roar Solheim (15.12.2008)
Skjor/skjære
Kor gammal kan ei skjor bli?
I.S. (14.12.2008)
Svar:
Den eldste kjente ringmerkede skjæra i Norge ble 14 år og 11 mnd. Det er derfor rimelig å anta at vi kan ha skjærer blant oss som er mellom 15-20 år gamle.
Skjærene har høy dødelighet i sitt første leveår, når foreldrene jager bort sitt ungekull i løpet av vinteren så vil mange av disse dø før våren kommer.
Skjærene er kloke fugler og lærer seg fort å unngå farlige situasjoner og er veldig årvåkne. Deres hovedfiende er vel først og fremst hønsehauken.Morten Ree (15.12.2008)
fremmed fugl
når jeg stod opp så så jeg en fugel som jeg ikkje viste kva var, jeg har sett i noen fuglebøker men jeg finner ikkje riktig fugel.Den er stor som en hakkespett litt lang stjert, og hvit og litt svart (det er ikkje stjertmeis)(kansje varsler)jeg har veldig lyst på svar
J.F. (14.12.2008)
Svar:
Det høres ut til at du kan ha sett en varsler. litt beskrivelse av fuglens oppførsel hadde hjulpet (f.eks. satt den i tretoppene, inne i buskene, hva gjorde den osv.)
Roar Solheim (14.12.2008)
Spørsmål:
Observerte en enslig trane på og rundt ei myr i et hekkeområde for traner i slutten av august. Observerer vanligvis 2 eller flere fugler sammen. Den fløy mye på kryss og tvers og skrek. Skrek også midt på svarte natta, noe jeg aldri har opplevd før. Kan den ha mistet eller kommet fra maken?
N.N (14.12.2008)
Svar:
Ja, det er absolutt mulig at dette har vært en fugl som har mistet maken sin, og som har vært fortvilet. Kanskje har den lett og ropt etter maken. Traner lever lenge, og det er kjent at slike fugler som gjerne holder sammen i par gjennom mange år, kan sture etter tap av en make.
Roar Solheim (14.12.2008)
Konglebit?
Jeg er en gammel hobby-fuglekikker og lærer som oppdaget en "fremmed" fugl p foringsbrettet søndag 14. desember 2008. Var det en korsnebb eller hva? Etter nærmere kikking , og etter å ha sett i diverse fuglebøker, kom jeg fram til at det måtte være en konglebit. Den er ikke så ofte observert på disse trakter, men.........en sulten streif-fugl kunne det kanskje være?
K.N. (14.12.2008)
Svar:
Jeg har ikke hørt om konglebit på forbrett tidligere, men det betyr ikke at den ikke kan dukke opp. Konglebiten er en stor finkefugl, og hvis det er vanskelig for dem å finne frø ute i skogen, så kan det tenkes at de også kan ty til fuglebrettfrø. Det hadde vært morsomt dersom du klarte å ta et bilde av fuglen på brettet, hvis den dukker opp igjen.
Roar Solheim (14.12.2008)
Verping
Jeg lurer på om det er vondt for høna å legge egg? Kan det samenlignest med en fødsel hos oss mennesker?
A. (11.12.2008)
Svar:
Så lenge det ikke er mulig å spørre en høne, er det ikke lett å få svar på dette. Men sannsynligvis er det nok ikke like slitsomt for en høne å verpe som for et menneske å føde barn. Ulike fuglearter legger egg av svært forskjellig størrelse. Forholdet mellom egg og kroppsstørrelse varierer enormt. Alkefuglene legger store egg i forhold til kroppen, og for dem kan det kanskje være en smertefull prosess. De legger bare ett egg, så da blir kanskje plagene redusert. Kiwifuglene på New Zealand legger de største eggene i forhold til kroppen. De kan kanskje oppleve det som strevsomt, men om det er slik får vi nok aldri svar på.
Roar Solheim (13.12.2008)
Hvilken type meis?
Vi har en liten krabat som ofte er på besøk i hagen vår, en modig liten en, så vi har sett den på nært hold: Det nærmeste jeg kommer å kunne beskrive den er at den har fargene til en granmeis, MEN den er "bustete" på hodet, som er svart- og hvitfarget. Kan det være en type hybrid eller er det noe som mine fuglebøker har oversett?
