Spør en ornitolog
Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.
Still et nytt spørsmålBesvarte spørsmål
Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse
Viser 11 925 til 11 949 av totalt 50 356 spørsmål «forrige neste»
Trost og stær i flokk
Hei, i dag har nabolagets bærbusker blitt robbet av et stort antall trost og stær. Det fremstår som at det er en stor flokk. Hender det at trost og stær "slår seg sammen" eller er det tilfeldig at to separate flokker ble fristet av samme bær samtidig?
K. (12.08.2021)
Svar:
Det er nok bærene som gjør at troster og stær opptrer sammen samtidig.
Roar Solheim (12.08.2021)
Høylytt fugl
Jeg hører en fugl hver kveld, den har en lyd som høres ut som en blanding av et ul fra en ulv, og et skrik fra en måse. Hvilken fugl kan dette være? Er i Nord-Norge
A. (12.08.2021)
Svar:
Det kan hende at du hører rop fra en av lomene; storlom eller smålom.
Roar Solheim (12.08.2021)
Hvilken fugl er dette?
Så denne i starten av august. Ganske langt utpå havet utenfor Andenes.
L. (12.08.2021)
Svar:
Vanskelig bilde, kan være en av joene.
Roar Solheim (12.08.2021)
Spørsmål:
Balanseproblemer for kanarifugl
O.A. (12.08.2021)
Svar:
Kontakt burfuglholdere.
Roar Solheim (12.08.2021)
Hvilken fugl
Hvilken fugl har lagt disse? Fant de i en av mine gamle kasser. Flaggspetten hadde vært der og ødelagt hekkingen. Eggene er for store til å være kjøttmeis og reirmaterial stemmer ikke for meiser.
N.N (11.08.2021)
Svar:
Ligner egg fra gråfluesnapper.
Roar Solheim (11.08.2021)
Skjære
Kan skjæra få unger 2ganger i løpet av sommeren
R.E. (11.08.2021)
Svar:
Nei, ikke det vi kjenner til.
Roar Solheim (11.08.2021)
Gulpeboller.
Kan disse gulpebollene artsidentifiseres?
F.N. (11.08.2021)
Svar:
Vanskelig.
Roar Solheim (11.08.2021)
Skårunger
Hvorfor er skårunger grå? De fleste måker skifter jo til vit fjærdrakt. Så hva oppnår de med å ha en annen farge første året og hvorfor skifter de farge?
J.M. (11.08.2021)
Svar:
Mange fugler har egne ungfugldrakter, og får først voksen drakt når de er klare for å gå til hekking. Ungfuglene markerer at de ikke er en trussel mot etablerte voksenfugler. Voksne kan bli jaget vekk hvis de begir seg inn i territoriet til etablerte par.
Roar Solheim (11.08.2021)
Fugl i Slottsparken 9/8 - 2021
Hvilken fugl er dette?
W.T.E. (11.08.2021)
Svar:
Ung måke, men litt vanskelig vinkel og uskarpt bilde, mistenker fiskemåke.
Roar Solheim (11.08.2021)
Ugle
Vi har sett en ugle flere dager på rad i åkeren vår. Er det vanlig å se de på dagtid?
J. (11.08.2021)
Svar:
Kommer an på hvilken art det dreier seg om. Noen er dagaktive.
Roar Solheim (11.08.2021)
Svanunge I Tvedestrand
En svane i Tvedestrand har en fiskekrok og et snøre sittende fast, snøret er nå i munnen. Noen mener fiskekroken henger fast på brystet, men jeg er usikker på om den sitter i munnen. Redd den skal kveles av snøret og skade seg på kroken. Vi har prøvd å få lokket den hen til oss for å klippe av snøret, uten hell. Svanungen trenger hjelp, om du kan komme hit eller få tak i noen andre som eventuel kan få tak i den.
T. (11.08.2021)
Svar:
Forsøk å kontakte Morten Erichsen som bor i Tvedestrand.
Roar Solheim (11.08.2021)
Fløy i vinduet
I dag fløy det en liten fugl i vinduet hos oss. Tror det er en gransanger. Har lagt den i en liten eske med håndkle, vann, eple og fuglefrø. Ser ut som den har skadet en fot og en vinge. Den ligger å lukker øynene og åpner og lukker nebbet kontinuerlig. Ser ikke ut som den har det godt. Har hatt den litt rett utenfor og litt inne i tilfelle den var varm, men den åpner og lukker nebbet uansett om den er ute eller inne. Kan den bli bedre? Hva bør vi gjøre?
