Spør en ornitolog
Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.
Still et nytt spørsmålBesvarte spørsmål
Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse
Viser 14 176 til 14 200 av totalt 50 379 spørsmål «forrige neste»
Fuglereir på taket
Jeg bor i et sameie der fugler (mest sannsynlig gråspurv) bygger reir under taksteinen. Dette plages beboere av og det blir mye fugleskitt og leven. Når bør man iverksette tiltak som gjør at fuglene ikke kan bygge reir, som å tette tilganger osv?
F. (22.04.2021)
Svar:
Det er i alle fall for sent nå. Trolig rundt nyttår. Men gråspurv kan noen ganger ha unger midt på vinteren også.
Roar Solheim (22.04.2021)
Kjønnsforskjeller hos spurvefugler
Er det tydelige utseendemessige kjønnsforskjeller blant alle spurvefugler?
H.J. (21.04.2021)
Svar:
Det varierer fra art til art. Hose noen er det tydelige forskjeller, hos andre ikke.
Roar Solheim (22.04.2021)
I dag 21.04 fikk jeg en liten fugl på bakken
Jeg har ikke lagt merke til den før. Det grå feltet på hodet og nakke ligner på farga på hodet til bokfinken, men har ellers ingen likhetstrekk. Den er bare brun i flere nyanser. men kunne være litt rødlig på gumpen.
H.C.B. (22.04.2021)
Svar:
Dette er en jernspurv.
Roar Solheim (22.04.2021)
Spørsmål:
Hvorfor plukker storfugl stein på båren
G. (21.04.2021)
Svar:
Hønsefuglene svelger stein som hjelper til å male opp plantekosten nede i magesekken.
Roar Solheim (21.04.2021)
Syk blåmeis
Hei! Jeg hadde i dag besøk av en blåmeis med samme atferd og utseende som det er beskrevet her tidligere; rund som en ball og veldig dunete. Den klarte ikke å stå, bare trillet rundt. Den døde før jeg rakk å gjøre noe med den. Etter døden inntraff, forsvant hevelsen og den gikk tilbake til normal form. Er det noen smittsom sykdom? Bør jeg gjøre noen tiltak? Har forstasjon med hengende matere i.
L.K.B. (21.04.2021)
Svar:
Umulig å si uten at fuglen sjekkes av vilt-veterinær. Kast den og følg med om andre blir syke. I så fall - stopp foring.
Roar Solheim (21.04.2021)
Svar på innlegget jeg opprinnelig skrev angående svaler og flaggermus
Hei og takk for svar. Jeg ville bare bekrefte at det er svaler, jeg ser lett forskjell på fuglene siden jeg fikk interesse for det etter jeg hørte ungene skrike etter mat da jeg flyttet inn her. Siden har jeg studert de og kan bekrefte at det er svaler, men jeg har to arter forskjellige typer, ett reir med en type og to reir med en annen type svale og de ser ut til å co-eksistere. Har heller aldri hatt noen opplevelse av konflikter med de forskjellige reirene , hverken mellom svaler eller flaggermus. De er ganske fredelige bortsett fra når ungene begynner å sprette ut av redet nyskjerrige og litt pøblete til tider. Men unger er unger haha. Det er koselig å høre aktiviteten fra de forskjellige takvinklene, jeg liker svalesangen og selv om flaggermusene bruker annen måte for å orientere seg så er de likevel IKKE lydløse mange takk! Når du sitter og ser skrekkfilm på kvelden og det plutselig sier splatt og PANG i vinduet fordi en flaggermus-unge ikke helt har kontroll så får man litt sånn smålig hjerteinfarkt -følelse i brystet. Det er i allefall vår på gang, rådyra dunker i bakveggen når de følger dyrestien i bakhagen, så våkner noen ganger av at de går forbi og dunker inni veggen, og jeg har for tiden besøk av en ugle. Og jeg liker lyden av ugler. Ah, livet er deilig :-)
C. (21.04.2021)
Svar:
Tipper at du da har låvesvale og taksvale som hushekkere. Begge går det an å sette opp hekkeplasser til.
