Spør en ornitolog
Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.
Still et nytt spørsmålBesvarte spørsmål
Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse
Viser 14 342 til 14 366 av totalt 49 949 spørsmål «forrige neste»
Skjære
Hei har et skjære problem i bakgården. Der er det Noen Skjærer som er under bygging av rede i et tre, dette er et stort problem, da alle soverom går ut mot denne bakgården. Det er mye støy i fra der nå, og verre vil det bli etter det har kommet unger. Er det lov å fjerne dette redet oppe i treet før de blir ferdige med det?
K.I. (09.03.2021)
Svar:
Du må nesten forhøre deg med kommunal viltforvaltning om dette.
Roar Solheim (09.03.2021)
Fuglenavn
Fins det noen bok om norske fuglenavn - både tidligere brukte og dagens navn, med lokale og regionale variasjoner? På nettet må man leite etter en og en sort for å finne andre navn enn det offisielle. Enn hvor kommer navnene fra - for eksempel siland? "sil" + "and" ... hvorfor?
N.N (09.03.2021)
Svar:
Gå inn på nasjonalbibliotekets sider og søk på Svein Haftorn Norges fugler. Han har ofte tatt med ulike lokalnavn på fuglene.
Roar Solheim (09.03.2021)
Hva slags fugl er dette rester av?
Dette bildet er tatt ved Aremarksjøen Skjulstad hyttefelt Harestien 10 den 5.mars. Disse fjærrestene lå på et lite fjell ned mot sjøen og ble oppdaget da vi kom til hytta
Hva slags fugl kan det være rester av?
S.K.H. (09.03.2021)
Svar:
Her er den ei kattugle som har blitt spist, mest sannsynlig av en hønsehauk.
Roar Solheim (09.03.2021)
dvergspurv
Hei. Gjekk ein disk på facebook om dete er dvergspurv eller sivspurv i vinterdrakt?
N.N (09.03.2021)
Svar:
Dette er en dvergspurv.
Roar Solheim (09.03.2021)
Reirmateriale
Hvis jeg legger ut lo fra tørketrommelen, vil fuglene da bruke d som reirmateriale?
E. (09.03.2021)
Svar:
Det kan godt hende - bare å prøve, men sørg for at det ikke er lange hår i den. I så fall må de klippes opp (maks 3-4 cm lengde).
Roar Solheim (09.03.2021)
Krangel om fuglekasse
Vi har hengt opp en kasse i kjøttmeisstørrelse på et tre som vi liker å observere fra vinduene. Tidligere hang det en blåmeisekasse på samme sted, og blåmeisene har fått en tradisjon for å bo der. De er ofte tidlig ute og begynner å titte på kassa allerede i februar. Det kan se ut som det samme paret hvert år, men vet ikke om det stemmer. I år var de igjen tidlig ute og begynte å stelle med kassa som sin, men helt nylig dukket det et par kjøttmeiser opp og begynte å jage bort blåmeisene. I fjor skjedde det samme, selv om da hang det en kasse med en blåmeisåpning der. Krangelen endte med at ingen brukte den kassa som hang der i fjor. Vi hadde i tillegg to andre kasser til kjøttmeis, og begge disse var bebodd i fjor, så vi tror at blåmeisene våre fant seg plass i en av dem til slutt. I år byttet vi om på kassene, så blåmeisene kunne få bo der de bodde i fjor, men likevel kom de altså tilbake til det treet der de har hatt tradisjon for å bo. Selv om vi har selv lagt opp til denne krangelen om kasser ved å bytte om på kassene, synes vi det er veldig trist å se på at blåmeisene som har passet på kassa så lenge, blir jaget bort.
Hva vil dere anbefale oss å gjøre? La være å gjøre noe, slik at blåmeisene sannsynligvis må finne seg et annet sted? Eller bytte om på kassene en gang til, slik at blåmeisene får den mer riktige kassa tilbake på sitt vante sted og kjøttmeisene må finne seg noe annet? Jeg leser at det er for tidlig for dem å begynne å bygge rede ennå, så det er sannsynligvis fortsatt mulig å påvirke.
Et annet aspekt her er at det treet det er snakk om, er et populært tre blant bokfinkene og rødstrupene. Jeg har lest at blåmeisene passer mer aggressivt på området sitt. Vi har tidligere sett at de jagde bort bokfinkene, selv om disse egentlig ikke er i konkurranse med dem. Hvis vi lar kjøttmeisene overta kassa, vil de oppføre seg "snillere" mot andre fugler vi ønsker å kunne observere i favorittreet vårt?
