Hopp til hovedinnhold

Spør en ornitolog

Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.

Still et nytt spørsmål

Besvarte spørsmål

Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse

Viser 11 063 til 11 087 av totalt 49 973 spørsmål


#Diverse

kattugle

Hei jeg har en oppgave på skolen om kattugler og lurer på om det blir flere eller færre og om utbredelses området har forandret seg de siste (100) årene?

M. (27.09.2021)

Svar:

Kattuglene har økt i utbredelse på de indre delene av Østlandet siden 1970-tallet. Jeg vokste opp på Hamar, og hørte min første kattugle i Stange i 1977. Fra slutten av 1980-tallet har kattuglemengden økt betydelig i Stange, Løten og Ringsaker, med flere titalls ugler som hekker i fuglekasser. På 1060- og 1970 tallet var det ingen som kjente til hekkende kattugler i området. Endringen har trolig sammenheng med kortere vintre, siden kattuglene har problemer med mye snø.

Roar Solheim (27.09.2021)


#Diverse

Rype

Hvorfor legger rypen seg i dokk og hva betyr dokk

T. (27.09.2021)

Svar:

Ryper og andre skogshøns graver seg ned i løs snø når de ligger og fordøyer maten de har beitet. De ligger helt under snøen, noe som skjuler dem mot synsjegere som kongeørn og hønsehauk. Det er denne gropa som kalles dokkgrop. Dokk er også betegnelsen på et avgrenset basseng hvor man kan legge skip og så senke vannstanden.

Roar Solheim (27.09.2021)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Stjertand x stokkand hybrid?

Bilde vedlagt spørsmålet

Heisann! Var på Åkersvika på Hamar her om dagen og den anda her snek seg inn i noen bilder. Det ser jo ut som en stjertand, men den har rødt bryst litt rare farger og grønt vingespeil? Tenkte at den kanskje bare gikk gjennom myting men noen andre på nett forteller meg det må være en hybrid. Hva tenker du?

I. (27.09.2021)

Svar:

Ja, dette er nok en krysning mellom to arter, og som du antyder, er stjertand X stokkand nok de sannsynlige involverte her.

Roar Solheim (27.09.2021)


#Diverse

Katt tar kråke

Jeg har en main coon som tok kråke. Er det vanlig?

K.J.O. (26.09.2021)

Svar:

Tror det er nokså uvanlig at katter klarer å fange kråker.

Roar Solheim (26.09.2021)


#Fuglekasser

Pilfink reir

Nå skjer det også denne høsten: Et pilfinkpar har begynt å bygge reir i en kasse beregnet på kjøttmeis. Reiret blir aldri ferdig. Det er mest lauv som blir tatt inn. Hvorfor denne oppførselen nå om høsten?

G.F. (26.09.2021)

Svar:

Det KAN hende de kan hekke på denne tiden, men det kan også være et forsøk på å okkupere kassa slik at de har lagt beslag på den fram til våren.

Roar Solheim (26.09.2021)


#Diverse

Trekkende måker

Hva kan være forklaringen på geografisk trekkemønster hos fiskemåker her i landet. I Fredrikstad ble de borte rundt 1.august. I Trondheim er det nå per 26/9 befinner det seg fortsatt ca halvparten ifht tidligere i sommer. Mange juvenile fiskemåker.
På det stedet de observeres i Trondheim, får de god del mat regelmessig, kan mating bidra til at de ikke trekker derfra?

N. (26.09.2021)

Svar:

Kanskje, men det har jeg dessverre ikke kjennskap til. Dette er såpass detaljkunnskap at det må måkeekspert(er) til som arbeider med arten for å kunne (om mulig) besvare spørsmålet ditt.

Roar Solheim (26.09.2021)


#Spor og sportegn

Svart fugl på høyløe i fjelldal

Bilde vedlagt spørsmålet

I midten av august kom jeg til ei høyløe på natterstid og vekket en middels stor blåsvart fugl med lang stjert som lå på rede oppunder taket. Det var ikke en svarttrost ettersom nebbet var kraftigere, og jeg tror den var for liten og smekker til å være ravn. I dag kom noen andre til løa og fant reiret revet. Vi mistenker røyskatt. Under der vi så fuglen så det ut som på bildet. Ser ut som fruktsteiner. Dette er dessverre alt vi har av informasjon.

A.A. (26.09.2021)

Svar:

Kan dessverre ikke finne ut hva som har vært på ferde her. Det er en fugl som har spist bær, men om det er kråkefugl eller en trostefugl kan jeg ikke avgjøre.

