Hopp til hovedinnhold

Spør en ornitolog

Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.

Still et nytt spørsmål

Besvarte spørsmål

Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse

Viser 13 967 til 13 991 av totalt 49 995 spørsmål


#Fuglekasser

Sette opp flere kasser nå?

Sette opp flere kasser?

Vi har en kasse (3,5 mm hull) med kamera oppe ved huset der kjøttmeisen trolig snart er klar, geiteragg fra naboen og hundehår fra hagen vår fylles på i travle morgentimer. Så har vi en kasse nede ved naustet (30 meter fra) der stæren holder på.

1. Vi vurderer å sette opp to til tre kasser for stær ved siden av det gamle nede på naustet. Det er mye av denne arten i området, noen har vært her hele vinteren. Er det for sent å gjøre dette nå siden de holder på med redebygging i eksisterende kasse?

2. Vi tenkte også å sette opp en kasse for blåmeis på en annen vegg på naustet (2,8 hull). Er dette for sent? Vil blåmeisen og kjøttmeisen konkurrere om territoriet selv om de er ulike arter?

3. Så kunne vi svært gjerne tenkt oss et spettmeispar på tredje veggen på naustet, men hvis det kommer kjøttmeis der blir det kanskje for kort avstand opp til huset (30m) med tanke på størrelse på kjøttmeisterritoriet?

Vi setter inn cam i alle kassene (wi-fi i naustet :-)#.) Vi har ikke sv/hv fluesnapper, ekorn eller flaggspett i området.

Takk for supert forum!!

R.T. (12.04.2021)

Svar:

Selv om noen meiser ser ut til å ha startet med reirbygging, er det ikke for sent å henge opp flere kasser, men gjør det umiddelbart. Spettmeisen starter gjerne hekkingen/egglegging en uke før kjøttmeis, så den arten er det trolig for sent å få i nyopphengte kasser nå. Ikke bekymre deg for avstanden mellom kassene - fuglene regulerer selv hva de godtar, og du kan nok dessverre ikke sette opp en kasse og forvente at akkurat DEN arten skal ta den i bruk - også andre kan komme til å velge kassene.

Roar Solheim (12.04.2021)


#Diverse

Kløe

Hei har en hunnundulat på 4 år som ikke har noen fjær igjen under sin venstre vinge hun klør seg hele tiden. Hva blr jeg gjøre?

B. (12.04.2021)

Svar:

Dette må du spørre papegøyeholdere om.

Roar Solheim (12.04.2021)


#Sykdom og skader

Rufsete kjøttmeis

Jeg har noen kjøttmeiser som spiser på fuglebrettet her. De ser rufsete ut.., kan det være på grunn av fugleinfluensa, eller er det andre grunner?

L. (12.04.2021)

Svar:

Det er ikke påvist fugleinfluensa hos noen spurvefugler, så dette er ikke grunnen. Kanskje kan de være rufsete fordi de nå har slitt fjærdrakt, eller du kan ha noen individer som har fuglekopper. Da har meisene imidlertid som regel byllelignende utvekster i hodet.

Roar Solheim (12.04.2021)


#Diverse

Lavskrike

Lurer på om lavskrika også finnes i lavlandet i Sør/øst Norge ? Jeg har aldri sett det selv,men sett den ofte i fjelltraktene.

A.M. (12.04.2021)

Svar:

Nei, lavskrika finner du neppe i lavlandet. Du må gjerne opp i minst 400-500 moh og litt eldre skog for å treffe på den.

Roar Solheim (12.04.2021)


#Økologi og atferd

Orrfugl og spillplass

Hei,
Jeg er en av mange som liker å dra på orrfuglleik om våren. Jeg har mine "faste" myrer, der jeg stort sett får gleden av å overvære spillet. Men i helgen oppsøkte jeg en for meg "ny" myr - imidlertid en "godt kjent" spillplass som ligger i et mye brukt turområde nær hovedstaden.

