Hopp til hovedinnhold

Spør en ornitolog

Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.

Still et nytt spørsmål

Besvarte spørsmål

Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse

Viser 14 185 til 14 209 av totalt 50 288 spørsmål


#Økologi og atferd

Andereir

Bygger alle ender reir på bakken?

M. (17.04.2021)

Svar:

Nei. Kvinand, laksand og lappfiskand hekker i svartspetthull i trær.

Roar Solheim (17.04.2021)


#Økologi og atferd

Fugl

Finns det fugler som overnatter i reirholker om vinteren?

L.T. (17.04.2021)

Svar:

Ja. Meiser og spetter gjør ofte dette.

Roar Solheim (17.04.2021)


#Fuglekasser

Pilfink- fuglekasse - kamera- dårlig match?

Har en fuglekasse med kamera på skolen. Alle elevene på småtrinnet kan følge med på utviklingen i et fellesrom. Så innser jeg at feil "leieboer" har okkupert fuglekassa. De bygger vegger og tak av gress og fjær slik at kameraet blir tildekt. Ungene ser ingen ting. Vil det kunne gå å fjerne en del av det stråtaket når eggene er lagt? I så fall er utfordringen å se når eggene er lagt. Kan prøve å følge med når jeg stort sett bare observerer hannen på utsiden. Føles ikke bra å forstyrre pilfinken. Før de begynte å bygge rede var det et par blåmeis som hadde okkupert kassa. Vi observerte at begge parene begynte å bygge rede, men en eller annen gang i prosessen måtte blåmeisen trekke det korteste strået. Har dere noen kommentarer til dette?

J.S. (16.04.2021)

Svar:

Pilfinkreir bør du ikke røre - de kan lett sky og gi opp reiret. Ikke stort annet å gjøre her ennå beklage seg over at dette er veverfugler som vanligvis lager overbygde reir.

Roar Solheim (16.04.2021)


#Sykdom og skader

Syk kråke

Bilde vedlagt spørsmålet

Hatt flere kråker her over noen år nå.Men den ene har blitt veldig pjusk å ser ut som den ikke lukker nebbet ordentlig også. .Ser ut som avføring er ok.Den sitter mye på rekkverket på terrassen .Går ikke unna når vi kommer ut.Den flyr men når den lander i trær så er den litt klønete.

I.E. (16.04.2021)

Svar:

Ikke lett å gjøre noe i slike tilfeller. Du får bare observere og se hvordan det går med den.

Roar Solheim (16.04.2021)


#Økologi og atferd

Gåsetrekk

Ser stadig gåseploger, men alle går i sørlig retning. Jeg trodde de skulle nordover nå om våren. ???

B.K. (16.04.2021)

Svar:

Dette er nok lokale flytninger mellom dagplasser og nattlige soveplasser.

Roar Solheim (16.04.2021)


#Diverse

Undulat

Hvordan vet man alder på en undulat

N.N (16.04.2021)

Svar:

Spør papegøyeholdere her.

Roar Solheim (16.04.2021)


#Fugleforing

Kan småfugler fores med smultboller (meiseboller)hele året??

En bekjent mener hun har hørt på tv at småfugler bare skal fores med smultboller til mai måned, at det er skadelig ( for maven) å spise av dem hele året.
Vi forer med smultboller og solsikkefrø hele året og har stor glede av fuglelivet.
På posen med smultboller står det : "for all seasons"

T..F.K. (16.04.2021)

Svar:

Nei, det er IKKE skadelig for fuglenes mager.

Roar Solheim (16.04.2021)


#Diverse

Fiskemåse-/'småmåse-kommardag?

I natt kom fiskemåsen til Nesna, Helgeland igjen. Det hørtes godt. Lundkommardagen rett vest uti her på Lovund er 14 april, nesten samtidig. Det holdt stikk i fjor enda det var skuddår. Pga Covid19 sto jeg alene ved Lundura og så hovedinnrykket i 19.30-20-tiden. (De få andre som var der under første innrykk i 18.30-19-tiden var gått pga været. En bergenser gir seg imidlertid ikke så lett for vind og regnbyger :). Det var svært flott å stå alene utpå fjellknausene der med hele himmelen over seg dekket av lubne flaksende lundefugl. Og se danse-flygingen i formasjoner over fjellet og Lundura.

- Sjekk av hekkeområdet?

Så forsvant hele den enorme flokken utover havet igjen. I første innrykk var det rundt 10.000 fugl sa noen svært-godt-kjent-folk. Da er estimatet mitt i hvertfall det dobbelte i 2. innrykket. Noe av det mest imponerende jeg har sett. Men fiskemåsene altså: Jeg har bodd her kort tid bare men har rukket å registrere at de forlater Nesna rundt 14-15 august. Har ikke sett de sette avgårde, men de gir mye lyd så det blir veldig plutselig helt stille, over natten, når de er vekke. Jeg så de forresten samle seg i en flokk på sjøen 14 august i forfjor. Lurte på hva skjedde for det var tydelig ingen fiskeaktivitet. De lå bare og duppet i en stor flokk på fjorden utfor moloen. Da jeg kom inn med hurtigbåten i 11-tiden i formiddag lå det en stor flokk og duppet utpå fjorden utfor havnen, i tillegg til de som hadde landet rundt om på hustak m.m. og begynt den karakteristiske måseskrikingen. Det var som et 'pang' i natt, plutselig var sommerlydene fra måsen der igjen.

