Spør en ornitolog
Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.
Still et nytt spørsmålBesvarte spørsmål
Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse
Viser 12 844 til 12 868 av totalt 49 937 spørsmål «forrige neste»
Kveldsaktiv fugl med faktfast sang
Har søkt og lyttet og lett i over ett år, men blir ikke klok! Fugl på størrelse med nøtteskrike, kanskje noe mindre, litt langt nebb. Mørk fjærdrakt. Flyr relativt lavt frem og tilbake mellom våtmarksområder/skog/myr i Østfold (ved kysten) på kvelden med taktfast sang, 2 takter brumming og et pip: brr brr fii (stopp) brr brr fii (stopp). Ganske raske vingeslag, kan tyde på korte vinger. Ringer det noen bjelle tro? Hilsen nysgjerrig!
C.K.J. (03.06.2021)
Svar:
Du har sett og hørt spillflukten til rugde.
Roar Solheim (04.06.2021)
Spørsmål:
Hei! Lurer på om det er spesifikke tider fugler kvitrer. Jeg har observert at de kvitrer om morgenen ( sol oppgang ) og kveld. Jeg har ikke noe peiling på dette, men antar at de kvitrer på morgenen for å markere at det er morgen, som et tegn... Jeg jobber skift og er på vei til/fra jobb under sol oppgang. Jeg hører fuglene kvitre. Aldri ellers på dagtid. Kun morgen og kveld. JEG tror det er pga at de markerer at det er morgen og kveld . Jeg har ikke peiling på dette, det er derfor jeg spør dere som har det. Jeg har googlet, men fant ingen direkte svar på det.
***************************
Når jeg sendte spørsmålet over, mottok jeg en beskjed som sa at dere ikke svarer ang «fangede fugler og hvordan man tar bare på de».
Det forstår jeg. Jeg spør bare av ren nysgjerrighet, og akkurat det med fugler er veldig interessant. Jeg kan Google og lete meg fram, men har følelsen av at de ikke gir meg de riktige svarene. Senest i går var det en artikkel på rb.no (rb+ selvfølgelig) som viste et bilde av sjelden fugle art. Men de ville ikke avsløre hvor i Romerike den befant seg for å la fuglen ha fred og folk invaderer og ødelegger deres ferd på denne jorden.
https://www.rb.no/bildet-av-fiskeornen-tatt-pa-hemmelig-sted-jeg-kan-si-at-det-er-ved-et-tjern-i-romeriksasen/f/5-43-1577240?&session=f4b6b9e0-6389-4319-82c2-7c4a0ac43fbf
Jeg vil ha kunnskap ☺️
N.N (04.06.2021)
Svar:
Det er helt riktig observert at du hører mest fuglesang om morgenen og kvelden. Dette har sammenheng med fysiske forhold. Fuglene synger for å "kringkaste" et budskap, og lyd når lengst når lufta er uten turbulens. Det er den før sola står opp og etter at den går ned, samt like etter regnbyger (som kjøler ned lufta til jevn temperatur. Sola varmer opp bakken ulikt, med det resultat at varmluft stiger som bobler, og skaper turbulens. Da bærer lyden mye kortere.
Roar Solheim (04.06.2021)
Ugle
Jeg ble angrepet av ugla på bildet i dag, 3.6.2021. Den varslet, jeg stoppet og tok bilde, og tenkte at den kanskje har reir her. Plutselig, og lynraskt, kom den og raspet meg i ansiktet. Jeg fikk et kutt på øyelokket, og måtte ta en tur til legevakten. Dette skjedde litt før kl.17, ned mot Vangsmjøsa i Vang i Valdres. Jeg gikk på stien ned mot vannet. Hva slags ugle er det?
N.N (03.06.2021)
Svar:
Litt dårlig bilde, men det kan se ut som ei slagugle. Hvis den angrep, har den unger på stedet, men det er laaaangt utenfor artens vanlige hekkeområde. Ka
Roar Solheim (03.06.2021)
Spørsmål:
Vi fant 6 blågrønne egg på bakken. Størrelse ca 5 cm lange
T.S. (03.06.2021)
Svar:
og så??? Umulig å artsbestemme ut i fra dette...
Roar Solheim (03.06.2021)
Hvilke type fugl
Hei,
Litt nysgjerrig på hvilken fugl dette er.
Den er veldig liten og stemmer ikke helt med grønnfink, men mulig det er det likevel.
I.L.S. (03.06.2021)
Svar:
Høres ut somløvsanger.
