Hopp til hovedinnhold

Spør en ornitolog

Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.

Still et nytt spørsmål

Besvarte spørsmål

Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse

Viser 45 889 til 45 913 av totalt 50 009 spørsmål


#Fuglekasser

kattugle

hei er det kjempe stor sjangse for å få ein kattugle i kassen?i den furua eg har tenkt og henge den opp????

F. (22.05.2009)

Svar:

Helt umulig å si når en ikke kjenner terrenget og landskapet rundt omkring der du bor. Men det burde absolutt være en mulighet.

Roar Solheim (24.05.2009)


#Fuglekasser

kattugle

ka er alle målene til ein kattuglefugle kasse??

F. (22.05.2009)

Svar:

Innvendig bunnmål ca 25-30 cm på hver av sidene, høyde ca 50-60 cm, diameter på flyvehull ca 10-12 cm, høyde til nedkant av flyvehullet fra bunnen: 35-40 cm. Taket kan stikke 10-15 cm utenfor selve kassa. Legg på takpapp. Lag kassa slik at det er taket som kan åpnes når den skal kontrolleres. Hvis du bruker de platene du har tatt bilde av, så bør kanskje taket festes med hengsler på siden. Bor en del hull på¨4-5 mm diameter i bunnen av kassa - dette drenerer ut fuktighet. Husk minst 10 cm stubbeflis i bunnen.

Roar Solheim (24.05.2009)


#Diverse

hmm?

Hvordan er ørene og hørselen til fugler?

M. (24.05.2009)

Svar:

Ørene sitter på siden av hodet, bak øynene. Fuglene har ikke ytreører som oss mennesker, bare et hull inn til trommehinnen. Øreåpningen er dekket av fjær, derfor ser du ikke ørene på fuglene. De fleste fugler har meget god hørsel, kanskje vel så god som oss, hvis ikke bedre. Ugler som jakter i mørket, har mye bedre hørsel enn mennesker.

Roar Solheim (24.05.2009)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

gås med merke 92?

Bilde vedlagt spørsmålet

hei vi fikk se en flokk med gås , men er litt usikkre på hva salgs gås det er den ene hadde nr 92 rundt halsen

R.T. (24.05.2009)

Svar:

Dette er en kortnebbgås. Hvor og når så dere fuglen? Denne er halsringmerket for at det lettere skal være mulig å kjenne den igjen på avstand, og det er viktig at observasjonen av fuglen blir rapportert inn.

Roar Solheim (24.05.2009)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Bisarr oppførsel av stor fugl ved havet

Utløpet av Håelva på Jæren 23.05.09. Stor fugl virket desperat; slo kraftig og hurtig med vingene mens den lå med nebbet i vannskorpa og spiste(?), reiste seg i loddrett stilling og kom nærmest over vannet med hele kroppen før den "stupdykket". Storlom? Paring? Ingen andre liknende fugler der. Helt hvitt bryst, mørk rygg, langt nebb. For stor avstand til å se detaljer.

B.A. (24.05.2009)

Svar:

Det er ikke helt lett å si hva dette kan ha vært, men en lom er ikke noe dårlig forslag. De kan "reise" seg opp i vannet, og når de dykker, kaster de seg nærmest framover og ned i vannet. Lommene er på avstand lyse på undersiden og mørke på oversiden.

Roar Solheim (24.05.2009)


#Økologi og atferd

Havørn og hekking

Hei,
Har observert et havørnpar over to år fra hytta i Rogaland. Registrerte parring 8 mars i år. Den ene ørnen har ligget på redet kontinuerlig fra begynnelsen av mars fram til slutten av mai (i år) og begynnelsen av juni (i fjor). I vinter (januar februar) observerte vi tre ørner samtidig, men fra mars bare to. Leser ulike steder at ruging tar litt over en måned, og at ungene blir i reiret i 3-4 måneder. Betyr dette at det mest sannsynlig er mislykket hekking både i fjor og i år, eller kan ungen(e) foralte reiret raskere? Hvor lang tid tar det fra parring til eggene legges? Det at vi observerte tre ørner sammen både denne vinteren og fjorårets, er det ungen som følger foreldrene?