- Kan det stemme at det er regelmessig og at det er en småmåse-kommardag her 15-16. april?
- Betyr det at de flyr fra Rogaland ca 14.april?
- Siden det faller såpass sammen med dato for Lundkommardagen på Lovund, hva kan regulere dette så likt? Det er for tett på hverandre til å være ren tilfeldighet.

M.S.M.J. (16.04.2021)

Svar:

Disse spørsmålene har jeg dessverre ikke noen svar til.

Roar Solheim (16.04.2021)


#Diverse

Hei!

På skolen i dag fant jeg en fugl som har brekket noe bak ved å fly i et vindu. Den hadde ligget der litt når vi fikk pause, men den la helt stille, så jeg var redd den var død. 1 Og en og en halv time senere var den fortsatt der. Jeg fikk beskjed om at den antageligvis omtrent var død siden den hadde ligget der en stund, men jeg lurer på tre ting. Ene er , hvor lenge kan en fugl overleve stille uten mat og vann? Og andre, hvis du kommer nær en fugl for å gi den mat/vann, ville den bitt deg med nebbet? Og tredje, hvis en fugl biter deg, kan den bite gjennom hansker?

S. (16.04.2021)

Svar:

Hvis den ligger i samme posisjon/stilling etter flere timer, er det sannsynlig at fuglen er død. Fugler kan bite for å forsvare seg, mens rovfugler og ugler oftest forsvarer seg ved å bruke klørne. Hansker hindrer skader.

Roar Solheim (16.04.2021)


#Sykdom og skader

And med skadet (brukket?) ben

Vi har i flere dager nå sett en and med skadet (brukket?) ben, den oppholder seg ofte rett foran huset vårt. Går det an å hjelpe denne på noen måte? Den har det tydelig vondt. Hvem kan kontaktes? Dette er i Nylandsvegen 24 i 2008 Fjerdingby, i området ved Nordre Øyeren fuglereservat, Rælingen kommune.

Kan også opplyse om at det vil komme en tomannsbolig for salg her nå straks, i Nylandsvegen 20 B, 2008 Fjerdingby - med en fantastisk utsikt mot Nitelva og Nordre Øyeren fuglereservat, bedre kan det vel ikke bli for den som er interessert i fugler!

K.P. (16.04.2021)

Svar:

Hvis dette er en tamfugl, bør den fanges inn og håndteres. Er den vill, bør den kanskje bare overlates til seg selv. Et bilde ville hjulpet for vurdering.

Roar Solheim (16.04.2021)


#Diverse

Spørsmål:

hørsel til fugler

N.N (16.04.2021)

Svar:

Skoleoppgaver besvares ikke her. Søk og les selv på nettet.

Roar Solheim (16.04.2021)


#Diverse

kattugle hekking

Er det middelsbra med hekking av kattugle øst i landet?

T.O. (16.04.2021)

Svar:

Har dessverre ikke SÅ stor oversikt at kattuglenes hekking kan klassifiseres så nøyaktig. Men i Østfold har det hekket mange kattugler tidlig i år.

Roar Solheim (16.04.2021)


#Diverse

Skjærereir

Vi har fått skjærereir i epletreet men har to katter. I kveld klatra han opp men vi fikk han fort ned. Har dere noen tips til hbordan vi kan holde kattene unna reiret ? Er usikker på om det er unger der ennå men ønsker jo at de skal få være i fred

G.A. (15.04.2021)

Svar:

Hvis du surrer piggtråd eller noe annet rundt trestammen (bjørnebærkvister med pigger), klarer ikke kattene å klatre opp.

Roar Solheim (15.04.2021)


#Ringmerker

Har funnet en død merket hønsehauk!

Skal gå å ta det av i morgen.
Hva skal jeg gjøre med det?

O.J.(. (15.04.2021)

Svar:

Ikke ta av ringen dersom fuglen er fersk, men legg den i fryseboks. Les av ringnummeret og rapporter til Ringmerkingssentralen ved Stavanger Museum, Fuglen kan ha museal vitenskapelig verdi. Hvor i landet?

Roar Solheim (15.04.2021)


#Diverse

Meis med hvit stripe over hode

N.N (15.04.2021)

Svar:

Ja? Stiller du et spørsmål her??

Roar Solheim (15.04.2021)


#Diverse

Spørsmål:

Er gjøken smart

N.N (15.04.2021)

Svar:

Dessverre et umulig spørsmål å besvare, siden begrepet "smart" er relativt. I sin verden er ethvert dyr intelligent, selv en meitemark, men selvfølgelig ikke målt med menneskelige standarder.