Roar Solheim (03.06.2021)
Tjeld i blomsterkasse🐧
Heia! Har ei lang hjemmesnekret blomsterkasse på terrassen foran hytta. Den kan ikke flyttes fordi den er skrudd fast i dekket.Nu på sommeren bor vi mer eller mindre på hytta.! Nu har tjelden lagt, først ett egg, så to til i blomsterkassen som jeg hadde klargjort for planting. Vi tør ikke gå på framsiden av hytten i frykt for at tjelden skal bli redd . Er det noe vi kan gjøre? Skulle så gjerne ha vært på terrassen siden det er der solen er! Håper på svar!
B.K. (03.06.2021)
Svar:
Gå korte turer på terrassen, og se om du kan venne tjelden til å tolerere deg i nærheten mens den ruger - det hender det kan gå!
Roar Solheim (03.06.2021)
Pilfink
Vi har hatt Pilfink hekkende i det gamle teglsteintaket mange år. Nytt tett platetak ødela hekkemulighetene for min muntre venn. Hva kan jeg gjøre for å bøte på det? Prøvd med fuglekasser uten hell.
T.H. (03.06.2021)
Svar:
Men det er fuglekasser som er løsningen. Kanskje du må henge ut alternativer på ulike plasser.
Roar Solheim (03.06.2021)
Kjøttmeis
Hei, har fuglekasse hvor nå ungene er klekket... Kan jeg åpne å se da jeg hører de piper eller er det best å la de være i fred... 😉 Takker for råd. Ble glad da jeg hørte lyd idag...
P. (03.06.2021)
Svar:
Ja, det er helt uproblematisk med en rask kikk hver dag.
Roar Solheim (03.06.2021)
Hvilket fugleegg er dette?
Hei, fant ett reir med fugleegg på hjulasteren, lite reir med enslig egg. Hvilken fugl hører det til?
S. (03.06.2021)
Svar:
Mistenker gråfluesnapper her.
Roar Solheim (03.06.2021)
Tomt fuglehus
Har eit fuglehus som det aldri har budd fugl i, har hengt i mange år. Det er på sørvegg, men godt med skugge. Kva kan eg gjera for å gjera det meir attraktivt? Kvar bør eg evt flytta det?
A.R. (03.06.2021)
Svar:
Det kan hende at du skal male det mørkt, ikke blått.
Roar Solheim (03.06.2021)
Fugleunge funnet
Hei. Jeg fant denne, men kunne ikke la den ligge da den holdt på å bli spist av 3 katter som Sirkulerte rundt den.
Har den i en kasse, med varmeflaske og forer med pipette, flere ganger i timen. Den kvikner til etter hendelsen, og både spiser og går på do. Jeg holder det rundt rundt han, og varmt og lunt. Har sikret han ved å legge han i en pappeske, men skal se om jeg får tak i bur, inntil han lærer seg å fly, for så å slippe han ut. Har gitt kokt eggeplomme og mel av mark.
Jeg ga litt most kattefor basert på fisk i begynnelsen , men er usikker på om det er riktig.
Hva slags type er det og hva kan jeg gi videre?
A.L. (03.06.2021)
Svar:
Dette er en kjøttmeisunge, og den er for liten til å ha hoppet ut fra reiret på egen hånd. Den trenger insekter. Melormer fra dyrebutikk er nok det beste.
Roar Solheim (03.06.2021)
Hekkende fiskemåkepar som sommergjester siden ca. 2004.
Vi har et fritidshus på Sjøvegan i Salangen. Det er et gammelt våningshus som ble bygget på slutten av 1870-årene. Det ligger sentrumsnært til tettstedet, men vi har et åpent parkanlegg på omkring 2 mål rundt huset, og det er 50 m ned til Sagfjorden.
I perioden 2001- 2006 holdt vi på med restautering av huset, og de 2 første årene hadde måkeparet reir på en materialstabel. Den tok vi vekk høsten 2006, og neste vår tok våre sommergjester plass på taket ved ei tegelsteinpipe.
Og der har de hatt sommerbolig siden. Vi er ganske sikre på at det er de samme måkene. De er svært fortrolige med oss som naboer, og kommer inn i gangen hvis ytterdøra står åpen for å tigge godsaker! Selv når eggene er klekket og ungene kommer ned på bakken, er de tryggepå osssom gode naboer. Men får vi besøk - blir de straks mer oppmerksom og tar grep hvis de "fremmede" kommer for nær. Særlig når eggene er klekket, og ungene styrer med sitt i hagen rundt huset. Enkelte år har ungene vært på vårt område til de var flygedyktige.
