Hopp til hovedinnhold

Spør en ornitolog

Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.

Still et nytt spørsmål

Besvarte spørsmål

Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse

Viser 49 702 til 49 726 av totalt 50 060 spørsmål


#Diverse

Ihärdig stenknäck

Flyttat till hus 1 december 2005 och varje dag sitter en stenknäck I en buske utanför arbetsrummet och kikar in. Han gör hundratals försök per dag att ta sig in och flyger med näbben före, in I rutan, bonk, bonk...... Orhört störande.... Och fågelkraken borde vid det här laget ha massiva hjärnskador.....

Har försökt att skrämma bort honom men han är inte det minska rädd utan kommer strax tillbaka....

Hur blir jag av med honom?

A. (21.02.2006)

Svar:

Dette hørtes ikke lett ut, for kjernebiteren (stenknäck på svensk) er vanligvis sky fugler. Forsøk med en spurvehauksilhuett (plastdekal - fås kjøpt bl.a. hos Natur og Fritid, Lista) på vinduet, kanskje det kan skremme vekk fuglen.

Roar Solheim (21.02.2006)


#Fugleforing

melorm

Hei, og takk for flott tiltak! I Rob Humes "Fuglehåndboken" står det at melormer skal være slik en genial meisemiddag. Det står også at de kan kjøpes levende, og er lette å ale opp selv. Kan dere hjelpe meg med litt info om hvor jeg kan få kjøpt det, og om hvordan man kan ale den opp?
Vennlig hilsen Torben Grue, Oslo

T.G. (15.02.2006)

Svar:

Melormer er larvene til melbiller (brune, ca 1 cm lange biller). De kan kjøpes i de fleste dyrebutikker (som fór til kjæledyr). Hvis du legger larvene i et glassbur med tett fluenettinglokk, opprevne biter av eggekartong, brødsmuler, knekkebrød, flatbrød, havregryn etc (alt av tørr melmat går), så vil larvene utvikle seg til voksne og de vil fortsette å yngle. Legg inn en eplebit (epleskrott) av og til slik at larvene får fuktighet. En slik melbillekultur er utrolig levedyktig, og selv dersom du glemmer den i månedsvis (år?), så vil det være noen biller og larver i live.

Roar Solheim (20.02.2006)


#Sykdom og skader

undulat

Er det farlig å holde undulat dersom fugleinfluensaen kommer hit? Kan undulaten bli smittet gjennom frukt etc? Vi har nær kontakt med fuglen.

S. (15.02.2006)

Svar:

Du trenger ikke å bekymre deg for at verken du eller undulaten din skal bli syk. Smitteoverføringen er avhengig av at fuglene er samlet i flokker innenfor et begrenset område.

Frode Falkenberg (15.02.2006)


#Økologi og atferd

UGLEHØRSEL/UGLESYN

KVA UGLEART HØYRER BEST?
KVA UGLEART SER BEST?

H.O.T. (13.02.2006)

Svar:

Dette spørsmålet finnes det ikke svar på, for ingen har målt ugleartene opp mot hverandre. Men vi kan i alle fall si at perleugle og lappugle har ekstremt god hørsel (lappugla hører mus som beveger seg under snøen). Kattugla kan se midt på natta, godt nok til å fly mellom greinene inne i en skog, og snøugla kan se en mus på mer enn 1 km hold!

Roar Solheim (13.02.2006)


#Fuglekasser

Fuglekasse

Hei! Jeg har en fuglekasse men den henger ikke oppe i treet... Jeg lurer på når det er best å gjøre dette... når er det for sent?? Og kan fugleparasitter i fuglekassereir overleve vinteren?

H.M. (12.02.2006)

Svar:

Hvis gamle fuglereir ligger i en fuglekasse gjennom vinteren, kan fuglelopper overleve i reiret. På våren sitter de rundt flyvehullet og hopper på det første som dukker opp (og det kan være deg!). Selv om de kan bite én gang, er de ikke farlige. Fuglekasser bør henges opp innen utgangen av mars, men selv dersom du henger opp en kasse f. eks. midt i mai, kan en hullruger begynne å bygge i den bare et par dager etterpå! Det samme KAN i sjeldne tilfeller også skje med sent uthengte uglekasser.

