Spør en ornitolog
Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.
Still et nytt spørsmålBesvarte spørsmål
Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse
Viser 45 901 til 45 925 av totalt 49 949 spørsmål «forrige neste»
Sky fugl
Det er en fugl her i Verdal om sommeren som jeg ikke helt vet hva er. Jeg har aldri sett den, men den er aktiv om natten, og lyden den gir fra seg er "pekk pekk".
N.N (26.04.2009)
Svar:
Dette er nok litt for svak beskrivelse til å kunne si hva slags fugl som kan lage denne lyden.
Roar Solheim (18.05.2009)
Sjærereir
Jeg vet ikke om jeg som privatperson kan stille et spørsmål her i dette forum, men prøver allikevel.
Vi har et problem med at sjæra på død og liv skal bygge reir oppe i ei furu inne på gårdstunet.
Lurer på om dere har et godt råd for å få dem til å sky dette treet.
N.N (02.05.2009)
Svar:
Dessverre nei! Skjærene er vernet lik andre fugler gjennom viltloven, og det gjelder også deres reir, egg og unger.
Roar Solheim (18.05.2009)
2 spm - Om mating og agressivitet
Spm 1:
Noen fugler bringer mat til ungene, mens andre spiser selv for så å gulpe opp til ungene. Er det mulig å dele inn hvem som gjør hva på en enkel måte? Er det f.eks artsrelatert?
Spm 2:
Gjennom vinterens og vårens studier av fuglebrettet er det ganske påfallende å se at enkelte arter har et svært fredelige samvær, mens andre virker svært agressive. På mine brett har særlig Gråspurv og Grønnfink vist et betydelig temperament. Er dette typiske forskjeller mellom artene, eller er det lokale forhold? Er det "hakkeorden" blant alle småfugler, eller gjelder dette bare noen arter?
P.S. (03.05.2009)
Svar:
Noen spurvefugler er mer agressive enn andre. Dompap og grønnfink kan være temmelig hissige, mens f. eks,. rødstruper alltid må vente til det blir ledig på forplassen. Hvordan fuglene forer ungene sine, er fastlåst etter hvilken art det dreier seg om. de aller fleste spurvefugler og hakkespetter gulper opp mat til ungene. Vadefugler, ender og hønsefugler, som har reirflyktende unger, viser ungene hva de skal spise, og kyllingene plukker opp maten selv.
Roar Solheim (18.05.2009)
Stokkender
Vi har en ganske stor tomt utenfor byen, og utenfor huset har snøen begynt å smelte veldig. Det har blitt en del dammer og bekker, og tidligst i går så vi noen par stokkender. De kom i dag også, og driver å drikker i bekkene. Vi synes det er veldig morsomt å se dem, siden vi ikke har gjort det før. Er det noe vi kan gjøre for at de skal trives her (mat osv.)? Hva er det de leter etter i bekkene, er det smådyr? Vil de bli her lenge, eller drar de ganske raskt?
E. (03.05.2009)
Svar:
Det ver ikke mulig å si om endene vil holde seg på stedet eller fly videre. Om våren kan ender gjerne søke næring i en kortere periode der vannansamlinger lager gode næringssøkvilkår. Endene beiter på vannplanter, men noen tar også små krepsdyr og småfisk. Stokkender er plante- og frøspisere. Foring med frø og brødsmuler kan kanskje få dem til å holde seg en stund ekstra i området.
Roar Solheim (18.05.2009)
Om spørsmål
Jeg har forsøkt å stille spørsmål om stær.
Men det svares ikke. Hvorfor?????
Dette er jo viktig for en ornitologisk forening!!!
Stæren må da være i sterk tilbakegang. Er ikke det viktig for folk å vite?
G. (07.05.2009)
Svar:
For å vite at stærbestanden faktisk er i endring, trengs registreringer gjennom flere år fra mange lokaliteter, eller eventuellt tellinger på trekklokaliteter. Lokale variasjoner kan føre til at stær kan forsvinne fra en bestemt hekkeplass fra ett år til net annet, uten at dette behøver å bety at bestanden går tilbake.
Roar Solheim (18.05.2009)
Redusert stærbestand?
Det virker som det er blitt mindre stær. Har dere noen forklaring? Det har ikke vært en enste stær i mitt område. Senest ifjor var det masse stær her.
G.E. (05.05.2009)
Svar:
Dette kan skyldes lokale variasjoner, men også generelle bestandsendringer. For å si sikkert at bestanden går ned, trenges observasjoner fra mange steder, eller tellinger under trekktiden.
