Hopp til hovedinnhold

Spør en ornitolog

Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.

Still et nytt spørsmål

Besvarte spørsmål

Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse

Viser 9 432 til 9 456 av totalt 50 005 spørsmål


#Diverse

Underlaten min har foten feil vei

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei nylig oppdaget jeg at fulen min står på feil vei med foten den er opp ned og han sliter med og gå, han har altid hatt dårlig utvikla bein og klør så han ser lit ut som en pegvin og har ikke slitt med dette tidligere hva skal jeg gjøre har prøvd og oppsøke veterinærer men ingen vil se på det hva skal jeg gjøre

Y. (19.04.2022)

Svar:

Dette må du spørre burfuglholdere eller en veterinær om.

Roar Solheim (19.04.2022)


#Diverse

Knoppsvane

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei!
Det er en enslig svane som befinner seg i en dam i Ås, partneren har jeg ikke sett på nesten 10 dager.
Hvordan finner jeg ut om det er en hann eller hun?
Er det noen kjennetegn?
De har pleid å lage reir, og forsøkt å få fram unger, men det var ikke vellykket i fjor.
Jeg er bekymret for denne endlige knoppsvanen. Den har en gammel merking og en nyere merking på beinet. Partnerern var umerket.

D.J. (19.04.2022)

Svar:

Dette ser ut til å være en hann; pga den kraftige knølen på toppen av nebbrota. Den finner nok etter hvert en ny make; ikke noe å bekymre seg for.

Roar Solheim (19.04.2022)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Ligner Steinskvett eller var det det?

Hei jeg fikk ikke tatt bilde av fuglen som satt i vinduet på hytta mi som ligger 830m over havet på fjellet i Åseral, Agder. Den lignet en steinskvett i fasong, men var mørkere og mer hvit fremme. Hva kan det være?

S.A.E. (19.04.2022)

Svar:

Mer sannsynlig en varsler.

Roar Solheim (19.04.2022)


#Diverse

Grågås

Hvor lang tid fra paring til det legges egg? Må det pares for hvert egg?

T.I. (19.04.2022)

Svar:

Gjessene parrer seg flere ganger hvert døgn, og legger ett egg hvert døgn. Tror de må parre seg mellom hver egglegging.

Roar Solheim (19.04.2022)


#Fuglekasser

Hekkekasse for Perleugle

Hei! I påsken oppdaget jeg en perleugle som sang flere kvelder bak hytta mi på Oppdal, ved ca 700moh. Jeg tenkte det ville være moro å få den til å hekke i en kasse og kunne følge den utover våren. Derfor satt jeg sammen en hekkekasse for perleugle etter de mål jeg fant på nett, fylte med sagspon og hang den opp i en furu ca 150 m bak hytta, godt unna folk.

Det jeg lurer på er om du tror det er noen sjans for at det er mulig å få ugle i kassa i år? Etter det jeg har lest er ugla såpass tidlig ute med hekkingen at det kan være for sent? En kan kanksje regne med at hekkesesongen begynner en del senere så langt til fjells?

Takk for svar.

M.V. (19.04.2022)

Svar:

>Du kan få perleugler hekkende helt til slutten av mai.

Roar Solheim (19.04.2022)


#Diverse

Fuglen min gagger

Hei, det ser ut som at dvergpappegøyen min skal kaste opp hele tiden. Den kaster ikke opp men det ser ut som at den brekker seg. Hva gjør jeg? Kan deg hende den har spist noe som ikke er mat?

A. (19.04.2022)

Svar:

Dette må du spørre burfuglholdere om.

Roar Solheim (19.04.2022)


#Økologi og atferd

"Svanebegravelse"

Kan følgende historie være sann?
"En gruppe svaner flokket seg rundt en sterkt skadet svane - de holdt den under vann til den døde" Kan dette være riktig?

R. (19.04.2022)

Svar:

Det er i så fall snakk om kamp mellom hanner. Har selv sett fire svaner som angrep en hann, og særlig en av dem som lå oppå den angrepne svane (på land). Det så lenge ut til at den som fikk juling ikke ville klare seg, men så slapp den unna og fløy vekk. Svaner sloss kraftig om tilgang til partnere, så dette kan i så fall være et slikt tilfelle.

Roar Solheim (19.04.2022)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

varsler eller steinskvett?

i påsken i år hørte og så jeg en fugl i Heidal ca 900 moh. Det var i furuskogen. Den satt ofte i toppen av en diger furu og gjentok en lys lyd/rop. Den var der i alle fall i fem dager. Den hadde det typiske mørke båndet over øyet og lys underside. Den var stor som en trost omtrent. Holder steinskvett til i sånn skog? Kan det ha vært en varsler? Nebbet så litt for langt ut i forhold til bildet av varsleren, men.. (Det var endel avstand, men fikk sett den med kikkerten.)

