Hopp til hovedinnhold

Spør en ornitolog

Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.

Still et nytt spørsmål

Besvarte spørsmål

Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse

Viser 45 780 til 45 804 av totalt 49 782 spørsmål


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Hva er dette?

Bilde vedlagt spørsmålet

Var ute og gikk tur og stoppet opp ved et lite skogholt med mye bjørk og et stort blomstret tre. Denne lille krabaten fløy rundt blandt blomstene.

Liten hvit fugl med lang stjert. Lite sort nebb, og sort/grå på ryggen. Er det en ung fluesnapper?

Kenneth

K.H. (16.05.2009)

Svar:

Nei, dette er en stjertmeis.

Roar Solheim (17.05.2009)


#Diverse

Sothøne

Vi ser en enslig sothøne på ei øy rett nord for Tromsø. Dette er vel ikke vanlig? Vil den finne seg make?

K.J. (09.05.2009)

Svar:

Sothøna er en uvanlig art så langt nord ja. Se blant annet på det norske utbredelseskartet for sothøne (1970-1989) her: http://www.birdlife.no/fuglekunnskap/fugleatlas/?taxon_id=4353&vis=kart. Dette er nok en fugl som har trukket litt langt i vår, og jeg tviler på at den finner en make og begynner å hekke.

Frode Falkenberg (15.05.2009)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Hvilken rovfugl?

Bilde vedlagt spørsmålet

Oppdaget det jeg tror er en rovfugl i går da jeg var ute i hagen. Den ble først "mobbet"/jaget vekk av en mindre fugl. Deretter begynte den å sirkle høyere og høyere. Jeg hentet kamera og tok vedlagt bilde. Kvaliteten på bildet er dårlig p.g.a at bildet er tatt med full zoom og er ytterligere forstørret på PC. Håper likevel at du klarer å besteme hvilken fugl det er.

T. (13.05.2009)

Svar:

Heisann! Bildet ditt viser en ravn. Det er helt typisk at ravnen blir jaget og mobbet av andre fugler, inkludert kråker. Legg blant annet merke til den kileformete stjerten.

Frode Falkenberg (15.05.2009)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

rovfugl, men hva slags?

Bilde vedlagt spørsmålet

Jeg fotograferte denne fuglen over hytta mi ved Risør. Kan det være en våk?

A. (14.05.2009)

Svar:

Hei! Dette er nok ikke en våk, men ei glente. Det er en veldig sjelden art i Norge. Jeg er riktignok en smule usikker på om det dreier seg om vanlig glente eller ei svartglente. Stjertens kløft virker å være liten, men ellers passer det bra med vanlig glente. Om du har flere bilder så tar jeg gjerne en titt på de også. Det ble forøvrig rapportert en glente fra Utkikken i Risør 22. april 2009, så det kan jo være den samme fuglen? Det er viktig at du rapporterer observasjonen i http://artsobservasjoner.no/fugler/, slik at den kommer inn i databasen. Last også opp bilde. Veiledning til hvordan du legger inn observasjoner og bilder finner du på valget "Manual" på lenka ovenfor. Om du får problemer så kan jeg hjelpe deg med registreringen.

Frode Falkenberg (15.05.2009)


#Diverse

Langt nebb

Lurer på hvilken "norsk" fugl som har lengst nebb, og hvilken som er nr. 2 og 3 i denne rekken.

E.H. (12.05.2009)

Svar:

Blant våre norske hekkefugler så er det storspoven som har det lengste nebbet. Hunnen har et nebb målt fra fjærkant som er 15-19 cm langt, hannens nebb er noe kortere å ligger innenfor målene 13-15,2 cm. Gråhegren har nebb på 10-12,5 cm, trane 10,5-11,8 cm, havsule 9,5-11 cm.
Ellers kan nevnes at storken har et nebb som er 15-19 cm langt, dens slektning skjestork er helt opp i 23 cm.
Verdens lengste nebb har australpelikanen, det måler 47 cm. Mens den fuglen som har det lengste nebb i forhold til kroppstørrelse er sverdkolibri, der måler nebbet 10,4 cm noe som er over 60 % av den totale kroppslengde på 15 cm.

Morten Ree (13.05.2009)


#Fuglekasser

Svarthvit fluesnapper

Jeg opplevde også det samme som han fra Børsa i Skaun. Ca halvparten av mine fuglekasser ble "utleid" til fluesnapper. Jeg bor på Tingvoll på Nordmøre , så det er jo i samme regionen da.

