Hopp til hovedinnhold

Spør en ornitolog

Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.

Still et nytt spørsmål

Besvarte spørsmål

Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse

Viser 46 190 til 46 214 av totalt 50 251 spørsmål


#Diverse

Tiur spillplass

I et område på Sørlandet er det en meget aktiv spillplass for Tiur. Nå er det lagt en reguleringsplan for hytter midt i dette området. Hvilke konsekvenser vil dette få? Er spillplasser vernet av f.eks. Viltloven?

O.N. (04.05.2009)

Svar:

Spillplasser er faktisk vernet av viltloven, men dette tas det ikke alltid hensyn til. Spillplasser for tiur skal være kjent på viltområdekart, og dette skal det tas hensyn til ved arealplanlegging. Utbygging i et slikt område vil fordrive storfuglene.

Roar Solheim (18.05.2009)


#Diverse

finker

hva er forsjellen på nebbet til finkene, hva lever de av når de har lite, tykt osv ?

T. (28.04.2009)

Svar:

Generellt lever finker med tykke nebb av kraftigere frø enn finker med tynnere nebb. Sjekk fuglebøkene på de ulike artene, så finner du svar på det du leter etter.

Roar Solheim (18.05.2009)


#Diverse

Spørsmål:

Hvilke fugler er det som lever i edelløvskogen?

Hvilke fugler er det som hekker i hule trær?

N.N (07.05.2009)

Svar:

Det er for mange arter som er knyttet til løvskog til at disse kan ramses opp i et kort svar. Det beste er at du søker svar på dette selv i fuglebøker på ditt bibliotek. Vi har ca 25 fuglearter i Norge som hekker i hule trær, i tillegg til hakkespettene som selv lager reirhullene.

Roar Solheim (18.05.2009)


#Diverse

Blir fugler påvirket av mørketia?

Vi bor i Hammerfest, verdens nordligste by. Vi har erfart gjennom år at fuglene her påvirkes av mørketia?!! Er det kjent at det er slik? På sommeren når det er lyst døgnet rundt synger fuglene 24 timer i døgnet. Når høsten kommer er alt som normalt, fugler synger og spiser, men blir stille/forsvinner når kvelden/mørket kommer. Vi har registrert at særlig rundt jul/nyttår snur småfuglene på døgnrytmen. Plutselig hører vi fuglesang i bekkmørket klokka 1 på natta, og vi har også registrert bl.a. kjøttmeis på fuglebrettet midt på svarte natta.Ellers i året ser vi ikke slikt. Vi tror fuglene blir vrangsøvnte og forstyrret i mørketida på lik linje med oss andre nordlendinger! :) :)

R.D. (09.05.2009)

Svar:

Fuglene blir neppe forstyrret om vinteren, slik vi mennesker kan føle oss. Men hvorfor dere opplever noen som synger midt på natta, er det ikke mulig å gi sikkert svar på. Kanskje kan de bli forvirret av gatelys eller andre kunstige lyskilder? Dette skjer også lenger sør i byer og tettsteder hvor det kan være ganske lyst om natta.

Roar Solheim (18.05.2009)


#Diverse

tidsaspekter ,parring til egglegging

Hvor lang tid tar det fra hunnen har parret seg til hun legger egg, noen fugler parrer seg med flere hanner før egglegging, og gjøken legger egg i andres reir. ut i fra dette forstår jeg at det ikke skjer helt umiddelbart, men hvor lang tid kan det gå før egglegging

Ø. (10.05.2009)

Svar:

Hos de fleste småfugler legges ett egg hver dag, og fuglene parrer seg hver dag også. Når ett egg er lagt, begynner det neste å vandre ned egglederen. Under bevegelsen nedover befruktes eggcellen, mens den vokser og omsluttes av eggehvite. Til slutt dannes eggeskaller, og egget trykkes ut av hunnens kloakk.

Roar Solheim (18.05.2009)


#Økologi og atferd

Trost som hakker på vinduene

Hei,
Hjelp! Vi er fortvilte pga trost som hakker på vinduene fra klokken 5 om morgenen. Det har vart i flere uker. Har forsøkt med avispapir og gule lapper på noen av vinduene men de finner stadig nye steder og huset er blitt ganske tilgriset. Hvordan blir vi kvitt problemet? Bor i Kristiansand. Veldig takknemlig hvis dere kan hjelpe oss med råd!Hilsen Liv, tel.95731096

L.R. (12.05.2009)

Svar:

Du må forsøke å dekke til vinduet fra utsiden en stund, gjerne med en papplate. Fuglen ser sitt eget speilbilde, og forsøker å jage vekk den standhaftige "rivalen".

