Hopp til hovedinnhold

Spør en ornitolog

Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.

Still et nytt spørsmål

Besvarte spørsmål

Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse

Viser 46 831 til 46 855 av totalt 50 330 spørsmål


#Diverse

Løvsanger ?

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei På tur på Filefjell i sommer tok jeg noen fuglebilder. Er litt usikker på om det er løvsanger. Sender med bilde av fuglen. Bildet er tatt på ca 1000 meters høyde i bjørkekratt i juli måned.

T.O.R. (11.01.2009)

Svar:

Dette er vår mest tallrike fugl, løvsanger, som du også foreslår. Grunnen til at den er vår mest vanlige fugl er blant annet at den er utbredt fra kystskogen og helt opp til tregrensa mot fjellet.
Les mer om løvsanger på denne linken:
http://www.birdlife.no/fuglekunnskap/fugleatlas/index.php?taxon_id=9437

Morten Ree (12.01.2009)


#Diverse

fremmed fugl

Bilde vedlagt spørsmålet

vi har skutt denne fugelen på fjellvaten
vilken fugel er det tro
(ønskes svar)

A.N.F. (17.12.2008)

Svar:

Dette ser ut til å være en ungfugl av toppand. Men vær oppmerksom på at ungfugl av bergand er svært lik ung toppand.

En vesentlig sak angående disse to artene er at toppanda kan jaktes på mens berganda er fredet.

Morten Ree (12.01.2009)


#Økologi og atferd

fugletrekk

Hvorfor er ofte ikke plogen fuglene flyr i helt symmetrisk? Enkelte ganger har jeg observert at det er mange flere fugler på den ene siden av plogen enn den andre. Og hvorfor hender det noen ganger at noen fugler flyr ut av formasjonen?

N.N (11.01.2009)

Svar:

Når fugler flyr såkalt i plog, så er det ikke plogformasjonen som er interessant for fuglene. Det er plasseringen av den enkelte fugl i forhold til den som flyr foran som er avgjørende. Ved tuppen av vingen til en stor fugl skapes et drag i lufta. Når fuglen bak flyr bak vingetuppen på fuglen foran, får den redusert luftmotstanden med ca 20%. dette er mye energi spart, og derfor flyr store fugler (gjess, traner, storker) primært etter hverandre på en skrå linje. Dersom det flyr en fugl bak hver av vingespissene til lederfuglen, vil det kunne dannes en plogformasjon, men det skal mye til at det tilfeldigvis blir like mange fugler i hver av "vingene" av plogen. derfor ser som regel en "plog" skjev ut. Innimellom slipper lederfuglen seg tilbake, slik at en ny må overta rollen som "drahjelp".

Roar Solheim (11.01.2009)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Spurve eller perleugle?

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei!
Jeg var så heldig å få tatt bilde av denne ugla på tur nå i januar, i romeriksåsen nannestad. Stusset litt på om dette var en perleugle eller en spurveugle. Trodde først det var spurve ugle, siden jeg synes hodet passet bra med resten av kroppen (Perleuglas hodet skal vel være mye større i forhold til resten av kroppen), men siden jeg ikke ser nebbet på bildet vurderte jeg om det kunne være en perleugle ettersom nebbet dens er mer gråaktig og derfor er grunnen til at det synes dårligere på bildet mitt som ble tatt med et kamera som fungerer dårlig i lite lys.
Så hvis jeg får bekreftet hva slags fugel det er så er jeg takknemmelig!

M. (11.01.2009)

Svar:

Bildet viser ei spurveugle. Du kan søke ut andre funn av spurveugle i januar i Norge på denne siden: http://www.birdlife.no/fuglekunnskap/obser.php. For å få ditt funn inn der så må du registrere observasjonen på: http://artsobservasjoner.no/fugler/.

Frode Falkenberg (11.01.2009)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Spurvehauk?

Bilde vedlagt spørsmålet

Fant en død rovfugl som jeg tror er en spurvehauk, stemmer det? Den hadde fløyet på en busskur. Går det an å se ut fra bilde om det er en unfugl/voksen, hann eller hun?

S. (08.01.2009)

Svar:

Dette er en ungfugl av spurvehauk, dvs den er klekket i 2008. Det ser ut til å være en hann, for den ser ikke spesiellt stor ut. Spurvehaukene er ekstra utsatt for å kollidere med glassruter, fordi de ofte jakter etter småfugler i boligstrøk om vinteren.