K. (11.08.2021)
Svar:
Gransanger eller løvsanger. Den har nok fått en hjernerystelse. La den ligge slik og se om den kommer seg i løpet av dagen eller til i morgen. Den kan dø dersom skaden er for stor, så du kan bare vente og se hvordan det går.
Roar Solheim (11.08.2021)
Nellik
Er det farlig å gi nellik til fugler ? Måker ? Påvist parasitt og nelikk dreper parasitt og innvollsorm. Ble kvitt det på katten.
N.M. (11.08.2021)
Svar:
Aner ikke, men det er ikke noen grunn til å gi slikt til ville fugler.
Roar Solheim (11.08.2021)
Fugleliv på Harasjøen
Hei
Jeg lurer på fuglelivet på Harasjøen mellom Gata og Sand i Hedmark. Hva finnes det av ender eventuelt gjess?
T.N. (11.08.2021)
Svar:
Dette har vi dessverre ikke noen oversikt over sentralt - da må du finne lokale fuglefolk og spørre dem.
Roar Solheim (11.08.2021)
avliving eller fortsette
Hei,
for ca 6 uker siden kom jeg over en fugl som lå i veibanen og kraftig redusert og gapte etter mat, var kanskje 2 uker gammel. I beste mening tok jeg den med hjem og etter røntgen hos dyrlege fant vi at vingen var brukket, men ikke så komplisert at det ikke kunne fikse seg selv fikk vi beskjed om. Den kom seg men fikk litt senere en kraftig smell av ei skjære ute i hagen slik at den andre vingen også fikk en skade (hang ned) og muligens et brukket ribben (et bengniss under pusting). Etterhvert har vingen og fuglen blitt god igjen og har gått fra grøt-mat til mer fast føde som frø, tørt brød og vann samt en flue i ny og ne. Vi har også handlet noe vitaminpulver fra en dyrebutikk den får oppløst i vann. Utfordringen nå er at selv om vingene virker å fungere greit når vi kaster den opp i lufta så klarer den maks 3-4 meter siste 2 ukene mens den bare daler mot plenen og jeg er redd den kanskje aldri vil kunne fly ordentlig selv. I sine egne forsøk på å fly så blir det mer flaksing og hopping. Under disse forsøkene så har også fjærene på stjerten brukket i tuppene.
Vi har bygget et fint og sikkert sted til den som den kan oppholde seg i utendørs der den hopper fint fra gren til gren, men vi tar den inn om natta så den kan øvefly litt i kjelleren mens vi andre sover. Fuglen er kvikk og oppfører seg som fugler flest ut fra det vi vet, bortsett fra at den begynner å bli veldig tam og har funnet sin favorittsted på hodene våre. Legger seg stort sett bak i nakken for å ta en blund og storkoser seg i vannskåla når den får bade.
Vi er litt rådvill akurat nå, ettersom vi kanskje ikke er god nok på å følge opp flygetreninga, og et fugleliv uten å kunne fly blir vel ikke helt riktig det heller. Burde vi holde ut litt lenger og se det an eller bør vi avlive den, eventuelt levere den til noen som kan hjelpe? Kommer fjærtuppene på stjerten til å vokse ut igjen?
Selve fuglearten er vi usikre på men mistenker det er en bokfink
R. (11.08.2021)
Svar:
Dette er en ung dompap. Den ser ganske kjekk ut, og det kan hende at det tar flere uker før den kan fly skikkelig igjen. Hvis dere har tid og lyst, ville jeg holdt og foret den i flere uker ennå.
Roar Solheim (11.08.2021)
hønsehauk og sjkære
Hva er oddsen for at en hønsehauk dagelig leker med skjærer? Har sjekket med kikkert mange ganger og nebbet tilsier at det er en hønsehauk og ikke en gjøk.
F.J. (11.08.2021)
Svar:
Unge hauker driver treningsjakt på skjærer og kråker, og da kan dette lett se ut som "lek". Men hvis den klarer å slå kloa i en av dem, blir det nok raskt slutt på "leken".