Jeg var på kvelden helt alene i myrkanten - og gledet meg til morgenens spill. Da spillet startet, hørte jeg fuglene - men så dem ikke. Det er flere små myrer ikke langt fra denne godt kjente spillplassen - og jeg innbiller meg at fuglene spilte på en av nabomyrene.

Spørsmålet er: Hender det at orrfuglen bytter på/ varierer spillplassen? Dersom det er andre myrer i nærheten av der de vanligvis spiller?

På forhånd takk for svar!

B. (12.04.2021)

Svar:

Ja, det tror jeg de kan gjøre, spesielt der det er mange små spillplasser med få fugler nær hverandre. Orrfuglene blir jaktet på av hønsehauk, og dersom fuglene blir skremt opp, kan de nok flytte seg. Men som regel ender det med at fuglene sitter og buldrer oppe i trærne når de blir skremt fra en spillplass, og senere returnerer. Før høneuka er orrhanene lettere til å forlate spillplassen og ikke komme ned igjen dersom de blir skremt.

Roar Solheim (12.04.2021)


#Økologi og atferd

Store snøfall

Det siste døgnet har vinteren kommet kraftig tilbake mange steder på Østlandet, med store snøfall. Hvordan påvirkes fuglene og særlig de nyankomne trekkfuglene av plutselige store snøfall så sent på våren? Er det mange som ikke klarer seg på grunn av dette?

T. (12.04.2021)

Svar:

Ja, dette kan skape problemer, særlig for alle som leter etter insekter og småkryp på bakken. Mange spurvefugler drar nytte av foringsplasser under slike snøfall. Noen fugler dør fordi de ikke finner nok mat, eller har nok fett på kroppen til å overleve til snøen smelter.

Roar Solheim (12.04.2021)


#Økologi og atferd

Blåmeis i fuglekasse

På samme måte som barnehagen som opplever ein blåmeis som hakker i kassa, og bærer ut mosen igjen -opplever vi også det samme. Vi ser også at dette skjer nokså tett etter at ein kjøttmeis har vore inne i kassen og lagt seg over mosen. Etter at blåmeisen har fjerna mose, kjem den inn med ny. Kan årsaken vera at kjøttmeisen legger duftstoffer på mosen?

H. (12.04.2021)

Svar:

Det kan faktisk hende, selv om vi ikke vet noe sikkert om dette. Fuglene har trolig bedre luktesans enn tidligere antatt.

Roar Solheim (12.04.2021)


#Økologi og atferd

Blåmeis i fuglekasse

Vi har en fuglekasse med kamera. En blåmeis driver og hakker i bunnen av fuglekassen. I tillegg bærer den inn mye mose og kvist, for så å bære det ut igjen. Har du en forklaring på det? Fuglekassen står i en barnehage.

T.R. (12.04.2021)

Svar:

Nei, dessverre. Flere spør om denne hakkingen, som meisene også gjør rundt innflyvingshullet. Men jeg har dessverre ingen forklaring på dette.

Roar Solheim (12.04.2021)


#Diverse

Spørsmål:

Vi har en Svarttrost her på Karlstad I Målselv den har vært her i flere dager det mener jeg er unormalt det er jo en fugl som ikke skal være her Nord på denne tiden av året

T.T. (12.04.2021)

Svar:

Det er trekktid for dem nå, så dette er vel en tidlig ankommer.

Roar Solheim (12.04.2021)


#Fuglekasser

Fuglekasse

Kortid kommer det noko i fuglekassen min. Kan det komme denne veken?

N.N (12.04.2021)

Svar:

Umulig å besvare. Du sier verken hva slags kasse det er snakk om, eller HVOR i landet du holder til! Da blir det tilnærmet umulig, så lenge våren starter til vidt forskjellig tid i vårt langstrakte land.

Roar Solheim (12.04.2021)


#Fuglekasser

Fugler

Hei vi har hatt kjøttmeis i alle fuglekassene våre i 3 år. Hvorfor kommer det alldrig blåmeis. Og hvordan kan jeg få blåmeis til og komme?