Roar Solheim (10.01.2009)


#Økologi og atferd

Måker

Da vi spiste mat ute i barnehagen på fredag oppdaget vi at det plutselig kom mange maåker, uvant med måkeskrik i januar. Da lurte vi på hvordan måkene viste at det var mat i barnehagen? Lukter de det? Det var suppe med brød som ble spist ute så der var ikke sterk matlukt. Barnehagen vår ligger ved kysten = Føynland på Nøtterøy.

S.B. (10.01.2009)

Svar:

Måker og kråker er veldig flinke til å observere tetn som kan antyde at det er mat å finne. Måker kan ligge og seile oppe i lufta, nesten som gribber i Afrika. Hvis EN av dem ser noe som antyder en mulighet for mat, kan den stupe ned, og andre måker i lufta ser dette og følger etter. Jeg har selv opplevd at en måke plutselig stupte ned på plenen etter et kotelettbein straks etter at det var kastet på plenen, uten at vi hadde lagt merke til måker på forhånd, ot uten at vi hadde sett måker på plenen før over hodet. Fugl har generellt ikke god luktesans, så det er nok synet som hjelper måkene til å finne mat som det du omtaler.

Roar Solheim (10.01.2009)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Hei ekspert

Eg er i frå ei Sunnmørsbygd som heiter Eidsdal.På frøautomaten so har eg heile tida sett dessa "vanlege" fuglane, som meisar og sporvar. Men so i jula dukka det opp ein fugl som eg ALDRI har sett før. Eg slo opp i bøkene mine med ein gong.Den hadde ei svart stripe på sidå på hovudet og den var elles grå, og ganske rund på enden av vengane sine, når den flaug. Eg kom fram til at det kanskje måtte vere ein Varslar. Er dette sansynleg? Eidsdal ligg ca 9mil i frå Ålesund, inn i fjordane.Fuglen var morosam å sjå på, men for ganske fort..Og eg såg den desverre ikkje meir.
Vonar på svar.

T.N. (10.01.2009)

Svar:

Dette avhenger litt av hvordan du så fuglen og hva den gjorde. Dersom den satt på frøautomaten og forsynte seg av frø, så er det absolutt ikke en varsler du har sett - den spiser aldri slike frø, og er såvidt jeg kjenner til heller aldri sett på en fugleforingsplass. Derimot tror jeg at du kan ha sett en spettmeis. Den elsker solsikkefrø, og har litt av samme farger som varsleren. den er blågrå på oversiden, og har sort ansiktsmaske (stripe gjennom øyet). Spettmeisen er kort og med runde vinger. varsleren har lang stjert, og flyr helt ulikt en spettmeis. Ta en kikk i en fuglebok, og sjekk disse to artene. Hvis fuglen satt i nærheten av forplassen, KAN det ha vært en varsler. Den jakter både småfugler og mus, og i så fall kan den ha voktet på småfuglene på forplassen for å forsøke å fange en av dem.

Roar Solheim (10.01.2009)


#Økologi og atferd

ravn, svartbak og hønsehauk

hei vet at hønsehauk kan jakte og drepe både svartbak og ravn. men kan det hende at hønsehauker omkomer i slike kamper. jeg vet at både ravn og svartbak kan bite godt av seg

N.N (02.01.2009)

Svar:

Hønsehauken bruker overraskelsesprinsippet når den jakter og det skjer i stor fart hvor klørne kjøres inn i byttet. Hvis den lykkes med dette vil nok hverken ravn eller svartbak ha noen sjanse til å overleve med de spisse lange klørne i seg. Hvis jakten mislykkes vil nok hauken så snart råd er forsøke å stikke av. Hønsehauken er et mobbeoffer når kråkefugl og måker oppdager den. Derfor prøver den alltid å skjule seg i skogen og vil forsøke alt den kan for å ikke bli sett av andre fugler.

Morten Ree (06.01.2009)


#Diverse

Spurvehauk-Grønnspett

lager spurvehauken en nokså lik lyd som grønnspetten

A. (30.12.2008)

Svar:

Lydene er slett ikke så ulik, spesielt spurvehaukhannen har likhetstrekk med grønnspettens lyd. Du kan selv gå inn på NOF avd. Hordaland og høre lyden av de to artene:
http://fuglar.no/galleri/lyder.php

Morten Ree (06.01.2009)


#Diverse

Størst fugl i Norge

Hei ornitolog.
Iet selskap forleden ble det snakk om fugler og størrelser.
Hvilken fugl er egentlig størst. Vil gjerne ha størst i vingespenn og lengde og tyngste fuglen i Norge.