Roar Solheim (18.05.2009)
Stær
Hei
Her finnes det nesten ikke stær. Jeg så noen i slutten av mars, men nå finnes det ikke besøk her, iallefall ikke i mitt område og nesten ikke ellers heller. Så stærkassene mine forblir visst ubrukte,
G.E. (04.05.2009)
Svar:
Forekomsten av stær kan variere lokalt, og derfor kan fuglene være borte fra en hekkeplass selv om stærbestanden som sådan ikke har gått ned i antall.
Roar Solheim (18.05.2009)
Rovfugler i danmark
Jeg har to spørmsål:
1. Jeg har kjørt i bil gjennom syddanmark, og så en fugl, veldig sikkert fovfugl fly over et jorde med noe skog. Fuglen hadde splittet stjert, som var formet som en U, med lange utstikkere. Fuglen var kanskje litt større enn en tårnfalk. Hva var det?
2. Senere på dagen så jeg en rovfugl igjen, sittende i et tre ved en ås. Den var ca på størrelse med en musvåk, men hadde en lysere flekk på hodet. Hva var det?
S.W. (04.05.2009)
Svar:
Ikke helt lett å svare på dette spørsmålet. Musvåkene finnes i både lyse og mørke varianter, og det kan derfor være en musvåk med litt uvanlig farge du har sett. Fuglen i flukt kan høres ut som en glente (svalesakset stjert), men den er på størrelse med en musvåk, og mye større enn en tårnfalk.
Roar Solheim (18.05.2009)
Forstyrres svaler lett?
Hei!
Vi har et svalepar som kommer år etter år og hekker opp under mønet på kårboligen på gården. Nå skal jeg imidlertid grave opp hagen rundt kårboligen. Først pløying og deretter jordfresing og planting. Vil dette gjøre at svalene blir skremt og forsvinner?
T.S. (04.05.2009)
Svar:
Nei, dette bør ikke bety noe for svalene.
Roar Solheim (18.05.2009)
Spørsmål:
jeg har en fuglekasse på husveggen, som det ble hekket i sist år.Nå har det vært full aktivitet av to spurvelignende fugler med gult bryst.
I går tok jeg en titt ned i kassa for å se om det var egg heller liv i kassa, og der lå det 4 amå grå egg.
Grunnen til mi nyskjerrighet var at jeg ikke hadde sett noen trafikk av fugleparet de siste dagene.
Er dette normalt , eller kan det ha vært rovfugl på ferde.
R.S. (10.05.2009)
Svar:
Det spørs nok om ikke fuglene har gitt opp reiret, når du ikke ser fuglene på flere dager. En av foreldrene kan ha omkommet, og da gir som regel den andre opp.
Roar Solheim (18.05.2009)
Hva slags fugl er dette?
Denne fuglen kom på besøk for noen dager siden, hva kan det være?
H. (18.05.2009)
Svar:
Dette er en svarttrost med en genetisk feil som forårsaker at en del av fjærene ikke får mørke pigmenter når de vokser ut. Derfor har den delvis naturlig farge, og delvis hvit fjærdrakt. Dette er ikke uvanlig hos flere trostearter.
Roar Solheim (18.05.2009)
Sultne fugleunger!
Hei!
Vi holder på å bytte kledning på huset, og opp innunder tanket var det ett fuglereir med 3 små, som gapte og ventet på moren sin.. Har nå plassert reiret i epletreet, i håp om at moren skal finne de igjen, klarer hun det? Forøvrig er det småregn her, så det klarer seg kanskje ikke så lenge (de har ikke fjær på kroppen enda, bitte små). Kan vi evt gjøre noe annet for gjenforening??
Håper på snarlig svar..
I.A. (18.05.2009)
Svar:
Dette høres ikke ut som et prosjekt som kan lykkes. Fugler som legger reiret sitt inne i hulrom, forstår neppe at det er det samme reiret dersom det plutselig ligger ute oppe i et tre. Disse ungene er trolig dødsdømte.
Roar Solheim (18.05.2009)
luftrør/spiserør hos høne
Er det tykkeste røret på bilde spiserøret og det andre luftrøret?
N.N (18.05.2009)
Svar:
Ja, det kan se slik ut.
Roar Solheim (18.05.2009)
Fuglerede i 3 etg blokk
Det er oppdaget et fuglerede ved konsollen på vereandaen i 3 etg. En død fugleunge ble funnet død og vi tror det er flere. Sender med bilde av fugleungen tatt fredag 15 mai ettersom vi ikke vet hva slags fugl det er. Ønsker å vite når fuglene er så store at de forlater redet slik at vi kan få tettet det igjen.
