Hopp til hovedinnhold

Spør en ornitolog

Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.

Still et nytt spørsmål

Besvarte spørsmål

Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse

Viser 12 163 til 12 187 av totalt 49 973 spørsmål


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Hvilken fugl kan dette være?

Bilde vedlagt spørsmålet

Denne fuglen fant vi utenfor huset vårt ved Obrestad fyr. Vi trodde den var skadet, men etter en liten hvil, fløy den videre. Det er tydeligvis en ungfugl, men klarer ikke å identifisere den.

A.E.A. (08.07.2021)

Svar:

Vanskelig å ta art, men dette er et individ med såkalt leucisisme, dvs fjærene mangler fargestoff og blir hvite eller gule.

Roar Solheim (08.07.2021)


#Diverse

Svalereir

Hei
Kom akkurat fra en ukes ferie.
I kroken ved inngangsdøren har svalen iherdig
Laget seg et reir. Er ikke lagt egg enda men gjort klart.
Er mye trafikk inn og ut den døren av hunder og katt.
Vil svalen legge egg eller bygge nytt bo?
Er så lite svaler her så vil ikke ødelegge hekking for den.

Mva
Janne M. Tykhelle

J.M.T. (08.07.2021)

Svar:

Svalene venner seg trolig til trafikken og bør kunne klare å gjennomføre hekkingen selv om dere går ut og inn av døra.

Roar Solheim (08.07.2021)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Avosett?

Hei, vi var på tur i Vågå området i dag, og observerte en fugl som vi mener kan være en avosett. Det var litt vanskelig å se det buete nebbet, men lyden var helt lik en avosett. Den var sort og hvit, vi klarte dessverre ikke ta bilde. Den satt i toppen av et tre, men tilholdsted var et vann med mye siv. Kan det ha vært en avosett? Eller er det andre lignende fugler som kan forveksles??? Vet du om det er registrert avosett i dette området , Vågåmo/ Lemonsjøen/Gjæsingvannet/ Valdres. Takknemlig for svar. Hilsen Vibeke Sommersten

V.R.S. (08.07.2021)

Svar:

Nei, det er nok noe helt annet dere har sett. Avosetter sitter definitivt ikke i trær! Men jeg er ikke sikker på hva det er dere da har sett.

Roar Solheim (08.07.2021)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Hvilken fugl?

Hei!
Jeg har observert en fugl jeg ikke gjennkjenner; den er hvit og svart, hvit på undersiden og helsvart? fra hodet til endefjær. Den lever i vegkanten/inni kornåkeren.
Gjenkjenner den ikke som svart-hvit fluesnapper.
Mvh Mona

N.N (08.07.2021)

Svar:

Vanskelig å finne hva dette er uten et bilde av fuglen.

Roar Solheim (08.07.2021)


#Økologi og atferd

Knoppsvaner

Hei. Jeg bor helt ved sjøen og har i de fire årene jeg har bodd her matet knoppsvanene. De kommer nesten hver dag og jeg ble litt overrasket i f or da de tok med seg bitte små unger. Trodde de ville være litt mer beskyttende. De kommer helt inntil huset så det er tydelig at de har tillit til oss. Litt ut på sommeren i fjor var dette svaneparet med fem unger på besøk når det plutselig dukket opp et annet par. Det ble full kamp og svanefar vingesloss med den ene litt utpå vannet her. Den andre svanen fløy oppå ryggen til svanemor og bet henne i halsen mens den prøvde å drukne henne så det ut som. Det var forferdelig å se på. Hun kjempet for livet i sikkert 10 minutter. Jeg var sikker på at hun kom til å drukne og var helt fortvilet der jeg stod å så på og skrek til mannen min at han måtte gjøre noe. Den andre svanen hadde jaget svanefaren litt unna og begynte å svømme etter barna. De dukket under vannet når den nærmet seg. Plutselig ser jeg svanemor med den andre svanen på ryggen samler alle kreftene sine og fløy opp av vannet med den andre fortsatt på ryggen. Hun fløy helt inn i strandkanten til oss der vi stod. Da tok min mann en åre mellom der svanen hadde bitt seg fast i halsen hennes og fikk løsnet den andre av. Svanemor satt fortumlet her og var tydelig helt utmattet. Det fløt av svanefjær i over hele vannet. Det store slaget gav seg mens svanefar fortsatte og jage de så det ut som. Jeg har egentlig ikke peiling eller erfaring med svaner bortsett fra disse som jeg pleier å mate. Det føltes som svanemor fløy bort til oss fordi hun følte vi kunne hjelpe henne. Jeg lurer litt på det. I år har de fått nye unger. De har akkurat vært her og alle sammen, mor far og alle ungene er blitt så tamme at med en gang de ser meg kommer de opp av vannet og helt bort til huset. Det er bare et par meter men likevel. De stikker hodet opp på terrassen og lurer på om jeg har mat :) Jeg er litt redd de siden jeg har hørt så mange historier om hvor farlige de kan være så jeg tør ikke mate de fra hånden. Er det noe å være redd for? O