Roar Solheim (21.04.2021)
Ukjent fugl på fuglebrettet.
I går den 20.05 fikk vi besøk av en fugl på foringsbrettet som vi aldri har sett før. Den var på størrelse med en dompap eller en sidensvans. Den hadde rød- rødbrun farge på kroppen. Hodet var gråaktig. Nebbet var ganske kraftig. Halefjæra var mørkt med ei karakteristisk hvit stripe helt nederst. Halefjæra var ganske brede og korte, litt som hos sidensvansen. Den forsynte seg grådig av solsikkefrøa. Dessverre fikk vi ikke tatt bilde av fuglen.
Håper det er mulig for dere spesialister å si hvilken fugl dette var ut fra de sparsomme opplysningene vi gir.
D.M. (21.04.2021)
Svar:
Tipper dere har hatt besøk av en kjernebiter.
Roar Solheim (21.04.2021)
Fugl som lignet på en sidensvans
Da jeg gikk tur ute hørte jeg en ny lyd jeg ikke hadde hørt før som minnet om pludring til en trost, men denne lyden var roligere og mer lavmælt. Jeg så etterhvert fuglen i buskaset (den satt på en grein) og den kunne minne om en sidensvans, men den var definitivt større (på størrelse med en ringdue). Fuglen var rødbrun og hadde svarte og hvite striper på nedre del av vingen. Jeg så ingen gule eller røde felt på vingene eller stjerten som sidensvansen har. I tillegg var den mørk rundt nebbet og øynene. De mørkere fargene rundt øyne og nebb gikk gradvis over til den rødbrune fargen. Over vingene på ryggen gikk den rødbrune fargen gradvis over til en lysegrå farge. Hvilken fugl kan dette ha vært?
M. (21.04.2021)
Svar:
Kan det være nøtteskrike du har sett og hørt?
Roar Solheim (21.04.2021)
Grønnfink?
Litt gult og grønnskjær i fjærdrakten, er det ern grønnfink som er avbildet?
A. (21.04.2021)
Svar:
Til venstre en bokfink hunn, til høyre en grønnfink hann.
Roar Solheim (21.04.2021)
Reir
Hei. Vist meiser har begynt og bygge reir i kasse og det reiner. Bygger fuglene då? Og er dei i fuglekassen.
N.N (21.04.2021)
Svar:
Meisene kan starte reirbygging et par uker før de legger det første egget.
Roar Solheim (21.04.2021)
Spettmeis på fuglebrettet
Jeg mener jeg har en slik en (eller kanskje flere) som gjest på fuglebrettet. Jeg serverer solsikkefrø uten skall. I motsetning til blåmeis, som spiser ferdig på brettet, tar spettmeisen med seg både tre og fire frø med seg, og fortærer disse et annet sted. Eller lagrer de frøene for senere bruk? De er ganske ubeskjedne, forsyner seg grovt av matfatet og er ofte på besøk
K.K. (21.04.2021)
Svar:
Spettmeis lagrer frø, for å ha under kommende hekkesesong.
Roar Solheim (21.04.2021)
Levetid på svale og flaggermus
Jeg lurte på hvor lang levetid svaler har? Men også flaggermus? For jeg har bodd i samme hus (et gammelt hus) i over 20 år og fra jeg flyttet inn for 22 år siden og til den dag idag hatt svaler i takmønene på ene siden der det hvert år er full aktivitet i reirene og på den andre siden flaggermus og full aktivitet når det er unger der også så katten min blir sprø for han vet ikke hvilket møne han skal ligge under. Og hvert år kommer det små nusselige og seriøst TJUKKE unger klossete ut av alle reirene for å lære å fly så det dunker i tak og vegger, trær og veranda at jeg får nesten vondt der jeg står litt lattermildt og ser på nøstene som holder på om dagen, og nøstene som holder på når mørket kommer. Så hvert år er det full aktivitet og jeg har som sagt bodd her i over 20 år og undrer hvor langt livsløp disse fantastiske dyrene har? Og jeg ser meg som heldig siden begge disse artene fremdeles velger mønene mine. Har ca. 3 svalereir og er usikker på flaggermusene, men det er ikke så stor koloni. Men jeg velger å la begge arter være der fordi de gjør ingen skade såvidt jeg vet pluss har ingen problemer med de. Men kan de leve så lenge????? Tusen takk for svar på forhånd:-)
C. (19.04.2021)
Svar:
Flaggermus KAN bli opp mot 20 år eller eldre. Spørsmålet er om du har svaler eller tårnseilere som hekker på/i huset. Tårnseilere kan nok også bli gamle (kanskje 20 år eller mer), mens svaler kan bli 8-12 år, lik de fleste andre små spurvefugler.