P.B. (03.05.2009)

Svar:

Svarthvit-fluesnapper er en av de letteste fugler å få til å hekke i fuglekasse. I tillegg har den også en aggresiv atferd slik at den ofte jager bort meisene fra kassene å bygger reir oppå deres reir. I kassefelt med rette standard innflygingshull for småfugl(32mm), så vil det ofte være fra 50-80 % svarthvit-fluesnapper i kassene.

Morten Ree (13.05.2009)


#Økologi og atferd

Svarthvit fluesnapper

Bilde vedlagt spørsmålet

Sender et foto , tatt sommeren 2008, der unger av svarthvit
fluesnapper "ser dagens lys"

P.B.,.T. (12.05.2009)

Svar:

Akkurat i perioden fra klekkingen skjer så er det svært viktig at det ikke blir kaldt og dårlig vær. Nå behøves mye insekter og godt med varme. F.eks. en periode på 2-3 dager med temperaturer ned mot nullpunktet, og kanskje i tillegg sludd/snø i luften,vil føre til stor dødelighet hos både svarthvit og meiser. Kjøttmeisa rammes hardest i mai, mens svarthviten er mest utsatt i siste halvdel av mai og i hele juni. Derfor kan man oppleve et katastrofeår for meisene og et godt år for svarthviten, eller omvendt, i samme kalenderår.

Morten Ree (13.05.2009)


#Økologi og atferd

Hekking kjøttmeis

Når er Kjøttmeisen ferdig med hekking?
Og når legger den egg?

M. (12.05.2009)

Svar:

Kjøttmeisen starter som regel hekkingen i siste halvdel av april, litt etter hvor det er i landet. Tidligst ute er den i lavlandet og sørlige deler av landet, mens den er senere i høyereliggende strøk og nordlige deler av landet. Kjøttmeisa legger ofte to kull og kan dukke opp i en ny fuglekasse fra midten av juni. Hekkeperioden til en kjøttmeis tar ca. fire uker.

Morten Ree (13.05.2009)


#Fuglekasser

fluesnapper hunn? og blåmeis

Bilde vedlagt spørsmålet

hvor er hoa hene nå jeg ser ho ikke og hann ser ho ikke hvor er di hunne? er di lankt unna? har fluesnappern noe spill når han ser ho? og har fått blåmeis i web kassa nå har ho fåt hår av kaninne mine og ho har tat inn mose og sånt når begyner eggleginga hos er derde ferdig?

S.L. (10.05.2009)

Svar:

Takk for et flott bilde av blåmeisa omgitt av kaninhår. Blåmeisa i kassen ligger tydeligvis og ruger på sine egg. Den legger ofte fra 8-12 egg, men kan faktisk legge hele 16 egg.
Hannen hos svarthvit-fluesnapper kommer ca. en uke før hunnen. Den starter da å synge å prøver å finne flere hekkeplasser som den skal vise hunnen når den kommer. Ofte kan den faktisk ta over kassen til meisene ved å jage dem å bygge sitt rede oppå deres.

Morten Ree (12.05.2009)


#Diverse

Kjernebiter

I går reddet jeg en kjernebiter i å bli spist av en katt.
Den ser ut til å ha mistet fjær på en vinge og stjert.
den fløy dårlig i går - skal jeg slippe den ut i dag eller bør den få hvile noen dager. Hva skal jeg fore den med

I.L. (12.05.2009)

Svar:

En kjernebiter er på denne tiden av året opptatt med hekking og det er viktig at den blir sluppet løs igjen så fort som mulig, hvis den er i stand til å fly slik at den kommer seg opp i busker og trær og kan skjule seg. Stjerten har ikke noe å si for flygingen, selv om manøveringen blir svekket, men det er viktig at det ikke mangler for mange fjær i vingen. Fjær vil vokse ut igjen så hvis det er slik at den nesten ikke flyr så er det kanskje best å holde den inne en periode. Den spiser blant annet solsikkekjerner.

Morten Ree (12.05.2009)


#Fuglekasser

Egg i fuglekassa

Hei! Vi er en familie som satte opp fuglekasse for bare en og en halv uke siden. Ungene mine på 2 og 4 år har vært veldig spente hele tiden og når de så at detfløy en kjøttmeis(sannsynligvis) inn i den etter bare tre dager ble de kjempespente. De ville se i kassa,men vi sa nei. Men i dag,etter en og en halv uke, fikk de se,men etter det så vi ikke fuglene mer..Har de blitt skremt og ikke kommer tilbake?

