Spør en ornitolog
Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.
Still et nytt spørsmålBesvarte spørsmål
Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse
Viser 45 941 til 45 965 av totalt 50 018 spørsmål «forrige neste»
kjøttbeisungers bæsjepose.
hva heter den bæsjeposen som kommer ut av kjøttmeisungene.
hva er det laget av og hvordan lages/dannes det.
R. (22.04.2009)
Svar:
Dette kan jeg ikke svare på - du må lete i litteratur. har aldri hørt et eget navn på denne posen.
Roar Solheim (19.05.2009)
Hekk
Jeg skal plante hekk, og lurer på hva som er mest fuglevennlig? Den blir veldig nær foringsplassen.
Gjerne noe hurtigvoksende hvis du har flere alternativ.
T.A. (03.05.2009)
Svar:
Hekker som er fruktbærende kan tilby fuglene mat om høsten, men generellt er de fleste hekker attraktive fordi de gir små spurvefugler skjul mot ugler, rovfugler og katter. Hvis hurtigvoksende er et krav, så ville jeg ta opp spørsmålet med fagfolk på et plantesenter/planteskole.
Roar Solheim (19.05.2009)
hvor lenge lever en vannsalamander
hei, hvor lenge lever en vannsalamander og når på året blir den født?
S.L. (11.05.2009)
Svar:
Vannsalamandere legger egg som klekkes på forsommeren. På høsten blir larvene med gjeller til små salamandere som puster med lunger. salamanderne lever kanskje 4-6 år, muligens kan noen bli opp mot 10 år, men jeg har ikke et detaljert svar på dette. Salamandere er ikke de enkleste dyrene å merke som individer, og det er ikke gjort noen levealderstudier av slike dyr i Norge.
Roar Solheim (19.05.2009)
disseksjon av høne - lunge
prøver meg med et nytt bilde
er det svarte her lungene kanskje ?
N.N (19.05.2009)
Svar:
Ser ikke slik ut. Lungene er ganske store strukturer, mulig at det mørke her er deler av nyrene. De to lyse klumpene ser ut som testikler hos en hannfugl.
Roar Solheim (19.05.2009)
Hekkeområder til seilerartene
Vi har som kjent bare én art av seilere som hekker i Norge, tårnseileren. Hva regner man som den viktigste årsaken til at ikke noen av de andre seilerartene hekker i det nordlige Europa? Har det vært registrert noen utbredelse nordover for alpeseileren i de senere år, og hva regnes som det nordligste hekkefunnet for alpeseiler?
L.G.G. (19.05.2009)
Svar:
Det kan tenkes at mengden insekter i lufta er en begrensende faktor for seilernes utbreelse mot nord, for i sydligere strøk hekker flere seilerarter. Kjenner ikke til hvor alpeseilerens nordgrense går. Mildere klima kan tenkes å føre til at flere av dem dukker opp i Norge om sommeren.
Roar Solheim (19.05.2009)
Høner og reproduksjon
Jeg mener å ha lest et sted at høner har kun eggstokk og eggleder på venstre side stemmer det? Og har de livmor???
N.N (19.05.2009)
Svar:
Livmor finner du bare hos pattedyr. Men jeg kjenner ikke til at høner bare skulle ha enkelt eggstokk. Alle fugler har så langt jeg kjenner til to eggstokker og to eggledere. Hvorvidt eggproduksjonen begrenses bare til den ene, kjenner jeg ikke til. Det betyr ikke at det ikke KAN være slik, men fuglenes indre struktur er ikke mitt spesialfelt. Prøv å spørre en landbruksveterinær.
Roar Solheim (19.05.2009)
Spørsmål:
Hei..vi fant ein død svartbak som låg flytende i sjøen!.-....så ingen skade på han..såg ikke ut som om han var blitt skutt eller noe sånt...men han såg litt oppblåst ut eller hadde litt tjukk mage?..men veit du ka orsaken kunne vert??????
F. (19.05.2009)
Svar:
Nei, det er det ikke mulig å si bare ut i fra en slik beskrivelse. Oppblåsing kan skyldes gassing i fuglens mage etter at den er død. Fuglen kan rett og slett ha dødd av alderdom, men den kan også ha blitt forgiftet av noe den har spist. dessverre finnes det fremdeles mennesker som legger ut gift til fugler de ikke liker, til tross for at dette er strengt forbudt. Miljøgifter kan også være en mulig årsak, så her finnes ikke ett enkelt svar.
Roar Solheim (19.05.2009)
Høne reproduksjonskanal eller tarmer
Se bilde - er det hønas eggstokk/eggleder eller tarmer?
N.N (19.05.2009)
Svar:
Dette ser ut som tarmsystemet.
Roar Solheim (19.05.2009)
disseksjon av høne
se bilde er dette lungene ? Og er de gule da lungesekker?
N.N (19.05.2009)
Svar:
Kan ikke si dette bare ut i fra bildet - må gjerne håndtere fuglen selv slik at diverse organer kan snus og vendes på.
