Spør en ornitolog
Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.
Still et nytt spørsmålBesvarte spørsmål
Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse
Viser 11 887 til 11 911 av totalt 49 949 spørsmål «forrige neste»
Hvordan fjerne død måseunge
En av måseunge e har vært uheldig og falt fra taket på verkstedet vårt. Vi har forsøkt å flytte den, men resultatet er svært målrettede angrep fra måsemor. Hun har våknet over den døde i snart en uke. Er det hjelm og tjukke klær som er løsningen her?
K. (21.07.2021)
Svar:
Ja. Forsøk en tykk jakke og noe på hodet.
Roar Solheim (21.07.2021)
Nymfeparakitt som har skadet seg.
Passet forleden en nymfeparakitt som er tam imens eier var på ferie. Den har pleid å fly en del ute i stuen både der den bor og her hos meg, men sitter i buret sitt om natten.Hver morgen har den plystret en del for å gi beskjed om at den vil ut å fly. Plutselig siste morgen før den skulle hjem, var den helt stille da jeg sto opp, det lå en del fjær i bunnen av buret og det virker som om den ikke kan fly lenger. Den er nå tilbake hos eier og den vil fortsatt ikke fly og den virker trist sier eier. Dette er et par dager siden. Jeg har foreslått for eier at han bør ta den med til veterinær og håper han vil gjøre det. Tror du den kan ha skadet seg selv i løpet av natten hvis den har vært stresset eller noe, eller har du noen ide om hva som kan være årsaken? Var litt ekkelt at dette skjedde når jeg passet den. Håper du har et svar til meg. Mvh Linda
L.K. (21.07.2021)
Svar:
Papegøyespørsmål må du stille til burfuglholdere/papegøyeholdere. Her håndterer vi spørsmål om viltlevende fugler i Norge.
Roar Solheim (21.07.2021)
Kjøttmeis
Hei. Har en kasse i hagen hvor et spettmeispar ruget ut et kull tidligere i sommer. Nå har et kjøttmeispar unger i kassen som snart er klare for å hoppe ut. Hvor sent kan kjøttmeisene hekke?
R. (21.07.2021)
Svar:
Disse legger i alle fall ikke enda et kull. Ungehopping i august er nok de seneste for kjøttmeis.
Roar Solheim (21.07.2021)
Ny gjest på brettet/meis
De siste dagene har det vært en ny gjest på brettet. Størrelse med blåmeis som det er mange av, men lys grå/ islett av veldig svakt gul på brystet. Gråbrun over ryggen og oppå hodet. Har samme mørke stripe «gjennom» øynene som blåmeis..Ingen bilder dessverre.
A.E. (21.07.2021)
Svar:
Forsøk å få tatt bilde.
Roar Solheim (21.07.2021)
Fugleart ved ferskvann.
Hei.
Jeg er på ei hytte i Midt-Telemark kommune og har et spørsmål.
Jeg har sett og hørt noe som ser ut som et fuglepar gjennom flere år her.
Men aldri så nært som jeg fikk i kveld.
Da jeg ville ta bilder av solnedgangen, så dukket dette paret opp pluss muligens en unge litt foran og til høyre for dem, rett under skrenten jeg satt oppå.
Da jeg beveget meg litt for å stille inn filming på mobilen, dykket de. Men heldigvis kom de opp igjen ikke så langt unna. Videoen er nok ikke bra nok til å se hvilke fugler dette er, men lydene fra dem er kanskje nok til at dere kan svare meg på hvilke fugler dette er.
Mvh Aase Berge.
A.B. (20.07.2021)
Svar:
Dette er storlom. Ikke mulig å artsbestemme på filmen, men lyden er karakteristisk.
Roar Solheim (21.07.2021)
Fugl med lang pip
Hei,
Befinner meg i Sandefjordområdet ved vannet. Det er en fugl som lager vedlagt lyd og vi hører den kun på kvelden. Vet dere hva det kan være? Det er kun én ensformig lyd hele tiden.
C.H. (20.07.2021)
Svar:
Dette er tiggelyder fra hornugleunger.
Roar Solheim (21.07.2021)
gulerle?
Prøvde artsorakelappen og den ga svar gulerle, men bare 51% sannsynlig... Tenkte derfor å spørre noen som kan dette 🙂
Er avbildet fugl en gulerle, eller noe annet?
A. (21.07.2021)
Svar:
Gulerle er nok riktig her.
