Spør en ornitolog
Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.
Still et nytt spørsmålBesvarte spørsmål
Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse
Viser 46 395 til 46 419 av totalt 49 930 spørsmål «forrige neste»
Vintererle
Det yrte av fugl på en komposthaug på Stend i Fana en lørdag for 2 uker siden. Haugen var varm og snøen hadde tint av. Jeg er temmelig sikker på at jeg så en vintererle på denne haugen. Har aldri sett denne fuglen før, og finner få data om den. Finnes det nyere data om denne fuglen?
S.W.N. (24.01.2009)
Svar:
Vintererla er en erle som kan holde seg langs kysten, ved vann og vassdrag. Så det er ikke uventet at du ser den ved Fana. Vintererla har økt sin utbredelse i Sør-Norge de siste 20-30 årene, og er nå vanlig mange steder hvor den før var sjelden. Den hekker typisk langs vassdrag.
Roar Solheim (25.01.2009)
"Steppende" måker
Ser av tidligere innlegg at måkene er flinke å lære seg ting.
Jeg har observert måker som står på plenen og "stepper" mens de følger nøye med om det kommer en meitemark opp fra bakken, ser ganske humoristisk ut!
Følgte også med på en måke en gang som terroriserte en skarv som var flink til å dykke etter fisk. Hver gang skarven kom til overflaten så fløy måka rett bort til den slik at den slapp fisken... Dette syns jeg er ganske glupt av måka!Har dere observert noe lignende?
A.H. (23.01.2009)
Svar:
Dette er en velkjent måte for måker å søke næring på. Hettemåke og andre måker går på grunt vann, og stamper føttene mot grunnen, slik at børstemark og andre smådyr skremmes eller virvles opp slik at måke får tak i dem. Vipene går på jordene og holder den ene foten lit fram med slike stampende bevegelser. Dette har nok også sammenheng med markjakt å gjøre. Måka som tok fisken fra skarven gjorde også noe som er vanlig for måker, nemlig å rappe maten fra andre jegere. Måker kan stupe ned og snappe fisk fra uerfarne skarver, eller de kan stupe ned og snappe lange børstemarker som vadefugler med sine lange nebb har klart å trekke opp fra mudderet. Så også her har du observert en normal del av måkenes næringssøkadferd. Men det gjør jo ikke observasjonen mindre spennende for det!
Roar Solheim (25.01.2009)
Kattugla.
Hei. Var og gjorde ren uglekassen min i dag. Oppi låg det et dødt piggsvin. Ante ikke at ugla tok piggsvin, er det vanlig? Jeg vet at ingen mennesker har lagt det opp i der,og det går vel neppe klatret 4 m opp i en furu?
J.R. (23.01.2009)
Svar:
Dette er første gang jeg har hørt om piggsvin som er funnet i en uglekasse! Jeg kan garantere deg at det ikke er noen ugle som har fraktet den dit. Bare hubroen kan klare å ta piggsvin, og den drar dem ikke inn i kasser. Det er nok heller en mår som har tatt eller funnet piggsvinet, og har lagret det i kattuglekassa. Måren lagrer ofte mat den finner i uglekasser (f. eks. døde ekorn, fleskestykker og fett som den kan få med seg fra en foringsplass). Kattugla drar heller ikke med seg mat inn i kasser eller hultrær annet enn i hekkesesongen.
Roar Solheim (25.01.2009)
Orrfugl?
Denn Orrfuglen så jeg på fjellet i Ål, Hallingdal oktober 2008. Halen er tydelig som en orrhanes, men det er ikke noe rødt over øyet. Alle bøker jeg har lett har alle orrfugler veldig tydelig rødt ovet øyet.
K.W. (25.01.2009)
Svar:
Det røde over øyet er et felt som svulmer opp kraftig i orrfuglenes leiktid om våren. De har litt av dette om vinteren også, men det fjærløse feltet dekkes ofte av de mørke fjærene over feltet. Derfor ser du ikke noe rødt på denne fuglen.
Roar Solheim (25.01.2009)
HAVØRN..
Hvordan får havørnen oksygen?
Gjør havørnen noe nytte for mennesket?
;. (23.01.2009)
Svar:
Havørnen får oksygen li alle andre landlevende virveldyr som oss selv - den puster luft.