Roar Solheim (18.05.2009)


#Diverse

Hordan vet men at et hønseegg er befruktet?

N.N (15.05.2009)

Svar:

Det vet du vel egentlig bare først når fosteret begynner å utvikle seg, bl. a. ved å gjennomlyse egget. Egg som er ruget en stund, begynner til slutt å flyte i vann.

Roar Solheim (18.05.2009)


#Diverse

Spørsmål:

hva er levealderen for ei skjære?

N.N (15.05.2009)

Svar:

Den eldste kjente, ringmerkede skjæra i Norge ble nesten 15 år.

Roar Solheim (18.05.2009)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

En fugl jeg ikke har sett før

I dag så jeg en fugl jeg ikke har sett tidligere. Den satt på en telefonstreng. Jeg trodde først ikke det var en fugl, den så så lang ut. Når vi kom nærmere så det ut som en skjære, men nokså mørk grå i stedet for hvit. Svart ellers. Så ut som om den hadde en "spoiler" på bakhodet. Altså bakhodet så litt firkantet ut i fasongen. Størrelsen var omtrent som en skjære, muligens noe større. Stjerten var veldig lang. Lengre enn skjæras. Kan dette ha vært en skjære med "feil" farger eller en annen kråkefugl?

N.N (17.04.2009)

Svar:

Klarer ikke å finne ut hva dette kan være for slags fugl, dessverre.

Roar Solheim (18.05.2009)


#Diverse

trekkfugler

korleis klarer trekkfuglane å finne fram til Noreg og andre land?

I.K. (29.04.2009)

Svar:

Det finnes det mange ulike teorier om, og svaret avhenger også av hva slags fugler det er snakk om. Store fugler som lever lenge kan lære trekkveier av sine foreldre, og kjenne igjen ruta fra år til år. Andre finner veien ved hjelp av stjernebilder, jordmagnetisme og muligens andre hjelpemåter. Lengre utredninger om dette finner du i flere forskjellige fuglebøker.

Roar Solheim (18.05.2009)


#Fuglekasser

kjøttmeis

hei kor lsang tid pleier det å ta før ein kjøttmeis begynner å bygge reir etter at han har merka fuglekassen??

F. (03.05.2009)

Svar:

En meis kan begynne på bygge i en fuglekasse omtrent samme dag som den oppdager kassen, dersom det er den rette tiden på året.

Roar Solheim (18.05.2009)


#Diverse

Hunder og forstyrrelse av fuglereir

Det er ganske vanlig å oppfatte båndtvangbestemmelser for hund som en vedtekt for å beskytte mennesker og bufe og vilt og så glemmer vi fuglene. De fleste vet ikke så mye om fugler og hekkeplasser. Så hvis vi skulle lage en grei huskeliste til oss hundeeiere om hva vi burde vite for å ta hensyn og forstå konsekvenser av å bryte båndtvangregler, hva burde stå i den listen?

L. (24.03.2009)

Svar:

Dette er for omfattende til å gi svar på denne siden - dette krever en liten utredning.

Roar Solheim (18.05.2009)


#Diverse

stokkender

Bilde vedlagt spørsmålet

går det ann å lage et kunstig reir eller sette opp et lite hus til stokkender.de har vært i en liten dam i bekken i ca 8uker.jeg mater de og de spier masse annet kommer de til å bli?

M. (02.05.2009)

Svar:

Stokkender kan legge reiret på kunstige flyteøyer, eller i spesielle flettede andekurver som henges opp i trær. Men fuglene må trolig "lære" seg til at dette er gode hekkeplasser før de vil bruke dem. Noen stokkandhunner legger eggene oppe i gamle kråkereir.

Roar Solheim (18.05.2009)


#Diverse

Sky fugl

Det er en fugl her i Verdal om sommeren som jeg ikke helt vet hva er. Jeg har aldri sett den, men den er aktiv om natten, og lyden den gir fra seg er "pekk pekk".