Roar Solheim (26.09.2021)


#Diverse

Spørsmål:

Hvorfor skifter stokkand-hannene farge på høsten?

N.N (26.09.2021)

Svar:

Fordi de har en mellomdrakt med hunnfargede fjær før parringsdrakten vokser ut igjen. Endene har på denne måten en sterkt forkortet tid med vinterdrakt.

Roar Solheim (26.09.2021)


#Økologi og atferd

Hvile

Hvor og når hviler/sover fuglene?

M.V. (26.09.2021)

Svar:

Nesten når som helst. De sover i kortere økter enn vi pattedyr.

Roar Solheim (26.09.2021)


#Økologi og atferd

Spørsmål:

Bilde vedlagt spørsmålet

Hørte et smell fra kjøkkenvindet og krafsing på det i en 4-5 sekunder. Da jeg gikk for å se fant jeg en rovfugl sittende på rekkverket like ved vinduet. Etter 3-4 minutter var det igang igjen. Holdt på ved kjøkkenviduet litt før den tok vinduet vedsiden av. Når jeg kom ut satt den seg i nærmeste tre før den føy avgårde når jeg gikk nærmere. Hva er grunnen til denne oppførselen? Aggresjon mot speilbilde?

A. (26.09.2021)

Svar:

Dette er uvanlig oppførsel fra en ung spurvehauk, og jeg har dessverre ikke noen forklaring på oppførselen. Den KAN ha reagert på sitt eget speilbilde, men det pleier ikke rovfugler å gjøre.

Roar Solheim (26.09.2021)


#Fugleforing

Skjære og småfuglene

Hei, vi har ganske mange skjærer her vi bor, og liker denne smarte fuglen. Men de stjeler mat fra småfuglene. Finnes det en måte å mate dem begge på, uten at skjæra tar alt?

Samboeren min er også bekymret for at fuglemating kan tiltrekke mus og rotter til huset, hvilken avstand anbefaler dere fra matstasjonen til huset?

S. (26.09.2021)

Svar:

Da må du lage et forbur med nettingåpninger ca 5 x 5 cm, hvor du henger forautomatene inni. Da kommer bare småfuglene inn, mens skjærene må nøye seg med det som havner på bakken under forburet. Slike er omtalt i eldre hefter av Fuglevennen (se NOF-sidene).

Roar Solheim (26.09.2021)


#Diverse

Kråke med hvite felt i fjerdrakten

Kan sjur og kråje parre seg

O.B. (26.09.2021)

Svar:

Nei, de er bitre fiender. Men det er ofte kråker å se med mye hvitt i fjærdrakten, det skyldes trolig manglende mattilgang under oppveksten.

Roar Solheim (26.09.2021)


#Diverse

And

Bilde vedlagt spørsmålet

Hvilken and er dette?

M.R.F. (25.09.2021)

Svar:

Har en gang vært en laksand hunn.

Roar Solheim (25.09.2021)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Hvilken fugl er dette?

Bilde vedlagt spørsmålet

Denne tok jeg bilde av i Kurefjorden ved Moss i dag. Hvilken snipe er dette?

S.L. (25.09.2021)

Svar:

Vanskelig lys, men pga nebbet mistenker jeg at det er ei sotsnipe.

Roar Solheim (25.09.2021)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Hvilken fugl?

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei! Er det mulig ut fra bildet å se hvilken fugl det er? Den var dessverre litt langt unna. Den dykket flere ganger. Observert på Sjusjøen forrige helg.

S. (25.09.2021)

Svar:

Vanskelig å si sikkert, men det ser ut til å kunne være en kvinand hunn.

Roar Solheim (25.09.2021)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Spurvehauk?

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei, dette bildet tok jeg på mandag på vei opp til svarthammarvatnet i Tromsø. Tror det er en rovfugl, og den var ganske liten, kan det være en spurvehauk?

P. (25.09.2021)

Svar:

Fuglen er for liten til å se sikkert hva det er, men den lange stjerten og de avrundede vingene tyder på at det kan være en spurvehauk.

Roar Solheim (25.09.2021)


#Diverse

Hull i veggen, ikke hakkespett tror jeg

Bilde vedlagt spørsmålet

Jeg har et 120 år gammelt hus med stort kaldt loft. Det er flere hull i takborda og også ett mellom to kledningsbord oppunder taket. Ved en anledning hørte jeg en langsom "tapping" fra loftet, ikke hakkespettens raske trommehvirvel. Hvilken fugl kan dette være?