T.S. (05.05.2009)

Svar:

Småfugler som meiser og fluesnapper tåler en del forstyrrelser og det at dere ikke har sett fuglen etter at dere tittet i kassen er ikke deres skyld.
Du skrev ikke noe om det var noe rede der, men hvis dere så en kjøttmeis tidligere så ville den garantert hatt egg på denne tiden, i enkelte områder også unger ettersom den vanligvis begynner å hekke i slutten av april.
Dere kan nå håpe at en svarthvit-fluesnapper kan ta i bruk kassen, de kommer i første halvdel av mai og pleier faktisk å jage ut meisene av kassen hvis den er opptatt.

Morten Ree (12.05.2009)


#Økologi og atferd

Ender i trær...???

Hei
Vi har et stort tre ikke langt fra huset. I dette treet, ca 3 meter opp, ser det ut som om en and har tilflukt. Den kommer flere ganger om dagen, hver sommer (siste 9 år). Det ser utrolig rart ut, og det er bare så viodt den kommer inn. Den liksom stuper inn i hullet, som også har huset hakkespett og ekorn. Vi har også obsertvert den p åvei ut av hullet med noe stort som lignet en andunge i nebbet. Fuglen er svart og hvit. Den pleier å sirkle rundt husene for å sjekke om "kysten er klar!" før den stuper inn. Vet noen hos dere hva slags and dette kan være?

H.N.I. (10.05.2009)

Svar:

Dette er sannsynligvis en kvinand, men kan også være laksand. Disse andeartene hekker i hule trær eller fuglekasser. De kan også hekke inn i pipa på fraflyttede hus eller hytter. Vi hører enkelte ganger om folk som må slippe ut andeunger gjennom sotluka!
Både flaggspett og spesielt ekorn kan ta fugleunger.

Se bilde av kvinand her, en hann og flere hunner, klikk på bilde for å få det større: https://www.redningsselskapet.no/site/1/page?id=91&key=1671

Les om kvinand her: http://www.birdlife.no/fuglekunnskap/fugleatlas/index.php?taxon_id=3558&vis=

Morten Ree (12.05.2009)


#Økologi og atferd

havhest i tromsø

jeg synes jeg har sett havhest utenfor vinduet mitt i lanesbukta ved innseilingen til tromsø. kan det være mulig? er det skjeldent? det står at den har stivt vingespenn. de jeg har dett har en liten vipp ytterstnår den slår. Mørkere enn måker, mye større, kraftigere nebb

B.R. (22.04.2009)

Svar:

Havhesten hekker meget spredt i Norge i tilknytning til fuglefjell og sjøfuglkolonier. Det er selvsagt mulig at du kunne se en havhest utenfor Tromsø, men nærmeste koloni er vel på Nordfugløy.

Les om havhest å se utbredelseskart her: http://www.birdlife.no/fuglekunnskap/fugleatlas/index.php?taxon_id=3117

http://www.nrk.no/nyheter/distrikt/troms_og_finnmark/1.6198195

Morten Ree (12.05.2009)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Hva slags fugl?

Bilde vedlagt spørsmålet

Dette bildet ble tatt i Skjeggedal, Aust-Agder.
Kan du/dere ut fra dette si hva slags fugl dette er?

B. (10.05.2009)

Svar:

Dette ser ut som ei ravn. Merk den kileformete stjerten.

Frode Falkenberg (12.05.2009)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Hva er dette?

Bilde vedlagt spørsmålet

Bildet er tatt ved genevesjøen i sveits

L. (12.05.2009)

Svar:

Dette er ei knoppand, også kalt moskusand. Søk på knoppand i søkefeltet, så finner du mer info om forekomsten hos oss.

Frode Falkenberg (12.05.2009)


#Økologi og atferd

bøksanger

Synger begge kjønn hos bøksanger?

R.K. (02.05.2009)

Svar:

Nei, det er nok bare hannen som synger, men hunnen lager ulike varsellyder.

Roar Solheim (10.05.2009)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Ugle ved Mosjøen

For ca 1 år siden så jeg en lavtflyvende ugle, som kom ut fra skogen i skumringen. Ugla var vanskelig å bestemme på farge, men jeg vil si at den var ganske ensfarget, brun med kanskje litt rødskjær. Vingespennet var iallefall på over 1,20 meter. Denne ugla så jeg i området rundt Mosjøen i Nordland, ikke langt fra et ganske stort fossefall.

S. (04.05.2009)

Svar:

Dette er ikke nok til å kunne identifisere fuglen til art, men sannsynligvis har det dreid seg om en jordugle. I fjor var det smågnagere å finne på de traktene, og jordugler hekket i norske fjelltrakter flere steder. Jordugle hekker på åpne områder fra kysten og opp i fjellstrøk.

