Spør en ornitolog
Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.
Still et nytt spørsmålBesvarte spørsmål
Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse
Viser 14 640 til 14 664 av totalt 50 297 spørsmål «forrige neste»
Hvilken rovfugl?
Hei, vi så denne store rovfuglen over et jorde i Son i dag, klarer du ut ifra bildene å se hvilken type fugl dette er?
M. (15.03.2021)
Svar:
Litt uklart. Det er en våk, sermest ut som fjellvåk.
Roar Solheim (15.03.2021)
Lyslenker
Hei.
Borettslaget vår har i år satt lyslenker i busker og trær. Nå kommer våren og jeg lurer på om dere vet om slike lenker er problematiske for fuglelivet og at vi bør ta de ned for sesongen, eller om vi kan la de være i trærne til neste sesong.
Mvh: Ole
O.A.H. (15.03.2021)
Svar:
Interessant spørsmål, men vi har dessverre ikke svar på dette. Hvis de henger uten at lyset er på, betyr de neppe noe, men dersom de blir hengende med lys om natta, vil de ha en innvirkning. Men hvordan vet vi dessverre lite om.
Roar Solheim (15.03.2021)
Hvilken fugl
Hei. Jeg og ei venninne overnattet i skogen i hengekøye. Da fikk vi besøk av 4 slike. De ville spise restene våres. Det var i Mo i Rana. Er det ei Nøtteskrike? Hadde ikke blått på seg, og var ikke sort på stjerten.
A.S. (15.03.2021)
Svar:
Dette er lavskrike - mindre slektning av nøtteskrike. Veldig trivelige og tillitsfulle fugler!
Roar Solheim (15.03.2021)
Hønsehauk
Jeg bor i Rogaland kommune og vet om 8-9 stk. gamle hønsehauk reir.
Men alle er tomme.
Siste reiret har ikke vært i bruk på 4 år.
Har bestanden gått tilbake?
B. (14.03.2021)
Svar:
Har dessverre ikke så lokalt kjennskap til hønsehaukbestanden i Rogaland, men det høres unektelig svært negativt ut at så mange reir har stått tomme de siste årene.
Roar Solheim (14.03.2021)
Hvor lenge gi fuglene mat?
Jeg har tidligere fått svar fra dere om dette - svaret var å ikke avslutte matingen før i mai pga hekkingen . Jeg hører på radio P2 et program som heter Abels Tårn. Her fikk deres ekspertpanel samme spørsmål fra lyttere, og da var deres svar at man burde mate fram til påske, ikke lenger.
Jeg mater fugler to steder i nærskogen, de spiser masse og venter på meg hver dag. Koselig å ha husdyr....
M. (14.03.2021)
Svar:
Du kan fortsette å mate fuglene så lenge du ønsker å ha dem nær huset. Matingen er ikke primært fordi fuglene er avhengig av foringen, men fordi det gir deg næropplevelser med fuglene. Ut i fra det perspektivet kan du fore fuglene hele året dersom du har lyst.
Roar Solheim (14.03.2021)
Ugler
Hvorfor hopper kattugleungene ut av kassa før de kan fly?
I.1.Å. (14.03.2021)
Svar:
Mange ugleunger og andre fugleunger forlater reiret før de kan fly, og spaserer vekk fra reiret. Dette gjør de for å minske faren for å bli oppdaget av noen som kan spise dem opp. Når ungene sprer seg vekk fra hverandre, er de vanskeligere å oppdage og å finne ute i naturen.
Roar Solheim (14.03.2021)
Duer
Er duer trkkfugler
E. (14.03.2021)
Svar:
Kommer an på art. Skogduer trekker, ringduer også, selv om en del nå overvintrer i byer og tettsteder hvor de finner fuglemat. Byduer og tyrkerduer trekker ikke.
Roar Solheim (14.03.2021)
Når kan man sjekke uglekassene?
Når er det tid for å sjekke uglekassene sine, uten å forstyrre dem i etableringsfasen?
N.N (14.03.2021)
Svar:
Hvis du kan sjekke kassene med en lang stang og et kompaktkamera som du stikker inn åpningshullet for å ta et bilde, så kan du sjekke dem uten fare for at kattugle forlater reiret. Litt vanskelig å angi noen "sikre" tider, fordi noen kattugler allerede kan ha hoppeklare unger, mens andre ennå ikke har lagt egg.
Roar Solheim (14.03.2021)
Svartand?
Dette bildet ble tatt i Flekkefjord 13.03 2021. Er dette svartender av forskjellig kJønn/alder?
Ø.V. (14.03.2021)
Svar:
Dette er tamender sammen med en stokkand hann til høyre.
Roar Solheim (14.03.2021)
Fuglelyd
Hva hører vi her? Ved Sæteren Gård, Bærum, midt på dagen
U.A. (14.03.2021)
Svar:
Hører en spettmeis som den sterkeste lyden.