Roar Solheim (21.04.2021)
Flaggermus
Hei,
Er flaggermusene fredet ?
Jeg bor i Sandnes i Rogaland (Skaramarka9) og om kveldene når det er fint vær(måneskinn) spesielt, så ser jeg de driver å flyger rundt. Lurer på om de har en plass hvor de hekker. Det ligger en gård ca 100m neden for oss og en god del trær hvor vi ser silhuett av flaggermusene. Komunen har planer om å rive gården og bygge ut plassen. Kan flaggermusene være i fare ? Har ikke bilde eller video,men jeg mener det er flaggermus.
T.H.M. (21.04.2021)
Svar:
Flaggermus hekker ikke - det er det bare fugler som gjør, flaggermusene føder unger som alle andre pattedyr. Hunner samles i ynglekolonier, som kan være i hus. Hvis gården du nevner tilfeldigvis skulle ha blitt benyttet av flaggermus, vil de kunne finne nye hus dersom dette rives. Husriving er ikke noen spesiell trussel mot flaggermus. Nedgang i insektforekomster er nok mye mer alvorlig.
Roar Solheim (21.04.2021)
Fuglekasser
Hei
Jeg er inne i min første "fuglekassesesong". Har hengt opp 3 meisekasser og en stærkasse i nærområdet.
Er veldig nysgjerrig på om de har kommet igang med reirbyggingen, men har vært engstelig for å kikke ned i kassene i tilfelle jeg skremmer de vekk mens de bygger reir. Lurer derfor på hvor mye forstyrrelser de tåler i de ulike fasene av hekkingen?
Er det ok med et raskt besøk for å se om reirbyggingen har startet? Hvor ofte/sjelden kan man besøke kassa når ungene er klekket uten at det plager de for mye?
H.K.J. (21.04.2021)
Svar:
Det ville jo hjelpe om du anga HVOR i landet dette er, siden hekkestart varierer med vårens utvikling! Hvis du har kasser hvor taket kan tas av for å kikke ned, så kan du trygt ta en rask sjekk i kassene. Jeg sjekker meise- og stærkasser en gang i uka på denne måten, fra slutten av april, og det ser ikke ut til at det innvirker på fuglene.
Roar Solheim (21.04.2021)
Hønsehauk
Hei
Jeg er med som klatrer i merking av hønsehauk og lurer på om det er forsvarlig å henge opp et viltkamera ved et rede. er det evnt noe spes å tenke på-
J.A. (21.04.2021)
Svar:
Hvis du fester det i et nabotre, så burde ikke det ha noe å si.
Roar Solheim (21.04.2021)
Orreleik
Hei, jeg var på orreleik i uka som var men det kom bare 1 orrhane på leiken. (Malvik kommune i Trøndelag). Er det vanlig? Er kjent med at det er vanligvis flere på en leikeplass. Hva tror dere skyldes at det bare var 1 orrhane?
J.S. (21.04.2021)
Svar:
Dessverre umulig å vite. Kanskje det har vært høy dødelighet blant orrene i området i vinter (?).
Roar Solheim (21.04.2021)
Hva slags fugl er dette?
Hei.
Denne fuglen (to av dem) dukket plutselig opp her i ettermiddag. Den var litt snarlik svaler, men en god del større. Fikk ikke sett dem lenge, eller tatt bilde, men hører dem godt ute her. Det er alltid mye fugleslag utenfor huset her i en liten skogbit mellom oss og nabogården, men denne har jeg aldri hørt her før. Den driver på nå sent på kvelden også.