K.S. (09.03.2021)
Svar:
Det er ikke noe dere KAN gjøre for å styre fuglenes oppførsel. dette må de få ordne opp i på egen hånd.
Det siste spørsmålet er det dessverre ikke mulig å gi deg noe svar på. Fuglenes oppførsel ute i naturen er ikke noe vi verken skal eller bør legge oss opp i.Roar Solheim (09.03.2021)
Hekkekasse til Haukugle
Hei, vi har hytte på Synnfjell, og nesten annenhver dag oppdager vi Haukugle som sitter på grantoppene og følger med i og rundt fugle-materene våre. Av og til ser vi to stk. ugler som sitter på hver sin topp. Vi ønsker å henge opp en hekkekasse for Haukugle. Rundt oss er det kun gran og bjørk, og vi lurer på om hekkekassa kan henges opp i en bjørk fremfor i en gran - har det noen betydning?
A.O.O. (09.03.2021)
Svar:
Nei da, det går helt fint å henge den i ei bjørk.
Roar Solheim (09.03.2021)
Fuglekasse på vindu
Hei, bestefar har bursdag snart og vurdere å kjøpe et fuglehus man kan feste på vinduet så du kan se fuglen men fuglen kan ikke se deg. Men jeg lurer på om fuglene i det hele tatt kommer til å bosette seg i fuglehuset som er plassert på vinduet?
S. (08.03.2021)
Svar:
Det kan de meget vel gjøre. Men du kan f eks. dekke vinduet på innsiden inntil fuglene har etablert seg, før du åpner.
Roar Solheim (08.03.2021)
Hvilken fugl er dette?
Hei!
Fant flere fjær av sorten på bildet i skogen i Oppegård
De er mellom 10-15cm
Lurer fælt på hvilken fugl det kan være
A. (08.03.2021)
Svar:
Dette ser ut til å kunne være en spettefjær, men litt vanskelig å artsbestemme siden bildet viser underside og ikke overside av fjæra.
Roar Solheim (08.03.2021)
Skarv.
Hei. Fikk tatt bilde av denne skarven i Markussundet i Kristiansund idag, ser den er ganske grå i nakken og lurte på ca alder det kan være på denne?
L.M.A. (08.03.2021)
Svar:
Dette er en voksen fugl, noen er hvite i nakken. Flott bilde!
Roar Solheim (08.03.2021)
Evolusjon
Fugler som rødstrupe og svarttrost «dropper» turen sydover og jeg lurer på hvordan denne atferden kan påvirke artene?
N.N (08.03.2021)
Svar:
Det er vinterens varighet som avgjør om noen fugler forsøker seg på å overvintre. Dette kan være genetisk betinget, slik at noen har anlegg for å trekke, mens andre har anlegg for å forsøke å overvintre. I milde vintre vinner de siste og får flere avkom, dermed øker andelen overvintrere i bestanden.
Roar Solheim (08.03.2021)
Spurvugle
Hei hvilket treslag e best å lage spurvugle kasse av? E gran furu osp?
A. (08.03.2021)
Svar:
Hvis du lager en vanlig fuglekasse av planker, so kan alle disse brukes. Men hvis du tenker å hule ut en stamme, så er nok det enklest å gjøre med en ospestamme. Furu er vanskelig å finne med råte i sentrum. Det kan du gjøre med gran som har stokkmaurangrep i kjernen. Da kan du hule ut resten med hoggjern (huljern), ikke helt enkelt, og tidkrevende, men det lar seg gjøre.
Roar Solheim (08.03.2021)
sangsvaner tidlig?
så en flokk sangsvaner ca 30 - som beitet på et jorde i gjerpen 6.3 er ikke det ganske tidlig trekk nordover - når det er minus fire om natta?
O.B. (08.03.2021)
Svar:
Er ikke sikkert dette er trekk nordover, bare at de lokalt utnytter tilgjengelig mat. Sangsvaner hekker nå i hele landet, så kanskje skal de ikke særlig mye lenger nord.
Roar Solheim (08.03.2021)
Fugl i hagen
Hei. Fant en død fugl med langt nebb i Hagen og lurte på om dere kunne hjelpe å identifisere hvilken fugl det er. Bildet er tatt i Sandnes, Rogaland. På forhånd takk.
R. (08.03.2021)
Svar:
Dette er ei rugde.
Roar Solheim (08.03.2021)
Fugl
Hvorfor har fuglene så lang hals
M. (08.03.2021)
Svar:
Fugler har ulik lengde på halsen - noen har kort hals, andre har lang hals, akkurat som hos oss pattedyr. Halslengden er tilpasset måten de forskjellige fugleartene lever på. Svaner har f. eks. lang hals fordi de strekker den ned mot bunnen av grunt vann for å beite vannplanter.
