Spør en ornitolog
Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.
Still et nytt spørsmålBesvarte spørsmål
Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse
Viser 10 227 til 10 251 av totalt 50 005 spørsmål «forrige neste»
Hav Ørn
Hva skjer med hav ørnen om vinteren?
H. (26.01.2022)
Svar:
Ikke noe spesielt! Du må være nøyere med hva du tenker på her (trekk f eks. eller er det andre ting du lurer på...)
Roar Solheim (26.01.2022)
Småfugl som "fryser" når de føler seg truet?
Vi har store mengder småfugl som mates bak huset om vinteren. Hovedsakelig pilfink, kjøttmeis, gulvpurv og blåmeis. Her om dagen la vi merke til at en hel haug av fugler plutselig "frøs" i treet der de satt. De satt virkelig musestille i flere minutter. De rørte ikke på hodet eller kroppen og det så nærmest ut som all fugleaktiviteten var satt på pause. Dette var i hovedsak meiser, som normalt ikke er lettskremte, hverken av oss eller de gangene spurvehauken har vært på ferde. Vi kunne ikke se noen rovfugl i nærheten.
Oppdaget de en trussel vi rett og slett ikke kunne se? Og er det normal oppførsel at fugler på tvers av arter fryser til på denne måten?
D. (26.01.2022)
Svar:
Den reaksjonen er typisk for mange fugler. Det kan være både rovfugl eller rovpattedyr (som katt) som får fuglene til å "fryse" på denne måten. Fuglene kan ha oppdaget f. eks. en spurvehauk som sitter stille og speider inne i vegetasjonen, mens du ikke får øye på den.
Roar Solheim (26.01.2022)
Tukaner
Hvor mange kull får regnbuetukaner?
J.M.Ø. (26.01.2022)
Svar:
Det må du nok lete etter selv i spesielle fuglebøker. Dette er ikke almen kjent kunnskap blant norske fuglefolk, dessverre.
Roar Solheim (26.01.2022)
Måker
Har fiskemåker og gråmåkerforskjellig atferd?
A.K. (26.01.2022)
Svar:
Ja. les i fuglebøker hvis du vil finne forskjellene.
Roar Solheim (26.01.2022)
Tukaner3
Når spiser tukaner?
J. (26.01.2022)
Svar:
Når de er sultne, for å svare enkelt (!).
Roar Solheim (26.01.2022)
Tukaner
Hvor holder regnbuetukanen til?
J.M.Ø. (26.01.2022)
Svar:
Det vet jeg ikke (har ikke bøker for hånden nå), men tukaner er hjemmehørende i Sør-Amerika.
Roar Solheim (26.01.2022)
Spørsmål:
Hei..
Jeg er en ivrig fuglevennen og har observert at bjørkefink er sett i store mengder her på foringsplassen min...iallfall 50 stk.
Men mi store bekymring er nedgangen av sjøfugler på sommeren . Jeg mener dette skyldes svartbak og stormskritt. Burde ikke dette reguleres med å ta ut en del av disse?
Mva
Per kjartan lade
N.N (26.01.2022)
Svar:
Hovedproblemet for fuglebestander er matmangel og ødeleggelse av leveområder. Vi kan ikke regulere mengden av noen arter for å påvirke mengden av andre - da må vi holde på med fullskala reguleringsaktivitet for alle arter, og det er ikke biologisk fornuftig.
Roar Solheim (26.01.2022)
kaje
Hei
Vi lurer på noen spørsmål ift. kajer. Vi har flyttet til et nytt hus der det bor et kajepar i pipa i uthuset vårt. Det ser ut til at det er 4 kajefugler som i hovedsak holder til på taket der, men to holder veldig ofte til i området rundt pipa. Vi bor nær en kirke, og her holder det til store flokker med kajer i området.
Vi lurer litt på:
- er det sannsynlig at det er de samme to kajene som holder fast til i pipa år etter år?
- hvor gamle kan disse fuglene bli?
- forlater bare ungene reiret på sommeren og reiser andre steder, eller er de mer stedbundne og holder seg i nærheten av foreldrene?
(ps: det er harde diskusjoner rundt kaffebordet her i huset da jeg er sikker på at disse to kajene er de samme som har bodd der hele tiden, mens min mann antyder at det ikke er så sikkert. Må jo innrømme at det ikke er så enkelt å skille de fra hverandre, selv om jeg mer jeg mener HELT sikkert det er det samme ekteparet som holder til og trives her hos oss:)).