Roar Solheim (14.03.2021)
Fuglesang som høres ut som et dataspill
Hei. Jeg bør på Østlandet og har den siste uken (tidlig mars) hørt en fugl som høres nesten ut som et dataspill. Ikke høyt, forsiktig som om det kommer fra en mindre fugl. Hva kan det være? Jeg har ikke sett den.
I. (14.03.2021)
Svar:
Har dessverre vanskelig for å finne ut hva dette kan ha vært. "Dataspill" er ikke noen entydig lydbeskrivelse for meg.
Roar Solheim (14.03.2021)
Blåmeis i fuglekasse om vinteren
Hei
Vi har har hatt fuglekasse med kamera i i flere år. Artig å følge med. Men i år er det første gang at kameraet også har vært på i vintermånedene. Det har vært blåmeis i kassen hver natt siden i oktober. «Nettene» har vært like lange som mørket i løpet av døgnet.
Jeg har lest at det er blåmeis-hannen som okuperer kassa om vinteren, stemmer dette?
Det har blitt mye fugleskitt i kassa, bør vi ta den ned og rengjøre? Eller ordner fuglene dette selv?
Den siste uka har det vært blåmeis innom kassa flere ganger på dagtid. Det ser ut som den har tatt inn bittelitt mose-kan vi ødelegge reirbygging dersom vi nå rengjør kassa?
Veldig takknemlig for svar!
G.S. (14.03.2021)
Svar:
Det er veldig bra å fjerne all dritten nå, det kan være store klyser i en kasse etter slik vintersoving. Da blir det bedre for fuglene å bygge reir i kassa. Ta det nå innen en uke, så går dette helt fint.
Roar Solheim (14.03.2021)
Grå fugl
I går ettermiddag så jeg to fugler i Hagen. Kan ikke huske å ha sett de før. De var grå på undersiden, vingene var mørke/sorte. De hadde et litt langt nebb, smalt. De gikk på bakken under ei stor furu, den ene fløy opp på stammen og rev av litt bark. Hadde ikke mobil/kamera i nærheten, så fikk ikke tatt bilde. Størrelsen var litt større enn flaggspett. Så ikke noen andre farger på fuglene. Har du noe forslag til hvilken fugl dette kunne være?
K.M. (14.03.2021)
Svar:
Dessverre vanskelig ut i fra denne beskrivelsen.
Roar Solheim (14.03.2021)
Nattergal i Oslo?
Jeg har våknet tidlig i det siste .. 4-5 tiden pga fuglelyder.... gikk ut og tok en liten video. Har sammenlignet med lyder av nattergal jeg googlet... Det er veldig likt. Så er det mulig allikevel? Kanskje den har overvintret? Kan sende video på mail..
R.S. (14.03.2021)
Svar:
Mest sannsynlig svarttrost. Nattergal overvintrer aldri, og kommer først i mai.
Roar Solheim (14.03.2021)
Struts og ruging
Hei, hvorfor vil ikke fugler fortsette å ruge på eggene sine dersom de blir flyttet på? Jeg så på dyrepasserne fra Kristiansand dyrepark at de flytta på eggene til strutsen og da ville de ikke ruge mer. Var det fordi folkene flytta eggene uten hansker? Eller ble det bare "feil plass" for strutsen? Hadde det vært større sjangs for at strutsen ville fortsatt å ruge dersom de hadde brukt hansker og vært raske? Og ikke brukt tid på å lyse eggene?
Å. (13.03.2021)
Svar:
Hvis egg blir flyttet fra sin opprinnelige plass, forsvinner de fra det opprinnelige reiret. Evolusjonært er dette vanligvis ensbetydende med at eggene er spist, og fuglene anser reiret og kullet fortapt. de har ikke grunnlag for å oppfatte at det er deres egg som er flyttet til et nytt sted.
Roar Solheim (14.03.2021)
Liten dykkende fugl i Akerselva
I dag så jeg for første gang en liten fugl som dykket etter mat i Akerselva. Jeg stod ca ti meter unna men dette er beskrivelsen: Den så ut til å være på størrelse med en stor meis, kroppen virket å være ganske rund og kompakt, fjærene så ut til å være mørke grå eller svarte, på buken hadde den en veldig tydelig oval eller nesten hjerteformet hvit flekk. Jeg kunne ikke se nebbet tydelig. Den svømte eller gikk i området langs vannkanten, og dykket i kanskje 5-10 sekunder.
Det var dessverre ikke mulig å få tatt et godt bilde av den.
E. (13.03.2021)
Svar:
Litt vanskelig å vite hva dette kan ha vært, men dvergdykker er kanskje en mulighet. Alkekonge kan også være mulig, men den vil vanligvis bare være å finne ute i saltvannet.