K.F. (18.04.2022)

Svar:

Dette er nok helst en varsler.

Roar Solheim (19.04.2022)


#Fuglekasser

Har blåmeisen tatt pause i bygging av rede eller har de forlatt det?|

12.april i år hengte vi opp fuglekasse med kamera på en østvendt vegg på huset vårt i Asker. 10 min (!) etter vi tok bort stigen kunne vi se at det et blåmeis-par og inspiserte kassen. Vi reise bort noen dager, og når vi kom tilbake 17.april ser vi at det har kommet et lag med mose (etter hva vi kan se), nederst i kassen. Men, vi har ikke sett noe til noen fugler, eller noe videre utvikling av redet.

Derfor lurer vi på om de som har startet på redet av en eller annen grunn har forlatt det? Eller om de kan ha tatt en pause for å komme tilbake senere når tiden er inne for å legge egg. Nå har kassen stått uten besøk fra noen i 2 dager. Skal vi la mosen ligge, eller er det større sjans for å få noen i kassen hvis vi renser den og ser om vi får nye "leieboere"?

Vi har også lurt på om vi kan ha skremt fulgene når vi kom hjem og at de ikke tør komme tilbake (men kassen er på en nokså skjermet plass). Eller om den står for mye i solen. Det er en "proff" kasse, med god lufting og riktige dimensjoner for en meise-familie.

Håper på svar og takk for et fint tilbud.

H.H. (19.04.2022)

Svar:

Dere har neppe skremt fuglene, men det er ikke mulig å vite hva som har skjedd. Enten har de en pause i reirbyggingen, eller så kan en av de voksne fuglene ha forsvunnet (omkommet), og da er det usikkert om den andre fortsetter å bygge noe før den har funnet en ny make.

Roar Solheim (19.04.2022)


#Diverse

Spørsmål:

Hvilke fugler lager reir i pipa ?

N.N (18.04.2022)

Svar:

Det hender at kaier bygger kvistreir nede i piper.

Roar Solheim (18.04.2022)


#Økologi og atferd

Kjøttmeis

Bilde vedlagt spørsmålet

Kjøttmeisen i kassa mi har ferdigstilt reiret ser det ut for og plutselig kunne jeg se at hun hadde fått mye dun utenpå fjærdrakten. Dette ble plukket av og plassert i reiret. Brått ble den helt full av dun og har ikke rørt seg på en time. Helt stiv. Klokka er 20.00. Sover den på denne måten.

R.A.H. (18.04.2022)

Svar:

Ja, meiser bruser opp fjærene og gjemmer nebbet mellom ryggfjærene når de sover.

Roar Solheim (18.04.2022)


#Diverse

Fugleorden

Hvilke fugleorden tilhører kråke

W.H. (18.04.2022)

Svar:

Kråka hører til spurvefuglene.

Roar Solheim (18.04.2022)


#Fuglekasser

Spettmeis fuglehus

Hei. Vi har to spettmeiser som lager seg reir i fuglekassene våre...men der er 5 fuglekasser i samme huset....og dette spettmeisparet bruker alle 5. Er det noe forklaring på hvorfor?

S. (18.04.2022)

Svar:

Ja, hvis dette er et slikt "rekkehus, så er det frustrerende for fuglene. Da begynner de å bygge i alle kassene før de karer å bestemme seg for ett av dem.

Roar Solheim (18.04.2022)


#Økologi og atferd

Duer og trost

Har observert en mindre flokk med blanding av (trolig) skogsduer og grå-trost som flyr sammen. Observert 2 dager på rad. Er det vanlig at disse artene flyr sammen??

O.E. (18.04.2022)

Svar:

Ikke det jeg kjenner til, men noen ganger kan ulike arter ferdes sammen i flokk.

Roar Solheim (18.04.2022)


#Spor og sportegn

Kva for fugl?

Bilde vedlagt spørsmålet

Sunnmørskysten.
Lurer på kva for fugl denne vingen tilhøyrer. Utelukker ravn. Kan det vere grågås?
Dei lengste fjørene er ca. 36cm. Bildet viser oversida av vingen.

E.F. (18.04.2022)

Svar:

Dette er vinge fra ei gråhegre.

Roar Solheim (18.04.2022)


#Diverse

Kråkereir

Vi har et tuntre hvor et kråkepar er i gang med reir bygging og lurer på å stoppe dette. Selv har jeg erfaring med at det er greit i forhold til skjære reir fra gammel av. Spml er. Kråkene vil jeg tro at er en trussel overfor måker, er det korrekt?

N.N (18.04.2022)

Svar:

La kråkene få bygge i fred.