Ø. (04.01.2009)

Svar:

Største vingespenn: Havørn, opp til 265 cm hos de største hunnene.
Største vekt: Knoppsvanen, målt helt opp til 22,5 kg, men vekten ligger normalt mellom 10-20 kg på voksne individ.
Størst høyde/lengde: Den arten som rager høyest over bakken er tranen, med en høyde på 115 cm. Men det er sangsvane og knoppsvane som har størst kroppslengde med 140-160 cm.

Morten Ree (06.01.2009)


#Sykdom og skader

Skadet stokkand

Hei.
Samboeren min og jeg liker å gå ned til akerselva å mate endene. Denne uken har vi oppdaget en liten andegutt som halter veldig. Han ser ut som han har vondt i foten når han går og vi får vondt i hjertet av å se han. Er det noe vi kan gjøre for å hjelpe han? Han holder seg litt i utkanten av flokken når vi kaster mat til alle, men når vi går bort til han lokkes han lett mot oss og napper loffbitene ut av hånda vår. Er det noen vi kan kontake som kan hjelpe han? Og hva vil de hjelpe med? Vil selvfølgelig ikke at han skal avlives!

Hvor mye spiser en and ca pr dag?

E.Ø. (01.12.2008)

Svar:

I slike større ansamlinger av stokkender kan man ofte se en eller to som har en eller annen form for skade. En fotskade slik du beskriver er selvsagt til et visst besvar for individet, men den vil likevel klare å skaffe seg næring naturlig i tillegg til all den foring som også bidrar til å klare seg gjennom vinteren. På sikt kan en slik skade leges av seg selv og ofte er det best å la naturen gå sin gang.
Det er selvsagt mulig å foreta en innfanging og bringe anda til veterinær, f.eks. AviVet klinikken (http://www.avivet.no/) som steller en del med fugl. Men dette koster ofte masse penger, i tillegg utsettes fuglen for mye stress.

Morten Ree (06.01.2009)


#Økologi og atferd

Rype nær Trondheim?

Kan man risikere å se rype i Trondheimsmarka? Jeg så en liten flokk med hvite, rypestore fugler i går kveld i Strindamarka, ca. 400 moh og nokså langt fra biotoper der jeg ellers har opplevd rype. Obesrvasjonen var veldig kort siden det var nokså mørkt og fuglene kom flyvende raskt forbi, så jeg er ikke særlig sikker. Det var nokså uventet og overraskende, men jeg kan ikke forstå hva det ellers kunne ha vært.

Jeg vet det finnes lirype på Gråkallen i Bymarka, men dette var på andre siden av byen og i skogsterreng uten fjell i nærheten.

S. (02.01.2009)

Svar:

Rypa er en god flyver og forflytter seg raskt noen kilometer. Rypene kan i enkelte tilfeller forflytte seg i stor høyde fra et fjellområde til et annet, eller at de av værmessige årsaker trekker ned fra fjellbjørkeskogen og til lavereliggende tettere skog. Derfor er det absolutt mulig at du så en flokk liryper som på grunn av de kraftige vind- og sluddbygene som har vært i fjellet i helgen, valgte å søke ly og næring i mer skjermede omgivelser. Jeg vet at det for noen år siden ble observert ryper svært nær Trondheim, den gangen på grunn av kraftig isdannelser i fjellvegetasjonen.

Morten Ree (06.01.2009)


#Fugleforing

Sporadisk foring ved hytta

Vi har hytte som vi bruker kanskje hver tredje eller hver fjerde uke om vinteren, på Østlandet, i skogsterreng uten fastboende i nærheten. Det er lite fugl om vinteren, og vi opplever at hvis vi legger ut frø så er det ingen fugler å se så lenge vi er der. Kommer vi tilbake, så kan det være tomt. Er det til skade for fugl at de ikke finner mat hele tiden? Hva skjer når foringsplassen er tom?