Ø. (24.05.2009)

Svar:

Store rovfugler som ørner og falker kan begynne å parre seg minst 2-3 uker før det første egget legges. Men dersom du kan SE en av fuglene ligge på redet, så burde du også mot St.Hans tider kunne se en eller to ungfugler på selve reiret, dersom hekkingen er vellykket (?). Havørnens ungfugler er mørkt kokesjokoladebrune, og ser nesten svarte ut på avstand. Når du observerte tre ørner, så KAN den ene være en av fjorårets unger, men det kan også være en konkurrent som forsøker å ta over maken til den andre havørna. Det er intens kamp mellom hunnfugler om territorier, og det er flere ganger dokumentert at havørn hunnfugler har sloss så intens at en eller begge fuglene har blitt så skadet at de døde (!). I Setesdal observerte en ornitolog i vår at et kongeørnpar hadde besøk av en av fjorårsungene på reiret, mens hunnen lå og ruget. Den tigget fremdeles om mat (!), men ble etterhvert jaget unna av hannfuglen.

Roar Solheim (24.05.2009)


#Diverse

nesten voksen gråspurv

jeg sendte inn et spørsmål i dag om hva jeg skulle gjøre med gråspurven som ikke ville spise, og jeg fikk svar på at jeg skulle legge den tilbake der jeg fant den, men jeg fant den i fjøset vårt og holdt nesten på å kjøre på den, og i tillegg var reiret skutt ned dagen før av gårdseieren. Jeg har klart å få i den mat og vann, men hvor ofte skal den få og hvor mye skal den ha? Jeg gir den meisebolle-biter med pinsett og den drikker vann, den har også fullt av frø i buret og den har god plass siden jeg "lufter" den hver dag.

R.S. (23.05.2009)

Svar:

Se, da var jo situasjonen litt annerledes (!). Hva slags gårdseiere er det som skyter ned gråspurvreir???
Fugleunger mates ofte av sine foreldre - flere ganger i timen. Denne gråspurvungen ser ut til å være så stor at den snart burde begynne å spise selv. Du kan forsøke å blande brødsmuler med litt vann og egg, slik at den får i seg noe proteiner og annen næring enn brødmat. biter av meiseboller (uten store, hele frø) er nok også bra. varier utvalget. Fugleunger fordøyer maten raskt, så du kan sikket gi den så mye mat som den selv ønsker å spise. Når den er mett, slutter den å svelge eller gape. Fugleunger pleier ganske raskt å koble mat med dine foringsaktiviteter, og begynner å åpne gapet av seg selv. Lykke til!

Roar Solheim (23.05.2009)


#Diverse

Måker

Hei!
Bor på Tjøme! Her har et måkepar bygget et reir på taket til en liten hytte. Pussig for det er jo skråtak men det er mose på og da sklir ikke reiret. Men kan du fortelle hvor lenge de ligger å ruger?

M.D.M. (22.05.2009)

Svar:

Dette er sannsynligvis fiskemåker - de har funnet ut at våre hustak gir god beskyttelse mot f. eks. mink. Rugetiden hos fiskemåke er ca 25 døgn (24-28).

Roar Solheim (23.05.2009)


#Økologi og atferd

nøttekråke

Vi har igjennom hele vinteren hatt ett nøttekråkepar på vårt fuglebrett daglig. Når våren kom ble de borte. Ser svært sjeldent nøttekråke om sommeren. Hvor er de da?

A.H. (22.05.2009)

Svar:

Om våren og sommeren stikker nøttekråkene til skogs for å hekke. Da er de svært anonyme, og som regel hverken ser eller hører en noe til dem på den tiden. Nøttekråkene pleier å hamstre hasselnøtter og andre matbiter om høsten. Disse matlagrene benytter de seg av under hekketiden, for å ha et sikkert matlager å hente fra.

Roar Solheim (23.05.2009)


#Diverse

nesten voksen gråspurv

Bilde vedlagt spørsmålet

Hun kan ikke fly ennå men hun spiser ingenting, jeg har prøvd å gi meitemark, bløtet brød, frø, fluer og meisebolle.