- Hvilken nytte gjør mennesket for havørnen? er et langt mer interessant spørsmål.Roar Solheim (25.01.2009)
rødstrupe?
jeg har en rødstrupe på fulebrettet,i Trondheim.Han har vært
her siden november. Er det vanlig.
A.H. (24.01.2009)
Svar:
De aller fleste rødstruper trekker ut av landet på høsten og drar til det sørvestlig Europa, noen helt til Nord-Afrika. De som velger å overvintre finner seg ofte en foringsplass å søke tilhold rundt. De er helst langs ved kysten og laverliggende bygder i Sør-Norge at rødstrupen ses vinterstid.
Les mer her:
http://www.birdlife.no/fuglekunnskap/fugleatlas/index.php?taxon_id=9703Morten Ree (24.01.2009)
fakta om dompap
hvordan lever den
M. (16.01.2009)
Svar:
Dompapen trives best i barskogen og lever et forholdsvis skjult liv i hekkesesongen. Men på vinteren streifer den rundt etter føde og besøker da ofte fuglebrett for å spise solsikkefrø. Den er utbredt over hele landet, men mer sparsom nordover til Finnmark. Både i Finnmark og på Vestlandet kan dompapen hekke i ren bjørkeskog.
Les mer om dompap i Norsk Fugleatlas:
http://www.birdlife.no/fuglekunnskap/fugleatlas/index.php?taxon_id=12155Morten Ree (23.01.2009)
ROGNEBÆR
Jeg har besøk av de vanligste fugler på foringsbrettet om høsten og vinteren, men ingen av fuglene spiser av rognebærene.
Hva kan være årsaken?
M.S. (02.12.2008)
Svar:
De vanlige fuglebrettartene som meiser og finker spiser ikke rognebær. Det er trostene og sidensvansen som er spesialister på bær. Så hvis ingen har rørt rognebærene så tyder det på at du ikke har hatt besøk av disse fuglene, noe som er litt merkelig. Ofte venter de til bærene har vært frosset før de spiser dem.
Morten Ree (23.01.2009)
linnerle.
At det er en linnerle er det ikke tvil om. Det er nettopp derfor jeg har klart og rote meg frem på pc for å spørre.Det er nettopp min favoritt fugl.Den vippende halen kjenner jeg igjen hvor som helst.Men hva gjør den her nå?
H. (22.01.2009)
Svar:
Det er ikke godt å si hvorfor den har blitt igjen under høsten. Enkelte typiske trekkfugler kan bli hengende etter hvert år. kanskje er de i for dårlig kondisjon på det tidspunktet når de skal trekke, og hvis de kommer seg senere, så er det kanskje for sent? Vi vet rett og slett ikke hva som forårsaker slike etternølere, men vet at det hender. Lineler er ikke vanlige vintergjester. Hvis den kan klare å finne mat i form av insekter eller små kakesmuler (prøv å gi den finsmuldrete kakesmuler), så kanskje den kan klare seg. Forsøk også å få dokumentert fuglen med noen bilder - det hadde vært fint å få inn til bladet Fuglevennen! For øyeblikket holder det seg en stork ved Hamar - selv om det innimellom er - 20 grader! Den lever av mat som den finner på søpledynga, sammen med kråker, ravn og skjære!
Roar Solheim (22.01.2009)
linnerle
Vi har oppdaget at vi har en linnerle som forsyner seg av solsikkefrøene vi har i garagen.Og det nå på denne årstiden. Hvor vanlig er linnerlen på denne årstiden? Smart må den jo være som klarer å komme seg inn i en stengt garage.Vi bor på østlandet.
F.H. (22.01.2009)
Svar:
Beklager - men her tror jeg nok at dere har gjort en feilbestemmelse, inntil det foreligger et fotografi av fuglen som kan bevise at dette faktisk ER en linerle. For det første er det svært sjeldent at linerler forsøker å overvintre. Dernest vil en linerle ALDRI forsøke seg på solsikkefrø. Linerla er en ren insektspiser med en tynt og spinkelt nebb som ikke egner seg til frøspising, og i alle fall ikke til å åpne skallene på et solsikkefrø med. Dersom det mot formodning skulle være en linerle dere har som garasjegjest, så er det i alle fall ikke denne fuglen som forsyner seg av solsikkefrøene! Da må dere ha andre gjester i tillegg. Forsøk å få tatt et bilde av fuglen, så kan vi sikkert få oppklart om dette faktisk er en linerle, eller en annen fugl.