N.N (08.07.2021)

Svar:

Du trenger ikke å være redd for svanene. Når de forbinder deg med mat, vil de neppe være aggressive mot dere. Knoppsvaner kan være veldig aggressive mot hverandre. De sloss enten om territorier, eller så kan enslige svaner forsøke å jage vekk en av samme kjønn i et par for å overta som make. Dette skjer også blant mange andre fuglearter, ikke minst ørner og falker. Slike kamper kan faktisk pågå helt til den ene fuglen blir drept. Selv om det ser voldsomt ut for oss, er dette en naturlig hendelse som regulerer bestanden av en art i forhold til antall ledige territorier, hekkeplasser mm.

Roar Solheim (08.07.2021)


#Diverse

Flaggspettunge med brunt bryst

Prøver igjen, forrige ble postet uten å ha fullført spørsmålet. Er flaggspettunge brune på brystet eller er det noe sykdom. Så en på fôringsplassen som ble matet av en annen flaggspett. Tok en litt dårlig video

Ø. (08.07.2021)

Svar:

Nei, den er bare skitten! Kan være kvae.

Roar Solheim (08.07.2021)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Spørsmål:

Bilde vedlagt spørsmålet

Hvilken fugl er dette. Bildet tatt nå på Syndin

I.A.N. (08.07.2021)

Svar:

Dette er en linerleunge.

Roar Solheim (08.07.2021)


#Økologi og atferd

To reir i samme kasse.

Bilde vedlagt spørsmålet

I fuglekassen i år startet kjøttmeisen med reir. Etter en tid så jeg plutselig Svært hvit Fluesnapper begynte å bygge reir. Jeg sjekket etter en uke og så at der lå 4 blå egg. Etter noen uker var der ikke noe fugler ved kassen. Jeg sjekket og så til min forundring at ungene til fluesnapperen var døde. Da jeg tømte kassen var der et reir under med egg fra Kjøttmeisen. Det jeg lurer på er om dette er normal adferd. Sender ved bilder av de to reirene etter at jeg tok de ut av kassen. Reiret til Kjøttmeisen lå under reiret til Fluesnapperen. Jeg klarer ikke å legge ved mer enn et bilde. Har bilde av begge reirene,
Mvh Britt Mjelva

B.M. (08.07.2021)

Svar:

Ja, slikt skjer ofte. Meisene kan ha gitt opp eller blitt fordrevet, og da bygger ofte fluesnapperen oppå meisereiret, selv om det skulle ligge døde unger der.

Roar Solheim (08.07.2021)


#Fuglekasser

To reir i samme kasse.

Bilde vedlagt spørsmålet

Har sendt et spørdmål ang dette. Men fikk ikke lagt ved mer enn et bilde. Sender det andre her.

B.M. (08.07.2021)

Svar:

Vet dessverre ikke hvilken art som har bygget stråreiret, mens mosedekket under KAN stamme fra et meisereir.

Roar Solheim (08.07.2021)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Ukjent fugl

Hei

Lurte på hva slags fugl dette er? Tatt bilde av og filmet akkurat nå, på Beito(Beitostølen).

M.K. (08.07.2021)

Svar:

Dette er ei trane.

Roar Solheim (08.07.2021)


#Diverse

Kanadagås

Jeg lurer på hvem som har spist opp alle roseknoppene mine i år. Har plutselig fått kanadagås på plenen. Kan det være dem? Kan jeg gjøre noe for å få dem bort? Noe de ikke liker?

