Spør en ornitolog
Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.
Still et nytt spørsmålBesvarte spørsmål
Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse
Viser 9 502 til 9 526 av totalt 49 995 spørsmål «forrige neste»
Gjess som kvekker under flukt
N.N (14.04.2022)
Svar:
Formuler et spørsmål! Alle gjess kvekker under flukt.
Roar Solheim (14.04.2022)
tårnseiler
Når reiser tårnseileren fra afrika.... hvor mange uker tar det til dem er her i norge......
M.M.M. (14.04.2022)
Svar:
Vårtrekket tar ca 1 måned fra Tropisk Afrika til Skandinavia.
Roar Solheim (14.04.2022)
Nye fugler rundt brettet.
Det har kommet en liten flokk med nye fugler rundt brettet. Har ikke sett de her før. Trysil 14 april.
T.A. (14.04.2022)
Svar:
Dette er snøspurv. på trekk mot nord.
Roar Solheim (14.04.2022)
Solskjære
Hei. Vet du om en fugl som kalles solskjære?
H. (14.04.2022)
Svar:
Nei - aldri hørt om. Derimot kalles lokalt nøtteskrike for "skauskjor" (altså "skogskjære"), så spørsmålet er om du har oppfattet et navn feil??
Roar Solheim (14.04.2022)
Måltrostens sang
N.N (14.04.2022)
Svar:
Her mangler spørsmålet!
Roar Solheim (14.04.2022)
Spurvehauk
Hei, vi har alle vintre hatt en stor bestand av gråspurv i en tett hekk utenfor huset, og som vi forer jevnlig. Ved siste telling for hagefugler ca. 70. På våren kommer spurvehauken og tar omtrent hele bestanden, og vi ser den ribber og spiser spurv omtrent daglig fra stuevinduet. Den slår til fra taket, eller den kan like gjerne ta seg inn i hekken og vente.
Tror jeg vet svaret fra en ornitolog, men allikevel: er det noe som kan gjøres for å hjelpe den svake part mens det ennå er igjen noe små grå ?
G.F. (14.04.2022)
Svar:
Dessverre ikke noen enkel sak, verken å kontrollere spurvehaukens jakt eller å gjøre noe spesielt for gråspurvene. Hauken tar kanskje en del av dem, men det er lite trolig at den klarer å ta ALLE spurvene. Noen vil nok klare seg unna hauken (hvis ikke ville det neppe være noen som kunne dukke opp igjen på fórplassen neste vinter).
Roar Solheim (14.04.2022)
Spiser rådyr fugleegg?
Hei. Jeg mater rådyr gjennom vintere med gulrøtter og frukt men en nabo sa nylig at rådyr spiser fugle egga? Det synes jeg høres rart ut for de fleste fugl legger vel ikke egg på bakken???
A.M.B. (14.04.2022)
Svar:
Dette er gammelt nytt. Husker det ble skrevet om dette i avisinnlegg for femti år siden, men jeg har ikke sett noen dokumentasjon på at det stemmer. Mange fugler legger egg på bakken (hønsefugler, ender og vadefugler for å nevne noen). Det er likevel ikke utenkelig at rådyr kan spise fugleegg om de finner dem, for mange drøvtyggere kan spise animalsk føde for bl.a. å få i seg kalsium for beindannelse mm.
Roar Solheim (14.04.2022)
Spørsmål:
Spiser duer hele solsikkefrø
N.N (14.04.2022)
Svar:
Ja, det mener jeg de gjør. De klarer å male opp disse i muskelmagen.
Roar Solheim (14.04.2022)
Spørsmål:
Vi har fuglekasse på husveggen. Her har vi fått besøk av hakkespett. Denne jobber og hakker inne i kassen. Ut fra dette mener vi at det er hakkespett. Bør vi med forsiktighet montere beskyttelse mellom kasse og husvegg.
O. (13.04.2022)
Svar:
Tror ikke det er noen fare for at spetten hakker seg gjennom kassa og inn i huset. Den bruker kassa trolig til overnatting, ikke som tiltenkt hekkeplass.
Roar Solheim (13.04.2022)
Rødlistede arter
Her vi bor er det planlagt et stort byggefelt. Området består av to høyder med fjell og en flate imellom. Det er gammel gran og furuskog.. åpent mellom trærne. Mye gamle døde trør hvor man ser hakkespettene har jobbet. Mye ekorn. Det er observert hønsehauk i området. Det finnes også sorte/hvite svaler og gulspurv i området. Er ikke dette arter man må ta vare på? Det planlegges å fjerne hele skogen. Det er så så trist atte!
