Spør en ornitolog
Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.
Still et nytt spørsmålBesvarte spørsmål
Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse
Viser 14 671 til 14 695 av totalt 49 949 spørsmål «forrige neste»
Fuglenebb og netting og brød
Hei. Det kommer så mange påstander og her et to:
1. Man skal overhodet ikke gi fugler brød fordi de utvikler "forkrummende vinger" som fører til at de til slutt ikke kan fly. Samme person hevdet i tillegg at fugler får "forkrummende nebb" av brød slik at de får vansker med å bruke nebbene sine.
2. Småfuglene ødelegger nebbene av å spise av meiseboller i nett. Nå tar jeg bollene ut av de tynne nettene jeg da. Men lurer på om det er hold i påstandene og om det er dokumenterte tilfeller av ovenstående påstander?
Snart faller mine ører av. Jeg gir ikke småfugler brød, men kan godt servere kråkefuglene grovbrød sammen med mye annet godt snadder.
Jeg har matet fugler, både små og store helt fra jeg var liten og aldri opplevd problemer.
Mvh ivrig fuglematerske
E.P. (06.02.2021)
Svar:
Påstanden om brød er feil, mens påstanden om plastnett og meiseboller er riktig. Plastnettene SKAL tas av meisebollene, og bollene plasseres i et metallgitter-rør som er laget for formålet.
Roar Solheim (06.02.2021)
Skadde fugler
Hei! Jeg kom over en katt som lekte med en rugde i går. Rugda var helt tydelig sliten, skadd og ute av stand til å fly, og jeg var langt hjemmefra og hadde ikke sjans å ta den med meg. Er det best å la naturen gå sin gang i sånne situasjoner? Burde jeg ha flyttet på den? Antar jo at katten kverka den til slutt, og jeg ville ikke forlenge lidelsen hvis den uansett hadde dødd av skadene/sult dersom jeg hadde plassert den på et mer isolert sted... Fint å vite hva som er riktig å gjøre hvis jeg ser noe sånt igjen.
N.N (06.02.2021)
Svar:
Det er mange utsultede rugder som rapporteres rundt omkring nå, og dessverre er det heller ikke lett å fore dem opp (de spiser insekter og småkryp, meitemark mm). Eneste mulige ting er å forsøke å ta slike inn og å fore dem med mark og larver.
Roar Solheim (06.02.2021)
SVARTSTRUPETROST??
Hei!
Her på hytta på Hurumlandet har jeg en foringsplass med masse fugl og mange ulike arter. I går ettermiddag kom det en fugl og satte seg i eika der fuglematen er. Avstanden var ikke mer en 7-8 meter fra vinduet. Jeg så med en gang at dette var en fremmed fugl som ikke har vært her før. Jeg fikk relativt god tid til å se på den i kikkert da den satt der i 3-4 min. Den fløy deretter til et annet tre ca. 25 meter fra vinduet. Jeg er ganske sikker på at dette var en hann svartstrupetrost. Nebb, fjærdrakt og svart felt som går over øyet mener jeg ikke kan være noe annet. Det var kaldt og den virket noe rufsete i fjærdrakten. Kan det være en svartstrupetrost og har det vært andre observasjoner i området?
H.L. (06.02.2021)
Svar:
Dette er en art som av og til dukker opp som en sjelden gjest i Norge. Men den er såpass uvanlig at du bør prøve å få dokumentert den med et bilde.
Roar Solheim (06.02.2021)
Hvit spurv?
Hei. På Majorstua t-banestasjon i går så jeg en hvit liten fugl, muligens litt større enn en spurv, og lurer på hva jeg kan ha sett?
G.J. (06.02.2021)
Svar:
Dette er en gråspurv som i løpet av de siste årene har fått stor oppmerksomhet, og den har også blitt flere spørsmål på denne siden til del.
Roar Solheim (06.02.2021)
Lyd fra svaner når de flyver
Noen sier at den lyden vi hører fra flyvende knopsvaner lages fordi lungene presses sammen under vingeslagene. Stiller meg tvilende til det, og mener det er lyd fra vingefjærene. Hva er det riktige?
R. (06.02.2021)
Svar:
Lyden kommer fra vingefjærene. Det samme gjelder kvinand, hvor du tydelig hører vingebruset fra de raske vingeslagene. derfor heter den kvin-and. det hviner i lufta av vingene dens.
Roar Solheim (06.02.2021)
Stokkand
Hvor mye spiser en stokkand-hand? Hjelper en and i nød på veien tilbake til naturen. Har vært innom dyrlege, og dette er ikke oppfostring, men vil ikke gi for mye/for lite. Fórer den frød og vann men lurte på mengden.
B.E. (06.02.2021)
Svar:
Det har vi dessverre ikke noen mål for. Men de fleste fugler spiser til de ikke har plass til mer, og aldri "for mye".