N.N (12.04.2021)

Svar:

Det er det dessverre ikke muylig å kunne gi deg noen forklaring på. Det er heller ikke noe spesielt du kan gjøre for å få blåmeis i kasser, annet enn å ha mange kasser tilgjengelig.

Roar Solheim (12.04.2021)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Dverglo

Hva skiller en dverglo i vinterdrakt fra en dverglo i sommerdrakt?

M.K. (12.04.2021)

Svar:

Det ser du best selv ved å se på illustrasjonene i f. eks. Gyldendals store fugleguide (s. 141).

Roar Solheim (12.04.2021)


#Diverse

Havørn

Har havørnbestanden økt mye de siste årene? Ser dem overalt for tiden, kan ikke huske å ha sett så mange av dem for noen år tilbake. Stavangerregionen

N.N (11.04.2021)

Svar:

Havørnene har økt og tatt tilbake de delene av kysten der de ble utryddet for flere hundre år siden. Nå er bestanden mange steder mettet, slik at den ikke øker. Unge fugler etablerer seg lenger syd. Langs Agder-kysten er det ennå plass for ekspansjon.

Roar Solheim (12.04.2021)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Rovfugl der eine hadde 2-3 (?) kvite striper på tvers av venene under

Hei! Hadde to rovfuglar svevende over meg ei stund i Øygarden i går. Muligens eit par. Store. Den eine hadde to-tre kvite markante striper på tvers av vengene sine. Kva kan det ha vore? Greidde ikkje ta bilete med mobil

K.O.U. (12.04.2021)

Svar:

Kanskje musvåk.

Roar Solheim (12.04.2021)


#Diverse

Uteblitt overnatting!?

Et kjøttmeispar har etablert seg i fuglekassen med kamera og hunnen er svært fornøyd med at geitene hos naboen røyter for tida. For noen dager siden begynte hun å overnatte i kassen, men i natt var hun ikke der. Er dette et katastrofesignal?

R.T. (11.04.2021)

Svar:

Neppe. Meisene legger ikke egg for i slutten av april/begynnelsen av mai, så ennå er det tidlig.

Roar Solheim (11.04.2021)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Hvit due på nattehimmelen

Hei,i natt sto på ballkongen, og fikk jeg plutselig se en enslig helt hvit fugl, som minnet om due. Er det vanlig at di flyr rundt midt i svarte natta??Har faktisk aldri sett hvite duer her.

M.B.L. (11.04.2021)

Svar:

Er du sikker på at det var ei due og ikke hornugle eller jordugle du så fra undersiden? de virker helt hvite når du ser dem undenfra.

Roar Solheim (11.04.2021)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Rovfugler

Mindre rovfugl med tydelig hvit ring rundt halefjærene i flukt, hvilken kan det være?

B.J. (11.04.2021)

Svar:

Vanskelig å si. Myrhauk har hvitt felt på ryggen innenfor stjerten, men den er ikke en liten rovfugl.

Roar Solheim (11.04.2021)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Ny fugl i skogen

Denne har vi ikke hørt før her på Ulset nord for bergen. Noen som vet?

H. (11.04.2021)

Svar:

Dette er rop fra en grønnspett.

Roar Solheim (11.04.2021)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Hvilken fugl er dette?

Bilde vedlagt spørsmålet

Bilde tatt i Mistfjorden i Nordland 11/4-21

A.N. (11.04.2021)

Svar:

Kongeørn og ravn.

Roar Solheim (11.04.2021)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Spørsmål om art.

Bilde vedlagt spørsmålet

Er dette en jernspurv, tro?
Foto tatt i dag på plenen.

A.B.A.2.4.K. (11.04.2021)

Svar:

Ja, jernspurv.

Roar Solheim (11.04.2021)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Fuglesang eller hundefløyte del 3

Begynner å ligne spammimg dette her... Sender over den egentlige videoen
Tusen takk for usannsynlig kjapp tilbakemelding! ☺️

M.E. (11.04.2021)

Svar:

Hører kun en svært høy, tynn pipelyd på dette opptaket, Dersom det er denne lyden du lurer på, så vet jeg dessverre ikke hvem som lager den.