M. (13.04.2022)
Svar:
Dessverre er det mange områder som bygges ned uten hensyn til at de også er leveområde for mange dyr og planter, og oftest er det vanskelig å få stoppet eller omgjort slike planer.
Roar Solheim (13.04.2022)
Redebygging i fuglekasse
Hei.
Et blåmeispar som har holdt på lenge med innredning i vår fuglekasse, har nå begynt å kaste ut igjen materialet de har vært så iherdige med å få på plass. Vet jo at de vil ordne alt selv uten hjelp, men dette skjønner jeg ikke noe av. Ikke lite de har fraktet inn, men nokså mye ligger utenfor neste morgen. Andre gangen det skjer nå, og når fuglekassen henger høyt på en vegg, så blir dette noe vi lurer veldig på.
🤔Hva betyr dette tro? På forhånd; Takk.
I.M. (13.04.2022)
Svar:
Dette hørtes litt uvanlig ut, og jeg har dessverre ikke noen rimelig forklaring eller tolkning for hvorfor de gjør dette.
Roar Solheim (13.04.2022)
Skjære
Som barn samlet jeg egg fra fuglereder, og hadde over 30 sorter. Ett eventyr om skjæra var veldig interessant. Har prøvd å finne eventyret. men har ikke lykkes. Hvem skrev det og hvor finner jeg det? Utenfor min sønns hus lager en skjære rede og han har tre barn som jeg gjerne skulle fortelle dette eventyret.
B.B. (13.04.2022)
Svar:
Har dessverre ikke oversikt over dette.
Roar Solheim (13.04.2022)
Hvilken rovfugl kan ta stokkand?
Har kommet over to ribbeplasser for stokkand, en nøtteskrike og en due i et ganske lite område. Hvem er mest sannsynlig gjerningfugl? Hønsehauk? Valdres, ca 400 moh, granskog nær innsjø.
T.B. (13.04.2022)
Svar:
Både hønsehauk, hubro og kongeørn tar nok stokkand regelmessig.
Roar Solheim (13.04.2022)
Ukjent på Hesseng
Sendte et spm tidligere, men kom nok ikke fram. På bildet fra 5/4-22 en fugl (2) som er ny her hos meg; Hesseng i Sør-Varanger. Kan ligne på gråspurv men mye mindre. Ganske så lys grå på brystet. Størrelse som blåmeis. Spiser solsikkefrø og brødsmuler.
A.E. (13.04.2022)
Svar:
Dette er en gråsisik.
Roar Solheim (13.04.2022)
Hva skjer her?kaos i ventilen på veggen😱
Våknet idag av veldig merkelige lyder, og hørtes ut som kaos... Har tidligere også hatt rede i ventil på veggen.fant ut nettopp at d må være trost el stær,svart med Orange nebb..fant det ut fordi en flaug på vinduet og svima av,og jeg måtte ut å redde den.holdt den til den våkna.såg maken satt på takrenna over ventilen og kika på oss...tilslutt våknet den til og fløy av sted...heldigvis .men...blir ikke en ventil ett alt for lite rede?har flere lydklipp, d var mange rare lyder og dunking.ene hørtes ut som en sirene. (Lekebil) håper dere hører det på klippet. Bekymret for om de hadde satt seg fast eller bare hadde party el🤪🤣🤣aldri hørt slike lyder før,men tidligere har jeg bare hatt mindre fugler,på størrelse med spurv el. Men..ventilen må jo og være minde pga jeg har prøvd å tette den tidligere.(..har 25 katter så det blir,ikke alle utekatter),men d blir slik stress når de blir obs på reiret og vil prøve jakte...
A.W.B. (13.04.2022)
Svar:
Dette er lyd fra en stær. Det er nok en hann som sitter inne i ventilen og synger for å lokke på en hunn.
Roar Solheim (13.04.2022)
Spørsmål:
Hvorfor heter rødstrupe Robin i England?
N.N (13.04.2022)
Svar:
Vet ikke, søk på engelsk og se om du finner noe på nettet om dette.
Roar Solheim (13.04.2022)
Bygger duer flere reir
Hei, vi har to år på rad sett duer begynne å bygge reir i et tre utenfor, men etter kort tid virker det som de velger å flytte et annet sted/ikke ferdigstille reiret. Er det slik at de prøver ut ulike plasser for reir, og at de «flytter videre» hvis de ikke er fornøyd? Hva er årsaker til at de velger å flytte?
M. (12.04.2022)
Svar:
Fugler kan flytte reirplass hvis de mister eggene (hvis de f. eks. blir spist av kråkefugl), eller hvis de føler at det er utrygt å bruke det første reiret de har bygget. Duer bygger veldig enkle reir.