Roar Solheim (15.04.2021)


#Fuglekasser

Hva slags lim ?

Skal sette på tynt type takpapp på fuglekassa, hva slags lim kan jeg bruke ? Eller hva er best å bruke , så det holder i vær og vind igjennom mange år ?

B. (15.04.2021)

Svar:

Jeg fester takshingel på taket med korte pappspiker.

Roar Solheim (15.04.2021)


#Økologi og atferd

Spiser

Hva spiser en rødstrupe

R. (15.04.2021)

Svar:

Den spiser insekter og småkryp, men også frø og bær. På en forplass hakker den gjerne på fett fra meiseboller, og sjeldne ganger faktisk på solsikkefrø.

Roar Solheim (15.04.2021)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Hvilken fugl synger her?

Hei! Jeg har aldri hørt denne fuglesangen før. Vet dere hvilken art det er? Klarte ikke å få øye på fuglen. Hørt på Gol 15.04.21.

H. (15.04.2021)

Svar:

Hører en svak blåmeis her.

Roar Solheim (15.04.2021)


#Diverse

Skogbruk og hekkesesong

Hei.

Jeg ser i nærområdet at skog kappes ned over store arealer de siste ukene.
Det får meg til å lure på hva som er loven når det kommer til skogbruk og hekkesesong for fugler, noen fugler begynner vel snart å hekke, mens noen ugler er vel allerede i gang(?). Er det da forsvarlig å kappe ned flere mål med skog? Er ikke dette arbeid som burde foretas fra sensommeren og til mars, for så å være ulovlig i hekketiden?

M.S. (15.04.2021)

Svar:

I dette såkalte "miljø"landet er det dessverre penger og næring som styrer og går foran, så skogbruket får lov til å kappe ned trær under fuglenes hekketid, mens andre kan bli straffet hvis de forstyrrer et fuglerede.

Roar Solheim (15.04.2021)


#Diverse

marihøne

hva spiser en marihøne

G. (15.04.2021)

Svar:

Ikke et fuglespørsmål!

...men den spiser bladlus.

Roar Solheim (15.04.2021)


#Fuglekasser

Avstand kjøttmeiskasser på husvegg

Jeg har en fuglekasse på husveggen, og det ser ut til at et par er i ferd med å slå seg til der. En hann har overnattet der fast i et par uker, og nå er også en hunn innom jevnlig og rydder og inspiserer i kassa (jeg har webkamera inne i kassa). Men jeg har en kasse til på den samme veggen, som nok er altfor nærme nå - bare 1,5 meter. Hvor langt unna bør den andre kassa være for å enten hhv. a) bli et hjem for hannen eller b) kunne være et hjem for andre fugler? Har det noe å si om kassa er plassert rundt et hjørne/på en annen vegg i forhold til kassa som det er aktivitet i, dvs. kan det kompensere for "manglende avstand"? Det er et hus i vanlig størrelse, så 35-40m avstand som foreslås noen steder blir vanskelig å få til...

S. (15.04.2021)

Svar:

Det finnes ingen absolutte avstander som kan angi grense her - det er avtagende sannsynlighet for at to kasser blir okkupert med minskende avstand mellom dem. Her vil jeg anbefale å henge den andre kassa på motsatt side av huset.

Roar Solheim (15.04.2021)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Gulspurv, eller...

Bilde vedlagt spørsmålet

Prøver å lære meg forskjellen på disse gule småtassene (gulspurv, grønnsisik, gulrisik)...
Er vedlagt bilde en gulspurv?

A. (15.04.2021)

Svar:

Ja, en gulspurv hann.

Roar Solheim (15.04.2021)


#Fuglekasser

Kattugle hekking og ekorn

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei! Kattuglene er på plass i uglekassa på Foten i Fredrikstad, noe som gleder oss veldig. Viltkamera avslører at uglene er mest aktive på natten, mens på dagtid svirrer det ekorn rundt kassa. Er det vanlig at ekorn ødelegger hekkingen til kattugler? Spennende å følge med på naturen uansett hva som skjer

M.R.H. (14.04.2021)

Svar:

Det kjenner jeg ikke, men ekorn er kjent for å kunne spise fugleegg og fugleunger, men det er nok helst fra mindre hullrugere enn kattugle.

Roar Solheim (15.04.2021)


#Diverse

Smølalirype

Hvor mange hekkende par av underarten smølalirype regner en med at det finnes? Og hva kan menigmann- og -kvinne gjøre for å hjelpe til med å bevare denne fuglearten? Det er jo forferdelig trist om den skulle bli helt utryddet.

M.K. (15.04.2021)

Svar:

Har dessverre ingen oversikt over dette, så her må du kontakte rypeforskere.

Roar Solheim (15.04.2021)

««første 14 185 - 14 209 av 50 288 siste»»