Spør en ornitolog
Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.
Still et nytt spørsmålBesvarte spørsmål
Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse
Viser 10 122 til 10 146 av totalt 49 931 spørsmål «forrige neste»
Nøtteskrike
Så en nøtteskrike ved fuglemateren som hadde tatt en dompap og fløy av gårde med den. Slapp den et stykke borte. Spiser nøtteskriker andre mindre fugler?
R.A. (29.01.2022)
Svar:
Ja, alle kråkefugler gjør det.
Roar Solheim (29.01.2022)
Hagefugltelling
Hei!
Jeg teller fugler fra sofaen hvor jeg har utsikt til foringsstasjonen. Fra dette vinduet har jeg utsikt et godt stykke, og over den ene åsen som er rett ved så jeg fire store fugler som fløy, mistenker at det var Ravner. Kan man eventuelt telle med disse? Eller skal man kun forholde seg til de man ser i egen hage?
I. (29.01.2022)
Svar:
Ja, så lenge du ser dem fra huset ditt.
Roar Solheim (29.01.2022)
Foreplassen
Hei, jeg flyttet inn i nytt hus i fjor høst. Ettersom jeg er glad i fugler, hengte jeg ut to foringsautomater. Jeg ble raskt oppdaget, og nå når det er vinter er det store mengder småfugler på besøk. De kan "tømme" en automat som holder 7 dl på en halvtime. Det er ganske stort svinn, da de "kaster" mye på bakken.Der det ligger store mengder frø.Dvs, de spiser ikke alt de får servert rett fra automaten. Ikke er de spesielt glad i å spise det som "kaseres" fra automaten heller, men sitter i treet og "skråler" etter mere :-) . Jeg har mange forskjellige arter( meiser,spurver,finker), som skulle like det jeg serverer.Jeg kjøper fuglefrøblanding, nøtter og solsikkefrø. Mitt spørsmål er; hvorfor "kaster" de maten utenfor kanten på automaten, i stedet for å spise den? PS. Jeg blir ruinert...
B.S. (29.01.2022)
Svar:
Alle dyr (inkludert oss mennesker) er energikonservative, dvs at ingen bruker energi på noe som gir mindre utbytte enn det som er mulig. Dette innebærer at fugler ofte tester mange frø (solsikke) før de bestemmer seg for å åpne ett av dem. De andre kastes på bakken, og KAN bli spist av andre. Dersom du bruker villfuglblanding, er det mange ulike frø, og noen fugler spiser ikke korn i det hele tatt dersom det også er solsikkefrø i blandingen. Solsikkene er mye mer energirike enn korn, og de kastes derfor vekk. Hvis du vil unngå søl, bør du overhodet ikke servere frøblandinger. Meiseboller, halve kokosnøtter og jordnøtter i metallnettrør gir veldig lite svinn og nedfall på bakken.
Roar Solheim (29.01.2022)
Rovfugl
Vi bor i et villaområde i Ålesund. Jeg mater fugler gjennom hele vinteren. I det siste har det vært lite fugler og de er veldig skvetne. I dag så jeg denne i plommetreet. Kanskje det er den som skremmer dem? Jeg har aldri sett en slik før. Er det en spurvehauk? Eller noe annet?
B.S. (29.01.2022)
Svar:
Ja, dette er en spurvehauk, en ungfugl fra i fjor sommer (lyse brune bremmer på ryggfjærene).
Roar Solheim (29.01.2022)
And i garn
Hei, møtte en fisker som hadde fått 2 ender i garnet, ligner svartand?
Ø.B. (29.01.2022)
Svar:
Vanskelig å se sikkert. Hvis den har hvite armsvingfjær, er det en sjøorre, men dette kan godt være svartand.
Roar Solheim (29.01.2022)
Måser i store flokker.
Vi bor på Ørland.
De siste årene har vi lagt merke til at måser opptrer i kjempestore flokker på jordene her på denne tida. Tusenvis! Minner om gresshoppesvermer. De virker litt urolige, letter ofte og setter seg igjen i nærheten. Er det en god forklaring på denne oppførselen?
B.K. (29.01.2022)
Svar:
Nei, dessverre ikke, siden måker kan samles i flokk av mange ulike grunner.
Roar Solheim (29.01.2022)
Er dette Gran elller Løvmeis?
Hva er dette? bilde tatt 29/1 22 .melleom Høgås og Gautestad (evje)
O.D. (29.01.2022)
Svar:
Dette er en granmeis.
Roar Solheim (29.01.2022)
Blåmeis i flokk
Hei!
Jeg opplevde noe, for meg veldig sjeldent, torsdag 27.01.22. En stor flokk småfugler slo seg ned i trær, busker og på bakken (snødekket). Jeg vil anslå flokken til pluss femti fugler. De oppførte seg livlig, men på bare få meters avstand, kunne jeg iaktta noen av dem. Jeg mener helt sikkert at det var blåmeiser.