R.S. (23.05.2009)

Svar:

Hvis du har funnet denne gråspurvungen ute, så er nok foreldrene i nærheten. De kommer med jevne mellomrom for å mate ungen sin. derfor kan det beste være å sette den tilbake der du fant den.

Roar Solheim (23.05.2009)


#Diverse

svaner og canadagjesser

Bilde vedlagt spørsmålet

Vi bor ved en dam der det er et yrende fugleliv men det er et canadagås-par som har hekket her hvert år og de har nå fått syv unger, Men det er et nytt svane-par, der hunnen ligger på rede, mens hannen hele tiden jager gåse-paret og ungene deres bort fra dammen.
Nesten vondt å se på, lurer på om dette vil gå bra?
Legger ved bilde av den sinte svanefaren.
Vil svanene roe seg når de selv har klekket ungene?
Er det noe vi kan gjøre?

S.B.O. (22.05.2009)

Svar:

Nei, det er ikke noe dere kan eller bør gjøre her. Naturen er ikke en dans på roser, og viltlevende fugler kan være temmelig agressive overfor hverandre. Dersom svanene vil fordrive kanadagjessene, så kommer de til slutt til å klare det. Men det kan også hende at de to andefuglene til slutt aksepterer hverandre. Dere må nok bare observere hva som skjer, og godta at fuglene ordner opp seg i mellom.

Roar Solheim (22.05.2009)


#Diverse

fiskemåke

hen er det måsene skaffer mat egentlig??og ka er det de eter??

F. (22.05.2009)

Svar:

Måkebe er altetere som spiser det meste, men langs kysten går det mest i fisk og sjødyr. Fordi måkene spiser så mye forskjellig, rensker de også godt opp blant alle restene som vi slenger fra oss.

Roar Solheim (22.05.2009)


#Fuglekasser

Kjøttmeiser..

Hvor ofte tørr du titte ned i en kasse med kjøttmeisunger,før det er fare for at foreldrene forlater ungene?Titta ned i en av kassene mine idag,der eg visste der var klekkt unger fordi foreldra fløy inn å ut i ett sett å mata.I det eg kika ned i kassa,kom en av foreldra å satte seg bare en meter unna å "gneldra",tydlig missfornøyd med inspeksjonen.Er det fare for at den nå bare stikker å slutter å mate?La raskt på lokket,å gikk derifra.Tror der var 7 unger,men de var veldig små å uten fjær enda så vanskelig å se.
Forøvrig har hveps for andre gang starta bygge bol inne i en av kassene,etter at eg heiv ut et som de hadde begynnt på for par uker siden.Tørr fugl begynne bygge rede i ei kasse der hveps holder på?

J.G. (22.05.2009)

Svar:

Når kjøttmeisene først har klekket unger, så tåler de nok at du kikker ned i kassa en gang hver dag, i noen minutter. Men hvis du vil være forsiktig, kan du drøye observasjonene til en kikk annenhver dag. At den voksne fuglen kommer og varsler hissig, er et godt tegn. Da er den nemlig beredt til å forsvare ungene sine, og lite disponert til å forlate dem. Der hvor vepsen begynner å bygge bol, har jeg ikke erfaring for at småfugl begynner med reirbygging. Men det kan tenkes at kjøttmeis kan fly inn i kasser med vepsebol og plyndre bolet for larver når bolet er så lite at det bare er dronningvepsen som tar hånd om larvene (altså før hun har klart å få fram sitt første kull med arbeidere).

Roar Solheim (22.05.2009)


#Diverse

KJØTTMEIS

Bilde vedlagt spørsmålet

HEI tok eit bilde av nokken kjøttmeis unger...kjempe søte!!!..lurer på kor lenge de er de igjen før de flyr ut av kassen???

F. (22.05.2009)

Svar:

Disse hopper nok ut i løpet av noen få dager.

Roar Solheim (22.05.2009)


#Fuglekasser

Svarthvit fluesnapper

Så noen fine fuglekasser i bladet Vi i villa. Fuglekassene var satt sammen til "rekkehus". Det stod at spurv og finker gjerne kunne bo slik som dette. Vi skulle gjerne ønsket oss svarthvit fuglesnapper til å flytte inn. Er de såpass sosiale fugler at de kan bo på denne måten?