N.N (26.04.2009)

Svar:

Dette er nok litt for svak beskrivelse til å kunne si hva slags fugl som kan lage denne lyden.

Roar Solheim (18.05.2009)


#Diverse

Sjærereir

Jeg vet ikke om jeg som privatperson kan stille et spørsmål her i dette forum, men prøver allikevel.
Vi har et problem med at sjæra på død og liv skal bygge reir oppe i ei furu inne på gårdstunet.
Lurer på om dere har et godt råd for å få dem til å sky dette treet.

N.N (02.05.2009)

Svar:

Dessverre nei! Skjærene er vernet lik andre fugler gjennom viltloven, og det gjelder også deres reir, egg og unger.

Roar Solheim (18.05.2009)


#Diverse

2 spm - Om mating og agressivitet

Bilde vedlagt spørsmålet

Spm 1:
Noen fugler bringer mat til ungene, mens andre spiser selv for så å gulpe opp til ungene. Er det mulig å dele inn hvem som gjør hva på en enkel måte? Er det f.eks artsrelatert?

Spm 2:
Gjennom vinterens og vårens studier av fuglebrettet er det ganske påfallende å se at enkelte arter har et svært fredelige samvær, mens andre virker svært agressive. På mine brett har særlig Gråspurv og Grønnfink vist et betydelig temperament. Er dette typiske forskjeller mellom artene, eller er det lokale forhold? Er det "hakkeorden" blant alle småfugler, eller gjelder dette bare noen arter?

P.S. (03.05.2009)

Svar:

Noen spurvefugler er mer agressive enn andre. Dompap og grønnfink kan være temmelig hissige, mens f. eks,. rødstruper alltid må vente til det blir ledig på forplassen. Hvordan fuglene forer ungene sine, er fastlåst etter hvilken art det dreier seg om. de aller fleste spurvefugler og hakkespetter gulper opp mat til ungene. Vadefugler, ender og hønsefugler, som har reirflyktende unger, viser ungene hva de skal spise, og kyllingene plukker opp maten selv.

Roar Solheim (18.05.2009)


#Diverse

Stokkender

Vi har en ganske stor tomt utenfor byen, og utenfor huset har snøen begynt å smelte veldig. Det har blitt en del dammer og bekker, og tidligst i går så vi noen par stokkender. De kom i dag også, og driver å drikker i bekkene. Vi synes det er veldig morsomt å se dem, siden vi ikke har gjort det før. Er det noe vi kan gjøre for at de skal trives her (mat osv.)? Hva er det de leter etter i bekkene, er det smådyr? Vil de bli her lenge, eller drar de ganske raskt?

E. (03.05.2009)

Svar:

Det ver ikke mulig å si om endene vil holde seg på stedet eller fly videre. Om våren kan ender gjerne søke næring i en kortere periode der vannansamlinger lager gode næringssøkvilkår. Endene beiter på vannplanter, men noen tar også små krepsdyr og småfisk. Stokkender er plante- og frøspisere. Foring med frø og brødsmuler kan kanskje få dem til å holde seg en stund ekstra i området.

Roar Solheim (18.05.2009)


#Diverse

Om spørsmål

Jeg har forsøkt å stille spørsmål om stær.
Men det svares ikke. Hvorfor?????
Dette er jo viktig for en ornitologisk forening!!!
Stæren må da være i sterk tilbakegang. Er ikke det viktig for folk å vite?

G. (07.05.2009)

Svar:

For å vite at stærbestanden faktisk er i endring, trengs registreringer gjennom flere år fra mange lokaliteter, eller eventuellt tellinger på trekklokaliteter. Lokale variasjoner kan føre til at stær kan forsvinne fra en bestemt hekkeplass fra ett år til net annet, uten at dette behøver å bety at bestanden går tilbake.

Roar Solheim (18.05.2009)


#Diverse

Redusert stærbestand?

Bilde vedlagt spørsmålet

Det virker som det er blitt mindre stær. Har dere noen forklaring? Det har ikke vært en enste stær i mitt område. Senest ifjor var det masse stær her.

G.E. (05.05.2009)

Svar:

Dette kan skyldes lokale variasjoner, men også generelle bestandsendringer. For å si sikkert at bestanden går ned, trenges observasjoner fra mange steder, eller tellinger under trekktiden.

