Spør en ornitolog
Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.
Still et nytt spørsmålBesvarte spørsmål
Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse
Viser 13 815 til 13 839 av totalt 50 330 spørsmål «forrige neste»
Spover
Er det mulig å høre forskjell på småspove og storspove? Hva består forskjellene i så fall i?
E. (07.05.2021)
Svar:
Gå inn på nettsiden xeno-canto og søk på de to artene, så kan du høre forskjellene. Bruk engelske navn: whimbrel og eurasian curlew for søking.
Roar Solheim (07.05.2021)
Fugl som vekker oss om natten
I to uker nå har vi til samme tid hver natt kl 04.50 blitt vekket av en fugl som synger utenfor vinduet. Det er ikke den klassiske kvittringen, mer som en alarm da den er veldig høy og har de samme tre (eller noe i den duren) tonene som går igjen og igjen og igjen. Dette begynner å ta på, så vi lurer på hvilken fugl det er og hvor lenge vi blir nødt til å holde ut? Er det bare noe parringsgreier eller har den kommet for å bli?
N.N (07.05.2021)
Svar:
Vanskelig å finne ut hvilken art dere hører. Dette er nok koblet til at det er hekketid, og lydene varer ikke evig. Når fuglene har lagt egg, antar jeg at sangaktiviteten vil avta.
Roar Solheim (07.05.2021)
Rar oppførsel granmeis (?)
Hei.
De siste tre dagene har der jeg tror er en liten Granmeis flydd kontinuerlig på vinduene i alle etasjer både morgen, dag og kveld. Hvis noen kommer nærme, hopper den bare bort på et rekkverk eller stol i nærheten mens den observerer- og så er den i gang igjen med en gang vi snur oss. Den treffer ikke hardt, men nok til at vi hører det, pluss at den legger igjen både fjær og annet på og rundt vinduene. Er den syk?
N.N (07.05.2021)
Svar:
Nei. Den ser sitt eget speilbilde og tror det er en rival som den vil jage vekk.
Roar Solheim (07.05.2021)
Kjøttmeis
Hei!
Har fulgt nøye med på kjøttmeisen sin redebygging og egglegging nå i flere uker. Hun har vært ute hele dagen og i kassen fra tidlig kveld til tidlig morgen. Telte 7 egg i går. Siden i går morges har jeg ikke sett henne og lurer på hva jeg skal gjøre med kassen om hun ikke kommer tilbake? Kan en ny meis overta eggene eller må de kastes?
S. (07.05.2021)
Svar:
Dersom kjøttmeishunnen ikke viser seg på en uke, har fuglen trolig omkommet. Da er eggene også tapt. Ingen nye meiser overtar andres egg. Hvis en ny fugl vil hekke i kassa, bygger den nytt rede oppå det gamle.
Roar Solheim (07.05.2021)
To kvinender som ruger samtidig
Takk for artige og nyttige nettsider! Jeg har hatt en uglekasse som flere kvinender har benyttet seg av i mange år. I år har naboen og jeg satt opp ny kasse på samme sted, nå med kamera. Vi har observert at minst to ulike ender har lagt egg der, minst 12 til sammen. Nå virker det som ei av dem har begynt rugingen, for den ligger stadig lenger på eggene, eksempelvis 4-5 timer. Den kan være borte like lenge. Kjenner man sånn omtrent intervallene for ruging/turer ut av kassa?Hvor lenge kan eggene være uten andemor når temperaturen ligger rett under 0 grader på natta? Når eggene er klekket går anda ned til en bekk, ca 1,5 km fra sjøen. Bekken går delvis i rør i lange strekk, blant annet under en motorvei, før den ender i fjorden. Jeg vil tro det er en ganske farefull ferd, har dere noen mening om sannsynligheten for at ungene overlever turen? I dag lå det ei and på eggene da det plutselig kom ei til! De slåss i ca 10 minutter, siden har de ligget tett sammen. Hvor vanlig er det at de ruger samtidig?
T.B. (06.05.2021)
Svar:
Kvinendene parasitterer på hverandre, og legger ofte egg i hverandres reir. Et reir kan inneholde egg fra 3-4 forskjellige hunner. Dette er et mottrekk mot faren for at et eggkull kan bli spist av mår. De ruger ikke sammen, men to ender kan havne samtidig i kassa under verpingen. Umulig å si noe om ungenes overlevelse under vandring til vann.
Roar Solheim (06.05.2021)
?
Hvilken rase er fuglen min?