K.L. (25.09.2021)

Svar:

Vanskelig å si hvordan hullet har oppstått, men her er det helst gråspurv, pilfink, kjøttmeis eller kanskje spettmeis som flyr inn.

Roar Solheim (25.09.2021)


#Fugleforing

Foring med solsikkefrø

Har foringsrør med solsikkefrø på hytta. Masse fugl,men spiser de virkelig opp frøene de som er der ? Har inntrykk av av de fleste fuglene bare plukker og stikker av med frøene. Gjemmer de dem ?

D.P.K. (24.09.2021)

Svar:

Noen arter lagrer (spettmeis), mens andre spiser frøene i nærheten av forplassen.

Roar Solheim (24.09.2021)


#Ringmerker

Merking kortnebbgås

Bilde vedlagt spørsmålet

Denne kortnebbgåsa befant seg sammen med flere hundre andre på Nossum, Eidsbotn, Levanger 19.09.21. Kan dere si noe om merkingen?

S.N. (24.09.2021)

Svar:

Ta kontakt med ringmerkingssentralen ved Stavanger Museum.

Roar Solheim (24.09.2021)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Vierspurv?

Fant en død fugl på utsiden av orangeriet vårt. Har sannsynligvis flydd på glasset. Ved første øyekast trodde jeg det var en ung gulspurv. Har så vidt antydning til gult i vingefeste. Finner ingen eksempler på at unge gulspurver er hvite i buken før de blir gule. Ikke tegn til gult på hode. Hode er i liten grad svart, ingen siv spurv. Ser noen bilder av vierspurv som nesten ikke er svarte på hode. Kan dette være en vierspurv.
Funnsted er Jakob Naadlandsveg 54 i Seljord. Ca 200 moh

P.W. (24.09.2021)

Svar:

Dette er en bjørkefink.

Roar Solheim (24.09.2021)


#Ringmerker

Ringmerking av svaneunger

Hei. Følger med et svanepar i Bugårdsdammen i Sandefjord med nå snart 2 voksne unger. Idag så jeg bare 1 unge. Som hadde blitt ringmerket. Den andre var borte.
Var der i går og da var begge ungene friske og raske.
Så jeg har vanskelig for å tro at det har skjedd noe med så stor fugl.
Er den kanskje fjernet for ringmerking.
Og hvordan foregår denne merkingen og hvem gjør det?

B.G. (24.09.2021)

Svar:

Nei, ingen som merker fugl ville ha fjernet en svaneunge. Men det er ikke mulig for en som ikke befinner seg på stedet å vite hva som kan ha skjedd. Hvis du vil vite hvem som har ringmerkingslisens i Sandefjord, må du kontakte ringmerkingssentralen ved Stavanger Museum.

Roar Solheim (24.09.2021)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Trekryper?

Bilde vedlagt spørsmålet

Vedlagt bilde av fugl som døde etter å ha flydd i vindusrute. Har ikke sett denne fuglen her på Gulsvik tidligere.

T.O. (24.09.2021)

Svar:

Ja, dette er en trekryper.

Roar Solheim (24.09.2021)


#Økologi og atferd

Måke

Når måker har det ene beint opp kan man se det da

N. (24.09.2021)

Svar:

Fugler står ofte på ett bein for å hvile det andre. Som regel trekkes hvilebeinet opp, og oftest er tær og fot gjemt mellom brystfjærene. Men noen ganger kan du se deler av foten, så svar på ditt spørsmål er både ja og nei.

Roar Solheim (24.09.2021)


#Diverse

Due merket med rød og blå ring.

Hun sitter helt stille om vi er nær. Har vært ved huset og garasjen i flere uker. Kommer hun til å fryse i hel til vinteren hvis hun fortsatt er ute? er det noe vi bør gjøre med henne?

I.S. (24.09.2021)

Svar:

Dette er nok en tamdue/brevdue. Hvis du ikke vil ha ansvar for den, bør du ikke starte å mate den.

Roar Solheim (24.09.2021)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Hvilke fugl er dette?

Hør begynnelsen av denne filmen da jeg lurer på hvilken fugl dette er?

T.A. (24.09.2021)

Svar:

Dette er lyder fra ei kattugle.

Roar Solheim (24.09.2021)

««første 11 063 - 11 087 av 49 973 siste»»