Hopp til hovedinnhold

Spør en ornitolog

Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.

Still et nytt spørsmål

Besvarte spørsmål

Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse

Viser 13 816 til 13 840 av totalt 50 306 spørsmål


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Bjørkefink

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei igjen, er det Bjørkefink ho eller han eg har tatt bilde av her?

S.B. (05.05.2021)

Svar:

Ja, en bjørkfink hann i ferd med å få sommerdrakt.

Roar Solheim (05.05.2021)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Spørsmål:

Hei. Vi har fått en ny fugl på foringsplassen som ligner på stillits, men har hvitt hode. Får ikke kommet så nærme at vi får tatt bra bilde av den. Vi bor i Sørkedalen. Lurer veldig på hva slags fugl det er.

A.S. (05.05.2021)

Svar:

Det kan være en stillits med misfarging i form av mye hvite fjær.

Roar Solheim (05.05.2021)


#Diverse

pingvinar

kor mange barn får dyret

B. (05.05.2021)

Svar:

De fleste pingviner legger bare ett egg og får EN unge, men noen få arter har to.

Roar Solheim (05.05.2021)


#Diverse

Fjerning av måkereir.

Hei.
Eg var nettopp vitne til at eit fiskemåkereir vart fjerna frå taket på naboblokka. Eg trur ikkje at det var kome egg, då måkene ikkje har lege på reiret. Er òg ganske sikker på at dette er andre gongen dette er gjort i år. Det eg lurer på er om det er lov å fjerne etablerte reir før det har kome egg.

S. (05.05.2021)

Svar:

Det har de neppe lov til, men her er det best å kontakte lokal viltmyndighet.

Roar Solheim (05.05.2021)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Hva slags fugl

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei.
Jeg observerte er fugl fra vinduet i dag, som jeg ikke kan huske å ha sett før. Uskarpt bilde, da jeg måtte zoome inn mye på telefonen. Den kom flyvende og satt noen sekunder på en lyktestolpe før den fløy videre over vannet. Jeg tror jo det er en liten falk eller hauk av et slag, men ikke så god på disse. Ettersom det er litt ulike ulike fargenyanser tenkte jeg det er en ungfugl. I størrelse var den ca like stor som en skjære, muligens litt større?
Bildet er tatt der jeg bor, i Orkland kommune i Trøndelag, ved Liavatnet, Rektorlia.

Ø.L.M. (05.05.2021)

Svar:

Dette er en tårnfalk hann.

Roar Solheim (05.05.2021)


#Diverse

Utefuglene

Hei kan katter spise fugler spesielt Blåmeis hvis den får tak i dem

T.E.B. (05.05.2021)

Svar:

Ja. Katter spiser det meste hvis de ikke er så bortskjemte at de bare spiser spesialkattemat - likevel kverker de fugler og småpattedyr!

Roar Solheim (05.05.2021)


#Økologi og atferd

Skjære spiste gråspurv

Hei,

I dag så jeg en skjære som jaget en gråspurv, etter en intens jakt tok skjæra spurven. Jeg gikk litt nærmere for å se, og da åt den spurven. Regner med dette er vanlig skjæreatferd. Det jeg lurer på er hva som trigger en slik jakt? Vanligvis ser det jo ut til å være harmoni blant de ulike artene utenfor vinduet mitt.

C. (05.05.2021)

Svar:

Alle kråkefugler er altetere som gjerne spiser kjøtt hvis de kan få tak i det, fra kadavere eller fra egen jakt. Det er ikke noe som "trigger" denne adferden, annet enn at hvis skjæra ser en svakhet hos et mulig offer, vil den kunne starte å jakte på denne fuglen.

Roar Solheim (05.05.2021)


#Spor og sportegn

Ekskrementer

Bilde vedlagt spørsmålet

2 forskjellige - i samme område. i gammel skog, Nord Rogaland. Ølen, Vindafjord. I dag 4.mai 21.