M.B. (12.12.2008)
Svar:
Det høres ut som at du har en toppmeis på besøk. Den har en markert topp på hodet, med svart- og hvitfargede fjær. Hodetoppen ser derfor spraglete ut. Hvis du har en del furutrær eller furuskog rundt huset, er det gode forhold for toppmeisen - den er en riktig furuskogsart.
Roar Solheim (13.12.2008)
Tyrkerdue eller ?
Fikk et hyggelig nytt fuglebesøk i hagen sist helg. To flotte tyrkerduer. Se vedlagt bilde. Når jeg studerte bildet opp mot fugleboka mi så synes jeg fargene ikke stemte helt. Da lignet duene mer på Saheleduer, men de skal vel ikke være på våre breddegrader?
T.O.R. (12.12.2008)
Svar:
Nei da, dette ER tyrkerduer. Men de ser litt mørke ut i det svake vinterlyset. Sahelduer er nok mer varmekjære, og de er aldri sett på våre kanter.
Roar Solheim (13.12.2008)
Mose i fuglekassa
Jeg tok dette bildet av fuglekassa i slutten av oktober, og jeg lurer på hva fuglene mener med å dytte all denne mosen inn i hullet på fuglekassa? Kan det være et annet dyr som har gjort dette?
L.D. (09.12.2008)
Svar:
Ikke helt enkelt å si, men det kan være ekorn som har forsøkt å få materialet inn i eller ut av kassa. Det kan også hende at det er ubetenksomme mennesker som har gjort dette, for de fleste dyr ville fint klare å trekke mindre mengder bolmateriale inn i eller ut av kassa.
Roar Solheim (12.12.2008)
Minimumshastighet
Hvilken minimumshastighet må en fugl ha for å klare å holde seg selv i luften?
M.L. (10.12.2008)
Svar:
Det varierer med arten. Ender og lommer som har smale, korte vinger må slå hurtig med vingene og holde høy hastighet (kanskje opp mot 80-90 km/t), mens fugler som har store, brede vinger beregnet på glide- og sveveflukt kan holde seg flyvende ved mye lavere hastigheter, kanskje 20-30 km/t.
Roar Solheim (12.12.2008)
Fuglesang om natten
Hej.
Jeg bord i et stort etagebyggeri i Danmark. Under byggeriet er der parkeringskældere med åbent ud til det fri og her kan man hele vilnteren om nattet høre kraftig fuglesang om natten.
Hvad er det for en fugl og hvorfor "sover" den ikke om natten.
Mange hilsner
Ole
O.L.S. (11.12.2008)
Svar:
Fugl i byer kan bli lurt av gatebelysningen slik at de synger midt på natta. Det er ikke godt å vite hva som synger på stedet du nevner, men kanskje dreier det seg om en svarttrost. Rødstrupe og gjerdesmett kan også synge under lignende forhold inne i byer.
Roar Solheim (12.12.2008)
Ekskrement av storfugl eller orrfugl ?
Her på Ænes i Kvinnherad har me ein liten bestand av storfugl, her og litt orrfugl.
Kan de identifisera desse ekskrementa, er dei av
storfugl eller orrfugl ? Eg har bruk for dette svaret fordi
eg har kontakt med ein gut i Tyskland som er svært interessert i biologi.
R.N. (08.12.2008)
Svar:
Ekskrementer etter våre hønsefugler har på vinteren en bøyd sylinderformet fasong. I enden er det ofte en gråaktig farge som er urinsyre.
For storfugl har ekskrementene en lengde på 3-5 cm og inneholder oftest rester av barnåler. De kan finnes i store mengder under typiske beitefuruer.
For orrfugl er lengden 2,5-3,5 cm og mangler rester av nåler da orrfuglene oftest beiter på lyng og knopper av løvtrær.
