Hopp til hovedinnhold

Spør en ornitolog

Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.

Still et nytt spørsmål

Besvarte spørsmål

Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse

Viser 10 158 til 10 182 av totalt 50 176 spørsmål


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Hvilken fugl er dette?

Bilde vedlagt spørsmålet

Hvilken fugl er dette?

D.M. (20.02.2022)

Svar:

Dette er en grønnsisik.

Roar Solheim (20.02.2022)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Hvilken fugl er dette?

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei,
Dette er en veldig sky fugl som har begynt å dukke opp her hos oss. Det viser seg dessverre nesten umulig å få tatt bilde av den, da den stikker ved den minste bevegelse. Hvis dere klarer å se den mellom greinene, kan jeg tilføye at den er stor, på størrelse med nøtteskrike, som jeg først trodde det var, men den er mørkere og med nesten stålgrå-grønngul jevn farge.

C.J. (20.02.2022)

Svar:

Bildet er dessverre så dårlig at det er vanskelig å se om dette er en fugl eller en garnblåse.

Roar Solheim (20.02.2022)


#Diverse

Funnet død lundefugl

Hei
Fant en død lundefugl på stranden i Dypeklo på Onsøy. Er det noe man skal varsle noen om?

M.T. (20.02.2022)

Svar:

Ikke spesielt, men du kan ringe lokalt SNO kontor og høre om det foregår noen innsamling.

Roar Solheim (20.02.2022)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Hvilken fugl er dette?

Bilde vedlagt spørsmålet

Jeg har fått den på fuglemateren hvor den spiser på meiseballer. Vi er på fjellet i Sør-Norge. Finner den ikke i Gyldendals fuglebok.

G.S. (20.02.2022)

Svar:

Dette er ei lavskrike.

Roar Solheim (20.02.2022)


#Økologi og atferd

Grønnsisik

En stor flokk med Grønnsisik har inntatt fuglebrettet. Det skjedde i fjor også. Det er utrolig hyggelig, men ikke problemfritt. De flyr nemlig i vinduene. Jeg prøver å plukke de opp når jeg hører at de flyr på. Mange overlever. Jeg har penn som jeg tegner på vinduene og fuglesiluetter. Men hvorfor flyr Grønnsisik på vinduene? De andre artene (pilfink, spurv, blåmeis, kjøttmeis, munk,rødstrupe, osv) gjør ikke det. Ser sisikene dårligere?

D.K. (20.02.2022)

Svar:

Dessverre vanskelig å vite hvorfor du finner flere grønnsisiker som kolliderer mot vindu enn andre arter. De har neppe dårligere syn, men det KAN ha sammenheng med at de ofte er mange i en flokk, og dersom alle flyr opp i retning mot et vindu, er det større fare for at en av dem kolliderer enn når meiser enkeltvis flyr omkring. Dette er bare EN av kanskje mange mulige, kvalifiserte gjetninger om hva som kan være årsaken.

Roar Solheim (20.02.2022)


#Diverse

Storfugl eller orrfugl

Vi er så heldige å ha hytte på Venabygdsfjellet, 900 moh. Her er både tiur og orrfugl. Fuglene har tydeligvis lagt sin elsk på inngangspartiet. De siste årene kommer vi til et skikkelig «griseri» hver gang. Fuglene oppholder seg tydeligvis rett utenfor inngangsdøra og gjør ifra seg «i mengder» på akkurat samme sted, også oppetter veggene. Er det noen som vet om det finnes noe vi kan smøre på (lukt) for å hindre dette griseriet UTEN at fuglene ta skade?
Tusen takk for hjelp. Anne Kristin Dahl, annekda@ils.uio.no

A.K.D. (19.02.2022)

Svar:

Nei, dessverre ikke andre muligheter enn å stenge a med netting.

Roar Solheim (19.02.2022)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Skarv

Hvordan ser man best forskjell på storskarv og mellomskarv?

