Hopp til hovedinnhold

Spør en ornitolog

Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.

Still et nytt spørsmål

Besvarte spørsmål

Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse

Viser 46 024 til 46 048 av totalt 50 185 spørsmål


#Diverse

kaie rede i pipa

hei
Vi har fått kaie rede i pipa. tok redet ut en gang siden det ikke var noen egg enda, men kaiene laget bare ett nytt.
De har nå fått kaie unger som lager en masse bråk og får mine unger opp tidlig om morgenen. synes det er spennende og læringsrikt for ungene, og vil så klart ikke forstyrre dem nå, men lurer litt på hvor lenge kaiene er i redet før de er store nok til og forlate det?

G. (28.05.2009)

Svar:

Kaieneungene er kanskje i reiret ca 1 måned. Når de har forlatt reiret, bør du på ny fjerne reiret og dekke til åpningene i pipa med kyllingnetting. Det er ikke bra med hensyn til avtrekk i pipa hvis du fyrer med ved eller olje om vinteren, så kaiereir i pipa bør fjernes. Men dere fyrer kanskje ikke noe om sommeren, så det er jo flott at kaiene har fått lov til å bringe fram ungene sine først. Hvis dere har store trær i nærheten, så går det an å henge opp store fuglekasser til kaiene. Kattuglekasser er velegnet til kaiene.

Roar Solheim (30.05.2009)


#Diverse

Kråker

Hei
Jeg er en Farmor som har et helt nytt barnebarn. Jeg har kjøpt et nydelig tresnitt med en flott kråke som skuer fra sin plass utover elva og skogen. jeg har alltid hatt sans for kråker. kan du si meg kråkas aller beste egenskaper? Gleder meg til å fortelle han om den spennende og kjente fuglen i vår natur. Mvh Benedicte

N.N (28.05.2009)

Svar:

Kråkene er blant de mest intelligente fuglene i fugleverdenen, målt med vår menneskelige standard. De er altetere, og derfor er de flinke til å forstå alle sammenhenger som kan bety mat. Selv om mange ikke liker kråker fordi de spiser egg og unger fra andre fugler, så rydder kråkene faktisk godt opp fordi de spiser rester og søppel etter oss, og kadavere av døde dyr. Det er derfor ingen grunn til ikke å sette pris på kråkene! Kråkenes kvistreir er viktige hekkeplasser for en rekke andre fuglearter. Små falker og hornugle er noen av dem. uten kråkene ville disse ha vanskelig for å finne gode reirplasser.

Roar Solheim (30.05.2009)


#Diverse

Hei

Vi lurer på hvor høyt en svane kan fly? og om den eventuelt kan spise mens den flyr høyt?

B. (28.05.2009)

Svar:

Svaner kan selvfølgelig ikke spise oppe i lufta! Hva skulle de få tak i der? De beiter på vegetasjon, enten på bakken, eller på bunnen av grunt vann.

Roar Solheim (30.05.2009)


#Sykdom og skader

Skadet spurv?

Hei en fugl meget lik en gråspurv som ikke er "i vater"
Satt i veien så antagelig møtt en bil, flyr noen meter men lander å blir sittende på "skeive" ikke spor av blod eller tegn til skader, hva kan dette være?
Den oppholder seg for øyeblikket i et gammelt bur og har vann samt fuglefrø, trenger litt rettledning!

Beklager rotete oppsett men du/dere forstår sikkert!

Mvh Marcellus

M.M. (29.05.2009)

Svar:

Fugler som får skader ved påkjørsler, kan ha indre skader som er umulige for oss å oppdage. Når fuglen sitter på skeive, har den i alle fall skader. Det eneste du kan gjøre, er å holde den i et bur eller en pappeske, og å gi den vann og mat. Hvis den ikke kommer seg etter 4-5 dager, så spørs det om skaden etter hvert kan være dødelig.

Roar Solheim (30.05.2009)


#Diverse

måker

hva heter den største av måkeartene?

M. (29.05.2009)

Svar:

Den største av måkene i Norge er svartbaken.

Roar Solheim (30.05.2009)


#Fuglekasser

blåmeis

Hei det skjedde nokke forferdelig:(:(:(:(blåmeiskassen datt ned og alle plankene var fra verandre:(:(:(:men vi bygde den sammen igjen og tok reiret oppi fuglekassen :)....men vil blåmeisen fortsatt bygge der og ruge det var 2-3egg der ingen knuste:)

F. (29.05.2009)

Svar:

Kanskje. Dere må bare vente og se.

Roar Solheim (30.05.2009)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

hvithodet ørn i norge ?

Bilde vedlagt spørsmålet

hei tok noen bilder av en fugl med 55-300 linse, den fløy meget høyt oppe. bildene er ikke helt klare men ser ut som den har et hvit hode og ligner veldig på en ørn, glad for svar på hva det kan være, bildene ble tatt utenfor Sarpsborg
i dag.