N.N (22.05.2009)

Svar:

Dette ser kanskje festlig ut for oss mennesker, som liker å bo i blokk eller rekkehus, men slike boligkomplekser er ikke så veldig gunstige for fuglene. De aller fleste hullrugerne liker ikke å bo nær hverandre. de er territorielle, og jager vekk artsfrender og mulige konkurranter. Kun taksvaler hekker koloniaktig ved siden av hverandre oppunder hustak. Fuglekasser bør lages og henges opp enkeltvis, helst med minst 10-20 m avstand mellom kassene.

Roar Solheim (22.05.2009)


#Diverse

Skjære i leilighet

Hei, etter at våren kom hit har vi vært plaget av at en skjære flyr inn og ut av huset vårt, både når vi er tilstedet, og når vi ikke er det (har funnet ekskrementer på blant annet skrivebordet). Vi bor i første etasje i en blokk. Det virker som at den nesten kommer daglig, men at når vi er her får den litt panikk og flakser litt rundt, før den etterhvert går ut igjen (merk gå!). Vi oppfatter det som et problem, da den kan ta flere ting fra huset vårt. Vi har forresten store vinduer langs hele stuen. Hva kan vi gjøre for å få den vekk?

Ø.S. (22.05.2009)

Svar:

Det enkleste er å lukke de vinduer og dører hvor fuglen kommer inn i leiligheten. Kan de lukkes med myggnetting når dere må ha det noe åpent? Det er svært uvanlig at fugler regelmessig flyr inn i hus, og spesielt kråkefugler, så dette er nok en bestemt fugl som har funnet det for godt å lete etter matbiter inne i leiligheten. Er det andre i blokken som opplever det samme?

Roar Solheim (22.05.2009)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Hvilken art

I hagen min har jeg registrert en fugl som har svart hode med en lys stripe bak, er rød øverst i brystet ut mot vingene og ellers er den brun og grå spraglete.Er omtrent like stor som en spurv.

M.L.S. (22.05.2009)

Svar:

Det er ikke åpenbart innlysende hvilken fugl du har sett. Sjekk en fuglebok og se etter om det kan dreie seg om en rødstjert hann. Men den har ikke hele hodet svart, bare litt foran rundt nebbet.

Roar Solheim (22.05.2009)


#Fuglekasser

kattugle!

hei!kass dato ville du ha hengt opp ein kattuglekasse?

F. (22.05.2009)

Svar:

Når som helst på året, men det er for sent å få kattugler i kassa i år. Henger du kassa opp på høsten, har uglene god tid for å oppdage hekkeplassen og å velge å bruke den før egglegging i februar-april. Husk å fylle minst 10 cm med oppsmuldret stubbeflis i bunnen av kassa. Kutterflis fra motorsag kan også brukes.

Roar Solheim (22.05.2009)


#Fuglekasser

plater til kattuglefuglekasse

Bilde vedlagt spørsmålet

hei....ja disse er av plast belagt kryssfiner kan eg bruke de då?:)til kattugle fuglekasse? roar?:)..og gjør det nokke om de er brune?

F. (21.05.2009)

Svar:

Fargen spiller ingen rolle. Vi bruker ofte å beise uglekasser med mørk beis. Men plastbelagt høres ikke så helt bra ut - aner ikke om det kan bli for varmt eller ugunstig klima for ugleungene inne i kassa. Jeg ville ikke ha brukt dem selv, men ha valgt rent treverk.

Roar Solheim (21.05.2009)


#Fuglekasser

KATTUGLE

Bilde vedlagt spørsmålet

HEISANN!disse har eg tenkt til og bruke disse platene til kattuglefuglekasse tror du eg kan gjøre det for de om de er brune????og visst eg skal skjekke ein kattugle kasse angriper den med ein gang han hører meg??elle når vi skal se???oppi kassen??då faller vi jo ned fra stigen:(

F. (21.05.2009)

Svar:

Det er vanskelig å se hva slags plater dette er. Spørsmålet er om de er av kryssfiner, eller om de er en slags fiberplater (sammenkittet spon). Hvis de har siste type kvalitet, bør de ikke brukes.