Roar Solheim (06.02.2021)
Er dette en Polarssik eller en hybrid av gråsissik
J.N. (06.02.2021)
Svar:
Dette er en gråsisik med et genetisk avvik som gjør at en del fjær ikke tar opp farge under utvekst. Derfor er den unormalt lys i hodet.
Roar Solheim (06.02.2021)
Død Rugde
Kom over en helt nedkjølt Rugde i dag, det florer jo av dem om dagen dessverre, og tok den inn på badet for å få litt varme i den. Dessverre klarte den seg ikke og døde etter bare en drøy time. Den døde nok av nedkjøling/underernæring, men bør man likevel kontakte Mattilsynet for sjekk?
Flott fugl forresten og trist å se hvor mange av dem som sliter om dagen, de surrer jo rundt over alt stakkars.
K. (05.02.2021)
Svar:
De sulter i hjel. Dette er nok neppe av interesse for mattilsynet.
Roar Solheim (05.02.2021)
Fuglefjær
Disse fjærene ble funnet i snøen på tunet på Vigra etter det som tydeligvis hadde vært et blodig basketak. Hvilken fugl kan det her være snakk om?
A.B. (05.02.2021)
Svar:
Dette er rugdefjær. Det er nok ei rugde som har blitt spist av en rovfugl.
Roar Solheim (05.02.2021)
Mat til underernærte fugler
Kan fugler utvikle reernæringssyndrom? Dvs farlige metabolske forstyrrelser om de får mye mat etter en periode med underernæring?
N. (05.02.2021)
Svar:
Dette er et veterinærmedisinsk spørsmål som jeg ikke vet svar på.
Roar Solheim (05.02.2021)
Hva fugl er dette?
Denne fuglen kom på terrassen vår den 05.02.2021 på Rong i Øygarden kommune. Har aldri sett en slik fugl før, hav er det?
C.A. (05.02.2021)
Svar:
Dette er en rugde.
Roar Solheim (05.02.2021)
Brunnakke?
Hei. Kom idag over en andetype jeg aldri har sett før; googlet og fikk opp Brunnakke. Men kan det stemme? Står at de flyr sørover om vinteren? Den var helt alene på det nesten tilfryste Liavatnet (Nipedalen i Bergen)
J.H. (05.02.2021)
Svar:
Ja, dette er en brunnakke hann. Noen få overvintrer.
Roar Solheim (05.02.2021)
Spor i snøen
Fant disse sporene i snøen nede ved sjøen på Frøya. Tenker at det kan være hegre, men er ikke sikker. Glemte å legge noe ved siden som referanse på størrelse, men tenker sporene kan være ca 10 cm.
A.J. (05.02.2021)
Svar:
Dessverre vanskelig å si, både fordi det har snødd oppi sporene, og fordi målestokk mangler på bildet.
Roar Solheim (05.02.2021)
Meisebolle - problem?
En venninne av meg sa jeg ikke burde fore fuglene med meiseboller i de nettene de kommer i fordi fuglene kan skjære seg på dem. Kan det stemme? Jeg har en slags spiralholder hvor jeg putter inn tre stk meiseboller etter å tatt av dette nettet. Men i sprengkulda blir de jo steinharde og kanskje ikke så lett for fuglene å spise av. Så jeg har valgt å klemme de i stykker mens de er i nettet og putter hele greia inn i spiralholderen. Uten nettet ville jo den oppsmuldra meisebollen bare falle ned på bakken...
L.J.N. (05.02.2021)
Svar:
Meiseboller skal IKKE henges ut i plastnett. Dette bør tas av, og meisebollene legges i metall-nettingrør som er spesielt laget for dem. Da får meisene lettere hakket i seg maten.
Roar Solheim (05.02.2021)
Hva fugl er dette?
Hvilken fugl er dette, og lever desse fuglene med samme make hele livet? Fant en død, mest sannsynlig av rovdyr. Men litt bortenfor fant jeg en til, urørt. Har den dødd av kjærlighetssorg?
E.S. (05.02.2021)
Svar:
Dette er to rugder. de lever ikke sammen som par. De har nok sultet ihjel. Mange rugder dør nå om dagen i kulda.
Roar Solheim (05.02.2021)
Svanefamilie
Jeg vet at svaner ofte danner par som varer lenge eller livet ut. Det jeg lurer på er.
Kan søsken danne par, eller vet de forskjell på søsken og ikke familiære andre svaner?
Jeg vet hannen er med å lage rede og ruge, men er han også med å fostre opp? Vi hadde en som het havnesjefen på Os, og han var veldig beskyttende for barna sine tror jeg.
L. (05.02.2021)
Svar:
Vanligvis unngår søsken å danne par med hverandre, men det betyr ikke at det kan skje i spesielle tilfeller. Det er likevel et unntak.
Roar Solheim (05.02.2021)
Hvilken fugl?
Mulig å si hvilken fugl dette er? Størrelse trost, nebb som ligner trost, sterkt og ren grå under med sort rygg og sorte vinger, sort hode. Veldig rene farger.