E.F. (04.05.2021)

Svar:

Dessverre umulig å artsbestemme ut i fra dette bildet!

Roar Solheim (04.05.2021)


#Fuglekasser

Fuglekasse med grov sand

Bilde vedlagt spørsmålet

Fikk tatt et bilde av fuglekassen med sandbunn som jeg har sendt et innlegg om tidligere. Er minst en høyde på 1cm med grove sandkorn. Nå skal jeg følge godt med for å se om jeg kan finne ut hvem som bygger slike reir.

N.N (04.05.2021)

Svar:

Dette avklarer alt. Det er IKKE grov sand, men ekskrementer fra meiser som har overnattet i kassa i vinter!

Roar Solheim (04.05.2021)


#Diverse

Kaie

I vår har et kaiepar holdt til i området her. Det er første gang jeg har sett kaie i Soknedal. Jeg lurer på om de hekker i nærheten eller kommer til å gjøre det. Hva kan være aktuelle reirplasser for kaie?

O.E.R. (04.05.2021)

Svar:

Kaier er hullrugere. De hekker i svartspetthull eller uglekasser, men også av og til på/i bygninger.

Roar Solheim (04.05.2021)


#Spor og sportegn

Fuglefjør

Bilde vedlagt spørsmålet

Hvilken fugl hører denne til?
Fant den i på en grusvei opp mot fjellet. I Aure kommune.

K.V. (04.05.2021)

Svar:

Litt vanskelig å si sikkert, men dette ser ut som en mindre dekkfjær fra en rovfugl. Kongeørn er aktuell art.

Roar Solheim (04.05.2021)


#Fugleforing

Fuglemating / fugleinfluensa / troms

Hei. Lurer på om hvordan det er ang fuglemating her i Troms når det gjelder fugleinfluensa? Tenker spesielt på de små hagefuglene.

C. (04.05.2021)

Svar:

Vanlige småfugler kan du fortsette å fore. Det er vannfugler som gjess og svaner man bør unngå å fore for øyeblikket.

Roar Solheim (04.05.2021)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Ung svartbak?

Bilde vedlagt spørsmålet

Jeg er ute i skogen med en SFO og kan ikke så mye om større fugler. Måka i midten på bildet regner jeg med er en svartbak, men er de to andre unge svartbaker, eller er det en annen måke, noen som vet?

E. (04.05.2021)

Svar:

Nei, den har gule føtter, og det er en sildemåke.

Roar Solheim (04.05.2021)


#Økologi og atferd

Om Skjæra

Hvor blir Skjæra av etter ungene er ute av redet?
Nå er dert merkelig stille i treet der reiret er.
Før var det et skjære leven uten like, i lang tid

K.I.N. (04.05.2021)

Svar:

De har ikke unger ute ennå. Trolig ruger de, derfor er det svært stille.

Roar Solheim (04.05.2021)


#Fuglekasser

Fuglekasse med grov sand

Hei! Prøver på nytt. Skulle flytte en kasse i steiksol til et bedre sted, men oppdaget at kassa er fylt med ca 1 cm tykt bunnlag med 2-3mm store grovkornet sand fra fjæra, ingenting annet. Lurer på hvilken fugl som har påbegynt et reir på denne måten? Det er en vanlig meisekasse. Kassa var rengjort i høst så dette er påbegynt nå. Kassen befinner seg 150m fra fjæra, mot skogkanten. Troms.

N.N (04.05.2021)

Svar:

Har dessverre ikke noen anelse - har aldri hørt om fugler som fyller en kasse med sand, så dette blir bet mysterium.