Kattugler angriper aldri når de har egg eller små unger, så hvis kassene sjekkes innen utgangen av april, så er det så godt som aldri fare for at kattugla angriper deg. Men når ungene er så store at mor sitter utenfor reiret, kan hun komme. Da flyr hun mot fredsforstyrreren og bruker klørne. Skinnlue og slalombriller, samt en tykk jakke, er gode nok hjelpemidler, og da trenger en ikke være redd for at sammenstøtet skal få deg til å ramle ned fra stigen. Hvis en er usikker på situasjonen, så kan det lønne seg å være to når kassene sjekkes. En til å klatre opp, og en til å holde utkikk og å varsle dersom kattuglehunnen angriper. Men selv har jeg bare en eneste gang blitt angrepet av en kattugle, så det er ikke spesielt vanlig. Den større slektningen slagugla, derimot, er nesten alltid aggressiv ved reir med store unger.

Roar Solheim (21.05.2009)


#Fuglekasser

KATTUGLE OG KJØTTMEIS

Hei går det fint vist eg setter ein kattugle kasse litt nært ein kjøttmeis kasse????kor lang avstand må det vere???

F. (21.05.2009)

Svar:

Kasser for ulike arter kan stå så nære hverandre som plassen tillater - de tar vanligvis ikke notis av hverandre.

Roar Solheim (21.05.2009)


#Diverse

fugle bilde

hei..,,eg tenkte å ta bilde av nokken kjøttmeis unger i fuglekassen og spørre deg om kor lenge de er der igjen....og eg lurte på om gjør det nokke vist det er blits???

F. (21.05.2009)

Svar:

Du kan gjerne ta noen kjappe bilder av fugleunger i en fuglekasse. Det gjør heller ikke noe å bruke blits. Kjøttmeisunger er kanskje i kassen 12-14 dager etter at de er klekket.

Roar Solheim (21.05.2009)


#Diverse

Hvem hekket her?

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei!
Vet dere hvem som kan ha hekket i reiret. Reiret er på en forblåst øy utenfor Bodø(uten noe særlig vegetasjon). Som igjen er perforert av Vånd.

K. (21.05.2009)

Svar:

Det kan være et stort kråkereir, men det kan også være et atypisk fjellvåkreir. Fjellvåken kan ha hekket på øya på grunn av de store våndforekomstene, men har ikke funnet et stort tre å bygge kvistreir i, og har derfor kanskje måttet ta til takke med denne lille bjørka.

Roar Solheim (21.05.2009)


#Sykdom og skader

Hvilken fugl er dette?

Bilde vedlagt spørsmålet

Observerte fuglen ved en parkeringsplass på Karmøy, Rogaland.
Fuglen virket veldig tam.

H.P. (21.05.2009)

Svar:

Dette er en bokfink hann. Den ser ut til å være syk eller skadet, siden den har trukket hodet mellom skuldrene og sitter med sammenknepne øyne. Kanskje har den fløyet mot et vindu, eller har blitt påkjørt. Slike fugler bør man ta inn i en pappeske eller et fuglebur, og la dem sitte i fred noen timer til 1-2 døgn. Enten kommer de seg og kan slippes ut, eller så dør de plutselig. Da er det gjerne for store indre skader til at den kan klare seg. Men siden man ikke kan se disse skadene fra utsiden, må en bare ta tiden til hjelp og skjerme fuglen mot katter og skjærer.

Roar Solheim (21.05.2009)


#Diverse

Rødvingetrost

En rødvingetrost har holdt på et par døgn med å fly i mot et stort vindusfeldt, hakker på ruten, skiter overalt og er helt vill, kan man si noe om hva den vil eller er "ute på
"?

A.G. (21.05.2009)

Svar:

Dette er en fugl som har oppdaget speilbildet sitt i vinduet, og den VET at DER sitter det alltid en rival som den ikke klarer å jage vekk. Derfor prøver den gang etter gang å jage vekk denne ekle rivalen. Kanskje du kan dekke nedre del av vinduet med en papplate på utsiden en ukes tid, da vil fuglen kanskje holde opp. Vanligvis holder de opp med dette etter 1-2 uker.

Roar Solheim (21.05.2009)

««første 45 889 - 45 913 av 50 009 siste»»