Ut fra bilde kan det se ut som det er storfugl som har gjort sitt fornødne.Morten Ree (10.12.2008)
hubro
Hvor fort flyr en hubro
A.W. (02.12.2008)
Svar:
Det finnes målinger som viser at en hubro kan fly opp til en hastighet på 65 km/t. Men hubroen er kjent for å fly rolig og lavt når den jakter, så slike hastigheter brukes kun når han skal krysse store åpne flater f.eks. en sjø.
Morten Ree (10.12.2008)
Overleve på bare vann.
Hvor lenge kan en fugl klare seg på bare vann ?
S. (24.11.2008)
Svar:
Mange fugler får tak i vann/fuktighet gjennom den maten som spises (insekter og andre byttedyr), noen drikker vann og på vinteren spiser de snø.
Vann og fuktighet er veldig viktig for kroppen og er alfa omega for å overleve. Våre minste fugler klarer seg i svært kort tid uten vann, mens større og mer robuste fugler klarer seg i lengre tid. Men her er det snakk om alt fra noen timer til kun få dager. Hvis de kun har fått vann så ville nok f.eks. vår minste fugl, fuglekongen vært død i løpet av få dager, mens vår tyngste fugl, sangsvanen kunne levd i noen uker hvis den hadde vært i god form i utgangspunktetMorten Ree (10.12.2008)
spurvehauk
jeg vet det brukes plast hubroer eller utstoppede til og lokke kråker. lurer på om det går ann med spurvehauk? hubroen settes opp i et tre og venter på at kråkene skal se den.
jager kråkene spurvehauken?
M.J. (03.12.2008)
Svar:
Kråkefuglene er veldig ivrig på å "mobbe" rovfugl og ugler. Derfor vil nok også en utstoppet/plastfigur av spurvehauk kunne ha en slik effekt at den tiltrekker seg kråkefugl, selv om jeg vil tro både hubro og hønsehauk er mer ettertraktet "mobbeoffer" ettersom de utgjør en mye større fare for kråkene enn spurvehauken.
Morten Ree (10.12.2008)
Linerla
Kvar er levestedet til Linerla og kven er linerlas fiender?
N.N (09.12.2008)
Svar:
Linerla er alminnelig over det meste av landet, men er spesielt knyttet til kulturmark og bebyggelse. Utenfor befolkningsområdene er den først og fremst knyttet til vassdragene, og kan påtreffes helt fra kysten til vierregion i fjellet.
Linerlas fiender er spurvehauk, dvergfalk, spurveugle, røyskatt og mink.Morten Ree (10.12.2008)
hønsehauk
kan en hønsehauk ta en voksen fiskeørn elle en musvåk,fjelvåk
N.N (05.12.2008)
Svar:
De artene du nevner er ikke naturlige byttedyr for hauken, men det er påvist at hønsehauken har tatt fiskeørnunger. Den er nok også i stand til å drepe en våk, men det hører nok med til sjeldenhetene at det skjer.
Morten Ree (10.12.2008)
Kvalitet på solsikkefrø
Har hørt at småfuglene ikke tåler svart solsikkefrø. medfører det riktighet?
M.B. (09.12.2008)
Svar:
Det finnes flere typer solsikkefrø. Den svarte typen inneholder mye olje og produseres først og fremst for å lage solsikkeolje. Denne typen egner seg dårlig til fuglemat, men de spiser den og jeg har ikke hørt at det skal være skadelig.
De store lysstripede solsikkefrøene er de som egner seg best til fuglemat, de inneholder mye fett.
Solsikkeolje er veldig etterspurt for tiden til matproduksjon og dermed dyrker solsikkebonden først og fremst denne sorten, da den gir best betaling. Derfor har også godt fuglefrø blitt verre å få tak i, noe som har gitt økte priser samtidig med at det er mye frø av dårlig kvalitet i markedet.Morten Ree (10.12.2008)
BLÅMEIS
hVA ER BLÅMEIS ER DET TREKKFUGL ELLER STANDFUGL.
S. (04.12.2008)
Svar:
Blåmeisa er en såkalt stand- og streiffugl. Noen holder seg i ro på samme sted hele vinteren, mens andre streifer omkring i små flokker og kan forflytte seg mange mil. Den lengste forflyttning vi kjenner til på en enkelt fugl er 785 kilometer.
Morten Ree (10.12.2008)