Roar Solheim (21.07.2021)
Svaler
Det har bodd svaler under takrennen på naboblokkene De har fått unger og er ute og lufter seg ofte på dag kveld. I dag ble det satt opp stengsler takrennene slik at svalene ikke kommer inn under taket. Sitter og ser på hvor stresset de er. De flyr i ring flere ganger og forsøker å komme innunder. Hva skjer nå? Synes dette ikke var ok
T.L. (20.07.2021)
Svar:
De vil nok finne seg andre steder å sove om natta, selv om de sikkert kunne ha få benyttet reirplassene sine et par uker til om nødvendig.
Roar Solheim (21.07.2021)
Fjær fra hvilken fugl?
Hei. Jeg fant denne fjæren i Vesterålen i dag. Vet du hva slags fugl den kommer fra?
A.A. (21.07.2021)
Svar:
Dette er håndsvingfjær fra en fjellvåk.
Roar Solheim (21.07.2021)
Kongørn
Observerte ei Kongørn med ein stor kvist i klørne når den flaug over meg i ein dal.
Datoen var 20.07 så det er lite sannsynlig reirbygging på denne tida av året. Bygger den på reiret så seint på sommeren?
I.H. (21.07.2021)
Svar:
Ja, ørner kan bringe enkeltkvister til reiret også mens det er store unger der.
Roar Solheim (21.07.2021)
Fiskemåke alene på reir
Hei,
En fiskemåke har reir på garasjetaket mitt. Det ser ut som den er alene, maken tror jeg er borte. Enten død eller bare forsvunne. Nå er ungene klekt og det er umulig for henne å finne mat uten at ungene blir alene. Er det noe jeg kan gjøre for å hjelpe henne? Legge ut mat f.eks - i så fall hva er best? Regner ikke med at måseungene har store sjansen, men hadde veldig lyst til å gi de en sjanse hvis det er mulig.
G.S. (21.07.2021)
Svar:
Du må gjerne tilby måka mat - de spiser nesten alt mulig, selv om fisk er noe av det bedre. Fuglen kan klare å fore opp ungene alene, og ungene kan fint være alene på taket mens den ene voksenfuglen er avsted for å finne mat.
Roar Solheim (21.07.2021)
Knoppsvaner
Har tre knoppsvaner som holder sammen der vi har hytte. Vi mater dem ikke, men de kommer daglig inn til brygga for å se om vi har noe. Har hørt vi ikke bør gi dem brød osv. stemmer det?
Det var det første spørsmålet.
Det andre spørsmålet er: hvorfor fikk alle tre plutselig helt bleike nebb i dag? De har vært strekt oransje før. Er de syke? Dette er to hanner og en hun. Mener å huske at hannen har større knopp på nebbet enn hunnen. Den ene hannen operer delvis alene og delvis med de to andre som sikkert er et par. Mulig den siste hannen er ungen deres fra i fjor. De har ikke fått barn i år. Dette er i Høgsfjorden, Rogaland.
T.S. (20.07.2021)
Svar:
Du kan trygt gi svanene brød. Vet ikke hvorfor de plutselig har fått blekere nebbfarge.
Roar Solheim (20.07.2021)
Rovfugl
Fikk et bilde jeg ble fornøyd med av en rovfugl med byttet, men hva slags art er dette?
Ø. (20.07.2021)
Svar:
Dette er en tårnfalk.
Roar Solheim (20.07.2021)
Ferie i Larvik kommune nær Helgeroa I uke 28 i år
På vei til hytta vi leide, nær en gård, i kanten av en kornåker, traff vi en fugl med brun fjærdrakt på hodet og irrgrønn fjærdrakt på resten. Anslått høyde på fuglen ca 30 - 40 cm.
Noen ide om hva slags fugl ?
På forhånd takk for eventuelt svar
N.M.O.H.T. (20.07.2021)
Svar:
Kan det ha vært en ung grønnspett??
Roar Solheim (20.07.2021)
19.7.21 - Leirsund i Lillestrøm kommune(Skedsmo)
Kl 2100 den 19.7.21 dukket denne fuglen opp på Asak, Leirsund. Den hadde sort fjær som vokste rett fram over nebbet.
Hva slags fugel er dette.
B.A. (20.07.2021)
Svar:
Dette er en ung hønsefugl. Usikker på art, men kanskje steinhøne eller rødhøne. Rømt fra fangenskap.
Roar Solheim (20.07.2021)
Høyt reir på utedo
Er det en slags fugl som gjort dette tro?
M.L.V. (20.07.2021)
Svar:
Ja, men jeg vet ikke hvilken art. Kanskje kjøttmeis - den bruker mose i reiret.
Roar Solheim (20.07.2021)
Spørsmål om snyltedyr på fugl
Hei!
