Spør en ornitolog
Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.
Still et nytt spørsmålBesvarte spørsmål
Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse
Viser 8 812 til 8 836 av totalt 50 198 spørsmål «forrige neste»
Bergand / toppand ?
Jeg tok dette bildet 3.juni på Garen (Eidfjord / Hardangervidda). Tok ganske mange bilder av denne ensomme fuglen (kunne ikke se noen make i området - observerte den flere dager). Jeg kan ikke se noen "nakketopp" på noen av bildene - som jo ville være tegn på toppand hann.. Lurer derfor på om dette kan være en bergand hann?
A. (08.06.2022)
Svar:
Ser ut til å være en bergand hann, sa.
Roar Solheim (08.06.2022)
Fasan
hvordan skal jeg bli kvitt en fasan som jeg har i Hagen? Og er den farlig for mennesker, eller evt kan angripe. Hvor høyt flyr de, kan de fly gjennom vindu?
C. (08.06.2022)
Svar:
Ikke farlig, og forstår ikke hvorfor du vil bli kvitt den?
Roar Solheim (08.06.2022)
Forlatt rede
Hei. Vi har en fuglekasse i hagen hvor det har flyttet inn en blåmeisfamilie. Begge foreldrene har hatt noen svært travle uker med mating, men nå virker foreldrene å være sporløst forsvunnet. Ungene er i kassen enda. Dersom foreldrene ikke kommer tilbake, er det noe vi kan gjøre?
N.N (08.06.2022)
Svar:
Mange fugleunger dør fordi foreldrene omkommer eller ikke klarer å finne nok mat. Vi kan ikke klare å redde alle disse. Oppforing av fugleunger kan gå, men er utfordrende og tidkrevende. Melormer fra dyrebutikk, og insektlarver som du kan finne ute, er egnet mat for meiseunger.
Roar Solheim (08.06.2022)
Kjøttmeisrede på balkongen
Hei!
Jeg har et rede med kjøttmeiser i en blomsterkrukke opp under taket på balkongen min. Nå er siste unge på vei ut og jeg vil helst slippe en runde til med unger, selv om det også har vært en hyggelig opplevelse. Men bruken av balkongen må jo minimeres, så tenker at jeg vil flytte krukken, slik at den ikke lengre blir et passende sted for ny egglegging. Men jeg lurer jo på hvordan kjøttmeisene vil oppleve at de ikke får mulighet for en ny runde med unger. Medfører det stress for dem? Vil de bli aggressive på meg? Vil de forsøke å bygge nytt reir på balkongen? Eller er det sannsynlig at de vil forsvinne når reiret er borte? For å følge prosessen har jeg inni mellom tatt bilder av dem med selfiestang (!) og så på et tidspunkt at det ligger en antattt død (fjærløs) unge i bunnen av reiret. Tror kanskje den har begynt å lukte litt, så også det er en grunn til at reiret bør ryddes. Interessert i høre deres fagråd om dette! :) Kanskje også den døde ungen vil medføre at foreldrene vil avslutte reirsesongen av seg selv?
J. (07.06.2022)
Svar:
Vanligvis flytter fugl dersom en reirplass blir utilgjengelig, så dette er ikke problematisk.
Roar Solheim (08.06.2022)
Spesiell fuglelyd
Hei! Vi har en fugl i bakgården med veldig spesiell lyd som vi har døpt "karronk" (etter lyden den lager). Jeg har ikke fått tak i bilde av fuglen men i lydfilen hører du den to ganger. Vet du hvilken fugl dette kan være?
M.N. (07.06.2022)
Svar:
Dette er en ravn.
Roar Solheim (08.06.2022)
Hvilken fugl er dette
Hei! Jeg lurer på hvilken fugl er det som lager slik lyd? Den holder på hele natten og hele dagen, og det er veldig høyt.
M. (07.06.2022)
Svar:
Dette er en rødvingetrost.
Roar Solheim (08.06.2022)
Reir i ripsbusken
Eggene er litt større enn linerleegg. Kan det være munk?
D.K. (07.06.2022)
Svar:
Disse ligner mest på hagesangeregg.
Roar Solheim (07.06.2022)
Syk stor måke, 1 eller 2 år gammel??
Vi har en måke som følger etter oss på føttene, flyr lite! Sitter på stort sett samme plass hver dag. Vi måter den med rå fisk, men den blir slappere og slappere, og spiser mindre og mindre 🥺🥺. Vi har undersøkt den, og finner ingen synlige skader! Syns så synn i den 🥺...
Hva gjør vi videre? Avlivning virker som det mest fornuftige, men....
Mvh Christel Hole i Sørreisa.
C.N.H. (07.06.2022)
Svar:
Hvis fuglen spiser, bør dere ikke avlive den med mindre den blir så svak at den blir liggende stille. La den få en sjanse.
Roar Solheim (07.06.2022)
Svalereir
Vi har plutselig fått mange (nydelige) svaler rundt huset, i dag så jeg at de fløy inn i et overbygg og da jeg gikk inn så jeg et påbegynt reir oppå en lufte-ventil til huset.