Legger ved video med lyd. Hva slags fugl kan det være?
R.F. (20.04.2021)
Svar:
Dette er lyden fra vipe.
Roar Solheim (21.04.2021)
Hvilken fugl synger så vakkert?
Hvilken fugl er dette? I ei ask på gården min i Lørenskog, nå i kveld.
A.L.K. (20.04.2021)
Svar:
Det er en rødstrupe som synger.
Roar Solheim (21.04.2021)
Trane eller Hegre?
Satt en stor fugl på taket, virket veldig stor og større en ei Hegre som det fins en god del av her rundt omkring. Rakk ikke ta bilde før den fløy av sted, se bilde
G.H. (21.04.2021)
Svar:
Dette er en gråhegre.
Roar Solheim (21.04.2021)
Utbygging av trafostasjon Sogndal
Hei,
Vi er studenter fra hvl Sogndal som skriver en oppgave om en ny trafostasjon som skal komme i Sogndal mellom Kvåle og Skjeldestad. Tiltaket krever et areal på 1 dekar (1000 m^2). Vi skal ta for oss konsekvensene av naturinngrepet og hvordan det påvirker naturmangfoldet. I området er det observert ulike rødlistede arter som blant annet hønsehauk, gulspurv, sandsvale og taksvale. Hvordan tror dere inngrepet vil påvirke fuglene som lever i området? Har dere noen ideer på hva som kan bli gjort for å gjøre påvirkningen minst mulig? Håper på å høre fra dere. Tusen takk på forhånd:)
A. (20.04.2021)
Svar:
Dessverre umulig å kunne si noe om slike inngrep uten lokalkunnskap. Dette er ikke ting vi kan bruke tid på her, dessverre.
Roar Solheim (20.04.2021)
Blåmeis med rar atferd
Hei!
På jobben har vi en blåmeis som flyr opp og ned langs vinduene dagen lang. Den flyr rundt bygget men ikke bort i skogen rett ved. Det ser veldig trist it og vi lurer på hva som kan være galt med fuglen?
R.J. (20.04.2021)
Svar:
Ikke noe galt med meisen, men den ser nok speilbildet sitt og tror det er en rival.
Roar Solheim (20.04.2021)
ny født ekorn falt ut av redet og ligger på bakken
Hva skal du gjøre med det for det lever fortsatt
skal vi avlive det eller skal vi ta det med til en veterinær
L.W.B. (20.04.2021)
Svar:
Det beste er om en kan få lagt det tilbake i redet.
Roar Solheim (20.04.2021)
Hakkespett tar fugleunnger
I fjor så jeg hakkespetten stikke hodet inn og ta en kjøttmeisunge, kassen er bygd etter tegninger og skulle være dyp nok. Har dere noen tips til hvordan en kan hindre dette, f eks sette på en netting loddrett på kassefronten?
A. (20.04.2021)
Svar:
Det kan være vanskelig å hindre at flaggspetten tar fugleunger. Metallplate foran hullet kan hindre at den hakker hullet større for å komme inn.
Roar Solheim (20.04.2021)
Funn av fugle skjellet
Hei, jeg fant disse ben restene i skogen ved et vann, og jeg lurer på hvilken fugel det kan komme fra?
Det ble funnet på Grøtsund i Skien. ( Vestfold og Telemark)
R.B. (20.04.2021)
Svar:
Vanskelig å si uten målestokk og et bedre bilde av selve kraniet (fra siden - det er med på bildet).
Roar Solheim (20.04.2021)
Ny liten fugl i hagen.
Jeg hadde en ny, ukjent fugl i hagen i helgen. Det satt i toppen av et tre og sang med noen litt skarpe pip/hyl som hver varte ca et kvart sekund. Størrelse omtrent som en kjøttmeis. Ensfarget lyst bryst, mørkt hode, litt rødt på vingen.
B.A.G. (20.04.2021)
Svar:
Vanskelig å finne hva dette var uten bilde eller opptak av sangen.
Roar Solheim (20.04.2021)