Hopp til hovedinnhold

Spør en ornitolog

Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.

Still et nytt spørsmål

Besvarte spørsmål

Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse

Viser 15 017 til 15 041 av totalt 50 273 spørsmål


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Bekkasin?

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei, fant denne fine fuglen død på veien. Har aldri sett en slik i nabolaget før. Kan noen fortelle meg litt om den og om den bør leveres inn noe sted?

S.D. (05.02.2021)

Svar:

Dette er ei rugde. Fuglen ser kortnebbet ut, og er derfor av stor interesse for forskere. Se her: https://www.facebook.com/groups/364376463688772/permalink/3491818590944528

Roar Solheim og Frode Falkenberg (05.02.2021)


#Diverse

Mindre mangfold

Hei.Da jeg i min barndom,så var det mange skauturer,var ivrige i fugler og reir...Husker mange arter som jeg fant egg og reir.Spørmålet mitt er hvor er det blitt av alle de «vanlige» småfuglene som f.eks.Møller,Munk,Hortulan,Jernspurv...kan nevne fler...litt sørgelig!!

E.R. (04.02.2021)

Svar:

Det er mange arter som det har blitt færre av, og du er ikke alene om å legge merke til dette. Årsakene kan være mange, men en generell nedgang i insektmengdene kan være viktig for flere arter. Hortulanen blir dessverre spist opp i Sør-Europa, noe som ikke gjør situasjonen bedre for denne arten.

Roar Solheim (04.02.2021)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

rar stokkandhunn

Bilde vedlagt spørsmålet

Se på bildene. Den ene har et rett hvitt mønster på hodet og rundt halsen. Er det en grunn, eller bare en tilfeldighet?

K.F. (04.02.2021)

Svar:

Kan være innblanding fra tamand her.

Roar Solheim (04.02.2021)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Ukjent rovfugl

Bilde vedlagt spørsmålet

Tok bilde av en rovfugl i dag, men det ble dessverre tatt langt unna så jeg klarer ikke helt å se hvilken fugl det er. Jeg vil tro det er en hønsehauk, kan det stemme?
Bildet ble tatt utenfor Bergen 04 februar 2021.

E.M. (04.02.2021)

Svar:

Ser mest ut som en spurvehauk, men ikke godt å si sikkert.

Roar Solheim (04.02.2021)


#Økologi og atferd

Skadet skjære

Hei. Jeg har et skjæreparr som bor i hekken min, og har et godt forhold til de. I dag kom det en flokk med noe jeg antar er ungskjærer og lagde et voldsomt baluba her ute. Jeg vet ikke om de krangler eller hva de driver med. Jeg gikk ut etterpå og fant en skjære sittende fortumlet i garasjen min (ikke en av de orginale 2). Jeg tok ut et hundebur og skjæren hoppet inn i dette mens jeg holdt det, så nå har jeg den inne. Det orginale skjæreparret er ikke å se. Jeg har nå gitt den litt brømat og vann i påvente at den skal kvikne litt til. Det jeg lurer på er hva som er skjedd. Sloss skjærer med hverandre? Og kan denne gjengen ha jaget bort skjæreparret som bor her? Kan skjærer krangle så de skader hverandre? Og hva bør jeg gjøre? Slippe ut den skadede skjæren?
Det virker nå som om resten av ungfuglflokken sitter utenfor å tenker at jeg har kidnappet en fra flokken deres, de virker ikke veldig imponert.

K. (04.02.2021)

Svar:

Skjærer kan sloss intens om territorier og territoriegrenser, for det kan være knapt med mat i et skjæreterritorium i bebygde strøk. Derfor kan de noen ganger sloss på livet løs, og det kan hende at det er et slikt oppgjør du har vært vitne til.

Roar Solheim (04.02.2021)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Ny og ukjent lyd

Hei,
Tidlig i morges (ca kl 06) mens jeg fortsatt var i senga hørte jeg en rar lyd utenfra som jeg aldri har hørt før. Klarer ikke engang bestemme meg for om jeg tror det var en fugl eller et pattedyr. Vanskelig å forklare, men om jeg skal si hva det minnet om ville jeg sagt ape. Lyden var omtrent «ooh-ooh-ooh-a» (og nei, det var ikke naboene som hadde en hyggelig start på dagen). Samme lyd gjentok seg ca 4-5 ganger før det ble stille. Jeg bor forøvrig med Nordmarka rett utenfor soveromsvinduet mitt, på Grefsen i Oslo (tenker lokasjon kan være viktig i forhold til hva dette kan være).