Roar Solheim (08.03.2021)
fugleorden
hva betyr fugleorden
N.N (07.03.2021)
Svar:
Det er en systematisk inndeling. Du kan lese om systematikk og ulike betegnelser ved å søke om det på nettet: https://snl.no/systematikk_i_biologi
Roar Solheim (07.03.2021)
Lyden til en fjellrype?
Kan dette være lyden av en fjellrype? Får det ikke helt til å stemme med verken fjellrype eller knekkand.. eller er det rett og slett kanskje et knirkende tre? Så ingen fugl. Lillehammer 6. mars 21.
B. (07.03.2021)
Svar:
Dette høres mest ut som lyden fra en fiskesnelle med brems på, ikke noen fugl! Men lyden er ikke ulik den som kommer fra både fjellrype og knekkand. Knekkandas knirkelyd er kortere.
Roar Solheim (07.03.2021)
Stillits i Trøndelag
Har 4-5 Stillits på fuglbrettet idag. Når ble disse vanlig her i Trøndelag? Dette er på Steinkjer
B.W. (07.03.2021)
Svar:
Kan dessverre ikke si NÅR, men de siste årene har vi fått mange observasjonsmeldinger fra denne midtre delen av Norge.
Roar Solheim (07.03.2021)
Spørsmål:
Hvorgor flyr fuglene rett i vinduet?
N.N (07.03.2021)
Svar:
Deet kan være mange årsaker. Kollisjoner skjer ofte når fugler blir skremt. Noen ganger kan de se speilbilde av natur i vinduet, og tro at de kan fly dit, andre ganger kan de se tvers gjennom fra ett vindu til ut et annet, og tro at det er en fluktpassasje. Glass er ikke en del av fuglenes naturlige verden, derfor har de ikke noen mulighet til å forstå hva glass er for noe. hvis de kan SE terreng, betyr det for fuglene at de også kan fly dit!
Roar Solheim (07.03.2021)
Klarer ikke å finne type fugl!
Heisann! Nå har det seg slik at jeg ble vekket klokken 06.00 7 mars 2021 av en fugl som høyt sa "pewit" hvert tiende sekund eller noe sånt. Hva slags fugl er dette?
C.S.E. (07.03.2021)
Svar:
Høres ut sin lydbeskrivelse av kjøttmeis.
Roar Solheim (07.03.2021)
Nøtteskrike
Når kommer den ti trøndelag på våren
U.B. (06.03.2021)
Svar:
Nøtteskrikene er ikke trekkfugler, og de fleste er nok på plass der de kommer til å hekke i Trøndelag.
Roar Solheim (06.03.2021)
Trost med hvite fjær
Hei
Har besøk av en svart trost med hvite fjær nederst på vingene. Hva slags trost er dette?
Mvh Astrid
A.V. (06.03.2021)
Svar:
Vanlig svarttrost med pigmentfeil som gjør at enkelte fjær blir fargeløse (hvite).
Roar Solheim (06.03.2021)
Kan hakkespetter gjøre dette?
Hei!
I slutten av februar kom jeg over dette treet, en alm, på nordvestlandet. Det er nok dødt pga. av hjortegnag fra tidligere, men veden er fortsatt temmelig fast.
Fra ca. to meter over bakken og opp til toppen var nesten all barken borte. Under treet lå en haug med barkflak, de største bitene 15 cm lange og 5 cm brede. I tillegg til at barken var hakket (?) bort, var også det ytterste laget av veden hakket av i flak som lå under treer. Det var ingen dypere innhogg på treet.
Syntes dette var veldig underlig, spesielt da treverket og barken sitter svært godt, siden treet bare såvidt har dødd.
Har du sett noe liknende? Hvilken art?
Håper du har tips - på forhånd takk for svar.
M.J. (06.03.2021)
Svar:
Det er fullt mulig at dette er gjort av en spett. Særlig svartspett kan hakke løs store fliser, men hvitryggspett er også mulig.
Roar Solheim (06.03.2021)
Ørner
Hei! Jeg varebil lete på om du eventuelt bare kunne skrive ned navnene på alle verdens ørnearter?:)
I. (05.03.2021)
Svar:
Nei, dessverre, slike omfattende utredninger kan vi ikke stå for - her må du faktisk lete i fuglebøker selv.
Roar Solheim (05.03.2021)
Dompapp?
Heisann. Tok et bilde av en rakker utenfor huset. Stusset litt på fargene. Tenkte kanskje dompapp?
J.L.R. (05.03.2021)
Svar:
Dette er en rødstrupe.
Roar Solheim (05.03.2021)