Roar Solheim (04.05.2021)


#Diverse

Kjøttmeisreir

Hei!
Det har kommet en kjøttmeis og lagt egg i en høy blomsterpotte på verandaen vår. Jeg tok et bilde nedi potten for noen dager siden og da begynte kjøttmeisen å slå med vingene og lagde lyd, sannsynligvis for å skremme meg vekk. Nå ser jeg at det ligger 7 egg der, men kjøttmeismoren er borte. Kan jeg ha skremt den vekk? Eller er det vanlig at de forlater reiret under rugingen for å finne mat? Det regnet litt tidligere i dag, og det er ikke noe "tak" for å beskytte mot regn, kan det ha skremt vekk moren? Blomsterpotten er også ganske høy, vil anslå en god halvmeter fra der reiret ligger til toppen, vil fugleungene eventuelt ha problemer med å komme seg ut når de er klar?

N. (03.05.2021)

Svar:

Kjøttmeisen starter ikke rugingen før alle eggene er lagt. Ungene vil helt sikkert klare å komme seg ut.

Roar Solheim (04.05.2021)


#Diverse

kattuglekasse i hage

Jeg er i styret i en parsellhage på Årvoll i Oslo. Arealet er ca 3 mål, og ligger i befolket område, rett intill et gammelt gårdstun og blokkbebyggelse på mottsatt side.
Vi har fått endel jordrotter i flere parseller, og jeg har fått forespørsel fra et "plaget" medlem om å det går ann å sette opp kasser til kattugle.
Personlig tror jeg dette er fånyttes da ugler er skye fugler. Man mener at kassene kan henges på ån låvevegg - dette mener jeg ikke vil fungere. Det er altfor mange folk som ferdes her. Imidlertid har vi et "roligere" område med 3-4 større grantrær i det ene hjørnet. I dette gran/treholtet holder mange småfulger til - jeg regner med de vil forsvinne om det kom en ugle der. Kasser til kattugle er jo digre kasser, og et "pæs" å få satt fast høyt nok.

Hva kan jeg svare medlemmet?

Mvh Liv Leland, Årvoll parsellhagelag, Oslo

L.L. (02.05.2021)

Svar:

Det er helt OK å henge opp en kattuglekasse, men det er ingen garanti for at vånd eller andre smågnagere forsvinner. Ugla trenger ikke å jakte der en gang...

Roar Solheim (04.05.2021)


#Fuglekasser

Hva slags fuglekasse kan jeg sette opp, og hvilke fugler kan jeg håpe på å få i kassa?

Hei! Har hytte i Nord-Atndalen ved Rondane på ca 800moh. Har fuglekasse som jeg har hatt kjøttmeis og rødstjert i, men lurer på en ting. Har ikke helt oversikt over arter her, men har lyst på litt større fugler i kasse. Hvilke arter er mulige , og hva slags kasser bør jeg sette opp. Finnes det noen oversikt over hva slags kasser dom passer til hvilke arter?

N.N (01.05.2021)

Svar:

Du kan henge opp stærkasser og uglekasser med ca 10 cm diameter på inngangshull. Da kan du få perleugle, haukugle og kvinand.

Roar Solheim (04.05.2021)


#Diverse

er dette en tiurleik?

hei, etter å ha hørt tiurer spille i en furuskog så bestemte jeg meg for å gå dit med kamera, sakte men sikkert slik at jeg ikke skremte noen fugler. noe som jeg ikke gjorde. på det høyeste berget, altså høyeste punktet i furuskogen tror jeg sjefen var. han hoppet opp og ned og spilte sikkert i 3 timer oppe der, med en del røy, men jeg hørte også endel tiurer lenger ned ikke mange meter unna. er dette en tiurleik? jeg er så glad for at jeg kanskje har funnet den!

N.N (01.05.2021)

Svar:

Det høres slik ut.

Roar Solheim (04.05.2021)


#Diverse

Foto

En blåmeis satt ca en meter unna mens jeg satt stille. Skulle gjerne hatt fotoapparatet klart. Hvordan kan jeg kamuflere meg? Sorte søppelsekker over hode og overkropp ? Er det noe farger som passer til dette?

K.K. (01.05.2021)

Svar:

Beste kamuflasje er å sitte helt stille. Fuglene reagerer mest på bevegelse.

