Hopp til hovedinnhold

Spør en ornitolog

Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.

Still et nytt spørsmål

Besvarte spørsmål

Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse

Viser 13 705 til 13 729 av totalt 49 967 spørsmål


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Knatrende lyd fra flyvende fugl kl 03:45

Jeg bor like ved skogen på Romsås i Oslo, akkurat 300 m.o.h. I natt kl 03:45 våknet jeg av en slags intens, "knatrende" lyd fra en fugl som fløy rundt i skogen bak soveromsvinduet. Jeg har tidligere hørt kattugle like bak her, men ante ikke at den kunne ha en slik intens "knatrelyd" - hvis det er kattugle det er.

T. (25.04.2021)

Svar:

Litt vanskelig å finne ut hvem som kan ha laget denne lyden. Beskrivelsen stemmer dårlig med ugler.

Roar Solheim (25.04.2021)


#Diverse

Grågås

Hvilke egg i reiret til grågåsa er lagt sist, det som er litt skittent eller det som er renest/mest hvitt?

T. (25.04.2021)

Svar:

Trolig det reneste, siden egg blir skitne etter hvert som du ruges/ligger i reiret.

Roar Solheim (25.04.2021)


#Fugleforing

Mating av fugler

Tenkte å gå til lstensjø vannet i morgen.Kan man mate fugler med brød nå?

T. (24.04.2021)

Svar:

Har ikke sett noen råd for eller i mot i det siste, så her kan jeg dessverre ikke gi deg noen råd om hva som er riktig. Men kanskje lurt å vente til høsten med mating av vannfugler.

Roar Solheim (25.04.2021)


#Diverse

Grågås, 2 kull.

Dersom egg fjernes fra reiret / ødelegges, hvor lang tid tar det før grågås legger egg igjen for kull nr 2?

R.H. (25.04.2021)

Svar:

Det her vi dessverre ikke noen opplysninger om.

Roar Solheim (25.04.2021)


#Økologi og atferd

Måker

Hei, vi bor i Trondheim og har et stort landbruksområde/åker rett ved boligen vår. Sist helg ble denne åkeren pløyd. Etter det har store flokker med måker samlet seg på denne åkeren. Og utover uka har det bare blitt flere og flere måker. I perioder sitter de på ulike områder av åkeren, men ofte flyr store flokker rundt og det er et lurveleven uten like fra tidlig morgen til sen kveld. Kan du si litt om hva vi ser? Er det mat eller parringslek? Og hvor lenge vil dette vare? Vi har bodd her i snart 20 år og har ikke opplevd dette tidligere.

S.R. (25.04.2021)

Svar:

De finner småkryp når åkeren pløyes, derfor er de der.

Roar Solheim (25.04.2021)


#Diverse

Røya's sang

Hei
Hvordan låter røya?
Høres det ut som litt kvakking da den flytter seg på leiken?

J.G.H. (25.04.2021)

Svar:

Ja - svake gakk - gakk, lyder

Roar Solheim (25.04.2021)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Svartstrupe

Ser at det er registrering av svartstrupe tom Trøndelag. Har den på fôringsplassen vår på Elvenes i Sortland kommune, Nordland ,24 mai 2021. Spennende😊

N.T.E. (25.04.2021)

Svar:

Det har vært mange observasjoner av denne arten i Norge i vår. Dersom den kommer på fórplass - forsøk å ta bilde, for det er uvanlig.

Roar Solheim (25.04.2021)


#Økologi og atferd

Misteltein

Bor i Horten der det er mye misteltein. Hvilke arter er det som spiser misteltein.? Har alltid blitt fortalt at det er Sidensvans som sprer mistelteinen. Og at utbredelsen av snylteren stopper der sidensvansen slutter å trekke. Antar at dette er en røverhistorie. Håper på svar

K.E. (24.04.2021)

Svar:

Det kan hende at sidensvans spiser mistelteinbær, men den som absolutt spiser dem, er duetrosten (den heter da også Mistle thrush på engelsk).

Roar Solheim (24.04.2021)


#Økologi og atferd

Hakkespetter

Hvilken hakkespett er minst sky overfor mennesker? Og hvilken er mest sky?

Æ.V. (24.04.2021)

Svar:

Det har vi lite data på. Men tretåspett kan ofte være svært tillitsfull. dvergspett også. Grønnspettene virker å være nokså skvetne for mennesker på nært hold.