Spent på svaret ditt!
B.V. (26.01.2022)
Svar:
Ja, det er trolig det samme kaieparet som benytter pipa. Har ikke aldersrekorder for kaier for hånden, men de kan trolig bli opp mot 15-20 år gamle. Ungfugler sprer seg vekk fra oppvekstområdet, og kommer ikke tilbake til sine foreldre neste år.
Roar Solheim (26.01.2022)
Rødstrupe
Hei. Tips til biotoper for å henge opp kasse til rødstrupe?
Mvh Ole Wulvik
O.W. (26.01.2022)
Svar:
Tette kratt i kulturlandskap, gjerne i din egen hage. Heng slike kasser lavt (1/2-1 m over bakken).
Roar Solheim (26.01.2022)
Gåsetrekk
Så en flokk med grågås i dag. Har de kommet sørfra, eller har de overvintret? Jæren
N.N (25.01.2022)
Svar:
Vanskelig å vite. De kan gjerne ha overvintret - mange grågjess gjør det langs kysten.
Roar Solheim (25.01.2022)
Rovfugler på fôringsplassen
Hei
Jeg har flere ganger observert en fugl som kommer raskt ned på fôringsplassen og gjør et sveip før den forsvinner raskt. Den ser ut som en falk/hauk eller lignende rovfugl. Det hele går så raskt at jeg har problemer med å kunne finne ut hvilken fugl dette er. Jeg hører også småfuglene signalisere tydelig at dette er noe som er farlig.
Jeg bor i Ålefjær som er nord for Kristiansand.
Ut fra dette har du et forslag til hva dette kan være?
K.F. (25.01.2022)
Svar:
Ja. Mest sannsynlig har du besøk av spurvehauk på fórplassen - de jakter ofte inne i byer og tettsteder om vinteren.
Roar Solheim (25.01.2022)
Hønsehauk
Hei.
Jeg leser på denne siden at det er uvisst om eller hvor hønsehauken trekker sydover på høsten?
Jeg leser av innlegget tidligere er datert i 2013?
Det forundrer meg hvis dette ikke er kartlagt bedre i 2022?
H.G.H. (25.01.2022)
Svar:
Kjenner dessverre ikke til det du kan ha lest, men hønsehaukens trekk og forflytninger i vinterhalvåret finnes det mye dokumentasjon på. Uvissheten kan nok være knyttet til hvor mange og hvilke individer som flytter, for her er det variasjon. Noen voksne kan holde seg i territoriet hele året, mens andre flytter. Ungfugler trekker ofte ut mot kysten av Sør-Norge og Vestlandet i vinterhalvåret.
Roar Solheim (25.01.2022)
krona
Hei, jeg har korona. Kan undulaten min bli smitettet?
C. (25.01.2022)
Svar:
Det vet jeg dessverre ikke noe om- her må du spørre papegøyeholdere om slik smitte er kjent.
Roar Solheim (25.01.2022)
Kattugle
Hei,
Dette må være en kattugle som har tatt en skjære?
M. (25.01.2022)
Svar:
Nei. Dette er fjær fra en gressand, kanskje krikkand hunn. Den du holder i fingrene er en stjertfjær fra anda.
Roar Solheim (25.01.2022)
Rødstrupe
Hvorfor blir den plutselig borte? Liker den ikke å dele foringsplassen med meis og spurv?
L.O. (25.01.2022)
Svar:
Dessverre vanskelig å besvare, for det kan være tilfeldig at en rødstrupe har forsvunnet akkurat der du forer fuglene.
Roar Solheim (25.01.2022)
Kattugle
Vi bor i Numedal og lurer på om det er for sent og henge opp kattugle kasse for og få hekking til våren?
R. (25.01.2022)
Svar:
Nei, det kan gå.
Roar Solheim (25.01.2022)
Fuglekasse for taksvale og stær
Hei, vi lager fuglekasser for taksvale og stær i et skoleprosjekt, og har noen spørsmål til dette. Vi har sett på litt forskjellige typer åpninger, og lurte på målene til åpningene til fuglekassene for disse fuglene. Når det gjelder taksvalen har jeg sett at noen fuglehus og reir bare har en smal lang åpning, og hvis man skal bruke dette, hvor stor skal denne være i så fall? Er det å foretrekke foran et hull? Vi lurte også på om det er noen spesielle størrelse-, materiale- eller andre kravanbefalinger.