A.K. (19.02.2022)

Svar:

Det er ikke enkelt, fordi det er små detaljer omkring nebb/munnviker som best skiller dem, og du skal se dem på nært hold eller få gode hodebilder av skarvene for å kunne si sikkert at det er den ene eller den andre. For nøyere beskrivelse, søk på nettet: (https://snl.no/mellomskarv).

Roar Solheim (19.02.2022)


#Økologi og atferd

Foring og snøvær

Hei! Vi har foringsplass i hagen, og observerer at fuglene blir veldig ivrige på foringsbreytet når det kommer en snøbyge. Lurer på hvorfor?

E.H. (19.02.2022)

Svar:

Det kan ha mange mulige forklaringer. Snøen kan gjøre dem mer ivrige etter å få i seg næring, men det kan også tenkes at snøbyger "skjuler" fuglene mot jegere som spurvehauk.

Roar Solheim (19.02.2022)


#Spor og sportegn

Stor Vadefugl?

Bilde vedlagt spørsmålet

Heisann! På dagens spasertur her på Fevik kom vi over noen fuglespor som var rimelig store. Tok et bilde, - der ser en størrelsen sammen med telefonen min. Hvilken fugl kan det være? Kan ikke se tegn til svømmehud mellom tærene, og ene tåen går rett bakover. Kan det være en hægre? Sporene komm opp fra sjøen, gikk noen titalls meter langs stranden og gikk ned igjen til sjøen.

N.T. (19.02.2022)

Svar:

Kan være fotspor etter en gråhegre.

Roar Solheim (19.02.2022)


#Diverse

Kjøttmeiser i store flokker i februar

Hvorfor samler kjøttmeisen seg i store flokker i februar? Jeg tenker dette er et typisk høst fenomen når de trekker sørover før vinteren. Observere også lite Spurv rundt maten, er dette pga at det blir jaktet på den rundt Middelhavet og dermed mindre Spurv.

R. (19.02.2022)

Svar:

Gjør de det hos deg? Dette er ikke noe typisk fenomen andre steder.

Roar Solheim (19.02.2022)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Rovfugl på fjellet

I ettermiddag hørte jeg en rype da jeg gikk en skitur på fjellet i Tuddal, Telemark, ca 1000 moh. Jeg så noe som må ha vært en rovfugl som fløy rundt og over en liten bergknaus, ca 1 til 2 meter over bakken. Jeg antar at den så etter ryper. Dessverre hadde jeg ikke kikkerten med, men den var hvit og lysebrun, ca 1 til 1,5 m vingespenn. Det så ut som vingespissene og halen var hvit. Lysebrun på ryggen. Jeg sto ca 100 m unna, så det var vanskelig å se. Nå har jeg forsøkt å lete på nettet. Jeg tenkte først at det var en ugle, da hodet virket stort og "butt". Men heller vel mer mot ung kongeørn eller fjellvåk. Hva tror dere det kan være?

N.G. (19.02.2022)

Svar:

Denne er nok for liten til å være en kongeørn. Fjellvåk er kanskje heller ikke så sannsynlig allerede nå. Jaktfalk er den mest sannsynlige arten, men hønsehauk kan også være mulig.

Roar Solheim (19.02.2022)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Stor flokk med småfugl

Det var i går en stor flokk med småfugl som holdt seg en liten stund omkring der jeg bor. Det er i skogstrøket mellom Risør og Gjerstad kommuner. Flokken var som en svart sky. Og det må ha vært flere tusen. Vedlagt filmsnutt gir ikke et korrekt inntrykk av mengden. De var ikke nær nok til at jeg kunne se hva slags fugl det var. Men det hadde vært fint om noen kunne si noe om det ut fra tid på året, flygestil og lyd. Et stykke ut i filmen høres også mitt eget lille utrykk for begeistring.

T.A. (19.02.2022)

Svar:

Dette virker som en flokk med grønnsisik. Det har vært mange av dem rundt omkring de seneste ukene.

Roar Solheim (19.02.2022)


#Diverse

Spørsmål:

Vi fant ei svær ugle død på ett jorde i Koppang ved Storsjøen igår. Noen sier det er en hubro andre ei stor lappugle.
Ugla ser veldig fin ut og lurer på og få stoppet den ut.
Er det noen i området som utfører slike oppdrag?