Vi vet jo ikke hvor de overvintrer, en del fiskemåker drar over til nord-øst England - vi har sett de derpå reiser vi har hattpå sein-høsten.
Uansett, med tanke på alle farer disse fuglene utsettes for, ønsker vi "våre måker" velkommen med glede hver vår i april.
Fiskemåkebestanden på Sjøvegan hadde en sterk tilbakegang for ca. 8-10 år siden. Men nå er det mange fiskemåker i området.
K.B.H. (03.06.2021)
Svar:
Takk for en hyggelig historie fra noen som ønsker fiskemåkene velkomne!
Roar Solheim (03.06.2021)
Blåmeis og fluesnapper
I min hage har jeg en fuglekasse. Hver vår ser vi at blåmeisen etablerer seg, men ofte ser vi at svart hvit fluesnapper har tatt over reirplassen etter en stund. Er dette vanlig adferd mellom blåmeis og fluesnapper? I år ser vi derimot at det ikke har skjedd og blåmeisen er i ferd med å fø fram et eget kull, men jeg ser at fluesnapperen er i nærheten og det ser ut som at den egler og "bøller".
R.A. (03.06.2021)
Svar:
Fluesnapperne kan ofte prøve å overta en fuglekasse og fordrive meisene. Noen ganger går dette, andre ganger ender det med at fluesnapperen blir drept.
Roar Solheim (03.06.2021)
Fuglereir
Deler hann ig hunn på å ligge på reiret med eggene?
N.N (03.06.2021)
Svar:
Hos de fleste spurvefugler, ja.
Roar Solheim (03.06.2021)
Hvilken fugl er dette?
Jeg tok opp lyden av nattergalen ved Borrevannet i Horten 28.5.21, så nattergalen høres også litt i denne kortversjonen av klippet. Det kom med en fuglelåt jeg gjerne skulle visst hvem kom fra. Den jeg lurer på høres helt i starten av klippet og så er det en som svarer litt lengre unna etter 3-4 sek. Tonene den bruker høres ut som A-A-H-A-G-(G) Jeg har hørt gjennom alt jeg kan finne av lydklipp uten å finne noe som i det hele tatt likner. Jeg er veldig ny på dette, så mulig dette er helt elementært :-)
L.C. (03.06.2021)
Svar:
Lyd høres ut som rødvingetrost, men det er ikke mulig å si om det er en rødvingetrost som synger, eller f. eks. en myrsanger som har plukket opp rødvingetrost-temaet og imiterer denne.
Roar Solheim (03.06.2021)
Blåmeis
Har en blåmeis i fuglekassa,hun ligger på 8 egg.Har kamera og følger med.Hannen har vært og matet henne.I dag virker hun så urolig.Hun går av eggene og flyr ut hele tiden men kommer raskt tilbake.Er det fordi hun må ut og spise,har ikke sett maken komme?
R. (03.06.2021)
Svar:
Det kan hende at hannen har problemer med å finne nok insekter, da må også hunnen fly ut på matleting.
Roar Solheim (03.06.2021)
Spørsmål:
Stor fugl som trost m farger helt lik en dumpapp?
N.N (03.06.2021)
Svar:
Hvor? Kan du ha sett en lavskrike?
Roar Solheim (03.06.2021)
Fugleunge som døde
Hei. Hadde en fugleunge som døde. Den var litt skadet av en katt. På størrelse med en voksen spurv, svart, brunaktig på bringa. Begynte på antibiotika i går. Klarer store fugleunger med fjør seg ikke 2-3 timer uten mat/drikke? Må de mates veldig ofte også om natten, morningen? Den greide seg første natten med tre timer uten mat og da satt den oppreist og normalt da jeg skulle mate den igjen. Neste natt fikk den mat kl24, 2.30, 06, 7.30 og 7.45. Jeg våknet så kvart over ti og da lå den på ryggen, klarte ikke holde hodet. Jeg tømte vann med skje over den og inn i munnen, den krafset så vidt og ett pip og stivnet i armene mine. Kanskje den var så sliten at den ble kvalm av vannet? Mater fugleforeldre barna like ofte gjennom natten også? Trodde det skulle være lunt om natten, kanskje jeg skulle hatt vindue åpent så det var friskere luft, men var redd for katt.