Roar Solheim (10.05.2009)


#Diverse

Skjære egg , nylig funnet

Bilde vedlagt spørsmålet

Har nylig funnet 6 skjære egg , fant de i ett rede å der hva ingen "skjære-mor". Ventet bak noen busker i cirka 20 minutter. Moren hadde ikke kommet tilbake. De hva veldig småe.
Så jeg tokk dem med meg hjem , er ikke helt sikker på hvordan jeg skal varme dem. Vet bare at de skal være i 37-39 grader varme. Vet heller ikke når de klekkes , noen hva litt most kan man si , hadde "hakker". Hvordan ser jeg at eggene er døde? Er de bare kalde? Eller er det en annen måte jeg kan se hvordan de er? :) hadde vært kjempe fint om du kunne svare meg , vil jo at disse skal overleve
Når klekkes de her i nord ?

M. (02.05.2009)

Svar:

Hvis det var sprekker eller hakkemerker på eggene, så er det sannsynlig at en anne fugl har vært inne i reiret og spist noen av eggene, og har skadet de andre. Da er nok reiret overgitt av skjærene, og eggene er "døde".

Roar Solheim (10.05.2009)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

IDENTIFISERING AV FUGLEART

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei - Jeg har hytte på fjellet en halvtime øst for Voss langs Bergensbanen. Er veldig interessert i å studere fuglelivet. Jeg har tatt noen bilder av fugler jeg ikke vet arten på, blant annet en skadet fugl. ønsker å sende dem til en ornitolog som kan fortelle meg om fulgene.
Ønsker derfor et navn og en e-mail-adresse jeg kan sende bildene til. Venlig hilsen Ingrid

I.E.H.B. (04.05.2009)

Svar:

Denne fuglen er så liten, og bildet lar seg ikke forstørre uten at detaljer forsvinner, så det er ikke lett. Jeg mistenker at det er en ung kongeørn, men kan ikke helt utelukke fjellvåk. Vingenes form er imidlertid mer lik kongeørn enn fjellvåk.

Roar Solheim (10.05.2009)


#Økologi og atferd

ruging

hvor lenge klarer kyllingene seg inni egget når høna ikke ruger på dem?

I.E. (04.05.2009)

Svar:

Det vet jeg ikke selv, men det er begrenset med tid. Det er også avhengig at temperaturen omkring eggene. På en solvarm sommerdag kan kanskje fugleegg klare seg i flere timer, mens de en kald dag ikke bør ligge udekket mer enn kanskje høyst en halv time. Spørsmålet er også avhengig av størrelsen på eggene, så noe klart svar er det ikke mulig å gi.

Roar Solheim (10.05.2009)


#Diverse

Stær

Jeg har satt opp et par nye kasser og noen er det fra før her. Vi har hatt stær her stødig årvis, men i år er den borte. Er det noe spesielt med stærbestanden? Jeg ser stadig mindre stær her omkring.

G. (04.05.2009)

Svar:

Stæren har mange steder gått tilbake i antall, men lokale variasjoner gjør det vanskelig å trekke sikre slutninger. Stær pleier å vende tilbake til gamle hekkeplasser, og dersom fuglene som hekket ett sted er døde i løpet av vinteren, så kan disse hekkeplassene stå tomme den påfølgende sommer.

Roar Solheim (10.05.2009)


#Fuglekasser

Slåsskamp om fuglekassa

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei,vi har en gammel fuglekasse i et stort lønnetre. I år har vi montert kamera med infrarødt lys inni kassa, så vi kan følge med på hva som skjer der. Det ble fort bygget reir i april. Kjøttmeis og pilfink jobbet om hverandre. Det var ofte kamp om og i kassa. Kjøttmeisen satt inni kassa og slo med vingene(se bildet-litt dårlig ettersom kameraet er koblet til TV og vi må ta bilde av TV-skjermen), og pilfinken satt i åpningen og stengte. Tror til slutt kjøttmeisen vant. Den overnattet i kassa to netter på rad, og vi så først ett og så to egg. Nå har vi ikke sett kjøttmeisparet på over en uke. Eggene ble forlatt dekket over. Pilfinken er heller ikke interessert i kassa. Ingenting er endret i kassa. Har kjøttmeisparet gitt opp? Kan de komme tilbake? Det er jo tragisk om ingen vant! Skal jeg rense ut eggene av kassa og håpe noen andre flytter inn?