På forhånd takk for svar!

T. (04.02.2021)

Svar:

Jeg har dessverre vanskelig for å finne ut hva dette kan ha vært. Det nærmeste som kan minne om din beskrivelse er kanskje en slags duelyd, men jeg er usikker.

Roar Solheim (04.02.2021)


#Diverse

Kjøttmeis med uvanlig nebb

Bilde vedlagt spørsmålet

Er det vanlig at kjøttmeis har deformert nebb.

Å.M. (04.02.2021)

Svar:

Ja. Det hender at nebb kan vokse til unormal lengde, og det er det som har skjedd på denne kjøttmeisen.

Roar Solheim (04.02.2021)


#Fugleforing

Bør man begrense foring med solsikkefrø?

Hei

Bør man begrense foring med solsikkefrø? Jeg har hatt en artikkel i bakhodet et par år, der det sto at mye solsikkefrø i kosten, kunne påvirke grønnfinks spermkvalitet negativt. Har siden prøvd å blande ut solsikkefrøbeholderen med villfuglblanding. Har kjent det ugreit å fore med mye solsikkefrø, selv om det ser ut som det er det beste mange fugler vet. Har imidlertid ikke fanget opp noe sted at solsikkefrø frarådes å bruke. Nå fant jeg solsikkefrøartikkelen igjen på forskning.no: https://forskning.no/a/1301808 , og ønsker å forhøre meg med dere - bør alle fuglevenner der ute informeres tydelig om at velment vinterfôring med solsikkefrø kan medføre reduserte ungekull? Eller er det ikke dokumentert godt nok for de ulike artene?

E.S. (04.02.2021)

Svar:

Dette kan du nok se bort i fra. Gleden ved å fore fuglene er nok mye viktigere enn sjansen for at dette har negative virkninger på fuglene. Det er også flere fugler som overlever vinteren når de finner mat på forplassene.

Roar Solheim (04.02.2021)


#Fugleforing

Forautomat

Jeg har matet småfuglene med solsikkefrø i en egnet forautomat med solsikkefrø. I en annen har jeg hatt meiseboller. Nå falt jeg for fristelsen og kjøpte en ny med tre rør. Ett for solsikkefrø, et for nøtter og ett for meiseboller. Jeg tok ned de gamle. MEN da var det bare Blåmeisen som våger seg bort og tok nøtter. Pilfinken som ellers er her i hopetall rørte ikke et Solsikkefrø selv om den nye forautomaten hang på samme sted som den gamle. Etter ei uke hadde jeg ikke samvittighet til annet enn å flytte den nye og henge opp den gamle på samme sted. Blåmeisen henter sine nøtter i den nye og Pilfinken er tilbake på den gamle. Hvordan skulle jeg gått fram for å få Pilfinken til å ta mat fra den nye?

Ø.M. (04.02.2021)

Svar:

Det hersker ofte en viss konkurranse mellom individer og mellom arter på en forplass. Dine observasjoner viser at det lønner seg å spre foret på flere adskilte automater - da kan flere fugler finne mat uten å bruke tid på å være aggressive mot hverandre.

Roar Solheim (04.02.2021)


#Trekkfugler

RØDNEBBTERNER

Hei. Rødnebbtenen er jo de trekkfuglene som flyr lengst. Jeg lurer på hvordan trekket "ser ut". Flyr de i plogformasjon eller V-formasjon? Jeg finner ikke bilder av hvordan de flyr sammen i flokk.

T.B. (04.02.2021)

Svar:

Jeg tror de flyr enkeltvis, ikke i samlet flokk.

Roar Solheim (04.02.2021)


#Diverse

Fant en forfrossen rugde

Skrevet 5 minutter siden
#1
Hei. Jeg fant en rugde idag. Det er mye snø her vi bor, og den lå og sprellet i veien uten å klare å komme seg noe sted. Tok den med meg hjem og satte den i et gammelt kaninbur hvor den nå har fått litt oppbløtet kattemat og vann. Men hva bør jeg gjøre med den? Hvis den er uskadet, kan den klare seg hvis jeg slipper den rett ut igjen?

N.N (04.02.2021)

Svar:

Dersom den spiser hos deg, kan du nok holde den i hus og fore den et par uker. Vent med å slippe til det blir mildvær - mange er i ferd med å dø rundt omkring nå.