Den første er grå med litt hvit og en fin blå farge og jeg vet ikke hvor den er fra ( land ) Og den andre er grønn med litt hvit.
R. (06.05.2021)
Svar:
Regel 1: bilde må være med. regel 2: hvis dette er en burfugl/tamfugl, må du spørre burfuglfolk.
Roar Solheim (06.05.2021)
Fuglefjør frå furu-blandingsskog
Er det mogeleg å sei noko om kva fugl denne fjøra stammar frå?
A. (06.05.2021)
Svar:
Mistenker havørn her, men litt vanskelig uten å holde fjæra i egne hender.
Roar Solheim (06.05.2021)
Hva slags gås?
Hei! Hvilken gås er dette mon tro? Den så ut til å være i følge med en vanlig grågås (ca. samme størrelse).
S. (06.05.2021)
Svar:
Dette er en hybrid mellom grågås og kanadagås.
Roar Solheim (06.05.2021)
Revir hos kattugle?
Hei
Vi er en skole som har satt opp uglekasse for noen år siden. Nå er det tredje året vi har kattugle i kassen. Veldig gøy!! Jeg lurer på om dersom vi vil henge opp flere uglekasser, om de må henge langt fra hverandre? Har de revir som de forsvarer?
M.O. (06.05.2021)
Svar:
De bør henge minst 500 m fra hverandre.
Roar Solheim (06.05.2021)
Lyd av fugl i skogen kl.23
Hei!
Jeg bor like ved skogen på Romsås i Oslo, 300 m.o.h. Nå i kveld hørte jeg denne lyden fra skogen. Jeg hadde akkurat lagt meg i senga. Hva slags fugl er dette?
T. (06.05.2021)
Svar:
Kjenner dessverre ikke igjen denne lyden, og er litt usikker på om det er fugl. En liten mulighet for at det kan være et pattedyr (mår??).
Roar Solheim (06.05.2021)
Lakkert fuglebrett
Jeg skal benytte Bengalack for å beskytte fuglebrettet mot vind og vær og setter det ut igjen når lakken er tørr.
Men kan et nylakkert fuglebrett skade fuglene på noe vis? Bør jeg unngå å gjøre dette?
K.K. (06.05.2021)
Svar:
Nei, det er neppe skadelig for fuglene.
Roar Solheim (06.05.2021)
To fugler under fuglebrettet.
Lurer på disse to fuglene som jeg ikke har sett her på Stathelle før. De spiser solsikkefrø og er litt aggressive mot de andre fuglene(stilitser,grønnfink, dompap, pilfink og flere.
Er litt større enn en pilfink, har helt lys brunt hode.
Fargen slutter litt over halsen som er grå.
Kroppen mørkebrun spettet med sort og kanskje andre farger tydelig adskilt med lys stripe i bue.
Ser tydelig en hvit haletipp. Ser ut som den har nebb som fink/ dompap.
Fint om dere kan svare på dette!!
A.E.B. (06.05.2021)
Svar:
Sjekk om dette er kjernebiter.
Roar Solheim (06.05.2021)
Hvor lenge er en måke drektig ?
Hvor lenge er en måke drektig og hvor lang tid tar det fra de har lagt egg til de klekkes ?
A.K.J. (06.05.2021)
Svar:
Det er bare pattedyr som er drektige. Fugler er ikke "drektige", siden fuglenes fosterutvikling skjer i et egg utenfor fuglens kropp. Produksjonen av et egg fra eggcellen forlater ovariene til egget legges, tar ca 1 døgn.
Roar Solheim (06.05.2021)
Utsatt hekking?
Jeg venter spent på at noen skal flytte inn i fuglekasse mine. Jeg har kamera i ei av kassene. Vi er allerede tidlig i mai. Men det er en veldig kald vår, med lite insekter ennå. Utsetter fuglene både reirbygging og egglegging til det er varmt nok og det er nok insekter?
I.S.J. (06.05.2021)
Svar:
Kaldt vær forsinker hekkestart, så fuglene kommer nok i gang når varmen og insektene kommer.
Roar Solheim (06.05.2021)
Ugle
Hvilken ugle er dette?
Ei jordugle? Kan også minne om ei kattugle, men har jo gule øyne ...
B. (06.05.2021)
Svar:
Riktig. Dette er ei jordugle.
Roar Solheim (06.05.2021)
Hekketid og hogst
Takk for kjapt svar på forrige spørsmål ang hogst i hekketiden. Lurer på om det jobbes for å få til et vern av skog i hekketiden, at flatehogst forbys i denne perioden? Eller lignende...Og er det noe vi "vanlige" folk kan bidra med for å bidra til dette?
