Hopp til hovedinnhold

Spør en ornitolog

Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.

Still et nytt spørsmål

Besvarte spørsmål

Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse

Viser 10 821 til 10 845 av totalt 50 205 spørsmål


#Økologi og atferd

Kjøttmeis og Granmeis

Heisann. På hytta vår på høgfjellet, har me mange matstasjoner til fuglane. Her er granmeis, kjøttmeis, nøtteskriker osv. Sist helg kom, det som me såg som ei stor kjøttmeis. Virka å ha litt anna adferd enn dei andre. Klauv på barken, langs med furua, og berre skilde seg ut på måten han oppføra seg på.
Plutseleg for han etter ei granmeis, bak hytta, etter 10-20 sekund seier det dunk, og me tolka det som fugl på vindauget. . Eg reiser meg går bort for å sjå, og då står kjøttmeisa på granmeisa, og fyk langsmed bakken med granmeisa. Er dette slik som normalt kan skje?

L.B.S. (30.11.2021)

Svar:

Kjøttmeis KAN faktisk forsøke å drepe mindre fugler, for bl. a. å hakke seg inn til hjernen (som er svært energirik). Det kan hende at kjøttmeisen forsøkte noe slikt på granmeisen.

Roar Solheim (30.11.2021)


#Diverse

Langt, krokete og feilformet nebb

Bilde vedlagt spørsmålet

Denne fjellvåken som befinner seg på Jæren nå har et langt, "misformet" nebb. Er dette en medfødt deformitet? Jeg lurer på om fuglen kan klare seg med dette nebbet? Vil nebbet endre seg i løpet av livet? I fjor var det en hønsehauk på Jæren som hadde et liknende nebb.

G.J. (30.11.2021)

Svar:

Slike forvokste nebb ser en nå og da hos mange forskjellige fuglearter. Nebbets ytre del vokser slik våre negler gjør, og kanskje kan den ytre delen av overnebbet slites av eller brekke. Da vil kanskje nebbet kunne få en mer normal lengde. Hvis et nebb vokser og blir for langt, kan det hindre fuglen i å få i seg mat. Dessverre har vi ikke noen observasjoner som kan vise hvordan det går med slike individer som denne fjellvåken over tid.

Roar Solheim (30.11.2021)


#Diverse

Høstens vakreste eventyr

Ser ut til å være flest trost, og flokkene er heller ikke mindre enn tidligere år. Er ved en bilvei, så det er flotte formasjoner når de blir forstyrret og lander igjen.

N.N (29.11.2021)

Svar:

Kan være gråtroster.

Roar Solheim (29.11.2021)


#Diverse

Høstens vakreste eventyr

Endelig, nå er de her. I 14 dg. har horder landet i alle de store rognebærtrærne etter veien. De var sent ute, men litt av en gratisforestilling. Lykke på ferden.

N.N (29.11.2021)

Svar:

Går ut i fra at det er sidensvanser du sikter til.

Roar Solheim (29.11.2021)


#Diverse

Ugler pipehatt

Det sitter en ugle i pipehatten, kan jeg fyre opp i peisen uten at ugla blir skadet?

U. (29.11.2021)

Svar:

Ugla flyr nok sin vei når det kommer røyk opp.

Roar Solheim (29.11.2021)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Enkeltbekkasin?

Bilde vedlagt spørsmålet

Dette er et bilde fra "arkivet" tatt 28.juni i år nær Areklett i Masfjorden kommune. Jeg har konkludert med at dette mest trolig er en enkeltbekkasin - kan det være rett?

A. (29.11.2021)

Svar:

Ja, det stemmer nok.

Roar Solheim (29.11.2021)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Vandrefalk eller tårnfalk

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei, jeg tok vedlagte bilde i Namibørkenen i Namibia mars 2018. Trodde først det var en ung tårnfalk, men nå tror jeg det kanskje er en vandrefalk?

G.J. (29.11.2021)

Svar:

Dette ser ut til å være en afrikansk tårnfalk-art:
Greater kestrel, Falco rupicoloides, navnsatt som slettefalk i Norge.

