Spør en ornitolog
Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.
Still et nytt spørsmålBesvarte spørsmål
Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse
Viser 14 373 til 14 397 av totalt 50 176 spørsmål «forrige neste»
Kompis med Lavskrike?
To fugler kom flygende i lag hvorav den ene var veldig sosial å kom å satt seg på pulken. Vi var enige i at de nok var en Lavskrike.
Men hva var den andre for en? Håper på svar til tross for dårlig bilde.
Neiden, Østfinnmark 27/3.
J. (28.03.2021)
Svar:
Dette er en konglebit.
Roar Solheim (28.03.2021)
Grønnfink
Hei!
Har grønnfinken fast make? Vi har fått en hun-og en hangrønnfink på fuglebrettet nå i mars. Har ikke sett de før i vinter. De er alltid sammen <3
S. (28.03.2021)
Svar:
Nei, ikke før nå på vårparten. Men fuglene finner som regel ny partner hvert år.
Roar Solheim (28.03.2021)
Skadet måke
Heisann, har en måke som bor nedenfor meg som ikke klarer å legge vingene inntil kroppen sin og det ser jeg påvirker balanse og generelt livet til måken. Det rare er at måken klarer å fly så vet ikke om vingene er brukket eller om det er en feil ved fødsel/grodd feil på en eller annen måte. Burde den da avlives eller komme inn til dyrlege? Er ikke noe gøy å se når måken ikke får leve livet til det fylle og vingene gjør det vanskeligere å leve et godt liv.
M.H. (28.03.2021)
Svar:
Dersom fuglen klarer å fly og finne mat, er det et tegn på at den klarer å leve med sitt handicap. Da skal den ikke drepes!
Roar Solheim (28.03.2021)
Fasan
Hei. Usikker på om dette er et legitimt spørsmål. Håper likevel på svar/råd.
Vi har observert fasan i området der vi bor ved flere anledninger de siste årene. Er dette en fugl som kan overleve i norsk natur? Eller er disse satt ut? Eller rømlinger? Har prøvd søke litt på nettet, men finner ikke så god informasjon. I år har vi observert en hanne veldig ofte på fuglebrettet den siste tiden, og vi er litt usikre på hvordan vi skal forholde oss til denne. Det ser ut til den har slått deg ned i hagen vår. Burde vi lage et hus til den? Slik vi har gjort for mange andre fugler i hagen? Det har tidligere vert mye skog i området der vi bor som nylig ble hugget ned. I håp om å hjelpe småfuglene og også kose oss med å titte på de har vi hengt opp fuglekasser i ulike slag rundt om. Vi har en ganske stor tomt med flere trær ol. Men så er det denne fasanen da. Hvordan forholder vi oss til den?? Mvh
B. (27.03.2021)
Svar:
Fasaner er det ikke noen grunn til å lage "hus" til - de hekker gjemt på bakken. Fasan er i utgangspunktet en innført art til Europa, og er satt ut mange steder. I kulturlandskap med kort og snøfattige vintre klarer de å overleve. Blir det dyp snø får de problemer. Du kan legge ut mat til fasaner - det kan trekke dem til ditt område. Hønsefor vil være velegnet.
Roar Solheim (28.03.2021)
Grønnspett
Hei. Traff på en grønnspett på stien med hodet inn under vingen. Hvorfor det?
Den virket helt tam og klatret opp på meg og virket nesten som den ville være der.
Lurte på om den kunne ha knekt en vinge. Men det så ikke sånn ut.
H.A. (27.03.2021)
Svar:
Denne er åpenbart syk eller skadet. Grønnspett gjør aldri slikt under normale omstendigheter.
Roar Solheim (28.03.2021)
Stokkand-hybrider 2
Hei igjen,
Var i Drammenselva i dag og traff på et par stokkender som åpenbart var utsatt for kryssing med annen art eller fargeforstyrrelser av en eller annen grad. Den ene, en hannfugl, er klassisk stokkand fra nebbet og bakover til ryggen, men langs sidene og på ryggen stemmer ikke fargene. Den er brun/oransje på sidene og har islett av hvitt/brunt/sort på ryggen, før stjerten igjen er mer klassisk stokkand. Se bilde i tidligere epost.
Hunnfuglen er mye mørkere i fargene enn en vanlig stokkand, og er i tillegg 30-40% større. En kamerat mente det kan være snakk om kryssing med tamand. Legger ved bilde av den også.
S.I. (27.03.2021)
Svar:
Dette er nok definitivt en rømt tamand. Disse er avlet fram fra stokkender, derfor har mange av dem mange trekk felles med stokkand.