Roar Solheim (13.03.2021)
Spurvunge
Min datter var i dag på Plantasjen. Det er den 12.mars og den lå på gulvet i bygget. Var våt og kald. Ungen hadde fått en del fjær. Den er nå hjemme hos familien og nå har fuglen har våknet til live igjen. Hun forer den med solsikkegrøt og gir mat med en sprøyte. Håper hun har gjort det riktig. Synes det er tidlig med fuglunger nå, men tror kanskje at foreldrene har sikkert fast tilhold inne i Plantasjen!
N.N (13.03.2021)
Svar:
Gråspurver kan hekke nesten hele året rundt, og disse ser ut til å ha funnet en perfekt plass med tilgang på mat.
Roar Solheim (13.03.2021)
Våren
Hei
Jeg bor på Smøla. Hvorfor ser jeg ingen måker og ellers lite fugler i det hele tatt.
M.K. (13.03.2021)
Svar:
Det er det dessverre vanskelig å ha noe svar til når man ikke bor på stedet og følger fuglefaunaen direkte.
Roar Solheim (13.03.2021)
Stor ugle
Vi var på skitur nær Tolga i formiddag da ei svær brun/grå ugle kom flyvende og satt seg på en påle.
Fikk ikke tatt bilde, men hva slags ugle var dette tro?
S.K. (13.03.2021)
Svar:
Det KAN ha vært en lappugle! Har du nærmere stedsangivelse?
Roar Solheim (13.03.2021)
Ute Fuglene
Hei
Nå som det er så kaldt ute vil de Hekke senere tror du eller
begynner de i April
T.E.B. (13.03.2021)
Svar:
Småfuglene begynner nok reirbygging til vanlig tid.
Roar Solheim (13.03.2021)
Duens rede
Hva slags rede lager duer
G. (13.03.2021)
Svar:
De lager veldig enkle reder. Ringdue og tyrkerdue bygger rede i trær og busker, med veldig lite redemateriale. Hos disse kan ofte eggene sees gjennom redematerialet! Skogdue hekker i hule trær og fuglekasser, mens byduer legger rede på underlag/bakke/klippehyller osv.
Roar Solheim (13.03.2021)
Skjære
Holder skjærepar seg sammen hele livet?
R. (12.03.2021)
Svar:
Både ja og nei. Stort sett holder se seg til samme hekkeplass, og følgelig sammen, men de fleste såkalt monogame fuglearter KAN også skifte partnere, særlig etter en mislykket hekking.
Roar Solheim (13.03.2021)
Når er fuglen fløyet?
Har et fuglerede oppunder gesimskassen på huset, rett over verandadøra. Det er insektsnetting der, men den har de ødelagt for å komme seg opp mellom plankene (i luftinga til taket). Skvetter voldsomt noen ganger når jeg skal ut og det plutselig flyr en fugl rett over hodet mitt. I tillegg er det fugleskitt etc. rett foran døra. Vil gjerne bytte ut insektsnettingen til en mer solid type, f.eks. av aluminium. Har lest side opp og side ned ang. dette problemet, og svaret er alltid at man må vente til eggene har klekket og fuglebarna har fløyet fra redet før man fjerner redet. Men når er de fløyet? Hvordan i all verden kan jeg finne ut av det? Aldri sett verken egg eller fuglebarn, og sitter jo ikke akkurat hver dag og stirrer opp der heller (egentlig har jeg helt slutta å bruke den verandaen, fordi det er ubehagelig å få fugl "i hodet" når jeg åpner døra). Jeg aner ikke hva slags fugl det er, men den er liten. Sikkert en meis av noe slag eller noe liknende. Så er det en tid på året da det er helt sikkert at det ikke er fuglebarn der? Som jeg da kan få tatt jobben med å fjerne redet? Veldig lyst til å kunne bruke den verandaen igjen, men vil ikke gjøre noe feil heller og har virkelig prøvd å lese meg opp på dette...
L. (13.03.2021)
Svar:
Du må forsøke å få lyst/kikket inn der fuglen flyr ut fra og se om du ser noe rede der. Dette høres mest ut som at det er en fugl som benytter stedet som soveplass for øyeblikket, men kanskje også kan hekke der senere. Hvis det er tomt, kan du stenge snarest på dagtid når det ikke sitter fugl innenfor.
Roar Solheim (13.03.2021)
Hvilken rovfugl er dette?
Oppdaget denne karen ute på jordet etter at mange skjærer og kråker sladret. Tatt en småfugl som den fortærte. Ble sittende lenge på jordet her på Rølles i Sande Holmestrand. Er dette en musvåk som vi ser mye av på sommerstid her ute?
T.S. (12.03.2021)
Svar:
Nei. Dette er en voksen vandrefalk.
Roar Solheim (12.03.2021)
Hvitbrystet skarv
Finnes de i Norge? Ser skarv med hvit hake, bryst og gomp på kaia i Bogen i Ofoten det kan da ikke være en vanlig skarv?
K.G. (12.03.2021)
Svar:
Ungfugler av storskarv har hvit buk og underside.
Roar Solheim (12.03.2021)