K. (08.07.2021)

Svar:

Vet dessverre ikke om gjess kan spise roseknopper eller ikke. Kanadagjess burde det være mulig å skremme bort.

Roar Solheim (08.07.2021)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Hvem lager denne lyden?

Hei. Denne ble hørt på Rauland i Vinje i natt. Er det en fugl, og i så fall hvilken? På forhånd takk!

K.H. (08.07.2021)

Svar:

Høres ut som varsellyd fra hornugle.

Roar Solheim (08.07.2021)


#Diverse

Flaggspettunge med brunt bryst.

N.N (08.07.2021)

Svar:

Spørsmål???

Roar Solheim (08.07.2021)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Bilde med ref. til Grønnfink krasjet i veggen

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei,
Oversender bilde på Grønnfinken fra spørsmålet tidligere i kveld: Grønnfink krasjet i veggen?

A.S. (07.07.2021)

Svar:

Ser ut som ungfugl av grønnfink, ja.

Roar Solheim (08.07.2021)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Fremmed fugl (…i alle fall for oss) på Sørlandet

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei!
I går morges smalt denne vakre fuglen inn i vinduet vårt. Vi har hytte på Tofte/Tregde, Mandal, hvor vår familie har feriert i over femti år. Aldri har vi sett denne fuglen før.
Utseendet ser du jo på bildene. Utover det kan jeg fortelle at det kom vanvittige skrik da den traff vinduet. Skikkelig primalskrik. Den ble liggende på ryggen, med åpne øyne, i rundt fem minutter før den kjempet seg opp på bena. Deretter sto den bom stille i nærmere et kvarter før den hoppet bortover verandaen, opp på fjellknausen, videre til rekkverket og derfra fløy den opp i trærne.
Den er virkelig vakker og vi er glade for å ha den. Det ville vært veldig gøy å vite hva den heter. Har sjekket med diverse fuglebøker vi har liggende, men finner ikke ut av det. Hadde satt veldig stor pris på hjelp. På forhånd takk :-) !

H.G. (08.07.2021)

Svar:

Dette er ei nøtteskrike.

Roar Solheim (08.07.2021)


#Økologi og atferd

Skarven

Jeg så en skarv forleden dag som gjentatte ganger slo vingene i vannflata,trodde først den slet med å svelge en større fisk. Men den fortsatte 5 -6 ganger. Lurer på om det er små sild stimer som han slår i svime for så å spise de. Har aldri sett skarve gjøre dette. Bor ved sjøen så ser de ofte.

J.I. (07.07.2021)

Svar:

Vet dessverre ikke hva som kan være forklaringen på den oppførselen du beskriver her.

Roar Solheim (07.07.2021)


#Diverse

Grønnfink krasjet i veggen?

På lørdagen fant vi en grønnfink liggende ved husveggen i blokken vi bor. Den lå på siden, virket livløs og pustet fort. Det var ganske varmt ute den dagen også, så vi var usikker på om den hadde heteslag. Vi tok den med inn for å avkjøle den og prøvde å gi den litt vann. Den våknet til litt og tok til seg vannet jeg hadde på fingeren. Vi la den i en eske på badet. Det så ut som en unge, så vi kokte ett egg og ga den plommen sammen litt vann. Den spiste litt, men sov for det meste. Den rullet rundt på en side iblant når den var våken. Dagen etter på Søndag, virket den litt bedre og spiste å drakk litt selv når jeg holdt maten og vannet foran den. Den sov fortsatt mye og fløy ikke. På Mandag virket den litt bedre og rullet ikke så mye rundt. Virket i bedre form, men sov for det meste. I går Tirsdag knuste jeg noen solsikkekjerner for å se om den klarte å spise frø og det klarte den, men spiste også eggeplomme. Senere på kvelden begynte den å hoppe opp og ned fra pinnen jeg hadde i esken og virket piggere. I morges når jeg skulle skifte i esken, så fløy den opp fra esken og helt til speilet på badet. Så da har jeg noen spørsmål: Er den klar til å settes fri? Den spiser fortsatt eggeplomme hvis den får det, er det normalt hvis den er voksen? Det er en del spurv rundt blokken, skal jeg sette den sammen med dem? Kan den settes ut på morgenen når fuglene har våknet? I mens den har vært her, så har den ikke plystret eller lagd noen lyd. Kan det være et problem når den slippes fri?