Roar Solheim (11.04.2021)


#Fuglekasser

Uglekasse til hytta

Hei, foreldrene mine har hytte i nærheten av Meldal (Trøndelag) i retning Trollheimen. De er ivrige fugletittere og -hørere, og jeg tenkte det hadde vært topp for de om de fikk et uglepar i relativ nærhet. Men, jeg lurer på: hva slags ugle er det mest sannsynlig vil kunne flytte inn i en kasse i det området? Området har mye bjørk og myrlandskap. Vet dere hvor man eventuelt kan få kjøpt en passende kasse? Og hvor bør denne henges opp for å være mest attraktiv for ugler i området?

H. (11.04.2021)

Svar:

Perleugle og kanskje haukugle er mest aktuelle. Kasse for disse to bør ha hulldiameter 10 cm, innvendige mål ca 20 x 20 cm og ca 50 cm høyde. Henges opp 4-5 meter over bakken i tre, gjerne med fri innflyving foran.

Roar Solheim (11.04.2021)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Hvilken fugl er dette?

Bilde vedlagt spørsmålet

Hvilken fugl har vi hatt på besøk i hagen vår? Vi finner den ikke i noen av bøkene våre... Vi kom dessverre ikke så nærme, så bildet er utydelig.

M.K.F. (11.04.2021)

Svar:

Dette er en snøspurv.

Roar Solheim (11.04.2021)


#Fugleforing

Fjerne fuglemat

Hei!
Vi bor i 4. etasje i en blokk og i vinter har jeg hengt opp meiseboller på verandaen. Det kommer stort sett gråspurv, pilfink og noen få blåmeis. Nå som våren er i anmarsj vil samboeren min å fjerne meisebollene siden vi vil gjøre verandaen klar for utesesongen og matingen har ført til mye møkk og bøss. Hvordan kan man gjøre dette på en mest mulig smertefri måte for fuglene? Vi bor rett ved skogen, men det er egentlig ikke lov å mate fugler i borettslaget så jeg kan ikke flytte fuglematerne.

Mvh. Johanne

J. (11.04.2021)

Svar:

Du kan fjerne dem når du ønsker - fuglene finner raskt mat andre steder nå på våren.

Roar Solheim (11.04.2021)


#Diverse

Truede arter ?

Har i over 60 år bodd i skogen på Østlandet og hatt ca 50 fuglekasser oppe til enhver tid. Store svingninger gjennom disse årene , men flere arter virker borte for alltid her i området. Dette er svartmeis , spettmeis med en hekking i 2020, trekryper, grå fluesnapper og vendehals. Stær i 2 kasser mot 5 til 6 tidligere og helt borte i kassa på hytta på Nøtterøy i flere år nå. En nykommer i 2020 som aldri har vært på eiendommen tidligere og det var pilfink som hekket og så forsvant med kullet og har ikke vist seg siden. Dette var hulerugerene , men følgende er også borte her i området : orrfugl, storfugl, jerpe, trepiplerke, jernspurv, konglebiter, buskskvett, tornskate, gjøk og stjertmeis. Av spettet er svartspett og flaggspett fremdeles synlige av og til men grønnspett er borte. Trodde også natteravn var borte men overnattet ute i fjor sommer og fikk høre den i full aktivitet. Er dette relevante registreringer i forhold til disse artene eller er det bare lokalt ? Biotoper og driftsformer i området er uendret disse årene med lite flatehogst. I «bytte» for disse artene har vi fått en stor bestand av ravn som jeg regner som en stor predatorer i yngletiden. Takker for svar!

L..S.T.2.3.R. (11.04.2021)

Svar:

Det du registrerer er nok dessverre en generell trend med reduserte forekomster av mange av disse artene.

Roar Solheim (11.04.2021)

««første 13 967 - 13 991 av 49 995 siste»»