U. (19.02.2022)

Svar:

Kan du sende bilde av fuglen? Legg den i fryseboks, og sjekk også om den er ringmerket. For å kunne beholde en ugle for montering må det søkes tillatelse fra Viltfondet, og det er det en autorisert taksidermist som skal gjøre.

Roar Solheim (19.02.2022)


#Fugleforing

Nabokatt

Vi mater fugler i en stor og tett Syrin, som fuglene trives godt i. Yrende fugleliv som vi setter stor pris på. Men så har nærmeste nabo ei katt som har ei fast rute forbi treet. Vi har flere ganger sett tegn på at den har tatt fugl. Den gjemmer seg også i hekken vår og tar trosten som leter etter insekter/mark på plenen. Vi føler ikke vi kan forvente at eierne kan gjøre noe med dette og vi vil heller ikke risikere å bli uvenner med dem. De er litt hissige av seg, så vi prøver å ha et helt overfladisk og enkelt forhold til dem. De har mange dyr og de betyr mye for dem, så vi har lite tro på at de vil ha noe ønske om å finne en løsning sammen med oss. Så spørsmålet er: Er det noe VI kan gjøre for at katten ikke skal komme inn i vår hage? Noe som gjør at den ikke trives her? Vi prøver å skremme den bort når vi ser den, men det virker ikke å hjelpe.

K. (19.02.2022)

Svar:

Det enkleste er faktisk å gjerde inn foringsplsssen med netting som er 80-100 cm høy. De fleste katter bryr seg nemlig ikke veldig mye om å hoppe over slike gjerder.

Roar Solheim (19.02.2022)


#Diverse

Dompapp i hagen

Tidligere vintre har vi hatt glede av dompapp i hagen. De er sjelden å se. Vi antar at det kan ha noe m miljø å gjøre,bl. A at de tidligere dukket opp når det ble xkikkelig kaldt. Hva er det som gjelder?

N.N (19.02.2022)

Svar:

Dompap varierer i opptreden fra år til år, så dette kan være innenfor naturlige variasjoner.

Roar Solheim (19.02.2022)


#Fugleforing

Fuglemating

Hei
Har matet småfuglene i hagen i noen år, og det er mange som kommer for å spise.
Det søles selvfølgelig en del, så nå har vi fått et problem med rotter/jordrotter. Finnes det noen mulighet for å mate småfuglene uten at det søles på bakken? Får så fryktelig vondt av dem når de nå kommer og leter etter maten som ikke er der lenger.

T.J. (19.02.2022)

Svar:

Ja. Du må slutte å mate med frø, og henge ut meiseboller i metallnett beregnet for slike, eller jordnøtter også i metallnettrør. Halve kokosnøtter er også bra. All denne maten hakker fuglene på uten at de kan slenge ned frø de ikke vil prøve å åpne.

Roar Solheim (19.02.2022)


#Fugleforing

Lite fugl i år?

Nesten ikke fugl på foringsstasjonene sammenlignet med tidligere år. Nordre Nøtterøy.

E. (19.02.2022)

Svar:

Det er alltid vanskelig å forklare slike enkeltobservasjoner, men Hagefugltellingen samler data fra mer enn 13000 hager/lokaliteter, og tallene derfra gir bedre grunnlag for å se utviklingstrender. Du finner dette under Fuglevennen.no eller Birdlofe.no.

Roar Solheim (19.02.2022)


#Fuglekasser

Meiser som overnatter

Vi har to fuglekasser med kamera. I den ene overnatter en kjøttmeis og i den andre en blåmeis. Er det hunnfugler som overnatter?
Er det noen sammenheng mellom hvor de overnatter nå, og hvor de vil legge egg senere? Eller er det to uavhengige valg?

K.L. (18.02.2022)

Svar:

Både hanner og hunner kan overnatte i kassene, så umulig å vite hvilket kjønn disse to har. Også umulig å vite om de vil hekke i nettopp disse kassne.