Roar Solheim (22.01.2009)
stor måke i england
hei denne store måken tok denne anden like ved hotelet i england
N.N (12.01.2009)
Svar:
Dette er en voksen svartbak som har tatt en liten and. Svartbaken kan opptre som rovfugl, og ta andre fugler, gnagere, rotter og kaninunger!
Roar Solheim (21.01.2009)
Kan man mate fugler med ukokt ris?
To spørsmål: I nærheten av der jeg bor legges det ut hard ukokt ris til spurver og duer. Tåler fuglene denne maten? Når det ikke er snø og alt vann er frossent, hvor får fuglene tak i væske?
K. (13.01.2009)
Svar:
Dette er trolig ikke noe problem, for frøspisende fugler er tilpasset å spise tørre korn- og frøsorter. Svelling i magen er neppe problem for dem, selv om vi mangler skikkelig dokumentasjon på fenomenet.
Fugl får vann fra maten de spiser. De skiller ikke ut flyende urin slik vi pattedyr gjør, men bare urinsyre som synes som hvite flekker i avføringen. Dermed beholder de mer av fuktigheten i kroppen. De kan spise snø for å få i seg vann. Om sommeren drikker fuglene vann hvis de er tørste.Roar Solheim (21.01.2009)
havregryn
Hei! Har hørt at havregryn ikke er bra å fore småfuglene med,spesielt ikke når det er kaldt, at de eser opp i magen og kan fryse i hjel. Ser likevel dette brukt i meisebolleoppskrifter. - Hva er rett?
E. (13.01.2009)
Svar:
Lettkokte havregryn kan du trygt gi til fuglene.
Roar Solheim (21.01.2009)
HAVØRNEN!
Hvem er fienden til havørnen?
Har den noen konkurrenter?
A. (15.01.2009)
Svar:
Havørnenes største "fiender" er oss mennesker. Vi kan forstyrre dem under hekkingen, hogge ned reirtrær, fiske opp fisken som er mat for ørnene, og forgifte naturen slik at de dør. Tidligere ble havørnene også forfulgt, skutt og fanget. Etter at de ble fredet i 1968, og etter at de farligste miljøgiftene ble forbudt (DDT, PCB, kvikksølv), har havørnene i hele nord-Europa økt i antall og tatt tilbake gamle hekkeområder. I Norge har de bredt seg nedover Vestlandskysten til Agderkysten, og kanskje får i i de nærmeste årene også havørn som hekker i innlandet ved noen av våre innsjøer, slik de gjør i Sverige.
Roar Solheim (21.01.2009)
Hvor drar de hen?
Hei.
Jeg kan sitte og se ut i hagen fra vinduet, og se trekkfuglene dra og komme tilbake.
jeg lurte på hvor disse fuglene jeg kan finne i hagen drar hen.
Kan du si litt om hvilke fugler som drar hvor, og når de drar?
Hilsen Haldis Døvle Kalland.
H.D.K. (20.01.2009)
Svar:
De fleste fuglene du ser i hagen din i vinterhalvåret, holder seg her i landet. Men de kan streife en del omkring. Det behøver ikke å være de samme kjøttmeisene du ser på brettet gjennom vinteren, selv om det kan se slik ut. Troster og sangere som besøker hagen om sommeren, trekekr gjerne til England, eller mellom-Europa, og noen, slik som hagesanger, løvsanger og svarthvit fluesnapper, trekker helt til Afrika.
Roar Solheim (21.01.2009)
Foring
Kan jeg fore fuglene med havregryn?
D. (20.01.2009)
Svar:
Det kan du gjøre. Bruk lettkokte havregryn. Fugl fordøyer korn såpass raskt, at det neppe er noen fare for at de skal svelle i magen på fuglene, slik mange tror. Men vi mangler skikkelig dokumentasjon på dette fenomenet.