A.E.J. (05.01.2009)

Svar:

Det er nok stasjonære skogsmeiser som kommer innom og forsyner seg av frøene når dere er vekk. Kanskje er det også dompap innom (og tilfeldiga andre finkefugler). Når det er tomt på forplassen, søker fuglene mat andre steder. Hvis det hadde vært etternølende "trekk"fugler på forplassen (rødstrupe, svarttrost, munk osv), så ville de kanskje ha fått problemer når matfatet var tomt. Hvis dere vil fore med noe som varer lenger, kan dere henge opp halve kokosnøtter, og meiseboller i metallnett (ta av plastnettet før bollene legges i metallnettet). Slike fetttilbud varer ofte litt lenger enn frø. Da kan det hende fuglene opptrer mer regelmessig ved hytta.

Roar Solheim (05.01.2009)


#Fugleforing

solrøstfrø

Hei
Vi har gått til innkjøp av flere sekker solrøstfrø i Sverige.De er små og svarte og skal innholde mer fett enn vanlig solsikke
Fuglene våre "virker skeptiske" Kan de brukes?
Mvh.
Hilde

H.S. (05.01.2009)

Svar:

Svarte solsikkefrø (solros på svensk, ikke solrøst) dyrkes for å presse ut solsikkeolje. De inneholder mer olje, ikke fett. De er derfor mindre ettertraktet blant fuglene enn sort- og hvitstripete matfrø, som er de mest fettrike solsikkefrøene. Hvis fuglene finner slike i nærheten av din forplass, kan det hende at de velger å fly dit. Men dersom de er i beit for mat, så vil de nok også kunne spise de sorte oljefrøene.

Roar Solheim (05.01.2009)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Kjernebiter?

Bilde vedlagt spørsmålet

Er ikke dette en kjernebiter?? (og hva i all verden gjør den i kalde nord østerdalen, en tidlig januardag....) foringsplassen ligger på rundt 665 m.o.h.,

L.V.G. (04.01.2009)

Svar:

Jo, dette er en flott kjernebiter! Den er slett ikke uvanlig i Gudbrandsdalen - den er kjent på forplasser i dalen gjennom flere tiår, og hekker nok noen få steder også. Men den er aldeles ikke en daglig gjest over alt!
Kjernebiteren har trolig økt i hele sør-Norge på grunn av utstrakt foring med solsikkefrø mange steder.

Roar Solheim (04.01.2009)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Hvilken art er dette?

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei! Jeg lurer på hvilken art denne fuglen tilhører.
Bildet ble tatt i slutten av juli ved Chobe River i Botswana (ved grensa til Zambia og Zimbabwe).

H.A. (04.01.2009)

Svar:

Dette er en afrikabladhøne.

Roar Solheim (04.01.2009)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Hva slags ørn er dette?

Bilde vedlagt spørsmålet

Denne ørnen fotograferte jeg i Botswana i sommer. Er det en Tawny Eagle, Aquila rapax, savanneørn på norsk?

H.A. (04.01.2009)

Svar:

Ja, det ser slik ut. Har selv fotografert den i Øst-Afrika.

Roar Solheim (04.01.2009)


#Økologi og atferd

HAUKUGLE!!

Hei, jeg lurer på om det er mulig å lokke på Haukugla med den karakteristiske lyden, og få respons?? Er det andre lyder som gjelder? Og da eventuelt på dagtid i likhet med spurva?

Mvh Thomas RS

Mvh. Thomas RS

T. (04.01.2009)

Svar:

Du kan nok lokke på haukugle og få respons, men da må du nok ha ugla i nærheten. Haukuglene sitter i tretopp og synger, så du vil like gjerne kunne se en haukugle som høre den. Derfor har det ikke noe for seg å spille haukuglelokkelyd dersom du ikke samtidig SER at det er haukugle i nærheten. Haukugla kan synge på dagtid, men skumringtimen etter solnedgang er kanskje den beste tiden. haukugla synger også om natta, i alle fall når det er månelyst.

Roar Solheim (04.01.2009)


#Fugleforing

dompapp julenek

Finner vi ofte, om i det hele takk, dompapp i nek
( julenek ). Jeg har latt meg fortelle at den er for tung pluss at den ikke liker havre ?

T. (03.01.2009)

Svar:

Dompap kan nok forsyne seg fra kornnek dersom de ikke finner annen mat. Men dompapene foretrekker solsikkefrø. Hvis slike finnes på en forplass, så er nok ikke dompapene særlig interesserte i å sette seg i kornneket. Gråspurv og gulspurv er mer vanlige nekgjester.

Roar Solheim (04.01.2009)


#Fugleforing

ekorn på fuglebrettet

Hva skal jeg gjøre for å holde ekornet borte fra fuglebrettet?