Roar Solheim (04.05.2021)


#Ringmerker

Er det mulig å finne ut når denne fiskemåker ble ringmerket?

Bilde vedlagt spørsmålet

Vi mener den er over 20 år gammel

A.S. (01.05.2021)

Svar:

Da må du lese av ringen og sende beskjed til Ringmerkingssentralen ved Stavanger Museum.

Roar Solheim (04.05.2021)


#Diverse

Andeegg

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei,
Vi har en husmannsplass som fritidsbolig. Ved dammen har en and (så ut som stokkand) lagt ti egg siden vi var der for fem - seks dager siden. Vi visste ikke at hun var der, og skremte henne opp da vi kom i dag. Vi gikk inn i huset, og holder oss borte fra dammen. Det er 8 grader og lett regn. Hvor lenge kan hun være borte før eggene er ødelagte?

J.S. (01.05.2021)

Svar:

Vet ikke, men det går trolig bra.

Roar Solheim (04.05.2021)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Andepar

Bilde vedlagt spørsmålet

Vet du hva slags type dette andeparet er? Litt langt unna- men de var på størrelse med stokkand, og hadde et sort hode og nebb, hvit bred stripe på midten og sort under. Hunnen så helgrå ut.

S. (01.05.2021)

Svar:

Dårlig bilde, men mistenker laksand.

Roar Solheim (04.05.2021)


#Økologi og atferd

"TAM RØY"

Bilde vedlagt spørsmålet

Godmorgen!
I uka som er gått har jeg opplevd noe spesielt! Fredag for en uke siden var jeg på tur i skogen sammen med broren min. Vi hadde funnet oss en fin plass ved et bord ved en turisthytte, Plutselig kommer det en stor fugl i rolig fart skridende mot oss. Vi så på den og den på oss. Jeg famlet med kamera og tenkte at det gjaldt å være rask. MEN, fuglen la seg rolig ned ved bordet, en halvmeter fra oss. Den virket helt rolig og tillitsfull. Vi derimot var sikre på at den var skadet eller syk, men stusset likevel veldig på den atypiske adferden. Fugler skal jo være redde for folk. Det var ei røy.
Den ble liggende over en time. Den så sunn og frisk ut, men fløy ikke. Det var en flott opplevelse å få fuglen så tett på, men vi bekymret oss for om noen ville skade den, folk eller andre dyr.
Da jeg kom hjem søkte jeg på nett og det sto at røyer kan vise "tamhet" på våren og at man tror det er pga hormoner. Dette var helt nytt for oss!
Senere i uka har jeg vært tilbake to ganger. Hun er like tam. I går hoppet hun opp på benken der vi satt. En av gangen fløy hun opp i et tre rett ved etter å ha ligget ved meg ca 20 min. Da trodde jeg hun var blitt vanlig igjen og var på en måte lettet med tanke på farer. Men neste gang var hun like tam og nærgående.
Jeg lurer på hvor lenge denne tamheten varer? Og kan dere evt si noe mer om dette hormonelle som gjør at røya blir så tillitsfull?
Spent på svar! God helg.

M.F. (01.05.2021)

Svar:

Dette er ei røy, og enkelte av dem blir "spillegale" og legger seg ned foran mennesker, omtrent som foran en tiur.

Roar Solheim (04.05.2021)


#Diverse

Havsule

Bilde vedlagt spørsmålet

Fant en død havsule i går 30.04 mellom Alvheim og Hovden i Øygarden. Leste senere på dagen at Viltnemnda hadde vært i området og skutt skremmeskudd mot en havsule som såg dårlig ut. Den fløy da avgårde. Lurte bare på om det kan være en sjukdom blant suler, men det er kanskje samme fugl. Bare til info. Hilsen Svein Ove Turøy 91392081

N.N (01.05.2021)

Svar:

Neppe, men de kan sulte ihjel.

Roar Solheim (04.05.2021)

««første 13 816 - 13 840 av 50 306 siste»»