Roar Solheim (13.04.2022)
Hvor blir det av rødstrupen iår?
I alle år har jeg hatt rødstruper som hekker i hagen. Iår så jeg den i slutten av mars da jeg raket løv, men så forsvant den. Jeg lurer på om grunnen kan være at et stort gammelt epletre veltet overende ivinter og måtte dessverre fjernes akkurat på den tiden rødstrupen kom tilbake. Dette treet var en yndet landingsplass for mange fugler, og jeg lurer på om dette kan ha skremt vekk rødstrupen fra hagen? Den bygget aldri reir i det treet, men satt ofte der og sang i kveldingen. Nå sørger jeg over tapet av treet og av fraværet av rødstrupen i hagen!! Tror du den har forlatt meg for godt fordi treet er borte? Takknemlig for svar!! Hilsen trist fuglevenn
T.U.D. (12.04.2022)
Svar:
Dessverre umulig å vite svar på det du spør om. EN bestemt rødstrupe kan ha byttet tilholdssted på grunn av den endringen det manglende treet utgjør. men det kan like gjerne hende at akkurat DENNE rødstrupa har omkommet. Det kan gjerne komme en ny senere.
Roar Solheim (12.04.2022)
Duer på verandaen
Jeg har et par duer som vaker på verandaen min der jeg legger ut mat til fuglene. Er det ok? Synes bare det er koselig.
N.N (12.04.2022)
Svar:
Selvfølgelig er ikke det noe problem når du har glede av duenes tilstedeværelse!
Roar Solheim (12.04.2022)
Fugler i flokk nær havoverfaten
Hva slags fugler kan det ha vært som fløy i flokk (ikke i plog, men det var en «rotet» samling først og så en lang, smalere rad bakover? De fløy langs land utenfor Portør (Kragerø), og hadde retning mot Jomfruland. Det så ut som de var mindre enn grågås.
12.april 2022.
T.B. (12.04.2022)
Svar:
Dessverre umulig å si uten bilde, men ærfugler kan ofte fly på denne måten.
Roar Solheim (12.04.2022)
Rens av fuglekasser
Hei. Renset fuglekasser som jeg har på skauen. I 2 kasser med ca 90 mm hull var det en del elg avføring i redene. Så ut som duefjær der også. Er det sannsynlig at det var duer eller en annen fugl art?
H.P. (12.04.2022)
Svar:
Kan det værer etterlatenskaper etter mårbesøk?
Roar Solheim (12.04.2022)
Er dette kongeørn ?
Filmet en stor fugl over Lognvikvatn i Rauland i Vinje idag
T.D.K. (12.04.2022)
Svar:
Ja, dette er ei kongeørn.
Roar Solheim (12.04.2022)
4-5 svarte og hvite fugler over et jorde i april
Hei,
Så nettopp 4-5 svarte og hvite fugler som jeg ikke klarer å artsbestemme. De fløy lavt over et jorde, med akrobatiske kast, nesten som svaler, men var større og grovere i kroppen. Tegningene kunne minne om toppand, men vingene var mer rovfuglaktige. Og de var som sagt akrobatiske. Fuglehunden min viste stor interesse. Jeg så fuglene i Nannestad. Klarer ikke å skjønne hva dette kan ha vært. Noen forslag?
O. (12.04.2022)
Svar:
Det høres ut som at du må ha sett viper.
Roar Solheim (12.04.2022)
Kongeørn i Lågendalen nord for Kvelde?
Hei, i går kom jeg kjørende sydover fra Svalestad mot Larvik. Rett før kvelde «seilte» en stor ørn 8-10 meter over veien. Den gikk bed foran bilen og opp igjen. Jeg er har sett bilder i ettertid på nett og syntes det ligner veldig på kongeørn. Det er den største fuglen jeg har observert her.
Noen som har observasjon eller tanker om det kan ha vært kongeørn?
T.O. (12.04.2022)
Svar:
Detkan være mulig, men det kan også tenkes at det er en musvåk du har hatt rett foran bilen.
Roar Solheim (12.04.2022)
Hvilken fugl
Veldig dårlig bilde, men lurer veldig på hva disse to er. Tenkte på gravand, men de hadde ikke rødt nebb. Så på de med kikkert. En av mine tjeld kasser ble også med på bildet.
S.A. (12.04.2022)
Svar:
Dessverre for dårlig bilde til å se sikkert, men det ser mest ut som gravender.
Roar Solheim (12.04.2022)