De har et prosjekt til der inne men det fant jeg ikke.
Jeg er litt redd for fuglelopper må jeg si.. men syns svalene er så vakre.
Hva tenker du?
Bør vi fjerne det påbegynte reiret mht at loppene kan komme inn i huset?
S. (07.06.2022)
Svar:
Nei, la svalene bare få hekke.
Roar Solheim (07.06.2022)
Blåmeis og forlatt fuglekasse med egg.
Hei. Jeg har alltid blåmeis i fuglekassa i epletreet. De har hatt et kull med unger i vår. Det har ikke vært blåmeis å se på lang tid så da tok jeg en titt for å se om det var greit oppi fuglekassa ( Har funnet døde unger der tidligere). Der lå det mange egg og da er vel sjansene små her dersom meisen ikke ligger på eggene hele tiden, Har også spurv som har kull nr. 2 i en annen fuglekasse. Kan blåmeisen bli jaget av spurvene. Jeg mater fugler året rundt så oppvekstvilkårene er jo gunstige skulle jeg tro.
L.M. (07.06.2022)
Svar:
Nei, det har nok gått galt for meisene.
Roar Solheim (07.06.2022)
Jordugle?
Hei. Denne fotograferte jeg i Rendalen 5. juni. Er det en jordugle
H.C. (07.06.2022)
Svar:
Ja, dette er ei jordugle.
Roar Solheim (07.06.2022)
Hvilken fugl
Hei er dette heipiplerke eller vannpiplerke?
S. (07.06.2022)
Svar:
Vanskelig å bestemme på dette bildet.
Roar Solheim (07.06.2022)
Avbrutt redebygging?
Hei.
På tampen av vinteren monterte jeg en fuglekasse på nordsiden av huset. Hagen er full av summende insekter, så her skulle det være greit med næringstilgang. På vårparten var det et meisepar som var veldig opptatt med å sjekke ut fuglekassa, men etter to døgn avtok interessen og de forsvant. Nå den 5. juni så jeg to gråspurv som var veldig aktive med å frakte småkvist inn i fuglekassa, og jeg tenkte at det var hyggelig å få et spurverede i kassa. Både den 5. og den 6. juni var de svært aktive, og det ble fraktet mye småkvist. Men så i den, 7. juni, er aktiviteten helt slutt. De har fått holde på helt i fred, jeg har kun observert fra god avstand, men nå er det ikke spor å se av dem. Det får meg til å tro at de har avbrutt redebyggingen i kassa. Hva kan ha være årsaken til at de avbrøt redebygging etter to dager? Dette er på Jeløy, så det er kanskje uansett litt vel sent å sette i gang med redebygging i juni?
M. (07.06.2022)
Svar:
Dessverre umulig å vite hva som er årsaken her. Kanskje en av fuglene har omkommet??
Roar Solheim (07.06.2022)
Fugl og rådyr
Indre Østfold. De siste to dagene er det ei rådyrmor som konstant jager vekk 3-4 litt større fugler. Ikke fått sett godt nok på fuglene pga avstand, men de er sorte og hvite. Hvit ytterst på vingene og stjerten. Flyr ikke høyt og vrient å se fargene klart, men kan se ut som den er lys på noe av undersiden. Hvilken fugl kan dette være? Og hvorfor plager de rådyrmoren så hun må løpe å jager de hit og dit i lang lang tid? Hun jaget også grevlingen igår kveld. Tar fugler rådyrunger? Ikke store ungen, så den på morgenen igår og den kan gå, men ligger for det meste i det høye gresset i åkeren. Ikke sett kalven siden fuglene og grevling kom.
C. (07.06.2022)
Svar:
Beskrivelsen av fuglene høres ut som nattravn. Eneste grunnen til at de kan forsøke å jage vekk rådyr, er at de befinner seg der nattravnene har reir (på bakken).
Roar Solheim (07.06.2022)
Tjeld hekking
Hei Har satt opp hekke kasse på stake , hvor jeg har hatt samme tjelde par i noen år og fått frem flere kull
Litt unormalt i år etter 23 dagers hekking tok kråka eggene etter 10 dager kom det ett egg som ble tatt så la tjelden 2egg til som den ruget på18 dager før kråka tok eggene er det normal adferd . Hver gang det gikk galt var det andre tjelder som skapte uro
K.B. (07.06.2022)
Svar:
Ja, av og til har noen fugler skikkelig uflaks med hekkeinnsatsen. Ikke mye man kan gjøre med det, dessverre.
Roar Solheim (07.06.2022)
Flere pjuskete fugler på fuglebrett
Jeg forer fugler med hjemlaget meiseboller med peanøtter, solsikkefrø, havregryn og rosiner smeltet inn i Delfi fett eller Flott. Nå har jeg observert flaggspett, blåmeis og kjøttmeis som er pjuskete i fjærdrakten. Kan dette ha noe med det jeg forer fuglene med?
H.V. (07.06.2022)
Svar:
Neppe, men vanskelig å vite hvorfor de er pjuskete. Har de alle sammen badet?