Har observert dyr som ligner hjortelusflue på ulike påkjørte fugler jeg har funnet i veien der jeg bor (bruker å flytte dem ut av veibanen). Er det vanlig at hjortelusflua også går på fugl? De virker også større enn de hjortelusfluene jeg ellers observerer i skogene her.
N.N (20.07.2021)
Svar:
Det er egne arter fuglelusfluer. De er hardere å knekke enn hjortelusfluer. Du må bruke neglene!
Roar Solheim (20.07.2021)
Jakter hønsehauken kråker?
Observerte en større fugl som jaktet og drepte en kråke ved hytta vår i Tysvær kommune i Rogaland i dag. Har aldri sett den type rovfugl her før. Tenkte først at det var en ørn, men etter å ha googlet litt ser jeg at det kan være en hønsehauk. Kan det stemme? Fikk dessverre ikke tatt bilde.
A.A. (20.07.2021)
Svar:
Ja. Kråker står høyt på menyen for hønsehauk.
Roar Solheim (20.07.2021)
Løvsanger med grå fjær
Hei! Her om dagen tok jeg bilde av en løvsanger. Jeg la i etterkant merke til at mange av fjærene til fuglen var grå. Jeg lurte bare på hva forklaringen til dette er? Er det en ungfugl?
I. (20.07.2021)
Svar:
Det kan være at denne fuglen har startet fjærskifte, eller at det er en fugl med slitt fjærdrakt etter hekking.
Roar Solheim (20.07.2021)
Skadet spurvunge - angrepet av katt (?) hva gjør vi?
Hei, vi har nettopp funnet en skadet spurvunge i hagen. Den har et sår foran på brystet og har sannsynligvis blitt angrepet av en katt. Nå ligger den og skjelver og vi passer på den, men vet ikke hva vi skal gjøre. Er det håp om at den overlever? I så fall, hva kan vi gjøre for å hjelpe den?
P. (20.07.2021)
Svar:
Ikke lett fordi katteskader er vanskelige - fuglen kan ha fått dype kloinnstikk som til sist fører til at den dør. her er det bare å vente og se om den kommer seg eller ikke.
Roar Solheim (20.07.2021)
Er hakkespetten kanibal?
Hei! Fuglekassa henger på garasjeveggen og en morgen så den slik ut. Vi hadde sett hakkespetten ved fuglekassa dagen før, men ikke at den hakket. Fuglekassa var opptatt av et rugende par blåmeis. Alt innhold var borte. Fugleunger og hele reiret var borte. Fant ikke noe på bakken under. Merkelig oppførsel. Er dette naturlig oppførsel?
O.Ø.H. (20.07.2021)
Svar:
Flaggspetter spiser andre fuglers egg og unger - men det gjør den ikke til kannibal (da ville den spise egne artsfeller).
Roar Solheim (20.07.2021)
Larve
Fant denne i hagen i dag (Tjøme) den har en blå pigg i front og virker litt aggressiv. Vi lurer veldig på hva dette kan være.
A.B. (20.07.2021)
Svar:
Dette er larve fra en av tusmørkesvermerne - altså de største nattsommefuglene. Den er helt harmløs.
Roar Solheim (20.07.2021)
Hvilken fugl?
På foringsplasse i Tydal Sør-Trønelag har vi de siste dagene sett en fugl vi lurer på hva er. Det mest karakteristiske er å se den bakfra når den flyr unna. På stjerten, neders fra rygg har den et hvitt felt som er formet som et omvendt hjerte. Hode og rygg er brunt (spurvefarget) og brystet lyst. Vanlig spisst nebb og størrelse som en spettmeis. Lurer kanskje på at det er en ungfugl, da vi ikke ser noe som ligner i fugleboka.
S.Ø. (20.07.2021)
Svar:
Har dessverre vanskelig for å finne ut hva dette kan ha vært uten et bilde av fuglen.
Roar Solheim (20.07.2021)
Ringmerking
Hei! Jeg lurte bare på om det går an å være med eller melde seg på ringmerking av fugl? Så noen på arts obs. som hadde vært å ringmerket storm- og havsvaler og ble litt inspirert.
I. (20.07.2021)
Svar:
Da må du kontakte fuglefolk i fylket du bor i. Gå inn på NOF hjemmesiden birdlife.no.
Roar Solheim (20.07.2021)
Død fugleunge på plenen
Fant en død fugleunge på plenen på samme sted, i samme stilling som vår avdøde hund lå på/i i flere år og slappa av.
Lurer på fuglearten og om om noen vet noe om symbolisme rundt denne arten.
M. (20.07.2021)
Svar:
Ser ut som en død kråke- eller skjæreunge.
Roar Solheim (20.07.2021)