Roar Solheim (18.05.2009)


#Diverse

Stær

Hei

Her finnes det nesten ikke stær. Jeg så noen i slutten av mars, men nå finnes det ikke besøk her, iallefall ikke i mitt område og nesten ikke ellers heller. Så stærkassene mine forblir visst ubrukte,

G.E. (04.05.2009)

Svar:

Forekomsten av stær kan variere lokalt, og derfor kan fuglene være borte fra en hekkeplass selv om stærbestanden som sådan ikke har gått ned i antall.

Roar Solheim (18.05.2009)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Rovfugler i danmark

Jeg har to spørmsål:
1. Jeg har kjørt i bil gjennom syddanmark, og så en fugl, veldig sikkert fovfugl fly over et jorde med noe skog. Fuglen hadde splittet stjert, som var formet som en U, med lange utstikkere. Fuglen var kanskje litt større enn en tårnfalk. Hva var det?
2. Senere på dagen så jeg en rovfugl igjen, sittende i et tre ved en ås. Den var ca på størrelse med en musvåk, men hadde en lysere flekk på hodet. Hva var det?

S.W. (04.05.2009)

Svar:

Ikke helt lett å svare på dette spørsmålet. Musvåkene finnes i både lyse og mørke varianter, og det kan derfor være en musvåk med litt uvanlig farge du har sett. Fuglen i flukt kan høres ut som en glente (svalesakset stjert), men den er på størrelse med en musvåk, og mye større enn en tårnfalk.

Roar Solheim (18.05.2009)


#Diverse

Forstyrres svaler lett?

Hei!
Vi har et svalepar som kommer år etter år og hekker opp under mønet på kårboligen på gården. Nå skal jeg imidlertid grave opp hagen rundt kårboligen. Først pløying og deretter jordfresing og planting. Vil dette gjøre at svalene blir skremt og forsvinner?

T.S. (04.05.2009)

Svar:

Nei, dette bør ikke bety noe for svalene.

Roar Solheim (18.05.2009)


#Diverse

Spørsmål:

jeg har en fuglekasse på husveggen, som det ble hekket i sist år.Nå har det vært full aktivitet av to spurvelignende fugler med gult bryst.
I går tok jeg en titt ned i kassa for å se om det var egg heller liv i kassa, og der lå det 4 amå grå egg.
Grunnen til mi nyskjerrighet var at jeg ikke hadde sett noen trafikk av fugleparet de siste dagene.
Er dette normalt , eller kan det ha vært rovfugl på ferde.

R.S. (10.05.2009)

Svar:

Det spørs nok om ikke fuglene har gitt opp reiret, når du ikke ser fuglene på flere dager. En av foreldrene kan ha omkommet, og da gir som regel den andre opp.

Roar Solheim (18.05.2009)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Hva slags fugl er dette?

Bilde vedlagt spørsmålet

Denne fuglen kom på besøk for noen dager siden, hva kan det være?

H. (18.05.2009)

Svar:

Dette er en svarttrost med en genetisk feil som forårsaker at en del av fjærene ikke får mørke pigmenter når de vokser ut. Derfor har den delvis naturlig farge, og delvis hvit fjærdrakt. Dette er ikke uvanlig hos flere trostearter.

Roar Solheim (18.05.2009)


#Diverse

Sultne fugleunger!

Hei!

Vi holder på å bytte kledning på huset, og opp innunder tanket var det ett fuglereir med 3 små, som gapte og ventet på moren sin.. Har nå plassert reiret i epletreet, i håp om at moren skal finne de igjen, klarer hun det? Forøvrig er det småregn her, så det klarer seg kanskje ikke så lenge (de har ikke fjær på kroppen enda, bitte små). Kan vi evt gjøre noe annet for gjenforening??

Håper på snarlig svar..

I.A. (18.05.2009)

Svar:

Dette høres ikke ut som et prosjekt som kan lykkes. Fugler som legger reiret sitt inne i hulrom, forstår neppe at det er det samme reiret dersom det plutselig ligger ute oppe i et tre. Disse ungene er trolig dødsdømte.

Roar Solheim (18.05.2009)

««første 46 190 - 46 214 av 50 251 siste»»