Satt seg ned på gjerdet i hage på Ekeberg/oslo ikulde.
N.N (05.02.2021)
Svar:
Svarttrost hunn?
Roar Solheim (05.02.2021)
Er dette en hønsehauk?
N.N (05.02.2021)
Svar:
Mistenker spurvehauk, men dessverre vanskelig å si sikkert ut i fra dette bildet.
Roar Solheim (05.02.2021)
Hvilken fugl har jeg sett?
Hei! Mens jeg spiste frokost forleden dag dukket det opp en fugl jeg aldri har sett før i treet utenfor vinduet. Den var på størrelse med ei skjære/kråke, ganske kraftig og var brun med en stor «kul/manke» oppå hodet. Den hadde litt lang stjert med en langsgående hvit strek. Den bevegde seg litt som en kråkefugl når den hoppet rundt i treet. Hadde ikke kamera tilgjengelig, men fikk studert den godt og har tegnet en skisse av hva jeg så. Vet dere hvilken fugl det kan være? Bor forøvrig i utkanten av Trondheim, veldig nært granskog.
K. (05.02.2021)
Svar:
Vanskelig å si sikkert her. Sjekk nøttekråkebilder på nett.
Roar Solheim (05.02.2021)
Trost
Hei,
Jeg lurer på hvilken trostefugl det er som nå spiser eplene på foringsplassen min midt i Bergen by på den kaldeste årstid?
Jeg har endel svarttroster som kommer hit hver dag - men de er helt svarte. Denne trosten jager de andre vekk og virker mye kraftigere - se bilde.
Er det en svarttrost hun, eller gråtrost eller en duetrost - den er ganske stor og fet.
T.I. (05.02.2021)
Svar:
Dette er en gråtrost.
Roar Solheim (05.02.2021)
Rotte under fuglemateren
Hei, jeg har stor glede av å mate fugler utenfor kjøkkenvinduet. Vårt hus grenser mot et lite skogholt i Bærum. Kjøkkenet er i 2.etg så vi har laget et lite trinsesystem for å få tilgang til materen som er et klassisk rør med 6 åpninger. Dette fuylles med en blanding av solsikkefrø (skrellede) og jordnøtter. I tillegg har vi en hjemmelaget meisebolle med delfiafett og samme blanding av solsikkefrø og jordnøtter. Vi har bra med fugler, kjøttneis, blåmeis, grønnfink, rødstrupe, grønnfink, flaggspett og svarttrost daglig. Dvergspett og kjernebiter har også vært innom. Noen ekorn er også faste gjester. I går observerte vi imidlertid at ei rotte har fattet interesse. Hva gjør vi , må vi avslutte foringa?
E. (05.02.2021)
Svar:
Du kan eventuelt skifte for og bare henge ut meiseboller og halve kokosnøtter. Det gir lite nedfall på bakken, og dermed ikke noe mat til smågnagerne.
Roar Solheim (05.02.2021)
Tute med uglene?
Vi har fire hunder...og to ugler. Uglene bytter på å sitte ti meter unna hundene på en grein ved vinduet og tute...HØYT😬 Resultatet er lurveleven. Vi tobeinte koser oss med fugler av alle slag. Men finnes det en «ufarlig» måte å lede uglene litt lenger bort fra huset? Kattugler tror vi.
N.N (05.02.2021)
Svar:
Dessverre, ingen gode løsninger her.
Roar Solheim (05.02.2021)
Bekkasin?
Hei, fant denne fine fuglen død på veien. Har aldri sett en slik i nabolaget før. Kan noen fortelle meg litt om den og om den bør leveres inn noe sted?
S.D. (05.02.2021)
Svar:
Dette er ei rugde. Fuglen ser kortnebbet ut, og er derfor av stor interesse for forskere. Se her: https://www.facebook.com/groups/364376463688772/permalink/3491818590944528
Roar Solheim og Frode Falkenberg (05.02.2021)
Mindre mangfold
Hei.Da jeg i min barndom,så var det mange skauturer,var ivrige i fugler og reir...Husker mange arter som jeg fant egg og reir.Spørmålet mitt er hvor er det blitt av alle de «vanlige» småfuglene som f.eks.Møller,Munk,Hortulan,Jernspurv...kan nevne fler...litt sørgelig!!
E.R. (04.02.2021)
Svar:
Det er mange arter som det har blitt færre av, og du er ikke alene om å legge merke til dette. Årsakene kan være mange, men en generell nedgang i insektmengdene kan være viktig for flere arter. Hortulanen blir dessverre spist opp i Sør-Europa, noe som ikke gjør situasjonen bedre for denne arten.
Roar Solheim (04.02.2021)
rar stokkandhunn
Se på bildene. Den ene har et rett hvitt mønster på hodet og rundt halsen. Er det en grunn, eller bare en tilfeldighet?
K.F. (04.02.2021)
Svar:
Kan være innblanding fra tamand her.
Roar Solheim (04.02.2021)