S.A. (05.05.2009)

Svar:

Jeg tror du bør vente litt før du gjør noe med kassa. Det at ulike arter sloss om samme kasse, er ikke uvanlig. Selv om kjøttmeisen vant her, så kan det hende at fuglen rett og slett har omkommet under verpingen. Fugler kan bli drept av katter, spist av rovfugler, fly på glassruter eller bli påkjørt, og da blir reiret liggende urørt. Du kan prøve forsiktig å lette på hårdyna over eggene og se om det fremdeles bare er to egg. Dersom det er to egg i flere dager, har det nok gått galt, og reiret kan kastes ut.

Roar Solheim (10.05.2009)


#Økologi og atferd

Gravand

Hei.

For 3. år på rad har Gravender reir under det gamle fjøset vårt her i Lyngen i Troms. Fjøset vårt er ca 500 m fra langgrunn leire. I fjor fikk de unger som de brukte 1 døgn på å føre ned til leira.
Jeg antar det er ei ho som ruger eggene, og ho drar fra reiret ca 2 ganger i døgnet for å spise. Og hver gang ho skal tilbake til reiret følger hannen henne tilbake som en perfekt gentlemann. Det nye i år er at de er 3 stk. 2 stk som følger den gravande som ruger på eggene. Kan du fortelle meg hvorfor dette skjer. Er det avkom fra i fjor? Har også leste at flere ho gravender kan legge egg i samme reir, men hvor mange hoer er det som ruger eggene?

Alt dette oppserver jeg fra stuevinduet. Det gamle fjøset vårt er ca 30 m fra stuevinduet.

Med hilsen
Inger P

I.J. (04.05.2009)

Svar:

Det er nok bare én hunn som ruger på eggene. Jeg tipper at det er en hann nr 2 som ikke har egen hunn, som er interessert i denne hunnen. Kanskje holder han seg i bakgrunnen og forsøker å overta hunnfuglen, eller venter på en sjanse til at han skal kunne parre seg med henne. Hos ærfuglene er jo dette tydelig om våren, når EN hunn kan være omgitt av 10-20 hanner som et lite hannlig "harem". Avkommet fra i fjor holder seg ikke sammen med foreldrene sine. Dette er i alle fall ikke vanlig, men det kan tenkes at dette er et unntak. Lignende opptreden av fjorårsunge ved reiret til foreldrene er observert hos knoppsvaner, og faktisk også hos kongeørn (!).

Roar Solheim (10.05.2009)


#Økologi og atferd

Hvorfor er gjøken en reirparasitt?

Jeg leste en gang at årsaken var at kostholdet til den voksne gjøken er av en slik art at ungen ikke tåler den. Dersom dette er tilfellet, er det rart at det ikke står nevnt i beskrivelsene av den i fuglebøker.

S.O.N. (05.05.2009)

Svar:

Dette har ofte vært brukt som en slags "forklaring" på gjøkes reirparasittisme, men det er ikke en god forklaring. En rekke fugler har utviklet seg til å parasittere andre fugler, slik at de legger eggene hos andre arter. Adferden kan ha oppstått ved at fuglene til å begynne med har verpet ekstra egg i reiret hos artsfender (dette er det mange fugler som gjør i dag, f. eks. ender). Senere kan adferden ha blitt videreutviklet til verping hos andre småfuglarter. En hunngjøk som er en god parasitt (dvs som klarer å lure vertsfuglene til å godta sitt egg) kan kanskje legge 20-25 egg i ulike reder. Hvis bare halvparten av disse vokser opp, så gir det likevel 12-13 gjøkunger, og gjøkhunnen selv kunne aldri ha klart å fostre opp så mange. Derfor er parasittismen en "vinner"-strategi sammenlignet med å fore opp ungen(e) selv. Men den har store kostnader, for vertsfuglene lærer etter hvert å kjenne igjen gjøkegget, og de skyr reiret eller hakker hull på gjøkegget. Gjøkens bruk av vertsarter er et pågående våpenkappløp, hvor stadig nye arter prøves ut som verter, og "gamle" blir så drevne at gjøken gir opp å bruke dem.

Roar Solheim (10.05.2009)


#Diverse

ørn

det var en ørn som ble fanget i revesaks og måtte avlives er det mest alovorlig hvis det va hunn eller han?

L. (06.05.2009)

Svar:

Det er like alvorlig i alle tilfeller, samme hvilket kjønn ørnen er!

Roar Solheim (10.05.2009)

««første 45 780 - 45 804 av 49 782 siste»»