Roar Solheim (04.02.2021)


#Diverse

Overlevelse

Hei, hva er overlevesesraten for småfugler gjennom vinteren?i

G.H.G. (04.02.2021)

Svar:

Vanskelig å si, men det er ofte stor dødelighet for ungfugler. Kan kanskje gå opp mot 50% eller mer i enkelte år.

Roar Solheim (04.02.2021)


#Diverse

Når på året legger tjelden egg

N.N (04.02.2021)

Svar:

Om våren. April-mai.

Roar Solheim (04.02.2021)


#Fugleforing

Kattefor(tørrfor) til fuglene

Hei
Kan jeg gi fuglene tørrfor ment for katter? Mvh Wenche

N.N (04.02.2021)

Svar:

Det går nok. Spørsmålet er om de vil ha det. kråker og måker tar det kanskje.

Roar Solheim (04.02.2021)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

ukjent fugl

Bilde vedlagt spørsmålet

fugl på størrelse av svarttrost,lengre rett nebb lange svarte klør,mørk brun mønster,jeg bor litt nord for Ålesund

V.F. (04.02.2021)

Svar:

Vannrikse.

Roar Solheim (04.02.2021)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Hvilken fugl er dette?

Bilde vedlagt spørsmålet

Jeg kom over denne fuglen da jeg gikk tur langs et vann. Det er ikke så tydelig bilde, men han er rød rundt øynene og nebbet og tærne/klørne er lange og krokete

N.N (04.02.2021)

Svar:

Dette er en vannrikse.

Roar Solheim (04.02.2021)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Hvilken fugl er dette?

Bilde vedlagt spørsmålet

Denne lille fuglen fløy på vindue mitt i dag, prøver å finne hvilke type det er, men finner ikke.

A. (04.02.2021)

Svar:

Dette er en fuglekonge hann.

Roar Solheim (04.02.2021)


#Diverse

Viltnemdas forsøk på å få en svane til å lette

Har bare et spørsmål etter en opplevelse jeg hadde med en kar fra Viltnemda i dag:
Svanen, som for øvrig var en ungsvane som fortsatt var forholdsvis grå i fjærene, søkte ly inne ved en ørliten åpning i isen langs land ved et populært tursted. Det var minimalt med vann der, men folk var godt i gang med å fjerne mer is for å gi den mer vann tilgjengelig (det var bare noen centimeter dypt), hvor den fikk godt med mat av forbipasserende, og den drakk også godt av vannet den hadde tilgjengelig når den ble matet. Den hadde flydd inn for egen maskin tidligere på dagen, noe den også hadde gjort gjentatte dager i forveien. For å se om den kunne fly (selv om det ble forklart at den hadde flydd inn tidligere på dagen), så løftet karen fra Viltnemda svanen opp, og kastet den opp i lufta, noe som førte til at stakkaren deiset i bakken (isen). Det endte med at Viltnemda mente den ikke kunne fly, og tok svanen med seg sammen med to fra politiet.
Trenger ikke en svane litt "rullebane" for å kunne lette?

Var ikke helt imponert over oppførselen til Viltnemda, så derfor jeg må spørre. Det virket som svanen hadde det greit der den fikk pleie av forbipasserende som gjorde sitt beste for at den hadde det så godt som mulig. Når vi kom rett før Viltnemda, lå den i vannpytten og stelte fjærene og smattet etter litt matrester som sikkert lå i vannflaten.

O.N. (04.02.2021)

Svar:

Det er dessverre veldig variabelt hvor mye kunnskaper (eller mangel på sådant) som finnes blant medlemmer av ulike viltnemnder. Dessverre er det også ofte overvekt av folk som selv er jegere, og derfor også med de vanligste jegerholdningene til hvordan skadede dyr behandles. Alt for ofte er det avliving som velges som første løsning, selv om fugl eller pattedyr lett kunne ha blitt hjulpet eller rehabilitert.

Roar Solheim (04.02.2021)


#Fugleforing

Kokosmasse

Hei, ang det å gi småfuglene kokosmasse, så finner jeg ikke klare svar på om dette er å anbefale eller ikke. Står noen svar fra ornitolig fra 2014, men uten en konklusjon. Vet dere nå om det er trygt -eller ikke å gi dem dette? Snakker ikke om «fersk» kokos i nøtter, men den i pose.