K. (25.01.2022)
Svar:
Tror du blander sammen taksvale og tårnseiler her. Det er tårnseilerkassene som har smale åpninger, kanskje ca 2 cm høy og 6 cm bred. For stær passer åpninger på 4,5 cm hulldiameter. Selve kassevolumet kan variere nokså mye. Du finner mål på kasser ulike steder, og det er ikke noen absolutter her.
Roar Solheim (25.01.2022)
Pilfinken overtar stærekassene
Hei!
Jeg opplever at pilfinken overtar stærekassene. Før hadde jeg stær i 3 kasser på et stabbur, men de siste årene har pilfinken okkupert dem.
Plasserte deretter tre kasser på en bygning 200 m unna, og fikk stær i dem. I fjor oppdaga pilfinkene dem og tok i bruk den ene.
I fjor vår hengte jeg opp en ny på en annen bygning, etter to dager ble den bebodd av stær. I vinter har pilfinkene begynt ta den i bruk.
Har du noen gode råd for hvordan jeg skal unngå at pilfinkene overtar stærekassene? Tette innflyvingshullet om høsten? Slutte å fôre fuglene om vinteren, har ca. 30 stk av dem? Hilsen I.H.
I.H. (24.01.2022)
Svar:
Heng opp stærkassene først når stæren dukker opp.
Roar Solheim (24.01.2022)
Kardinal
Hei, jeg bor i Hurdal og møtte nettopp på en raring på fuglebrettet. Den var veldig mørk rød, nesten burgunder. Kan dette ha vært en Kardinal? Googlet litt og ser at Kardinaler bor i USA, men kan de ha flydd hit og overvintrer her?
Mvh Benny.
B. (24.01.2022)
Svar:
Mer sannsynlig en konglebit hann.
Roar Solheim (24.01.2022)
fjær
lurer på hvilken fugl denne fjære kommer fra ,tenker kråke men hvet ikke
C.L. (24.01.2022)
Svar:
Fjæra er våt, og det mangler målestokk, så derfor vanskelig å artsbestemme bare ut i fra dette bildet.
Roar Solheim (24.01.2022)
Ukjent fugl på fôringsplassen
Det er alltid spennende å se hva som dukker opp på fôringsplassen, og i går dukket det opp en type jeg ikke kan huske å ha sett før. Har lett gjennom alle fuglebøkene mine, men ikke funnet noe som passer. Bildet ble dessverre litt dårlig, men den satt "på huk" da den spiste, den er gul/grønn under buken. Mer gul til lenger ned du kommer og den er brun, grå og svart på ryggen. Synes mønsteret på ryggen kunne ligne litt på pilfinkmønsteret. Svart nebb. På størrelse med en kjøttmeis, eller kanskje litt større. Så ut som den "blåste" seg litt opp. Observert i Vest-Telemark.
C. (24.01.2022)
Svar:
Dette er en gulspurv hunn.
Roar Solheim (24.01.2022)
Fugleflokk
Hvor mange fugler må til for at det kan kalles en fugleflokk?
A. (23.01.2022)
Svar:
Vanskelig å besvare. 4-5 fugler kan kanskje kalles en liten flokk. Ikke noen bestemt grense her, siden det er et subjektivt vurderingskriterie.
Roar Solheim (23.01.2022)
Svalereir på loftet
Hei,
Vi har i alle år hatt 2 svalereir på loftet i overgang mellom vegg tak (ikke synlige fra utsiden). Hvilken type svaler tror du det kan være snakk om, og kan det være mulig å erstatte redene fra utsiden? Selv om svalene kan finne seg nye steder å hekke, så er det vel også slik at jo flere som tetter takene sine, desto vanskeligere blir det å finne gode steder?
I.M. (23.01.2022)
Svar:
Høres kanskje mest ut som tårnseilere, ikke svaler. Det går an å sette opp kasser spesiallaget for tårnseilerne.
Roar Solheim (23.01.2022)
Spørsmål:
Spiser sidensvanser kristorn bær?
F. (23.01.2022)
Svar:
Det vet jeg dessverre ikke.
Roar Solheim (23.01.2022)
Spørsmål:
Kan jeg ha på en sele på en undulat¿
M. (23.01.2022)
Svar:
Spørsmålet må rettes til papegøyeholdere.
Roar Solheim (23.01.2022)