Roar Solheim (19.05.2009)
Strandhegre
Hei!
Min sønn har vært i Florida på juleferie og har sendt bilde av en hvit hegre som må være en type strandhegre. Hvilken utbredelse har disse hegretypene? Takk.
E.B. (08.01.2009)
Svar:
Hei!
Det finnes syv hvite hegrearter i Nord-Amerika: Egretthegre, kuhegre, silkehegre, herodiashegre, hvit morf av blåhegre, snøhegre og hvit morf av dansehegre.
Med unntak av silkehegre finnes disse hegreartene året rundt i Florida. Det hadde derfor vært fint å se bildet du nevner.
Strandhegre (Western Reef Heron) finnes for øvrig ikke i Nord-Amerika.Magne Myklebust (19.05.2009)
stær
hei...kor stor er sjangsen for å få ein stær i fuglekassen i mai juni juli?? kor mangen prosent
F. (19.05.2009)
Svar:
Stæren starter som regel hekkingen i slutten av april eller begynnelsen av mai, derfor er sjansen størst for å få stær i kasse ved å henge den opp helst i mars/april når stæren ankommer landet. Dess seinere på våren/sommeren kassen blir hengt opp dess mindre sjanse er det på hekking, men enkelte stær kan komme seint i gang, så viss du er litt rask nå så er det fortsatt en sjanse.
Morten Ree (19.05.2009)
Reir utenfor døren
Vi bor i en kjellerleilighet under en enebolig og oppdaget i dag at to troster har laget reir like utenfor døren vår, under terrassen til huseier, som bor over oss. I dag var første gang vi la merke til dette og min samboer ble nærmest angrepet da hun gikk ut døren i morges. Samtidig bråket det fælt i natt og i morges.
Mitt spørsmål er om vi kan og bør gjøre noe med dette? Det er jo både plagsomt og litt ubehagelig, om enn ikke noe stort problem.
Alle svar settes pris på.
S.Ø.H. (19.05.2009)
Svar:
Dette er sikkert gråtrost og de er både hissige og lager en god del støy, så vi skjønner at dette kan være et problem. Viltloven gir imidlertid ikke mulighet for å gjøre noe med dette, fugler og dyrs reir, egg og unger er fredet. Sannsynligvis har trosten nå fått unger slik at dette var grunnen til at den var "aggresiv", mens den ruget på egg var den nok litt mer tolerant. Hos gråtrost er reirtiden hos ungene 12-16 dager. Grunnen til at trosten bråket på natten var nok at den ble forstyrret av katt eller kråke og skjære. Mange av slike trostekull blir tatt av kråkefugl i løpet av hekketiden.
Morten Ree (19.05.2009)
Rask som en racerbil?
I en bok vi leste på skolen sto det at tårnseileren er like rask som en racerbil. Stemmer det? Hvor fort kan egentlig en tårnseilere fly?
K.E. (04.05.2009)
Svar:
De kan nok fly opp mot ca 100 km/t. De er veldig raske, noe som gjenspeiles i vingenes lange og smale form.
Roar Solheim (18.05.2009)
måseegg
Hei. Når tid legger måser egg i tromsø området?
N.N (04.05.2009)
Svar:
Kontakt lokale fuglefolk i Tromsø, så får du det beste svaret. Sjekk nettsidene til Norsk Ornitologisk Forening, under Organisasjon, der ligger kontaktadresser (www.birdlife.no).
Roar Solheim (18.05.2009)
motstrømsprinsipp
Fiskene utnytter motstrømsprinsippet ved gassutveksling, det gjør også fuglene. Men hvordan utnytter fuglene det i sine luftveier i forhold til fiskene?
E. (20.02.2009)
Svar:
Dette høres ut som en skoleoppgave, og jeg har desverre ikke svar på spørsmålet ditt.
Roar Solheim (18.05.2009)
Fargene til skjæra
Skjæra er ikke bare svart og hvit. Fjærene kan også skinne i grønt og blått. Hvordan oppstår disse fargene og hva kalles effekten?
T.B. (22.04.2009)
Svar:
Slike metalliske farger skyles lysspill som jeg mener å huske kalles interferens.
Roar Solheim (18.05.2009)
Tiur spillplass
I et område på Sørlandet er det en meget aktiv spillplass for Tiur. Nå er det lagt en reguleringsplan for hytter midt i dette området. Hvilke konsekvenser vil dette få? Er spillplasser vernet av f.eks. Viltloven?
O.N. (04.05.2009)
Svar:
Spillplasser er faktisk vernet av viltloven, men dette tas det ikke alltid hensyn til. Spillplasser for tiur skal være kjent på viltområdekart, og dette skal det tas hensyn til ved arealplanlegging. Utbygging i et slikt område vil fordrive storfuglene.
Roar Solheim (18.05.2009)
finker
hva er forsjellen på nebbet til finkene, hva lever de av når de har lite, tykt osv ?