N.N (18.05.2009)
Svar:
Dette er en fugleunge som er alltfor liten til å forlate reiret. Denne har falt ut, men det er ikke mulig å si hvilken art dette er. Kanskje dreier det seg om kjøttmeis.
Roar Solheim (18.05.2009)
Fuglekasse
Er det for sent å henge opp fuglekasser nå, med tanke på årets sesong? Vet jo at flere arter legger flere omganger med egg, og kan det tenkes at noen lar seg friste til å bytte "bolig" mitt i sesongen?
P.S. (18.05.2009)
Svar:
Nei, du kan fremdeles få småfugler i kassen. Sene hekkinger, omlagte kull osv.
Roar Solheim (18.05.2009)
Ungdue?
Antar dette er vanlig bydue, men skyldes de fjærkledde bena at det er en ungdue?
T.B. (18.05.2009)
Svar:
Nei, dette er en tamdue, en eller annen rase eller type som jeg ikke kjenner navnet på.
Roar Solheim (18.05.2009)
Kikkert
Hva vil du anbefale av kikkert til en amatør fuglekikker uten at jeg slapp å foreta den helt store investeringen ?
Har en kikkert jeg har arvet etter en tante av meg . Der står det bl.a. Gundersen & Løken . Vil anta det er produsenten . Ellers står det 8 x 40 Field 6,5 Ikke det helt store , og uten zom selvfølgelig .Er glad for tips.
P.B. (18.05.2009)
Svar:
Hei Per!
Jeg bruker ofte å anbefale Nikon Monarch-kikkertene til de som vil ha kvalitet for en moderat sum. Da snakker vi gjerne 3-4000 kr. Spesielt 10 x 42 synes jeg er en bra kikkert!
Se her: http://www.naturogfritid.no/default.asp?var=!var!O!xki!xnikk!Monarch!&rstadv=J
Natur og Fritid har landets største ekspertise på kikkerter og teleskoper for fuglekikking, ta gjerne kontakt med dem for å høre mer om hvilken kikkert som passer akkurat for deg. De har telefon 38 39 35 75.Magne Myklebust (18.05.2009)
Orrfulg og storfugl i hekketiden
Håper dere kan svare meg på følgende spørsmål;
Et spesielt spørsmål som du kanskje vet svaret på; Jeg er godt kjent med og har mange ganger opplevd at når orrfulg og røy ligger på rede og ruger avgir de nærmest ingen lukt. Naturen har ordnet det slik for å hindre at predatorer som f.eks. rev ikke enkelt skal kunne plyndre rede. Når det gjelder hannfugl derimot er jeg usikker, har denne også samme evne til å minske sin "luktspredning" under hekketida?
MVH Leif
L.T.H.6.1.E.T.9. (10.05.2009)
Svar:
Vet ikke svaret på dette spørsmålet, men det er lite trolig at hannfuglene hos hønsefugl sprer noe mer lukt enn hunnene, selv om de ikke har noe å gjøre med ruging eller kyllingpass.
Roar Solheim (17.05.2009)
Svart fugl på fjellet
Jeg observerte noen fugler på ca. 1000 meter i Hemsedal nå i helgen (09.mai). De var 8 -10 stykker og slåss med hverandre i tidlig morgenstund. Når de bøyde seg ned for å jage de andre hadde de en hvit farge bak. Jeg lurer på hva slags fugl det var?
K.F.H. (11.05.2009)
Svar:
Alt tyder på at det var en orrhaneleik du var vitne til. Hannene hos orrfugl samles til såkalt orrespill sent på kveld/tidlig på morgenen i april/mai. Fuglene er ensfarvet blåsvart med hvite underdekkere i stjerten, som synes veldig godt i spillpositur. En ting du ikke nevner som du måtte ha lagt merke til er de spesielle lydene fuglene lager under dette spillet, med såkalt "tjoing" og i tillegg en buldrende spilllyd som faktisk kan høres på mer enn en kilometers avstand.
Morten Ree (17.05.2009)
Dompapp
Dompappen er min yndlingsfugl. i løpet av vinteren har den vært mange turer på mitt matbrett.ofte sittet hunnen å spiser mens hannen "passer på" fra en grein eller omvendt. nå er hannen på brettet alen og jeg tenker at hunnen ruger.men så lurer jeg på hvordan mater han henne når han spiser solsikkefrø? og er det tilfelle at de lever i livsvarige forhold? Takk for svar.