Roar Solheim (21.01.2009)
frittgåendehøner
hei jeg har hadde 6 høner og en hane og i sommer døde ene høna den var 8 år også 2 måneder etter døde kyllingen jeg rugde ut som gikk lag med høna kan det være sykdom fordi de 2 hønene som jeg har nå har bynt og lakt egg kan jeg spise eggene kan det være en sykdom fra di andre som jør at jeg ikke kan spise egga eller kan jeg bare spise dem?
H.P. (21.01.2009)
Svar:
Eggene kan du nok trygt spise. Fugl kan dø av mange grunner, og det er umulig å si hvorfor høner plutselig dør. Men den som var 8 år og 2 måneder var nok gammel og mett av dage, og døde av aldersom. Få høner opplever å få leve til de dør en slik naturlig død, så dette var nok en heldig høne!
Roar Solheim (21.01.2009)
hønsehauk
Er det noe som skremmer hauken fra hønsegårder? hvordan holde den unna frittgående høns?
M.J. (21.01.2009)
Svar:
Hvis hønsene skal gå fritt uten tilsyn, må du nok dessverre regne med at hønsehauk av og til kan ta en av hønene. Skal du sikre dem mot hauken, må du lage en sikker hønsegård med skikkelig metallnetting både i veggene og over taket av hønsegården. Da kan hønene gå utendørs trygt. Jeg har selv hatt høner som fikk gå fritt ut og inn fra hønsehuset til en slik hønegård. Når vi var hjemme og ute i hagen, kunne vi slippe hønene ut fra hønsegården. Så lokket vi dem inn igjen når vi gikk inn. dDette fungerte helt bra. Husk at høner er særdeles lett bytte for rever, grevlinger, hauk og evt. også kongeørn, og de vil derfor alltid være fristende å forsøke å fange. Du kan ikke drive "krig" mot frittlevende jegere, derfor er det sikring og vern av hønene som er det beste, i form av en sikker innhegning.
Roar Solheim (21.01.2009)
Hvilken rovfugl kan dette være?
Den ble fotografert i Kristiansand. Fuglen sirklet høyt oppe på himmelen en stund, før den ble jaget vekk av masse småfugler.
Hønsehauk?
S. (21.01.2009)
Svar:
Dette ser ut til å være en spurvehauk. den blir ofte mobbet av småfuglene, som den jakter på. Ved å mobbe hauken, gir fuglene den beskjed om at den er oppdaget, og ikke lenger kan drive overraskelsesjakt. De forsøker å plage rovfuglen slik at den flyr sin vei.
Roar Solheim (21.01.2009)
Stripegås
For noen år siden fikk vi besøk av 6 stripegjess. De landet på plenen hos oss. De virket ikke veldig sky da vi var 5-10 meter fra de.. De lå og koste seg i hele dagen. Om kvelden fløy de et par runder før de forsvant. Men dagen etter kom de tilbake og ble en stund. Fikk tatt noen fine bilder. Er det uvanlig at de kommer så nær? Flott opplevelse
M. (19.01.2009)
Svar:
Stripegjess hører til i Øst-Asia. Alle stripegjess som opptrer i Norge er nok rømte tamfugler. Derfor er det kanskje ikke så unaturlig at de ikke er redde for folk, og kan oppholde seg nær dere. Det var nok dette som skjedde da dere fikk besøk. Men det var uvanlig mange fugler samtidig.
Roar Solheim (20.01.2009)
Hubro
Hei!! Jeg lurer på om det er mulig å få hubro til å hekke i kasse,i så fall hvor stor kassen bør vere og hulldiameter og egnet plassering.
J.C. (18.01.2009)
Svar:
Hubro vil ikke hekke i en vanlig fuglekasse slik f. eks. kattugle gjør, fordi den ikke er en hulltrehekker. Hubroen er en bakkehekker, som gjerne legger reiret innunder en busk, en rotvelte eller innunder et overhengende berg. Det betyr at det KAN gå an å bygge et lite "skjul" oppunder en bergvegg som gir tak over en reirgrop, og gjerne beskyttelse på to til tre sidevegger. En slik innretning kan gi hubroen en tørr hekkeplass som er beskyttet mot snø og regn. Men for at en hubro skal kunne bruke en slik "kasse", må den plasseres i terrenget på steder hubroen ville velge å hekke selv. Den beste måten å finne slike steder på, er å få kontakt med noen som kjenner artens hekkeplasser av erfaring.