Roar Solheim (29.11.2021)


#Fugleforing

Dompapen har blitt borte fra fuglebrettet

Hei, i alle år har dompap frekventert fuglebrettet mitt på hytta i Vingelen. I år er den borte og istedet kommer store mengder grønnfink (tror jeg det er). Den raner til seg alt av frø på et par dager. Har også svarttrost og kjøttmeis i mindre mengder. Kan du forklare dette og eventuelt gi et råd?

R.L. (29.11.2021)

Svar:

Råd om hva??? Dessverre nei på begge spørsmål.

Roar Solheim (29.11.2021)


#Diverse

Aggressiv andrik

Hei!
Vi har to danske landender, en andrik og en hunand. Vi har hatt de siden de var nyfødte.
Nå i det siste har andriken endret adferd. Han går til angrep mot meg og følger etter meg når jeg er ute, går i bena mine og han holder hunanden vekk fra meg ved å gå imellom meg og henne.
Han kommer fortsatt bort og spiser fra hånden min da.
Det som er litt rart er at han er spesielt aggressiv mot meg, han har ikke samme oppførsel mot mannen min.
Jeg vil også ta med at de har vært mest 'knyttet til meg da det er jeg som er matmor og gir de mat og godsaker (mais, rosiner).
Hva kan dette komme av?
Og er det noe jeg kan gjøre for å hjelpe han til å bli mer rolig?
Håper på svar.
Fortvilet andemamma her!

H. (28.11.2021)

Svar:

Dette må du spørre burfuglholdere/andeoppdrettere om.

Roar Solheim (28.11.2021)


#Diverse

Hvit due eller rasedue

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei. Har fått denne duen på besøk i vannrenna vår en lengre periode. Er dette en vill hvit due eller en rasedue? Den virker ikke redd for oss da den ligger like over inngangen vår. Samtidig så ser jeg aldri at den flytter på seg for mat o.l. Men når har den vært her så lenge at den kan ikke være skadet ettersom den da ikke hadde vært i live tenker jeg hvertfall. Setter stor pris på en avklaring slik at jeg evt kan få fjernet denne. Er ikke videre glad i fugler så vet ikke helt hvordan jeg skal få den fjernet heller.

S.F.G. (28.11.2021)

Svar:

Dessverre umulig å vite om det er en vanlig bydue/vill, eller om denne kommer fra en dueoppdretter. Hvis du ikke ønsker at den skal holde til hos deg, må du bare jage den vekk flere ganger.

Roar Solheim (28.11.2021)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

ukjent fugl

Jeg sjekket stillits , den er helt lik den jeg så, da var det den! takk for hjelpen!

H. (28.11.2021)

Svar:

Flott at du fant fram!

Roar Solheim (28.11.2021)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Ukjent art for min del

Bilde vedlagt spørsmålet

Observert i hagen min på vestlandet. (Bremanger) søndag 28/11-21
Trudde først det var en tamdue, men ved nærmere undersøkelse ser det ut som en trost av noe slag?Aldri sett den her før.

M.M. (28.11.2021)

Svar:

Dette er en trost med en genfeil som gir den bare lyse/hvite fjær, men ikke albino. Mest sannsynlig en svarttrost.

Roar Solheim (28.11.2021)


#Diverse

Linerle

Hei.
Har gått mye langs jærstrendene i det siste og ser stadig noe jeg tror er linerle. Lang vippende stjert svart under haka og på hodet. Men linerla må da ha reist nå. Den løper veldig. De er gjerne i flokk på en fem seks stk, eller av og til alene. Har fremdeles vært noe insekter inni tangen som er skylt i land. Ser ut som den finner noe der i alle fall. Men er det virkelig tilfelle at noen linerler ikke har reist? Synes kanskje den virker litt tjukkere enn vanlig, men tenkte kanskje den hadde blåst seg litt opp pga null grader.

T.S. (28.11.2021)

Svar:

Det er flere linerler som overvintrer langs kysten, og lever på fluer og fluelarver i råtnende tang.