Roar Solheim (13.02.2006)


#Sykdom og skader

Trost

I sommer fant jeg en skadet gråtrost... og jeg tok den med meg hjem. Siden jeg har hatt undulater hadde jeg et bur den kunne være i... jeg fylte buret med sand og gravde etter mark i hagen. Den var sulten og slukte maten med en gang... Jeg tok dette som et positivt tegn. Men fuglen la ikke vekt på den ene foten når den satt på pinnen. Og den ene vingen hang litt. Den spiste bra og jeg lot den være i buret til dagen etter... Den så helt frisk og fin ut når jeg dro til skolen den dagen... Jeg ga den tre feite metemark og dro av gårde. Men da jeg kom hjem lå den på ryggen med hodet vridd bakover i en merkverdig vinkel,mens den vridde seg rundt og rundt i en sirkel. da jeg tok den opp og la den på den riktige siden bare bakset den og vridde seg over på ryggen igjen. Den var andpusten og jeg så at brystet hevet seg og sank fort. jeg visste ikke hva jeg skulle gjøre så jeg ventet noen minutter... da jeg så til den igjen var det død. Hva tror du kunne sjedd??

H.M. (12.02.2006)

Svar:

Dette høres ut som en kollisjonsskade med indre skader som blødninger, knekte knokler (beinknokkel?), og annet. Slike skader får fugl vanligvis etter kollisjon med bil, tog el. lignende. Når fugl flyr mot glassruter, får de alt fra lettere hjernerystelser til brukket nakke og umiddelbar død. Selv når du ikke ser ytre tegn til skade på en fugl, kan den ha omfattende indre skader som er dødelige. Det kan derfor være svært vanskelig og frustrerende å forsøke å berge skadde fugler dersom du ikke kan få hjelp til å vurdere skadene av en dyktig veterinær eller en ornitolog som har erfaring med skadde fugler.

Roar Solheim (13.02.2006)


Hulldiameter på fuglekasse

Jeg har bygd 8 fuglekasser, og har borra alle hulla til 30 mm. Jeg lurer på om kjøttmeisen er for stor til å komme inn i kassa?

O.J. (12.02.2006)

Svar:

Nei, kjøttmeisen kommer temmelig sikkert inn i en fuglekasse med hulldiameter 30 mm. Vanlig målangivelse for kjøttmeis er 32 mm, og denne forskjellen ser såpass liten at dette ikke vil skape problem. Svarthvitfluesnapper, blåmeis, svartmeis og granmeis vil også kunne bruke denne fuglekassen.

Roar Solheim (13.02.2006)


#Diverse

GIFTIG

Hva er det giftigeste dyret i hele verden?????????????????????

S. (08.02.2006)

Svar:

Dette var ikke akkurat et fuglespørsmål... Uansett, pilfrosker (poison arrow frog) regnes for å ha den mest giftige giften (for mennesker) av alle dyr. Kun to mikrogram er nok til å ta livet av et voksent menneske.

Frode Falkenberg (08.02.2006)


#Diverse

Blodårer

Lurer på om er det blodårer i nebbet til ender?

N.N (21.01.2006)

Svar:

Blodårer mangler i selve nebbstrukturen, men det er flere årer i de mykere indre dele av nebbet.

Frode Falkenberg (08.02.2006)


#Økologi og atferd

Afrikansk spurvefugl

Jeg søger navnet på en afrikansk spurvefugl hvis unger Astrilden opfostrer.

P.D. (24.01.2006)

Svar:

Det finnes noen finkearter som har spesialisert seg på å være reirparasitter på astrilder. Jeg kjenner ikke det norske navnet, men på engelsk heter de Whydah (slekt Vidua på latin). I motsetning til gjøken, som er vår eneste eksklusive reirparasitt, vokser fosterbarna opp sammen med vertenes barn.

Frode Falkenberg (08.02.2006)


#Økologi og atferd

Fugler i stormen

Må fuglene ha mat hver dag for å overleve, eller kan det gå flere dager uten at de spiser. Tenker på det dårlig været som har vert i det siste. Er jo så vidt det går ann å gå ut, kan ikke være lett for fuglene å finne mat under slike forhold, minusgrader og kald vind.

S. (20.01.2006)

Svar:

Små fugler trenger mat hver dag, mens store fugler kan klare seg uten mat i kortere perioder (f.eks. gribber). Hvordan fugler takler strenge værforhold er avgjørende for deres overlevelse. De minste fuglene er mest utsatt, og de har også en relativt stor dødelighet om vinteren.

Frode Falkenberg (08.02.2006)


#Diverse

hørselen

kan du fortelle meg om hørselen til fugler, hvordan de hører, eller gi meg en link til en bra side om hørselen til fuglene.