Roar Solheim (07.06.2022)
Blåmeis unger
«Vi hadde ni blåmeis unger i kassen om kvelden. Morgenen etter var det bare 5. ingen er flyvedyktige. Hva kan ha skjedd? Hull på 32mm».
A.B. (07.06.2022)
Svar:
Dessverre vanskelig å vite sikkert. Røyskatt og snømus kan komme seg opp i fuglekasser.
Roar Solheim (07.06.2022)
Linerle
Hei Det kommer et linerle par hvert år til oss på Evje og det syns vi er hyggelig. De har rede under taksteinen på låven. Men hver dag flyr de mot et par stuevinduer og søler de til. Prøver å finne ut hvorfor , men ikke funnet en god forklaring. De gjør mye fra seg på rekkverket foran så de finner rikelig med mat rundt huset. Takknemlig for svar
N.N (07.06.2022)
Svar:
De reagerer nok på eget speilbilde, og forsøker å jage vekk en innbilt rival.
Roar Solheim (07.06.2022)
Hvem er dette
Hvilken and er denne?
N.N (07.06.2022)
Svar:
Laksand hann.
Roar Solheim (07.06.2022)
Stær
Kan stæren kaste ut sine egne egg fra fuglekassen? Har stærkasse i hagen, som er bebodd. Oppdaget plutselig 3 egg som lå på verandaen, som var knust. Dette var stæregg med hele fugleunger i. Stæren begynte å bygge nytt rede, allerede dagen etter jeg fant eggene knust.
I.D. (07.06.2022)
Svar:
De kaster nok ikke ut egne egg, men kan kaste ut andres.
Roar Solheim (07.06.2022)
Svarthvit fluesnapper
Jeg har svarthvit fluesnapper hekkende i flere kasser innenfor et område/sirkel med diameter ca. 50 meter. Er revirkravet til hannen slik at det er en og samme hann som har flere hunner som så har lagt egg i hver sin kasse, eller kan det være snakk om flere hanner - altså flere par innenfor dette området? Hvor stort revir krever svarthvit fluesnapperhannen?
N.N (07.06.2022)
Svar:
Trolig flere hanner. En hann som har to hunner, har gjerne ett eller flere territorier mellom kassene med de samme hunnene, for å unngå at hunnene skal sloss med hverandre (hunn nr 1 prøver alltid å jage vekk rival nr 2 dersom hun oppdager at hannen har en hunn nr 2).
Roar Solheim (07.06.2022)
Sprekk i egg
Hei, i fuglekassen min er det noen egg som har blitt rugd på i 4 dager no. Men i dag såg eg at det har komt eit lite sprekk i det eine egget. Vil det fortsatt klekke?
N.N (07.06.2022)
Svar:
Umulig å besvare - bare følg med.
Roar Solheim (07.06.2022)
Tjelds hekketid
Hei vi har et tjelde par som la tre egg 16-4 hekket til 9-5 hvor eggene ble tatt av kråke
Nytt egg 20-5 tatt av kråke nytt egg 22-5 så et egg til her har tjelden hekket til 5-6 så ble Eggen tatt av kråke. Første hekking var nesten fullført jeg trodde tjelden ville da gitt opp. Er dette normal adferd. Tillegg vi bor på nøtterøy og har satt hekke kasse på stolpe, samme tjelde paret år etter år har fått fram flere kull. Det som distraherte tjelden i år var inntrengende tjelder som skulle jages vekk da lå rede ubeskyttet og kråka slo til.
K.B. (07.06.2022)
Svar:
Ja, mange fugler legger erstatningkull hvis det første går tapt. Mengden forsøk avhenger av fuglenes kondisjon og mattilgang, og hvor langt ut i hekkesesongen de har kommet.
Roar Solheim (07.06.2022)
Død meisunge i fuglekassen
Hei. Blåmeis-ungene forlot redet idag, men da foreldrene stadig vendte tilbake til kassen og virker forvirret så tok jeg en titt, og fant en død flyvedyktig meisunge. Jeg fjernet derfor redet og vasket kassen med såpe og klorin mtp evt sykdom, før jeg hang den opp igjen. I ettterkant er jeg usikker på om dette var riktig? Kommer de tilbake til kassen de første dagene? Skulle jeg bare ha tatt bort den døde fugleungen? Tips? Mvh Cecilie
C. (07.06.2022)
Svar:
Helt OK - de pleier ikke å fly tilbake til kassa.
Roar Solheim (07.06.2022)
Hvilken and?
Dette bildet er tatt i utkanten av Hardangervidda ved Garen (Eidfjord kommune - Vestland) på ca 750 meter over havet. Andeparet svømte i den rolige elva som renner forbi der. Første tanke med hensyn til farger m.m. var jo stokkand.... Men, synes det var et uvanlig stort nebb m.m. som fikk frem tvilen. Lurte en stund på om det var skjeand - men har den gult nebb?
A. (07.06.2022)
Svar:
Ja, dette er en vanlig stokkand hann - de kan ha skikkelig gult nebb som denne.
Roar Solheim (07.06.2022)