M.A.K. (11.05.2009)
Svar:
Dompap lever nok ikke i noe livsvarig parforhold - det er det ingen spurvefugler som gjør. Det kan godt være at hannfuglen mater hunnen med for som han henter på forplassen. Dersom han spiser solsikkefrø, så skreller han frøene for skall og lagrer bare frøkjernen i kroposen. Disse gulper han i så fall opp til hunnen.
Roar Solheim (17.05.2009)
Skogsdue
Hei,jeg hadde flere skogsduer utenfor før snøen gikk,men det er kun en tilbake og den kommer flere ganger om dagen på foringsplassen fra i vinter.Hva skal jeg fore den med??det er så hyggelig og ha den her.Kan jeg fore med havregryn??
Men den virker noe ensom stakkar.
Hilsen fra Femundsmarka
A.M.G. (12.05.2009)
Svar:
Du kan gjerne fore den med lettkokte havregryn. Duer spiser også gjerne knust mais, andre kornsorter, og brødsmuler. Kanskje har fuglen en make som ligger og ruger, og foringen vil da være til hjelp under hekkingen.
Roar Solheim (17.05.2009)
Skjærereir
Hei!
Naboen vår har et skjærereir med unger i i et grantre på tomta si, og vil nå hogge ned treet fordi " han er lei av bråket". Vi har sagt til ham at vi mener dette er i strid med loven, men han mener at han kan gjøre som han vil fordi treet står på hans tomt, og at
han "driter i hvordan det går med skjæreungene." Er dette i strid med loven, og vil en eventuell anmeldelse ha mulighet for å føre fram hvis han gjennomfører det? Takknemlig for svar!
B.S.
B. (12.05.2009)
Svar:
Han har IKKE lov til å gjøre som han vil - på det punktet er viltloven meget klar! Alle viltlevende fugler og pattedyrs reir, hi, bo, egg og unger er fredet! Men om de lokale myndighetene reagerer, avhenger ofte av hva slags holdninger som de enkelte personene i forvaltningsapparatet selv har, dessverre. men loven gir ikke rom for tvil!
Roar Solheim (17.05.2009)
hvilke fugler?
så 5-6 store fugler som fløy rundt og rundt over gran toppene her. det var også flere mindre fugler der som kunne ligne på kråker. det virket på meg som disse ikke var helt enige. de store fuglene var på str. med traner/hegrer, svarte vinger med markerte hvite striper. halsen og hodet var lysere enn kroppen. Det er hekke plass for hegrer der, men dette måtte være en annen art en de vi har sett før. er det noen mulighet for at dere kan si hvilke fugler dette er?
S.A.S. (12.05.2009)
Svar:
Nei, dette var for lite informasjon til å kunne si noe sikkert. Adferden på de store fuglene minner mer om gråhegre enn traner, og jeg mistenker at det er hegrer som har vært i lufta. De andre kan gjerne ha vært kråker.
Roar Solheim (17.05.2009)
Skogdue eller Ringdue ?
Etter hva jeg har forstått er Skogdue ganske uvanlig, så jeg antar dette er Ringdue. Dog, for å være på den sikre siden ang artsbestemmelse undres jeg på om dette er Skogdue eller Ringdue (eller noe annet). Bildet er tatt i Sarpsborg nå i mai 09. På forhånd takk.
T.B. (12.05.2009)
Svar:
Dette er en ringdue, ja. Den har tydelig lyst gulhvit iris. Skogdua har mørk iris.
Roar Solheim (17.05.2009)
Lopper
Jeg skulle bare høre om jeg kunne høre noen lyder fra kassen da jeg sat meg intil...
Det var da jeg så at det hang gress og fjær ut av hullet, jeg klatret opp for og se hva som hadde skjedd.
Jeg så forsikktig inn i hullet og tokk vek litt gress og fjær fra hullet. så plutselig kom det et hvit egg ut mog jeg trur det var orange flekker på det men det var masse lopper jeg la forsiktig tilbake egget og høyet.
Jeg har rensett kassen før den nye Kjøttmeis familien flyttet inn. men hvorfor var egget helt oppe i hullet?.
M.K. (12.05.2009)
Svar:
Det spørs om en vendehals har forsøkt å kaste ut kjøttmeisreiret med eggene. Vendehalsen kan kaste ut småfuglreir når den jakter på eget reirhull. Den vil helst legge eggene på flis, og da kaster den ut småfuglreir. Hvis det er dette som har skjedd, spå kan du nok fjerne reirrestene selv om det ligger igjen egg der, for da har meisen forlatt reiret. La det gå noen dager, og kikk så etter om det ruges på eggene.
Roar Solheim (17.05.2009)