K.R. (29.05.2009)

Svar:

Dette er ikke noen ørn, men en musvåk.

Roar Solheim (30.05.2009)


#Diverse

Hindre svalene i å bygge ved inngangen

Hei!
Vi har plutselig fått mange svaler som prøver å bygge reier flere steder under mønet akkurat ved inngangen vår. Svaler er flotte men ikke akkurat der. Hvordan kan vi hindre dem i å bygge der slik at de finner andre steder i stedet? Vi har prøvd å gjerne en planke over dørkarmen som var litt skrå og erstatte den med en nesten vertikal, men det ser ikke ut til å hjelpe. Hva kan vi gjøre?

H.F. (30.05.2009)

Svar:

Dette dreier seg nok om taksvaler. Hvis dere ikke kan skjerme av under svalereirene mot drit(går ut i fra at det er det som er hovedproblemet), så må dere kanskje bygge ut en pølse med kyllingnetting slik at svalene ikke kan få kittet reirene fast mot bygningen.

Roar Solheim (30.05.2009)


#Diverse

skjære egg

hei
vi har funnet et skjære egg i treet utenfor . de siste dagene er det ingen foreldre å se så vi har tatt det inn . hva bør vi gjøre?? når evt klekker det ??

A.K. (30.05.2009)

Svar:

Fugleegg klekker ikke med mindre de ruges, så derfor skjer det nok ikke noe med dette egget.

Roar Solheim (30.05.2009)


#Diverse

Reddet en trosteunge

Hei

Jeg redda nettopp en trosteunge fra en gjen med kråker som slåss om han.
Den ser uskadet ut, dog noe fjær fra hodet er borte. Ungen hopper og oppfører seg ikke som om den er skadet.

Jeg har satt den oppe i en pappeske, men aner ikke hva jeg nå skal gjøre.
Skal reise vekk en uke og kan ikke ta den med meg.

Den er fjærbekledd og gaper når jeg tar i den.

Hva gjør jeg?
Jeg har ikke så veldig lyst å bare slippe den løs igjen siden kråkene og skjærene sitter på vakt her nå, men jeg gjetter og på at foreldrene er i nærheten.

J.F. (28.05.2009)

Svar:

Slipp den ut der du fant den med en gang. La den gjemme seg mellom blader og bakkevegetasjon. Foreldrene finner den når den tigger om mat. Det samme hendte med meg i går - en kråke hadde fått tak i en trostunge, og det var et forferdelig troste- og kråkeleven. Men da jeg oppdaget kråka, slapp den trostungen, og denne fløy avgårde av seg selv. Så i det tilfellet hadde ikke kråka rukket å skade trostungen nevneverdig. Da skal den bare få fly der den hører hjemme.

Roar Solheim (28.05.2009)


#Fuglekasser

Vepsebol i fuglekasse

Hei igjen. Jeg fjernet vepsebolet, men ved et uhell tiltet reiret litt, og eggene trillet ut. (det ene knuste) Jeg hadde på meg gummihansker, og la tilbake det andre egget i reiret. Vil hunnen kunne fortsette å legge egg, eller har jeg gjort det helt store?

J.O. (27.05.2009)

Svar:

Det er vanskelig å si, men ofte fortsetter småfugler å legge egg selv om ett egg blir plukket vekk fra reiret. Det var dette eggsamlerne drev med i tidligere tider, da denslags var tillatt. Du får bare krysse fingrene og håpe på det beste. Sjekk kassa igjen om 2-3 dager. Er det da mer enn ett egg, så har det gått bra.

Roar Solheim (27.05.2009)


#Diverse

Fugle hoste

Hei! Vi er en gjeng på 5 stk fra haug barnehage som har prosjekt om fugler. Vi lurer vedlig på om fugler kan hoste sånn som oss mennesker?

C.E.T.M.O.C. (27.05.2009)

Svar:

Dette vet jeg ikke. Prøv å spørre en som har høner, eller burfugler som undulater, om de hoster. Men jeg mener å ha sett at burfugler kan hoste eller nyse, omtrent som oss mennesker.

Roar Solheim (27.05.2009)


#Diverse

Hvorfor flyr fuglene

hvorfor flyr fuglene?hvordan holder de seg oppe?

N.N (27.05.2009)

Svar:

De flyr av samme grunn som flyene - vingene er svakt buet, og det skapes undertrykk over vingen, slik at lufttrykket under vingen løfter fuglen oppover. Fuglene flyr fordi de da raskt kan flytte seg over store avstander. Slik kan de utnytte matkilder som er spredt langt fra hverandre. De blir dermed mye mer effektive enn f. eks. pattedyr til å utnytte levesteder over lange avstander, fordi de kan trekke mye lenger enn det pattedyr klarer (de må jo gå på sine ben).

Roar Solheim (27.05.2009)


#Økologi og atferd

Musvåk

Er det vanlig at musevåken flyr i flokk? Jeg så tre høytflyvende, store fugler som minnet om Musevåken.