Roar Solheim (24.04.2021)


#Økologi og atferd

Skjære oppfører seg merkelig

Hei,
Vi har den siste uken observert en skjære i Hagen vår som lager pipete skjærelyder istedet for de vanlige lydene. Det kan høres ut som en unge, men da må det jo være fjorårsunge, og jeg trodde de var passe voksne nå. Jeg ser også at det er en annen skjære som alltid følger med den i nærheten, så det er kanskje mor, far eller make? Du kan se og høre den på vedlagte video. Hva tror du er i veien? Jeg lurte en stund på om det var fordi den skulle legge egg snart at den oppførte seg annerledes, men det er vel ikke tilfelle? Jeg tror de to skjærene holdt på å gjøre i stand et reir ved huset vårt i ukene før pipelydene kom, men jeg kan selvfølgelig ikke være sikker på at det er de samme.

T.B. (24.04.2021)

Svar:

Dette er nok hunnfuglen som tigger om mat fra hannen. De fleste fugler driver med slik makeforing før de legger egg, og da tigger hunnene lik unger.

Roar Solheim (24.04.2021)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Hvilken fjær?

Bilde vedlagt spørsmålet

Jeg fant fjæra ikke langt fra der jeg bor, Sandefjord. I byen. Hvilken fugl?
Bildet er tatt ved en stor fyrstikkeske.

A.B.J. (24.04.2021)

Svar:

Dette er fjær fra en tamfugl, mistenker en hønserase.

Roar Solheim (24.04.2021)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Ny observasjon

Bilde vedlagt spørsmålet

Almeland 24.04.21.
Har antagelug hatt kjernebiter på fuglebrettet to dagar på rad . Har mange forskjellige artar på brettet i løpet av vinteren. No på våren har eg ulike trekkfugler på brettet, men aldri sett denne arten før. Sky fugl, så biletet vart tatt på lang avstand , gjennom vindauga.

B.H. (24.04.2021)

Svar:

Ja, det er tydelig en kjernebiter du har hatt på besøk.

Roar Solheim (24.04.2021)


#Diverse

Gråsisik

Vinteren er kommet tilbake for fullt her i Oppdal, masse snø og mange fugler på fuglebrettet. Men en sort mangler, og den har vært fraværende i flere vintre. Gråsisiken var her før i store flokker. Hva har skjedd med den?

S.L. (24.04.2021)

Svar:

Gråsisik opptrer invasjonsartet, så noen vintre er det mange av dem, andre vintre ingen.

Roar Solheim (24.04.2021)


#Økologi og atferd

Sothøne vs toppdykker

Var forleden på Nordbytjernet ved Jessheim. Der satt det en søthøne på reiret, men to toppdykkere var veldig opptatt av nettopp dette byggverket og det virket som om de jaget sothøna vekk. Er toppdykkere reirtyver eller var det sothøna som kanskje hadde tatt seg til rette?

R.F. (24.04.2021)

Svar:

Mistenker at sothøna her hat tatt seg en hvil på dykkernes reir.

Roar Solheim (24.04.2021)


#Sykdom og skader

Døde blåmeis

Hei
Vi har det siste uken funnet 2 døde blåmeis. En på gårdsplassen og en hvor vi har forautomaten.
Vi har foret hele vinteren, men det er kaldt.
Kan de ha dødt av den kalde vinden! Eller blitt angrepet av en større fugle som vi også har nå som kjernebiter ? Eller er det en sykdom som går nå?

Mvh
Lynette

L. (24.04.2021)

Svar:

De har neppe dødd pga kulde - fuglene tåler svært kaldt vær så lenge de har nok mat. Men hva som er årsake ellers, er det ikke mulig å fastslå uten å undersøke fuglene.

Roar Solheim (24.04.2021)


#Diverse

Spørsmål:

Hjelp! Gråspurven angriper de nye bladskuddene på epletreet mitt og i fjor også blomsterknoppene - lit frukt av det. Hva gjør jeg?

T.L.R. (24.04.2021)

Svar:

Vet ikke hva du kan gjøre her, dessverre, annet enn å dekke til hele treet med bærnot.