H.N. (02.01.2009)

Svar:

Du kan lage et forbur (se Fuglevennen nr 2 2007; ligger ute som PDF-dokument på NOF´s hjemmesider: www.birdlife.no). Da kan du henge opp maten inne i forburet, slik at bare småfuglene slipper inn, mens ekorn og skjærer holdes ute.

Roar Solheim (03.01.2009)


#Fugleforing

Hvor er vintergjestene?

Savner flokkene med Grønnfink etc. ved foringsplassen i år. Synes der er veldig lite besøk av annet enn de vanlige meisene, Skjære og Svarttrost. Tilfeldig? Er de bare sent ute, bedre tilgang på mat i skauen?

U.D. (03.01.2009)

Svar:

Det hadde vært til hjelp å vite hvor i landet du bor. Men mange steder langs kysten av Sør-Norge har det vært lite besøk på forplassene de siste ukene. Det har vært mildt og snøbart, og da ser det ut til at de fleste fuglene finner mat ute i skogen. Selv om enkelte meiser fremdeles kommer på meiseboller og jordnøtter, så varer maten mye lenger enn når det er kaldt og snø. Hvis du bor i en del av landet uten snø på bakken, kan dette være forklaringen på at du ikke har noen (eller bare noen få) gjester på forplassen for øyeblikket. Pass på å legge ut godt med mat hvis det faller mye snø - da dukker nok fuglene opp igjen.

Roar Solheim (03.01.2009)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

hvilken art?

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei!
Har litt problemer med å bestemme denne fugle arten som jeg så nå i slutten av desember på en skogstur. Håpet du kunne hjelpe? Takk!

A. (02.01.2009)

Svar:

Dette er en nøtteskrike - en vanlig kråkefugl i skog.

Roar Solheim (03.01.2009)


#Diverse

Lokking

Er det flere arter i fugleriket man kan lokke til seg slik man gjør med spurvugle, kattugle og perleugle? Og er spurveuglehunnen litt større og brunere i fjærdrakten enn hannen?

A.J. (02.01.2009)

Svar:

De fleste fuglearter kan du lokke til deg, enten ved å imitere sangen til fuglearten, eller ved å spille av lydopptak av sangen. Noen arter reagerer på sang hele året, og kommer nærmere, mens andre er mest hissige i starten av hekketiden. da kommer hanner nærmere for å jage unna "rivalen" som de hører synge.

Hos alle ugleartene er hunnfuglen større enn hannen, men det er ikke alltid like lett å se forskjell på dem (det er snakk om gjennomsnittlige forskjeller, så i noen uglepar kan de to kjønnene være nesten like store). Hos spurveugle er det ikke lett å se forskjell, og i hvertfall ikke på fugler når du ser dem ute. Selv ikke hvis du holder en spurveugle i hånden kan du være sikker på hvilket kjønn du har med å gjøre.

Roar Solheim (02.01.2009)


#Fugleforing

kjøttmeis

kan vi få fugleinfluensa vist vi mater fuglene og tar på brettet vist de har det kan det vere farlig???

F. (29.12.2008)

Svar:

Det er svært lite sannsynlig at du ville bli smittet av fugleinfluensa ved mating av fugler. Men generellt bør man være forsiktig når man tar i fugleskit, slik man lett kan gjøre dersom fuglematen legges på et brett. Vask hendene godt med såpe og vann etter at d har tatt i brettet, så er det ingen fare for at du får sykdommer (salmonella - kraftig magesyke, er en mye mer sannsynlig sykdom å få dersom man tar i fugleskitt).

Roar Solheim (01.01.2009)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Yngvar svendsen

hei vi har noe veldig spendene å fortelle.
på torsdags kveld meg og kona mi satt i sofaen, da vi hørteet hyl der satt en enorm ugle på en voksen katt. kan du tenke deg hvilken ugle det er et lite tips var at den hadde noen lange ører

N.N (29.12.2008)

Svar:

Det hadde vært interessant dersom du også hadde opplyst hvor dette skjedde. Beskrivelsen passer best på at dere har sett en hubro. Det er også den eneste ugla som ville ha forsøkt seg på å ta en katt. Hubroen har lange fjærtopper på hodet, feilaktig omtalt som fjær"ører", selv om de ikke har noe med uglas ører å gjøre - de har med kamuflasje å gjøre.

Roar Solheim (01.01.2009)

««første 46 831 - 46 855 av 50 330 siste»»