A.S. (07.07.2021)

Svar:

Vanskelig å svare uten bilde for å bestemme art. Hvis det er en unge, fores den vanligvis i flere uker av foreldrene før den kan klare seg selv.

Roar Solheim (07.07.2021)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Hva slags fugl?

Bilde vedlagt spørsmålet

Tok bilder av en kjapp liten krabat som jaktet insekter på Vasetvannet i Vestre Slidre. Men hva slags fugl er det?

E. (07.07.2021)

Svar:

Dette er ei linerle.

Roar Solheim (07.07.2021)


#Økologi og atferd

Hvor mange andunger er vanlig

Bilde vedlagt spørsmålet

Jeg observerte en andemor med førti andunger ved Høllen i Agder. Er dette vanlig?

K.H. (07.07.2021)

Svar:

En del ender "kaprer" andres ungekull og får store ungeflokker. Derfor er ikke dette uventet.

Roar Solheim (07.07.2021)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Hvilken fugl er dette?

Bilde vedlagt spørsmålet

Denne fuglen besøkte oss 16 juni. 2021. Vi har ikke funnet ut hvilken art dette er og hva den heter. Vi befinner oss på Sunnmøre ved grensen til Sogn og Fjordane.

L.L. (07.07.2021)

Svar:

Dette er en ung dompap. De mangler hette på hodet.

Roar Solheim (07.07.2021)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Krykkje ved Mjøsa (Hamar)

Kan de mellomstor måkene som er blitt mer utbredt rundt Hamar være Krykker? (Jeg leste nylig at de er nokså fraværende fra opp i Lofoten klippene i år, hvor de vanligvis er sammen med lundefuglene)

R. (07.07.2021)

Svar:

Nei. Det er fiskemåker. De ligner, men har gulgrønne føtter. Krykkjene har sorte bein.

Roar Solheim (07.07.2021)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Døgnet rundt

Hei! Hvem er det som holder på til alle døgnets tider i hagen? Han begynner kl 4-5 nå om sommeren og er usedvanlig utholdende,. Jeg får ikke øye på ham, mye gamle og store trær og antakelig er han liten? Videoen er preget av elvesus, men han høres likevel.

I. (07.07.2021)

Svar:

Dette er en gransanger.

Roar Solheim (07.07.2021)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Fuglereir

Bilde vedlagt spørsmålet

Hvilken fugl bygger et sånt reir?
Funnet i lauvskog på Ombo i Ryfylke

E.V. (07.07.2021)

Svar:

Dette var flott! Det er et gjerdesmettreir! Ett av de fineste jeg har sett bilder av!

Roar Solheim (07.07.2021)


#Diverse

Hvilken fugl er dette?

Bilde vedlagt spørsmålet

Vi har fått et rede i kransen på hyttedøren. Der er en del dunkledde unger oppi der. Foreldrene ser ut som en litt forstørret spurv. De har litt orange på vingene. Hva kan vi gjøre med rede. Kan vi flytte det til veggen på baksiden av hytten. De er da beskyttet mot regn under takskjegget. Dette er på Kvamskogen i Hardanger. Det er dessverre et dårlig bilde.

T.J. (07.07.2021)

Svar:

Tror dette kan være rødvingetrost. Nei, dere bør ikke prøve å flytte reiret- da kan du voksne forlate det.

Roar Solheim (07.07.2021)


#Diverse

Hvit due på avveie

Min mor har fått en hvit due som har vært i gårdsrommet i seks dager. Den virker veldig tam, men har ingen merke/ring på foten. Hun gir den mat og vann hver dag. Den ligger mye rolig der, men har også tatt en liten flygetur og virker ikke skadet på noe vis. Spørsmålet er: Hva skal hun gjøre med den hvis den blir værende mot høsten og vinteren? Dette er i indre Troms.

N.B. (06.07.2021)

Svar:

Hvis hun slutter å fore den, antar jeg at den vil fly videre av seg selv. Det er nok en bydue/tamdue.

Roar Solheim (07.07.2021)

««første 12 163 - 12 187 av 49 973 siste»»