Roar Solheim (20.01.2009)
Måke svelget stor sluk
Hei.
Jeg har sett en måke svelge en fisk med en stor sluk inni med 4 kroker.
Jeg synes de som gjorde det var veldig slemme selv om jeg ikke hvet va de heter.
kan måken fordøye sluken eller vil den lide å dø?
S. (19.01.2009)
Svar:
Det er ikke godt å si hva som kan skje. Dersom kroken satt inne i fisken, og ikke kom direkte i kontakt med svelg og hals på måka, kan det hende at den blir kapslet inn i en gulpebolle og siden gulpet opp av måka. Men dersom kroken er løs fra fisken når måka svelger den, kan den sette seg fast i måkas svelg og skade den slik at den dør. Hvis dette ble gjort med hensikt, er det grovt ulovlig og uomtenksomt dyreplageri!
Roar Solheim (20.01.2009)
hvordan bli en ornitolog
jeg er en 12 år gammel gutt som har lyst til og bli ornitolog i fremtiden,men hvilken skoler eller linjer må jeg ta for og bli ornitolog.
S.B.E. (19.01.2009)
Svar:
Hallo Sondre,
Så morsomt at du vil jobbe med fugl! Det viktigste du trenger å gjøre, er å utvikle interessen din fram til du er ferdig med videregående skole. Ornitolog er ikke egentlig en yrkestittel - de fleste av Norges ornitologer er folk i alle aldre som har fugl som hobby og hovedinteresse. Noen har studert biologi, økologi og kanskje fugl som spesiellt valgt område ved ett av landets universiteter. Noen av disse igjen arbeider kanskje med fugl som fag på heltid. Det viktigste du kan gjøre er å forsøke å finne andre som også er interessert i fugl, så har du noen å dele erfaringer med, og å lære av. Dersom du ikke finner noen på din egen alder, så undersøk om det finnes en lokal ornitologisk forening nær der du bor. Gå inn på hjemmesidene til Norsk Ornitologisk Forening (www.birdlife.no) og se under organisasjon, der finner du oversikt over lokallag og kontaktpersoner. Da jeg selv var på din alder, var det mange andre som var interessert i å sette opp fuglekasser, og å se på fugl i våtmarksområdet Åkersvika ved Hamar. At flere hadde samme interesse, gjorde at mange fortsatte å se på fugl og å holde på med fuglekasser. I Hedmark gjør mange av dem dette fremdeles, 40 år etter at de startet på din alder! Det viktigste du trenger som hjelpemidler, er en kikkert, en fuglehåndbok, og en notatbok hvor du kan skrive ned det du ser og opplever. Det er det beste hjelpemiddelet til å huske når, hvor og hva du har sett! Lykke til!Roar Solheim (20.01.2009)
Hvilken ugleart er dette?
Denne ugla(?) var stadig å se på et uopprbeidet jorde og i småskogen.
Det var også flere halvstore rovfugler å se ved flere anledninger. Har du noen ide om hvilke rovfugler som holder til på Dovre/foten av Rondane?
Tusen takk for usedvanlig rask respons på mine to andre forespørsler!!
R.T. (18.01.2009)
Svar:
Dette er en jordugle. Trolig er den på musejakt. Jordugla jakter ved å fly lavt over gress- og engmark, myr, hogstflater o.l. I sommer hekket en del jordugler fra Jotunheimen til Rondane og Dovre.
Roar Solheim (18.01.2009)
Gråsisik
det ser ut til at jeg har fått besøk av gråsisik. De er ganske tallrike, men jeg har sett bare en med den typske røde flekken i pannen og rosa/rødt bryst. Hvor store fargevariasjoner er det i denne arten?
løvmeis.Hva skiller disse?
O. (18.01.2009)
Svar:
Det er bare voksne hanner som har tydelig rosa bryst. Ungfugler og hunner mangler dette. Gråsisiken har tydelig streker på over- og undersiden. Løvmeisen har rene grågrønne farger uten flekker og streker. Gråsisiken har kjegleformet, kort finkenebb, mens løvmeisens nebb er smalere og noe lengere.
Roar Solheim (18.01.2009)