Roar Solheim (28.11.2021)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Ugle i åpent fjellterreng

Hei.
I går kjørte jeg bil innover mot Langsua nasjonlpark/Vesleskag på en stølsvei i skumringstid og litt snøvær. Da jeg kom ca 300m over skoglinja, i veldig åpent terreng så jeg en stor mørk fugl fly langsomt og mykt i lufta. Jeg tipper kanskje 10m opp i lufta. Det var fortsatt noen enkelte trær stående alene i stølslandskapet her og der, men ellers åpen «vidde». Jeg så den på lang avstand først, og den første tanken min når jeg fortsatt var på lang avstand var at jeg undrer meg over om det var en enslig trekkfugl der oppe på fjellet. Den fløy mykt, uten store endringer i retning, og med langsomme vingeslag mot og over bilen. Når den kom nærmere lurte jeg et øyeblikk på om det var en ørn, fordi den fremsto stor (kanskje vingeslag på 1,5m+/-) og den fremsto med mørk brun/grå i siluetten der i skumringen. Da den fløy over bilen og mot noen trær på den andre siden så jeg at den hadde lange flotte vinger, og litt butt kropp, og jeg tenkte med det samme at det var en ugle. Den hadde nemlig uglete form, og ikke en typisk ørnete form. Jeg så ikke at den landet på noen trær, jeg så den kun i lufta i retning enkelte trær. Jeg har hørt at det har vært observert snøugle i dette området, men den jeg så var ikke hvit. Den var brun eller grå. Pga skumringen så jeg ikke hvilket fargespill den hadde på undersiden av vingene, men jeg er helt sikkert på at denne fuglen ikke hadde noen innslag av hvitt på undersiden. Jeg la nemlig spesielt merke til at den var ganske så jevnt farget.

Det er jo vanskelig å vurdere avstand og størrelse, men jeg vet merke i at den var veldig stor. Jeg er veldig sikker på at det var en ugle. Kan dette ha vært en hornugle (eller er de lyse under vingene?), og kan det potensielle ha vært en hubro?

Takk for svar!

Å. (28.11.2021)

Svar:

Det kan hende at du har sett ei lappugle. Fra undersiden virker både hornugle og jordugle nesten hvite i dårlig lys, så det er ikke så sannsynlig at det er en av disse du har sett.

Roar Solheim (28.11.2021)


#Diverse

Fuglelyder

Hei!
Jeg er ivrig kryssordløser, men står fast en gang i blant. I dette tilfelle er det: KRYKKJESKRIK ?
Svaret skal være på 5 bokstaver. Som bokstav nr. 2 har jeg en S og som nr. 4 har jeg en R. Usikker på om disse er riktige.
Kan dere hjelpe en innlandsboende?
Håper på et positivt svar innen 1 uke !

T.G. (28.11.2021)

Svar:

Dessverre ikke. Krykkjenes rop kan bokstaveres som "kekekea", og det er ikke i nærheten...

Roar Solheim (28.11.2021)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

And?

Bilde vedlagt spørsmålet

Lurer på hva fugl dette er?

K.A. (28.11.2021)

Svar:

Dette er en siland hann.

Roar Solheim (28.11.2021)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

To fugler i Oslofjorden, slutten av november

Bilde vedlagt spørsmålet

Spotta to forskjellige fugler jeg ble nysgjerrig på i dag, i Oslofjorden. Ønsker hjelp til å finne ut hvilke arter dette er.

På bildet jeg har lastet opp, så er Fugl 1 nederst, og Fugl 2 øverst.

Fugl 1:
Mørk, slank, langt nebb, over 50 cm lang. Dykket ofte og lenge, over 15 sekunder av gangen. Ble observert i bukta rundt Operaen. Muligens en hvit flekk ved halsen.

Fugl 2:
Hvit underkropp, vesentlig mindre enn fugl 1, litt fyldigere kropp. Også denne dykket ofte og lenge. Observert samme sted, rundt Operaen. Hvit også på hodet.

K. (28.11.2021)

Svar:

Det er en storskarv nederst og en lomvi øverst.

Roar Solheim (28.11.2021)


#Diverse

Hvor er dompapen i år?

Dompapen har vært den mest tallrike på fôringsplassen vår, på Heggenes i Valdres (500 moh.) i mange år. I år er den borte. Har det skjedd noe spesielt? Vi bor i skogkanten.