Roar Solheim (18.04.2022)


#Diverse

fluesnapper

har den kommet tilbake til kongsvinger ennå

Å.T. (18.04.2022)

Svar:

Nei, det er nok for tidlig. De første ses vanligvis helt i slutten av april.

Roar Solheim (18.04.2022)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Ukjent småfugl

Skjærtorsdag formiddag fikk jeg øye på en flott og spektakulær fugl på fuglebrettet mitt som var knall oransje på kropp og hode med sorte vinger. Den var omtrent på størrelse med trost. Fikk dessverre ikke tatt bilde. Søk på nett i etterkant så finner jeg at Scarlet Tanager hann ligner veldig. Denne forstår jeg er amerikansk trekkfugl. Jeg bor i Os/Bjørnefjorden/Vestland. Er det mulig det kan være en slik eksotisk fugl jeg har sett? (Har dessverre ikke sett den igjen)

S. (18.04.2022)

Svar:

Du har mer sannsynlig kanskje sett en bjørkefink, og i alle fall ikke en utenlandsk fugleart. Prøv å ta bilde av den dersom den dukker opp igjen.

Roar Solheim (18.04.2022)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Ung kongeørn?

Jeg sendte en forespørsel i 2020 også. Da fikk jeg til svar at det mest sannsynlig var en musevåk. Men kan de også ha hvite flekker under vingene? I dag (1,5 år senere) så jeg det igjen: en stor rovfugl som svevet over her jeg bor (helt i skogkanten av Romeriksåsen). Den var mørk med tydelige hvite flekker under vingene. Den svevet i store sirkler inntil den forsvant innover åsen. Den var for langt unna til at jeg fikk tatt bilde med mobilen. I går så jeg den også, men da så jeg bare at den seilte østover/innover Romeriksåsen. Når jeg sjekker bilder på nettet, ligner den mest på en ung kongeørn.

L.N. (18.04.2022)

Svar:

Fjellvåk er også en mulighet, men ung kongeørn kan gjerne dukke opp der du så denne. Derfor umulig å si hva du har sett uten et bilde av fuglen.

Roar Solheim (18.04.2022)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Spove

Jeg har lenge strevd med forskjellen på små- og storspove, når de observeres ute i naturen. Det er jo forskjeller i hodetegninger, form på nebb og i størrelse, samt sang. Men mye av dette er vanskelig å se på avstand. Opplever også at sangen kan være vanskelig å skille. Finnes det noe(n) helt klare forskjeller som gjør at man med rimelig letthet og sikkerhet kan si hvilken art man har med å gjøre?

N.N (18.04.2022)

Svar:

Du må ha dem nært nok (eller se dem gjennom godt teleskop) slik at du ser hodet godt - da ser du tydelig forskjellene.

Roar Solheim (18.04.2022)


#Økologi og atferd

Ringduefamilie på verandaen

Hei, hadde et ringduepar på verandaen min i fjor. De bygde et enkelt reir, la 2 egg og fostret unger. Nå er de tilbake. Jeg fjernet det gamle reiret. Kunne det vært spart?

A.F. (18.04.2022)

Svar:

Nei, de bruker vanligvis ikke opp igjen gamle reir. Duene bygger så skrøpelige reir at de ikke holder lenge.

Roar Solheim (18.04.2022)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Forskjellen på hann og hunn rødvingetrost

Hvordan ser jeg forskjell på en hann og en hunn rødvingetrost

E.M.A. (18.04.2022)

Svar:

De ser du ikke forskjell på.

Roar Solheim (18.04.2022)


#Diverse

Observasjoner - er det noe jeg bør rapportere?

Jeg så en vipe på et jorde i Asker i går (17/4), nærmere bestemt ved Holtebrekk i gamle Hurum. Er det noen som har interesse av at jeg rapporterer denne type observasjoner noe sted, og i så fall hvem/hvor?

H.J.K. (18.04.2022)

Svar:

Prøv å legge inn på artdatabankens rapportsider.

Roar Solheim (18.04.2022)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Hunn svarttrost?

Bilde vedlagt spørsmålet

Kan dette være en voksen hunn svarttrost (størreslen stemmer sånn passe i hvert fall)? Det er ikke sjelden å se helt svart hann svarttrost, men jeg kan ikke huske å ha sett en hunn her tidligere. Dette er i gammel barskog 900 moh. i Telemark.

R. (18.04.2022)

Svar:

Ja, dette er en svarttrost hunn.

Roar Solheim (18.04.2022)


#Spor og sportegn

Fjær

Bilde vedlagt spørsmålet

Hvilken fugl har denne fjæra

T.M.W. (18.04.2022)

Svar:

Dette er nok fjær fra en stokkand hann.

Roar Solheim (18.04.2022)

««første 9 432 - 9 456 av 50 005 siste»»