Kan det være et flokktrekk blåmeiser jeg fikk gleden av å se?
Og, kan jeg føre dem opp på min fugletelling?
Mvh
H.A.T. (29.01.2022)
Svar:
Blåmeis kan opptre i flokker, men det skjer helst på høsten, og det er som regel ved trekklokaliteter der det også er fuglestasjoner at dette skjer. Nå på vinteren er det svært usannsynlig at du har sett en så stor fugleflokk som er blåmeis. Jeg mistenker at dette heller kan dreie seg om en flokk grønnsisik, som har begynt å dukke opp her og der den siste uka.
Roar Solheim (29.01.2022)
Svaner og mating og hva med at Oslofjorden er «syk»
Hei,
Lurer på dette med mating av svaner. Noen sier at de ikke skal mates og noen sier at de ikke skal mates med brød for da blir de for tykke til å fly.
Kan de mates med brød (de liker det tydeligvis)
evnt hva bør de helst mates med?
Svaner er jo vegetarianere og jeg lurer på hvordan mat forholdene i sjøen er for svaner og ender nå som Oslofjorden er så «syk». Er det nok bunngress eller hva de nå spiser der?
Takknemlig for svar.
Hilsen Nina Puntervold (medlem), fra Volle i Asker
Nina
N.N (29.01.2022)
Svar:
Svaner blir IKKE for tykke til å kunne fly - ingen fugler blir det, annet enn rovfugler som temporært kan spise så mye at de har vanskeligheter for å lette, og må sitte og fordøye maten ett døgn før de kan ta til vingene.
Brød inneholder korn, som svaner gjerne spiser. Ellers er hønsefor også grei mat for andefugler. Har dessverre ikke opplysninger som kan besvare dine spørsmål om Oslofjorden.Roar Solheim (29.01.2022)
Bjørkefink
Har ikke sett bjørkefink før her på brettet, en i år har jeg sett ca 30 på en gang, og nå er de jevnlig på besøk. Er det noen grunn for dette? Er de i sterk vekst eller er det andre trekkruter,? vinterplaser?
V.S. (29.01.2022)
Svar:
Mange rapporterer om bjørkefink for første gang på forplasser i år. Dette har nok sammenheng med store mengder rognebær i hele Norge, som har innvirket på trekk og bevegelser hos flere fuglearter.
Roar Solheim (29.01.2022)
Grønnsisiker?
De er knøttsmå, gulgrønne og ganske modige. Hvis de er grønnsisiker, er de 2 øverste jenter og den underste gutt, da? Oslo, 28.januar.2022
M.A. (28.01.2022)
Svar:
Ja, dette er tre grønnsisik. Den nederste er en hann, og de to øverste er hunnfugler.
Roar Solheim (28.01.2022)
Fuglelyd i mørket
Hei hytte i åstdalen ringsaker . Har en type ful som flyr rundt på Myra om kvelden etter mørt. Vinter og sommer . Sier bappbapobsppapp , gjentas hele tiden
T.G. (28.01.2022)
Svar:
Dette er sangen til en perleugle.
Roar Solheim (28.01.2022)
Kan fugler spise pepperkakehus
Jeg lurte på om det er farlig å gi fugler et pepperkakehus med snop og godteri på.
N.N (28.01.2022)
Svar:
Tror det bør kunne gå, men slike kaker bør nok brekkes opp i små smuler for at de skal kunne spises.
Roar Solheim (28.01.2022)
Rastende
Betyr begrepet rastende at fuglene hviler under trekk, eller betyr det kun at de hviler (ikke næringssøkende)?
A.K. (28.01.2022)
Svar:
Rastende er når fugler stopper på bestemte steder for både å hvile og spise (f. eks. vadefugler som stopper i et større våtmarksområde og spiser på seg fett før de flyr videre).
Roar Solheim (28.01.2022)
Stillits
Er det klimaet som gjør at Stillitsen har vært så langt nord ? Min søster og jeg bor på Dombås. Henholdsvis på ca475 og 700 m over havet. I fjor såg min søster stillits i hagen. I går fekk e sett for første gang en stillits på fuglebrettet. Men vinterstid ,? Her har det vært kaldt , men mildt i flere perioder nå. Jeg fekk registrert den i hagefugltellinga. Hilsen Reidun Espe
R.E. (28.01.2022)
Svar:
Mest sannsynlig har vinterforing med solsikkefrø noe med denne ekspansjonen å gjøre, men kortere vintre kan også tenkes å spille inn.