Roar Solheim (27.03.2021)
Stokkand-hybrider 1
Hei igjen,
Var i Drammenselva i dag og traff på et par stokkender som åpenbart var utsatt for kryssing med annen art eller fargeforstyrrelser av en eller annen grad. Den ene, en hannfugl, er klassisk stokkand fra nebbet og bakover til ryggen, men langs sidene og på ryggen stemmer ikke fargene. Den er brun/oransje på sidene og har islett av hvitt/brunt/sort på ryggen, før stjerten igjen er mer klassisk stokkand. Bilde vedlagt.
S.I. (27.03.2021)
Svar:
Avvikende stokkand. KAN være hybrid med tamand.
Roar Solheim (27.03.2021)
Hvavind og sjøfugl
Mdg vedtok til min forskrekkelse til massiv utbygging av vindmøller til havs. Jeg vet at lundefugl ig alkefugler tilbringer mesteparten av året langt til havs. De fleste sjøfugler er, etter det jeg har forstått, rødlista.
Spørsmål: Er det noen som vet hvordan massiv satsing på havvind vil påvirke den allerede utsatte sjøfuglbestanden. Bør dette utredes.
T.O. (27.03.2021)
Svar:
Nei, dessverre,. Alle fugl som drepes av vindturbiner til havs, forsvinner jo umiddelbart i bølgene. Men en kan gå ut i fra att dette er minst like miljøfiendtlig som landbaserte vindturbiner. Dessverre er ikke dette grønt i det hele tatt, og MDG og andre er helt på villspor her etter mine vurderinger!
Roar Solheim (27.03.2021)
Ørn ved Øysterlie
Hei. Vi observerte to ørner (?) mellom Olevann og Øysterlie da de fanget en hare. Vi har aldri sett ørn i området. Kan dette ha vært kongeørner?
M.A.H. (27.03.2021)
Svar:
Dette er mest sannsynlig kongeørn, siden de har tatt en hare.
Roar Solheim (27.03.2021)
Spørsmål:
forskjell hann-hunn skjære
N.N (27.03.2021)
Svar:
De er det ingen synlig forskjell på.
Roar Solheim (27.03.2021)
Hva er de sikreste og beste måtene på å skille unge storlommer og storlommer i vinterdrakt?
Hallo, Roar! Har nylig sett litt på storlommen og sliter litt med å kome fram til konkrete å bra metoder på å skille den unge fuglen og den voksne i vinterdrakt. I følge guiden min skal det være slik at den ungefuglen kan vær lysere og har et skjellmønster på ryggen, mens voksen fugl i vinterdrakt har mørk rygg og generelt mørkere fjærdrakt (med unntak av de hvite områdene) men når jeg ser på bilder på nett så har jeg ikke sett en voksen fugl i vinterdrakt som ikke har skjellmønster på ryggen. Det virker som de fleste ungefuglen kan være like mørke som de voksne også, så jeg lurer altså på, hva er de sikreste og beste måtene på å skille unge storlommer og storlommer i vinterdrakt?
I. (27.03.2021)
Svar:
Jeg har dessverre ikke noen mer detaljert kunnskap enn det du beskriver, og har heller ikke studert disse lommene om vinteren. Derfor kan jeg ikke gi deg noe svar på det du spør om her. Men det finnes nok noen fuglefolk som har god nok felterfaring til å kunne besvare dette.
Roar Solheim (27.03.2021)
Svaner kropp
Hvordan har det seg at svaner kan fly, men vi kan det ikke selv om vi fester vinger på kroppen?
K. (27.03.2021)
Svar:
Fuglene har enormt mye kraftigere brystmuskler enn vi mennesker. Dersom vi skulle hatt store nok muskler til å kunne flakse med påmonterte vinger slik at vi kom oss opp i lufta, ville vi hatt brystkasser som gikk minst 30 cm ut fra brystbeinet på de fleste av oss!
Roar Solheim (27.03.2021)
Prestekrage
Fugl m krage?
N.N (27.03.2021)
Svar:
Dansk navn på de små loene, sandlo og dverglo.
Roar Solheim (27.03.2021)
Trane som mister partner
Hva skjer med den gjenlevende tranen når den andre dør? Finner de ny partner?
Y. (27.03.2021)
Svar:
Ja. De fleste fugler finner ny partner når den andre dør, selv om fuglene har holdt sammen som par i mange år.
Roar Solheim (27.03.2021)
Spørsmål:
« det bit det bit»
Hvilken gugl sier det?
N.N (27.03.2021)
Svar:
Det kan høres ut som at du det er kjøttmeisens sang du prøver å beskrive her.
Roar Solheim (27.03.2021)
På fuglebrettet
Hva er dette for en skapning ? Noe midt mellom blåmeis og kjøttmeis.
B.K.S. (27.03.2021)
Svar:
Dette er en skadet/syk blåmeis. Kanskje den har fuglekopper.