Hilsen Meg

H. (17.01.2006)

Svar:

En god side som omhandler fuglenes ører og hørsel finner du her: http://www.earthlife.net/birds/hearing.html. Siden er riktignok på engelsk.

Frode Falkenberg (08.02.2006)


#Fuglekasser

Bur til Kjøttmeis og Hagefluesnapper

Finnes det en plass jeg finner mål (særlig borehull) til bur for Kjøttmeis og Hagefluesnapper?

F.K. (07.02.2006)

Svar:

Oversikt over mål til de fleste kassehekkende artene i Norge her: http://miljolare.no/aktiviteter/by/natur/bn4/kassetabell.php . Der kan du se at et inngangshull på 32 mm. i diameter passer til begge artene.

Frode Falkenberg (07.02.2006)


#Økologi og atferd

hvor lenge er kråker i reiret?

Hjelp!! kråker har bygd reir utenfor soveroms vinduet mitt! De er utrolig bråkete og det er umulig å sove. Hvor lenge kommer de til å være der?

A. (07.02.2006)

Svar:

Det var ganske tidlig reirbygging. Uansett, kråka ligger 16-18 døgn på egga sine, mens ungene er omtrent en måned i reiret før de flyger ut.

Frode Falkenberg (07.02.2006)


#Fuglekasser

Fuglekasser

Hvor høyt over bakken er det best å henge fuglekasser til meiser? og hvor langt fra hverandre?

O.J.M. (04.02.2006)

Svar:

Meisene kan hekke på nærmest hvilken som helst høyde over bakken. Det du bør tenke på er forstyrrelser fra folk og andre dyr. Derfor er det gjerne best å sette de opp et par meter opp i treet. 50 meter mellom kassene burde være nok for å holde territorielle fugler fra hverandre.

Frode Falkenberg (07.02.2006)


#Diverse

Fuglesang

Går det an og ta opp fuglelyder med diktafon?Også bruke fuglelyden til å lokke fugler????????????????

S. (04.02.2006)

Svar:

Man trenger ikke veldig avansert eller spesielt godt utstyr for å ta opp og spille av fuglelyder. Det burde gå greit å gjøre det du skriver. Vær varsom om du gjør dette i forbindelse med hekkende fugler. De må ikke forstyrres i sin hektiske hverdag.

Frode Falkenberg (07.02.2006)


#Diverse

Nemningsproblem

Hei! Eg har alltid lurt på kva som ligg bak førstelekkane i nemningane enkelt-, dobbelt- og kvartbekkasin. Særleg forvirrande er det at ein på svensk nyttar nemninga "dobbeltbekkasin" om det som på norsk vert kalla "enkeltbekkasin" (gallinago gallinago). Kan du forklare dette "mysteriet"?

Å.I. (01.02.2006)

Svar:

Disse navnene spiller på fuglenes størrelse og vekt. De svenske navnene er dvärgbeckasin, enkelbeckasin og dubbelbeckasin. Jeg tok kontakt med Gunnar Kjeilen som samler på gammel fuglelitteratur. Han grov godt i bokarkivet sitt, og fant fram til forfatter og ornitolog Hans Eiler Støren Bahr (1821-1901) sine beskrivelser i Aves regionis Stavangriensis, Stavanger Omegns Fugle. Der står dette om dobbeltbekkasinen: "Den er dobbelt så fed som enkeltbekkasinen. Om høsten er den meget fed og tung. Vore jægere kjenner den under navnet tredækker (som forøvrig er det danske navnet på dobbeltbekkasin i dag)". Da er det nærliggende å tro at kvartbekkasinen er under det halve av en enkeltbekkasin, mens den enkle er halvparten av den doble. Logisk?

Frode Falkenberg (06.02.2006)


#Diverse

Fossekall

Vi har planer om å rydde bort trær og kratt som har vokst opp langs en liten elv hvor det er fossekall. Vil dette lage problemer for fuglene? Har de reir i trærne eller på bakken? Det er mindre dyrkede jorder på begge sider av elven. De største trærne må vi nesten felle men hva er det beste for fuglene at vi gjør?

N.N (04.02.2006)

Svar:

Fossekallen bygger ikke reir i trær, men i bergskorter, fjellhyller, under bruer o.l. Men trær som vokser langs bekk og elv kan være positivt for insektmengden i elva, som er mat for fossekallen. Hvis dere kan etterlate en del trær og busker, så er kanskje dette den beste mellomløsningen.