Roar Solheim (28.01.2022)
Elsker falk
Hva slags fugl er dette
A.M. (28.01.2022)
Svar:
Dette er en hubro. Ser veldig lys ut, så kanskje bildet er fra Middelhavsområdet eller India?
Roar Solheim (28.01.2022)
Ukjent fugl på brettet
Denne kjenner jeg ikke, noen som vet?
S.S. (28.01.2022)
Svar:
Dette er en lavskrike.
Roar Solheim (28.01.2022)
Hvilken fugl,?
Ikke sett denne på fuglebrettet før. Den er stor i forhold til kjøttmeis....
G.O. (28.01.2022)
Svar:
Dette er en lavskrike.
Roar Solheim (28.01.2022)
Kattugle og perleugle
Hei
Jeg bor i skogen i indre Østfold kommune, og har et problem med jordrotter og mus. Jeg har tenkt til å sette opp en eller flere uglekasser i området og lurer på jeg skal velge perleuglekasse og/eller kattuglekasse. Kan disse uglene trives i samme område? Hva bør eventuelt være avstanden mellom kassene. Kan jeg sette opp flere kasser til samme ugleart?
G..M.S. (28.01.2022)
Svar:
Det er nok størst sjanse for å få kattugle hekkende i kasser i ditt område, så jeg ville satse på denne.
Roar Solheim (28.01.2022)
Taksvale
Hei, hvor stor skal åpningen til en fuglekasse til en taksvale være?
K. (28.01.2022)
Svar:
Taksvaler hekker ikke i vanlige kasser, men i etterligninger av deres selvbygde runde leirkopper oppunder tak (se bilder). Har derfor ikke nøyaktige mål for hvor stor en slik åpning bør være, men vil anta at 3 cm høy og 4 cm bred vil fungere. Hvis det er for stort vil nok taksvalene selv kunne mure igjen og tilpasse, slik spettmeisen også gjør.
Roar Solheim (28.01.2022)
Oppheng av fuglekasser på bygg
Hvor høyt over bakken kan en henge opp fuglekasser for arter som taksvale, tårnseiler, gråspurv/pilfink og stær på bygg? Ofte vil det ikke være egnede plasser (uten for mye forstyrrelser) andre steder enn høyt oppe på endevegger eller i forbindelse med takkonstruksjoner. Vil noen av disse artene finne frem til kasser som henger 10-15 meter over bakken?
E.T. (28.01.2022)
Svar:
Ja, uten problemer. Naturlige spettehull som fuglene er tilpasset å bruke, og som er grunnen til at de kan benytte fuglekasser, kan ofte være høyt opp i trærne.
Roar Solheim (28.01.2022)
Spurvehauk
Har hatt besøk av en spurvehauk ved noen anledninger de to siste ukene. Antallet fugler på foringsplassene har gått ned i samme tidsrom. Forer hovedsaklig med solsikkefrø, meiseboller (uten netting). litt nøtter og litt diverse ting jeg kjøper på Felleskjøpet. Har alltid hatt mange arter her, men de to siste ukene har det stort sett bare vært kjøttmeis, blåmeis og spettmeis. Det har vært adskillig færre av dem enn det pleier og.
Så til spørsmålet: Kan det være slik at spurvehaukens tilstedeværelse skremmer fuglene unna?
T.A. (27.01.2022)
Svar:
Flott bilde av en gammel spurvehauk hann. Hvis hauken plutselig har begynt å legge jevnlige jaktturer forbi fórplassen, kan det hende at fuglene blir mer skeptiske. Noen kan kanskje fly til andre, nærliggende fórplasser hvor de har bedre skjul eller føler seg tryggere. Alltid vanskelig å vite sikkert hva som ligger bak slike endringer.
Roar Solheim (27.01.2022)
Dompapp
Jeg legger ut solsikkefrø på foringsplassen var, og har hatt mange dompapper hver vinter, i vinter derimot har vi knapt sett en eneste en. Er det et faresignal for bestanden?
O.S. (27.01.2022)
Svar:
Ikke det vi kjenner til. Dompap varierer mye i opptreden fra år til år, så dette kan være normale variasjoner.
Roar Solheim (27.01.2022)
bekkasiner
hvordan ser vi forskjell på bekkasinene? er der ein av de som har tre striper på ryggen ? vi har vel kvart ,enkel å dobbel bekkasin i norge.
H. (27.01.2022)
Svar:
Dette kan du selv lese om i en fuglebok. Spesielt kvartbekkasinen har veldig markante striper på ryggen.
Roar Solheim (27.01.2022)
Avføring til en undulat
Hvor stort er problemet med avføring og lukt av avføringen til en undulat ?
N.N (27.01.2022)
Svar:
Spørsmål om burfugler må du rette til burfuglholdere/papegøyefolk.
Roar Solheim (27.01.2022)