Roar Solheim (27.03.2021)
Syk dompap (Sør-Aurdal kommune)
Takk for raskt svar. Har ikke sett andre fugler med samme symptomer. Fuglen er svært (!) rund. Sitter stort sett stille, plukker litt i bakken. Er det noe jeg skal/kan gjøre for dette ene individet, eller skal jeg la den være i fred? Takker for svar. Camilla.a
N.N (27.03.2021)
Svar:
Det beste er å la den være i fred og observere hva som skjer. Det KAN også hende at den er forkommen pga hjernerystelse dersom den har kollidert med et vindu.
Roar Solheim (27.03.2021)
Svarttrost eller ikke?
Denne krabaten roter rundt i blomsterbedet mitt.
Den har ikke gult nebb som svarttrosten,hva er det??
Bor på Limi i Skien.
A.J. (27.03.2021)
Svar:
Svarttrost hunn.
Roar Solheim (27.03.2021)
Falk
Denne traff oss nesten etter at den traff en høgspentlinje. Landet med knekt nakke.
Hva kan/skal vi gjøre med denne? Jentungen ønsker å stoppe den ut, men det er nok ikke bare rett frem?
A.H. (27.03.2021)
Svar:
Dette er en vandrefalk, og den har stor museal verdi, så den bør nbok ivaretas i vitenskapelig sammenheng.
Roar Solheim (27.03.2021)
Fôring av villfugl
Er det ok fortsatt å fore villfugl nå? , - tenker på fugleinfluensaen. Ser av innlegg her fra flere år tilbake at dere ikke fraråder dette men hvordan er det nå?
I.J.H.B. (27.03.2021)
Svar:
Se besvarte spørsmål!
Roar Solheim (27.03.2021)
Syk dompap
Fuglen er trillrund, svært oppblåst! Sitter stille inntil husveggen, "vagger" eller "vralter" når den forflytter seg. Har lest at det kan være tegn på salmonella. Hva kan jeg evt gjøre? Bor i Sør-Aurdal kommune. Camilla.
N.N (27.03.2021)
Svar:
Hvis du ser andre fugler med samme symptom, bør du stoppe foringen noen uker og rengjøre forautomater.
Roar Solheim (27.03.2021)
mating av småfugler/fugleinfluensa
hei skal man mate småfuglene i påsken eller er det fare for utbrudd av fugleinfluensa på fuglebrettet. vi befinner oss 450 m over havet i en skogkledd dal i østnorge
K.O.G. (27.03.2021)
Svar:
Fugleinfluensa er såvidt jeg kjenner til aldri funnet hos fugler som besøker forplasser på land, bare hos vannfugl (svaner og gjess, ender i Sverige). Derfor er det nok primært mating av vannfugler som bør stoppes nå. Gjelder spesielt på steder som f. eks. rundt Østensjøvann og i Frognerparken i Oslo, og byvann i Stavanger og Bergen!
Roar Solheim (27.03.2021)
Hekkekasse for ugle
Hei! Har observert ugle i bjørkeskogen ved hytta mi på Nerskogen (Oppdal /Trøndelag) og vil gjerne bygge en hekkekasse. Jeg vet ikke hvilken ugleart dette er og lurer på hvilke arter som er mest vanlig i området. Vil en kasse bygd etter målene til kattugle/ haukugle være OK ? Er jeg litt for seint ute med byggeprosjektet mitt nå i slutten av mars? Og bør kassen beises eller vil lukta skremme fuglen bort? Takknemlig for svar 😍
M.H. (26.03.2021)
Svar:
Kasses kan gjerne beises- det skremmer ikke fuglene, og kassa varer lenger. En kattuglekasse med innflygingshull 12 cm passer også for både haukugle og perleugle.
Roar Solheim (26.03.2021)
Sothøne
Kva kallar ein hannen? Sothønehann eller sothane? Eller berre sothøne, ho og hann?
K.N. (26.03.2021)
Svar:
Her snakker vi bare om sothøne, hanner og hunner. Fordi kjønnene ikke kan skilles på utseende, er det kanskje en grunn til at hann- og hunnfugler ikke har fått ulike navn.
Roar Solheim (26.03.2021)
Sangsvaner på åkrene
Hei
Vi har for tiden store flokker med sangsvaner her i Nes på Romerike. De oppholder seg på upløyde åkre på dagtid. På natta er de tydeligvis andre steder. Trekker de da inn i skogen til skogsvann? Hvorfor er de her nå når vannene i skogene er islagte? Er det slik at de oppholder seg i åpent vann i Glomma gjennom Nes når de ikke er på åkrene?
J.A.P. (26.03.2021)
Svar:
Sangsvaner beiter nå regelmessig på land, men om natta ligger de på vannet. Tenker Glomma er mulig område for disse, ja.
Roar Solheim (26.03.2021)