K.F. (28.11.2021)

Svar:

Dompap varierer i antall og opptreden fra år til år, så dette er det vanskelig (umulig) å vite årsak til for enkeltlokaliteter.

Roar Solheim (28.11.2021)


#Trekkfugler

Linerle

Hei! Hvordan vet linerla at den må trekke sørover?

N.N (28.11.2021)

Svar:

Det å trekke sydover er trolig nedarvet, selv om denne siden ved fugletrekket kanskje er den minst utforskede. Færre insekter og kortere dager er nok signaler som får mange trekkfugler til å starte trekk sydover.

Roar Solheim (28.11.2021)


#Diverse

Parakit i gårdhagen

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei. Vi har observert en grønn parakit-liknende fugl i gården vår i sentrum Oslo. Den flyr hver dag en tur rundt i gården på formiddagene men forsvinner da hen på dagen. Nå hvor vinteren nærmer sig blir vi urolige for om en fugl som den kan klare sig i Norge og kan man gjøre noget for å hjelpe den?

Mvh Louise

L. (28.11.2021)

Svar:

Dette er en nymfeparakitt. Disse kan klare seg hele vinteren hvis de finner solsikkefrø på fórplasser. Arten har spredt seg i Europa, og finnes nå helt nord til Hamburg. Når slike dukker opp i Norge, er det vanskelig å vite om de er rømte burfugler fra fangenskap i Norge, eller om de faktisk kan ha spredt seg fra Tyskland.

Roar Solheim (28.11.2021)


#Økologi og atferd

Hunden jager kråker

Hei! Jeg var ute og laget godbitsøk til hunden. Det vil si at jeg strør godbiter ut på gresset som han må snuse seg frem til. Mens jeg gjorde dette kom det 8-10 kråker og forsynte seg - og valpen min synes det var hysterisk morsomt å jage dem. De fløy lavt akkurat som om de «terget» han, men jeg ble redd da de ble fler og fler. Kan de gå til angrep «sammen» mot hunden hvis de blir sint, eller syns de også dette er gøy? Kan de være farlige for hunder? Han er 5 kg og ganske liten.

C. (28.11.2021)

Svar:

Kråkene utgjør neppe noen fare for hunden. Det KAN hende at de ser på dette som en lek...

Roar Solheim (28.11.2021)


#Diverse

Gråtrost

Er det mindre med gråtrost i år? I sommer fikk jeg beholde alle morellene, og jeg så ikke en eneste gråtrost spise rognebær ende det var plenty med rognebær i år

Ø.K. (27.11.2021)

Svar:

Det KAN hende, men store mengder rognebær og andre bær kan også ha endret trostenes trekkmønster og tidspunkter for når de dukker opp hvor.

Roar Solheim (27.11.2021)


#Fugleforing

Meiseflukt

Meisene på matbrettet forsvant nesten over natten. Har hatt masse besøk over lang tid og har foret med solsikkefrø i kilovis, men nå er det helt tomt og ikke en fugl

H.M. (27.11.2021)

Svar:

Slike endringer er det dessverre vanskelig å finne forklaringer på.

Roar Solheim (27.11.2021)


#Diverse

Overvintrer Storskarv på Vestlandet?

Hei! jeg fikk et bilde fra barnebarnet mitt som hun tok i ettermiddag ved en av fjordene i Sogn, og jeg mener det var en storskarv.
Burde ikke den være på vei til nord-Afrika nå? eller er det noen som overvintrer? Jeg fikk det bare som en video på snap, så jeg kan dessverre ikke formidle bildet.

T. (27.11.2021)

Svar:

Nei. Storskarvene overvintrer langs kysten.

Roar Solheim (27.11.2021)


#Fugleforing

Bygggryn til småfuglene

Kan vi mate fuglene med byggryn? Hva med sammalt grovt mel?

J. (27.11.2021)

Svar:

Byggryn går nok bra, men jeg tror ikke fuglene forsyner seg av mel. Men du kan gjøre et forsøk.

Roar Solheim (27.11.2021)

««første 10 821 - 10 845 av 50 205 siste»»