Roar Solheim (11.08.2021)
Måkeunge i byen
Det er en enslig måkeunge som vandrer rundt i byen ved jobben. Den har litt dun på hodet men ellers har fjør. Den går rundt og piper, har sett at den har prøvd å fly litt uten å komme særlig langt. Den har vært hos oss i hele sommer. Har heller ikke sett noen som har foret eller passet på den. Vi vet ikke hva vi skal gjøre med den, faren for at den blir påkjørt er rimelig stor da det er mye trafikk her. Det var 3 unger i begynnelsen av sommeren, nå er det bare denne igjen. Mattilsynet og viltnemda har sagt de ikke kan gjøre noe. Det er rart at den ikke kan fly, så lurer på om det er noe galt med den, selvom den ser frisk ut. Har du noen råd til oss som vil hjelpe den?
N.N (11.08.2021)
Svar:
Denne ser jo flyvedyktig ut, så jeg ville sjekke og prøve å fange den for å se om den ikke KAN fly, eller bare er litt uvillig. Slike unger bør overlates til seg selv hvis de ikke er skadet.
Roar Solheim (11.08.2021)
Trost
Hei. Vi har nå i sommer funnet to trost ( gråtrost tror jeg) som er død. Vi ser i gen ytre skader. Vi har ikke katt. Hva kan årsaken være?
E.M.A. (11.08.2021)
Svar:
Dette er en ung måltrost. Kollisjon med vindu er nærliggende årsak.
Roar Solheim (11.08.2021)
Skadet svale
Katten min kom idag hjem med en svale som hadde fått ett sår på magen. Den klarer heller ikke å fly selv om den flakser med begge vingene. Den står stadig på begge bena både på flatt gulv og når den balanserer på fingeren min. Har fått tak i penicillin og melormer som jeg prøver å mate den med. Men den er ikke videre interessert i dette.
Må den tvangsmates? Og hvordan er egentlig prognosene for en liten fugl etter å ha ha blitt tatt av katten og ikke vil fly?
M. (10.08.2021)
Svar:
Et bilde ville ha hjulpet. Hvis det er en tårnseiler, må den kanskje tvangsmates med moste insekter. Sirisser fra dyrebutikk kan kvernes med stavmikser og fores i små sukkerbitstore klumper.
Roar Solheim (11.08.2021)
stor falk
Denne for oss ukjente falken (?) kom flyvende forbi oss i fjellet denne uka (Vega/Nordland). Sorry for lav bildekvalitet
T.G. (10.08.2021)
Svar:
Ser ut til å dreie seg om en dvergfalk.
Roar Solheim (11.08.2021)
Tam and i Trondheim
Hvilken type and er det her?
Uredd mennesker. Finner ingen norske ender som ligner på denne med klump på nebbet.
E.S. (10.08.2021)
Svar:
En form for tamand.
Roar Solheim (11.08.2021)
Liten falk?
Hva er dette? Dønna den 10. august 2021
T.G. (10.08.2021)
Svar:
Dette er en dvergfalk.
Roar Solheim (10.08.2021)
Er dette en fuglekonge?
Denne vakre lille fuglen fløy dessverre rett i vinduet på hytta i Høvåg, Lillesand. De holder til i en furu rett ved hytta. Er det en fuglekonge? Kunne ikke se noe gult på toppen av hodet, kan den være ung?
K.A. (10.08.2021)
Svar:
Dette er en løvsanger.
Roar Solheim (10.08.2021)
Bjørkefinken
Hei. Legger merke til at Bjørkefinken som regel tripper rundt på bakken og finner seg mat der under fuglemateren. Hvorfor er det slik?
A.E. (10.08.2021)
Svar:
Både bokfink og bjørkefink plukker ofte frø på bakken, så da er det naturlig for dem å letevetter frø der.
Roar Solheim (10.08.2021)
Duebarn?
Dårlig bilde, men er dette en hvit dueunge? Forholdsvis lang stjert, og nesten blåaktig i fjærene på brystet og rødaktige øyne.
Sett i Stange, Innlandet 10.08.
B. (10.08.2021)
Svar:
Bildet er såpass uklart at det er vanskelig å se om dette er en duefugl eller en annen slags fugl, dessverre.
Roar Solheim (10.08.2021)