Roar Solheim (24.04.2021)


#Diverse

Ødelagt reire

Bilde vedlagt spørsmålet

I Hagen vår er det pleid å være et reire. Reire har veltet å alle eggene er knust unntatt et. Vi har ikke berørt egget enda men moren har ikke kommet tilbake for det å det har gått 3 timer. Vi tror det kan ha vært barn som har velta det når det da er en lekeplass rett ved siden av Hagen vår å reiret. (var et veldig synlig reir. Hva skal vi gjøre? Faren min vil ta det inn å ta vare på det. Moren min vil la det være ute. På gresset i reiret. Men vi har katter løpende i Hagen så jeg tenker det er best å flytte det eller ta det inn. Har 1 bilde før det ble veltet. Plis hjelp❤️❤️

F. (24.04.2021)

Svar:

Ser ut som et trostereir. Trostene har nok gitt opp dette som tapt, og bygger et nytt og starter med et omleggingskull.

Roar Solheim (24.04.2021)


#Sykdom og skader

Skadet skjære, mobbes av andre skjærer

Hei, jeg har en skjære, Rufse Skakk, som har tilbragt en del tid i den lille hagen min vel 1-2 uker nå. Den spiser fuglepeanøtter, andre fuglematrester +annet den finner og litt som jeg har prøvd å legger ut til den. Den er tydelig skadet fordi den halter og har mistet/ødelagt en del fjær på ene vingen. Klarer å hoppe bortover og komme seg litt opp i trær/busker, men klarer ikke å fly annet enn litt bortover. Jeg oppdaget at den blir angrepet av andre skjærer og at det er de som skader den. De siste par dagene har jeg sett at de er ute etter Rufse og i dag angrep en skjære Rufse inni hekken. Jeg hørte skrikene til Rufse og så et glimt av blod på den friske vingen før han/hun gjemte seg. Den andre ble skremt bort av mitt nærvær. Hva kan jeg gjøre for Rufse? (satt ut vann i skål)

E. (24.04.2021)

Svar:

Hvis du skal beskytte denne skjæra fullstendig, må den fanges inn og holdes innendørs til den eventuelt kommer seg. I fri tilstand kan du ikke gjøre annet enn å tilby mat og vann.

Roar Solheim (24.04.2021)


#Fuglekasser

Reirbygging, blåmeis

Vi har et fuglehus med kamera. Her er et blåmeispar i ferd med å bygge reir.
Det som forundrer oss er at det virker som om hunnen bærer mose ol. både inn og ut. Blir vist aldri ferdig med bygginga.
Er dette vanlig?

T.N. (24.04.2021)

Svar:

Tror det - kanskje de ikke klarer å bestemme seg, og har flere reirplasser å velge mellom?

Roar Solheim (24.04.2021)


#Fuglekasser

Fuglekasser

Skal fuglekassene stå øst /nord?

A.S. (24.04.2021)

Svar:

Himmelretning spiller liten rolle.

Roar Solheim (24.04.2021)


#Spor og sportegn

Røy?

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei! Er dette fjær fra Røy? Fant masse fjær rett ved skisporet i Bærumsmarka 24. april.

G. (24.04.2021)

Svar:

Nei. Dette er fjær fra ei orrhøne.

Roar Solheim (24.04.2021)


#Sykdom og skader

Svarttrost i vinduet

Hørte dunket, så må ha vært en god smell. Har satt den utilgjengelig for katt og hundene våre. Puster fort og ligger med lukkede øyne. Åpner yne når vi kommer nær. Lagt slik et par timer nå. Noe jeg kan å gjøre?

K.E. (24.04.2021)

Svar:

Nei, du har gjort det som skal til. Nå må du bare vente og se om den kommer seg eller ikke.

Roar Solheim (24.04.2021)


#Spor og sportegn

Fuglespor

Bilde vedlagt spørsmålet

Hvilken fugl er dette spor fra? Fant den 19.januar ved Standalhytta på Sunnmøre

N.N (24.04.2021)

Svar:

Ligner svært på rypespor.

Roar Solheim (24.04.2021)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Rødstjert eller svartrødstjert?

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei. Så denne og dens makker på Hvaler i fjor sommer. Har ikke lagt merke til den der tidligere. Er det en svartrødstjert eller en rødstjert?

L.L.L. (24.04.2021)

Svar:

Dette er en ungfugl av rødstjert.

Roar Solheim (24.04.2021)


#Fugleforing

Mating av småfugl

Hvor lenge bør man mate småfugl på en liten husmannsplass i skogen i indre Østfold. Mange fugler og stor variasjon. Sol nå men frost om natten.

L.G. (24.04.2021)

Svar:

Det avgjør du selv. Hvis du liker å ha nærkontakt med fuglene på forplassen, kan du mate dem hele året.

Roar Solheim (24.04.2021)

««første 13 705 - 13 729 av 49 967 siste»»