Roar Solheim (06.02.2006)


Fuglesang

Jeg har lyst til å lære kjenne igjen fuglers sang. Hvordan kan jeg gjøre det? Finnes det f.eks. en cd+ bilder? Hvor får jeg evt. tak i dette?

T. (03.02.2006)

Svar:

Du kan skaffe deg lydboka til Norsk Ornitologisk Forening. Ta kontakt med nof@birdlife.no. Du kan også høre mer enn 300 forskjellige fuglelyder på denne nettsiden: http://cyberbirding.uib.no/nof/galleri/lyder.php

Frode Falkenberg (03.02.2006)


Hvitkinngåsa i indre Oslofjord

Hvor overvintrer de hvitkinngjessene som holder til på Bygdøy om sommeren?

A.M.R.A. (04.01.2006)

Svar:

Hvitkinngjessene som hekker rundt Oslofjorden trekker til Nederland om vinteren. Det gjør også fuglene som hekker øst for oss. Hvitkinngjess som hekker på Svalbard overvintrer i Skottland.

Frode Falkenberg (03.02.2006)


fuglearter

hvor mange fuglearter finnes det i norge??=p

N. (02.02.2006)

Svar:

Det har blitt påvist omtrent 260 forskjellige hekkende arter i Norge. Mange av disse er sjeldne, og kan ikke regnes som regulære hekkefugler. Antall regelmessige hekkefugler i Norge er ca. 220. Fram til og med 2004 har det blitt observert hele 469 forskjellige arter i Norge.

Frode Falkenberg (03.02.2006)


#Økologi og atferd

Nytt nummer av fuglevennen m.m.

Hei! Lurer litt på når neste nummer av fuglevenne kommer ut og hva som blir temaet (har nettop blitt medlem). En annen ting jeg lurer på er om meiser (blå, kjøtt og kanskje s.v.fluesnapper) kan bli forstyrret av gressklipping i hekketiden. Klipper gresset ca. hver eller annhver uke og har tenkt til å henge opp kasser i år. Har det noe å si?

O.J.M. (02.02.2006)

Svar:

Vårnummeret av Fuglevennen kommer omkring mars-april, endelig dato er ikke fastsatt. Ett av temaene i vårnummeret er svaler, men det blir også fuglekassestoff. Du behøver ikke å være redd for fuglene som hekker i kassene i hagen, selv om du klipper gresset. Vanligvis vil en rugende fugl bli liggende inne i kassa mens en gressklipper er i aktivitet. Dersom den føler seg skremt og flyr ut, så kommer den tilbake straks gressklippingen er avsluttet. Det er mer betenkelig å åpne en fuglekasse hvor kjøttmeis ligger på egg tidlig i rugetiden - da kan fuglen sky reiret og oppgi eggene.

Roar Solheim (03.02.2006)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Flott fugl, men hva er det?

Hei. Eg såg ein fugl utanfor vinduet mitt i morges som eg aldri har sett tidligere. den var stor (ca som ei lita due) var lyse rosa, hadde vin rød stjert og hadde blå og kvite heilt ytterst på vingene (det var ein kvit firkant omgitt av blått). Den var helt nydelig. Kan noken fortella meg kva slags fugl detter er?

M. (02.02.2006)

Svar:

Det høres mest ut som at du kan ha sett en nøtteskrike, selv om stjerten hos denne arten er mørk (sort), men den ellers litt grårosa kroppsfargen kan ha spilt deg et puss med hensyn til stjerten.

Roar Solheim (02.02.2006)


#Diverse

Hverken fugl eller fisk?

Hvilken art var den store fisken som du viste frem på TV nylig og hvor ble den fisket opp?

N.N (02.02.2006)

Svar:

Fisken som ble tatt på reketrål utenfor Sørlandskysten, var en sølvkveite.

Roar Solheim (02.02.2006)


Ukjent fugl

Hei. Har kjøpt en fugl bok, men finner ikke den aktuelle fugelen der. Jeg bor i Tønsberg og har sett fugelen ofte seinest utenfor huset. Den er stor som en orrfugl har, brune fjær med noe mønster, lang tynn stjert og et meget karakteristisk sort hode med grønnskimmer.

L.E. (01.02.2006)

Svar:

Dette høres ut som en fasan. Se bilde av en hann her: http://www.ownbyphotography.com/pheasant.jpg. Hunnen er jevnt brunspraglet uten hannens tegninger.

Frode Falkenberg (01.02.2006)

««første 49 702 - 49 726 av 50 060 siste»»