T. (28.04.2009)
Svar:
Generellt lever finker med tykke nebb av kraftigere frø enn finker med tynnere nebb. Sjekk fuglebøkene på de ulike artene, så finner du svar på det du leter etter.
Roar Solheim (18.05.2009)
Spørsmål:
Hvilke fugler er det som lever i edelløvskogen?
Hvilke fugler er det som hekker i hule trær?
N.N (07.05.2009)
Svar:
Det er for mange arter som er knyttet til løvskog til at disse kan ramses opp i et kort svar. Det beste er at du søker svar på dette selv i fuglebøker på ditt bibliotek. Vi har ca 25 fuglearter i Norge som hekker i hule trær, i tillegg til hakkespettene som selv lager reirhullene.
Roar Solheim (18.05.2009)
Blir fugler påvirket av mørketia?
Vi bor i Hammerfest, verdens nordligste by. Vi har erfart gjennom år at fuglene her påvirkes av mørketia?!! Er det kjent at det er slik? På sommeren når det er lyst døgnet rundt synger fuglene 24 timer i døgnet. Når høsten kommer er alt som normalt, fugler synger og spiser, men blir stille/forsvinner når kvelden/mørket kommer. Vi har registrert at særlig rundt jul/nyttår snur småfuglene på døgnrytmen. Plutselig hører vi fuglesang i bekkmørket klokka 1 på natta, og vi har også registrert bl.a. kjøttmeis på fuglebrettet midt på svarte natta.Ellers i året ser vi ikke slikt. Vi tror fuglene blir vrangsøvnte og forstyrret i mørketida på lik linje med oss andre nordlendinger! :) :)
R.D. (09.05.2009)
Svar:
Fuglene blir neppe forstyrret om vinteren, slik vi mennesker kan føle oss. Men hvorfor dere opplever noen som synger midt på natta, er det ikke mulig å gi sikkert svar på. Kanskje kan de bli forvirret av gatelys eller andre kunstige lyskilder? Dette skjer også lenger sør i byer og tettsteder hvor det kan være ganske lyst om natta.
Roar Solheim (18.05.2009)
tidsaspekter ,parring til egglegging
Hvor lang tid tar det fra hunnen har parret seg til hun legger egg, noen fugler parrer seg med flere hanner før egglegging, og gjøken legger egg i andres reir. ut i fra dette forstår jeg at det ikke skjer helt umiddelbart, men hvor lang tid kan det gå før egglegging
Ø. (10.05.2009)
Svar:
Hos de fleste småfugler legges ett egg hver dag, og fuglene parrer seg hver dag også. Når ett egg er lagt, begynner det neste å vandre ned egglederen. Under bevegelsen nedover befruktes eggcellen, mens den vokser og omsluttes av eggehvite. Til slutt dannes eggeskaller, og egget trykkes ut av hunnens kloakk.
Roar Solheim (18.05.2009)
Trost som hakker på vinduene
Hei,
Hjelp! Vi er fortvilte pga trost som hakker på vinduene fra klokken 5 om morgenen. Det har vart i flere uker. Har forsøkt med avispapir og gule lapper på noen av vinduene men de finner stadig nye steder og huset er blitt ganske tilgriset. Hvordan blir vi kvitt problemet? Bor i Kristiansand. Veldig takknemlig hvis dere kan hjelpe oss med råd!Hilsen Liv, tel.95731096
L.R. (12.05.2009)
Svar:
Du må forsøke å dekke til vinduet fra utsiden en stund, gjerne med en papplate. Fuglen ser sitt eget speilbilde, og forsøker å jage vekk den standhaftige "rivalen".
Roar Solheim (18.05.2009)
Hordan vet men at et hønseegg er befruktet?
N.N (15.05.2009)
Svar:
Det vet du vel egentlig bare først når fosteret begynner å utvikle seg, bl. a. ved å gjennomlyse egget. Egg som er ruget en stund, begynner til slutt å flyte i vann.
Roar Solheim (18.05.2009)
Spørsmål:
hva er levealderen for ei skjære?
N.N (15.05.2009)
Svar:
Den eldste kjente, ringmerkede skjæra i Norge ble nesten 15 år.
Roar Solheim (18.05.2009)
En fugl jeg ikke har sett før
I dag så jeg en fugl jeg ikke har sett tidligere. Den satt på en telefonstreng. Jeg trodde først ikke det var en fugl, den så så lang ut. Når vi kom nærmere så det ut som en skjære, men nokså mørk grå i stedet for hvit. Svart ellers. Så ut som om den hadde en "spoiler" på bakhodet. Altså bakhodet så litt firkantet ut i fasongen. Størrelsen var omtrent som en skjære, muligens noe større. Stjerten var veldig lang. Lengre enn skjæras. Kan dette ha vært en skjære med "feil" farger eller en annen kråkefugl?
N.N (17.04.2009)
Svar:
Klarer ikke å finne ut hva dette kan være for slags fugl, dessverre.
Roar Solheim (18.05.2009)