N.N (03.06.2021)
Svar:
Katteskader er ofte dødelige, selv om du ikke ser synlige skader, fordi skarpe katteklør kan ha punktert lunger eller indre organer uten at dette er lett å oppdage. Fugler kan tilsynelatende se ok ut i flere dager,og så plutselig dø på grunn av slike skader.
Roar Solheim (03.06.2021)
Kjøttmeisunger som falt ut av redet
Vi har ett reir med kjøttmeisunger oppe under taket. nå har 3 stk falt ut og ned på asfalten. en er død men to er i live. Har plukket de opp og hatt de i en fuglekasse som vi har hengt på veggen under taket der reiret er. Er de fortapte? Så ett tips om å mate de med egg og har prøvd det da moren ikke har "sett" de enda. De prøver å spise, men jeg vet ikke hvor mye de får i seg av sprøyta. Er det noe annet jeg kan gjøre? De er for små til å ha blitt kastet ut av reiret, ikke fått øyne enda og har lite fjær.
I. (02.06.2021)
Svar:
Det er vanskelig å fore opp slike fugleunger selv, og selv om du får i dem mat, kan de dø fordi de ikke får riktig kost. Hvis ikke den voksne finner ungene, er det nok fare for at de er fortapt. Dessverre ikke så mye annet du kan gjøre her.
Roar Solheim (02.06.2021)
Kan dette være en tornsanger (hann) ?
Fikk dessverre ikke et godt bilde av denne fuglen. Bildet er kuttet og lett redigert. Jeg synes det kan se ut som en tornsanger hann - pga grått hode, hvit øyering og hvit strupe samt antydning til rosa bryst. Er det mulig for dere til tross for heller dårlig kvalitet på bildet å si noe om hvilken art dette er?
A. (02.06.2021)
Svar:
Ja, ser ut som en tornsanger.
Roar Solheim (02.06.2021)
Jordugle
Hei!
Min bror tror han så en Jordugle i Lødingen, kan det stemme? Og hvordan hekker den? Kan den legge egg i kattuglekasse?
T.H.Å. (02.06.2021)
Svar:
Jordugler hekker bare på bakken.
Roar Solheim (02.06.2021)
identifisering av fugl
Hei! Jeg lurer på hva som er viktig å notere seg om man skal identifisere en fugl. Hilsen Isabel
I. (02.06.2021)
Svar:
Farger, mønstre, kroppsform, oppførsel, størrelse i forhold til kjente fugler (stær, kjøttmeis, kråke osv.): Hvor oppholder den seg, sitter, flyr osv. Alt dette kan bidra til å finne fram til riktig art.
Roar Solheim (02.06.2021)
Skada ugleunge?
Denne ugleungen har sittet på plentraktoren noen timer i varmen, virker rød på øynene, og ligger mye. En av foreldrene er i nærheten, med varsellyder, men får ikke inntrykk av hvordan den ser ut. Kan det være perleugle? Obs 28 grader på Inderøya i dag
H.B. (02.06.2021)
Svar:
Dette er en kattugleunge. Rødfargen rundt øynene er naturlig, det er ikke noe galt med den. Foreldrene finner den og mater den når det blir mørkt. Sett den gjerne opp i et tre.
Roar Solheim (02.06.2021)
Gråmåke, sildemåke eller svartbak
Er dette en gråmåke, sildemåke eller en ung svartbak. Selv mener jeg det lignet mest på en ung svartbak, men ble veldig usikker da jeg testet bildet på artsoraklet som foreslo både gråmåke og sildemåke.
Bilde er tatt ved vassvatnet i Lurøy, Helgeland 29.mai 2021.
G.V. (01.06.2021)
Svar:
Mistenker helst ung svartbak her.
Roar Solheim (02.06.2021)
Skjærereir falt ned med 5 unger i
Et stort, gammelt kirsebærtre ble saget ned i hagen vår, og sammen med treet var det et stort skjærereir med 5 unger i. Vi var ikke klar over at det var et reir i treet. Reiret ble liggende nokså inntakt på bakken og ungene er uskadde. Foreldrene har fløyet frem og tilbake og er nok ganske fortvilet. Vi har nå i et desperat forsøk flyttet så mye som mulig av reir opp i nabotreet, og ungene ble forsiktig flyttet inn i nytt "hjem". Men nå aner vi ikke om dette er helt fånyttes og om foreldrene kommer tilbake. Har de 5 små noen sjanse?
N.N (27.05.2021)
Svar:
Hvis foreldrene finner dem og godtar denne endringen, vil det kunne gå bra.
Roar Solheim (02.06.2021)