A.M. (04.02.2021)

Svar:

Det er ikke noen grunn til at slik kokosmasse ikke skulle kunne være helt ok som fuglemat.

Roar Solheim (04.02.2021)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Rakkelhane eller tiur.

Bilde vedlagt spørsmålet

Er fuglen på bildet en rakkelhane eller en tiur? Har fått ulike svar ut fra hvem jeg spør. Bildet ble tatt i Beiarn 3.2.21

I.S. (04.02.2021)

Svar:

Bilde forårsaket en del diskusjon om det var en rakkelhane eller en tiur. Posituren på bilde viser et kraftig nakke/hodeparti som på tiur, men en kortere kropp med hvite innslag i vingen som kunne tyde på krysning røy/orrhane. Stjerten er imidlertid typisk tiur. Men etter å ha konferert med Roar Solheim så er han helt bestemt på at dette er en tiur (Storfugl hann).

Morten Ree (04.02.2021)


#Fugleforing

Hagefugeltelling

Angående telling, så gjør det vel greit å ta det en time, og hvis jeg har observert noen som ikke er så tittgjengte, så føler jeg etter hukommelsen at de må være medtil tross for at de ikke har vist seg akkurat når jeg teller? er det en grei teknikk å ta med seg?

G.B. (03.02.2021)

Svar:

Hei. Du bestemmer selv hvor mye innsats du vil legge i tellingen. Du kan sette av litt tid flere ganger i løpet av en dag eller du kan telle en time eller over to dager om du vil. Du noterer da det høyeste antallet av hver art som du ser på samme tid. Ser du tre blåmeis på morgenen, men fem om ettermiddagen så blir resultatet fem, osv. for hver art!
Resultatene legger du inn til slutt på denne linken:
https://www.fuglevennen.no/aktiviteter/foringsplassen/

Morten Ree (04.02.2021)


#Fugleforing

Fugletelling på balkongen?

Hei, vi mater fugler på vår balkong i 5.etg og har opp til 25 gråspurv noen blåmeis og to svarttrost som kommer hver dag. Svarttrosten har blitt tam og "snakker" vei og spiser mens jeg er der. Kan jeg være med på telling?

N.N (03.02.2021)

Svar:

Hei. Alle som har en foringsplass eller ser fugler i sin hage kan bli med på tellingen. Du går inn på linken nedenfor og registrer din bostedsadresse og deretter legger inn dine fugler. Les de fem punktene om hvordan du går fram før du lager deg en bruker;
https://www.fuglevennen.no/aktiviteter/foringsplassen/

Morten Ree (04.02.2021)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Hvilken fugl tilhører vingefjæren

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei. Jeg fant flere vingefjær etter et fatalt kræsj med et større bygg i nærheten av Lillesand for to uker siden. Det var ikke andre levninger å se enn fjær og dun. Så, jeg lurer på hvilken fugl det er?
Markant off-white fjærspiss, lysebrune, trekantede partier langs ledende kant. Færre, og mindre fremtredende trekanter langs følgende kant i lysebrunt.

V.J.E.6.4.L. (04.02.2021)

Svar:

Dette er en stjertfjær fra ei rugde.

Roar Solheim (04.02.2021)


#Fugleforing

Foringsplass

Hei
Jeg har et nybygget hus i skogkanten og har hengt opp stor fuglemater. Dette henger I gelender til en trapp som går opp til garasjens 2. Etg., det er ca 10 meter til husveggen. Jeg har hengt det høyt opp pga at jeg har katt. Etter en uke er det fortsatt ikke observert noen fugler som spiser fra fuglemateren. Har jeg hengt det på feil sted? Jeg har ingen trær på eiendommen som er egnet til stor og tung fuglemater, ellers må jeg lage en tipi og henge den i lengre unna huset....

A. (03.02.2021)

Svar:

Dessverre vanskelig å vite sikkert hvorfor fugler ikke finner eller ikke ønsker å besøke visse forplasser.

Roar Solheim (04.02.2021)


#Diverse

Myrsnipe

Har myrsnipa problemer med å finne mat no i kuldeperioden på vestlandet?

L. (03.02.2021)

Svar:

Myrsnipene er ikke i Norge nå, men lenger sør i kyststrøk i Europa. Vadehavet.

Roar Solheim (04.02.2021)

««første 15 017 - 15 041 av 50 273 siste»»