Roar Solheim (18.02.2022)


#Fugleforing

And

Dersom ein ænsker å mate ender, kva er det beste ein kan gi ?

N.N (18.02.2022)

Svar:

Hønsefor er kanskje noe av det som kan egne seg best.

Roar Solheim (18.02.2022)


#Diverse

Alder på skjære

Hvor gammel kan en skjære bli,vi har ei som vi mener er ca 10 år,ho har en synlig skade på en vreng..?

K.V. (18.02.2022)

Svar:

Skjærer kan bli minst 10 år gamle.

Roar Solheim (18.02.2022)


#Fuglekasser

Nyinnflyttet spurv

Hei,
Jeg bor i Bergen og har et fuglehus på en bodvegg rett ved huset. For to år siden bodde det en spurvefamilie der, og jeg har skjønt at de flytter ut etter én sesong? Året etter overtok bier fuglehuset. De siste dagene har jeg sett spurv på vei inn og ut av fuglehuset, og tenker at de kanskje forbereder seg til våren? Problemet er at jeg ikke har fått ryddet ut av fuglehuset etter biene før spurven kom tilbake, noe jeg har skjønt at man bør gjøre?
Spørsmålet er om jeg bør gjøre det nå, eller risikerer jeg å skremme bort spurven? Rydder de selv?
Mvh Kristin

N.N (18.02.2022)

Svar:

Du kan gjerne rense kassa nå i helgen. Det er nok mye rester etter biene, og det lønner det seg å få kastet ut.

Roar Solheim (18.02.2022)


#Økologi og atferd

Skjærerede

Hei! Vi har et skjærepar som nærmeste nabo i en stor furu ved siden av huset vårt. De har et stort rede der som de har brukt i flere år, men i dag ser jeg plutselig at de har begynt å jobbe iherdig med å bygge et nytt rede nesten i toppen av furuen. Hvorfor gjør de dette? Kan det være at skjærene våre er borte og at dette er et nytt par som bygger og som ikke vil arve det gamle store redet?

A. (18.02.2022)

Svar:

Skjærer kan bygge oppå et gammel reir slik at det hele ser ut som et langt tårn til slutt. De kan også bygge nytt i samme tre. Det kan ha sammenheng med at hekking tidligere har vært mislykket, eller at f. eks. en av partene i paret er byttet ut med en ny.

Roar Solheim (18.02.2022)


#Fuglekasser

Passer denne formen til et fuglehus, til stær?

Jeg skal designe et fuglehus og lurer på om denne formen er hensiktsmessig for stær. Kan eventuelt ha en plate på innsiden sånn at man har en flate på innsiden

B. (18.02.2022)

Svar:

Bilde mangler - vanskelig å svare på ditt spørsmål da.

Roar Solheim (18.02.2022)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Hva slags ørn er dette?

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei, jeg lurte på om noen hos dere kan fortelle meg hva slags ørn dette er og om fuglen er uvanlig der den er fotografert, på Glomma ved Årnes i Nes på Romerike, Viken. Den var på isen nedenfor elvemøtet der Vorma renner inn i Glomma. Jeg jobber som journalist i avisen Raumnes og har fått bildet tilsendt fra en leser som ønsker svar på disse spørsmålene.

J.A.P. (18.02.2022)

Svar:

Dette er en ung havørn, og de ses regelmessig over store deler av hele innlandet.

Roar Solheim (18.02.2022)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Småfugl brunspettet med rødt/rosa mage

Hei. På hytta i Sigdal så jeg i dag en liten fugl på bakken under fuglebrettet. Den lignet en gråspurv i størrelse og farger, men hadde hvitt bryst og rosa/rødt felt på magen. Hva kan det være?

M.K. (09.02.2022)

Svar:

Fargene stemmer med gråsisik, men fordelingen stemmer ikke. Enn hann er rosarød i strupe og bryst, og hvit/lys under magen, så her er jeg usikker på hva du kan ha sett.

Roar Solheim (18.02.2022)

««første 10 158 - 10 182 av 50 176 siste»»