L.S. (06.05.2021)
Svar:
Det viktigste er at så mange som mulig gir uttrykk for hvor sterkt dette mislikes!
Roar Solheim (06.05.2021)
Fugleegg
Hei. Min samboer jobber som tømrer. Da han var på jobb, skulle han fjerne noen kasser ved taket på et hus. Her var det visst et fuglerede som da datt ned og eggene oppi knuste. Det var kun ett egg som ikke knuste. Samboeren min fikk dårlig samvittighet og tok egget med hjem, siden redet var ødelagt. Jeg lurer på hva vi skal nå gjøre med dette egget? Det er lite og lyseblått. Er det noen vi kan ringe? Har foreløpig passet på at egget har det varmt.
N.N (05.05.2021)
Svar:
La egget være - det er tapt, og det verken kan eller skal dere gjøre noe med.
Roar Solheim (06.05.2021)
Hekketid
Hei, medfører det riktighet at det er lov å bedrive hogst i hekketiden? Tenker ikke på ett og annet tre, men når skogeier tar ut store mengder. Innbilte meg at det selvsagt var tatt hensyn til hekkende fugler men begynner trist å forstå muligheten for at jeg tar feil...
L.S. (05.05.2021)
Svar:
Dessverre ja, i Norge er det næringsliv og penger som rår, dessverre, når det kommer til hensyn til natur og dyreliv...
Roar Solheim (06.05.2021)
Duer
Hvorfor kurrer duer?
E.O. (06.05.2021)
Svar:
Det er deres form for kommunikasjon.
Roar Solheim (06.05.2021)
Måke unge
Hei, vi har fått oss en måkeunge som venn , den ser ut som den er stor snart, men den er fortsatt brun i fjærene. Den sitter på verandaen utenfor stuevinduet vårt hver morgen, kikker inn. Så vi har begynt å gi den mat.
Den sitter der ofte i 1 time av gangen. Kommer også til lunch, middag og kvelds. Er det dumt å gi den mat?
Evt hva slags mat bør vi gi den /ikke gi den?
E. (06.05.2021)
Svar:
Dette er en ung måke, men den er ikke "unge" lenger - den ble klekket i fjor. Måker spiser nesten alt mulig, så de er lette å fore. Ved foring vil den kunne bli tillitsfull, men den klarer nok også å finne mat på egen hånd.
Roar Solheim (06.05.2021)
Vanlig variant?
Hei!
Det er et svare liv ved fuglemateplassen utenfor kjøkkenvinduet om dagen! Ofte teller vi 8 -10 arter i løpet av noen minutter, mest kjente arter som dompap, meiser og finker, men også for oss mer eksklusive arter som kjernebiter. I dag observerte vi tre kjernebitere samtidig, ivrig plukkende gammelt solsikkefrø på bakken sammen med en horde med bjørkefink. Men det morsomste i dag var likevel å oppdage en bjørkefinkhann med hvitt hode. Hele hodet, - dvs. det som normalt er mørkegrått og svart, var helt kritthvitt. Hvor normalt er dette??
Vennlig hilsen Jon på Hadeland
J.B. (05.05.2021)
Svar:
Det er ganske vanlig å se spurvefugler med noen eller flere hvite fjær, så dette er ikke uventet.
Roar Solheim (05.05.2021)
Hvilken fugler er dette?
Kan du hjelpe meg med disse?
T.T. (05.05.2021)
Svar:
Uskarpt bilde, men det ser utsom to spurvehauker.
Roar Solheim (05.05.2021)
Dunnock?
Hei, er dette en dunnock på bildet? Tusen takk på forhånd! Eller er det en annen fugl? 🙂
Vennlig hilsen, Eva
E. (05.05.2021)
Svar:
Jernspurv - dunnock på engelsk.
Roar Solheim (05.05.2021)
Hvilken fugl?
Hvilken fugl er dette fra?
M. (05.05.2021)
Svar:
Fjær fra ei rugde.
Roar Solheim (05.05.2021)
Materiale - fuglekasser
Hei, man bør unngå trykkimpregnert materiale til fuglekasser, ikke sant? Selv om dagens er mindre gftige..?
T.R. (05.05.2021)
Svar:
Nei, absolutt ikke. Bruk gjerne trykkimpregnerte materialer - de varer mye lenger, og er ikke skadelige for fuglene.
Roar Solheim (05.05.2021)