Enda et spørsmål. Kommer Musevåken til Norge som trekkfugl i flokk?

I.B.S. (27.05.2009)

Svar:

Musvåkene ankommer nok enkeltvis under vårtrekket. det er helst om høsten, når de trekker mot syd, at en kan se konsentrasjoner av musvåk og fjellvåk på enkelte steder der hvor landskapsformene tvinger dem sammen over ett punkt. Mølen i Vestfold er et slikt sted, men de største konsentrasjonene finner du på Falsterboodden i Skåne. Om våren kan to voksne musvåk ligge og sirkle sammen over leveområdet sitt. Hvis du så tre fugler, så kan den tredje være en nabo som markerer grensene for sitt revir, og du vil da kunne se tre fugler samtidig. Finnskogen er et aktuellt sted for å se musvåk.

Roar Solheim (27.05.2009)


#Fuglekasser

Insektbol i fuglekasse

Bilde vedlagt spørsmålet

For ca en uke siden så jeg at s-v-fluesnapper hannen som hadde sunget ved kassa mi i to uker hadde fått seg make og det ble drevet hektisk reirbygging. I helgen så jeg ingen aktivitet ved kassa, og heller ikke i dag. Jeg tok derfor en tur opp i stigen for å kontrollere kassa. Der hang det et bol i taket, og i reiret lå det to små egg. Hva bør jeg gjøre?

J.O. (27.05.2009)

Svar:

Dette er et påbegynt vepsebol. Riv det ned umiddelbart, så kanskje fluesnapperne klarer å fortsette med eggleggingen. Foreløpig er det bare dronningen som arbeider med bolet. Inne i bolet har hun laget en cellekake med 12-15 egg. Hvis hun får fortsette, klekkes disse til de første arbeiderne, og da er det ikke noen spøk å fjerne bolet uten risiko for å bli stukket. Nå kan du enkelt fjerne det. Dronninga flyr nok et annet sted og begynner å bygge på ny. Mange vepsedronninger dør før de får fram det første settet med arbeidere.

Roar Solheim (27.05.2009)


#Fuglekasser

kattugle

Bilde vedlagt spørsmålet

hei går dette ann til og bruke den slags spon i bunnen av kassen kan eg bruke det??er det heilt perfekt???

F. (27.05.2009)

Svar:

Dette ser flott ut! Bare bruk dette.

Roar Solheim (27.05.2009)


#Sykdom og skader

Fugler som flyr inn i vinduet

Hva kan man/skal man gjøre med en fugl som har fløyet inn i vinduet? Skal man bare la den sitte stille og komme seg?

M.A. (27.05.2009)

Svar:

Fugler som har fløyet mot et vindu, og som har fått seg en trøkk som gjør at de sitter stille på bakken, har som regel fått hjernerystelse. Det er som regel ikke mulig å se på fuglen hvor alvorlig denne skaden er. Fuglen kan komme til hektene etter noen minutter til et par timer, eller det kan ta et par dager. Av og til ender det med at fuglen dør. Det beste du kan gjøre for å hjelpe, er å sette fuglen i en pappeske med litt avispapir i bunnen, og å ta denne med inn i huset. Da skjermer du fuglen mot katter, skjærer, kråker og andre som kan fange og spise den opp mens den er ute av stand til å flykte. Du kan forsøke å gi fuglen litt vann ved å fukte en finger og å holde den i nntil nebbet på fuglen noen ganger. Da får den vanndråper inn i nebbet slik at den selv kan svelge. Hvis fuglen har synlige bruddskader, bør du forsøke å få kontakt med erfarne fuglefolk som kan vurdere skaden.

Roar Solheim (27.05.2009)


#Diverse

lundefugelen

er lundefuglen fredet?
hvorfor er nebbet farget?

R. (26.05.2009)

Svar:

Lundefugler er fredet, og ikke jaktbare. Fargene på nebbet har sannsynligvis med pardannelse og kurtise å gjøre, for de forsvinner om vinteren.

Roar Solheim (26.05.2009)


#Diverse

snøuglen

er snøuglen alltid hvit hele året?
har snøuglen bein i hele vingen?

R. (26.05.2009)

Svar:

Ungfugler av snmøugle er hvite med mange mørke flekker. Hanner som er 2-3 år gamle eller eldre, kan være helt hvite, mens hunnene har flere sorte flekker i vinger, stjert og på kroppen. Snøuglene har knokler i vingen ut til hånden, akkurat som alle andre fugler (sammenlign med vingebeinet hos en grillkylling!).

Roar Solheim (26.05.2009)


#Diverse

bortkommen liten fugl..

Hei,
Datteren min kom hjem etter skolen i dag med en liten fugl de hadde funnet på bakken. Vi lurer på hvilken sort dette kan være. Den er veldig liten, ca 5-6cm, brun/grå på kroppen, vingefjærene er litt mørkere med litt hvitt innimellom. Den har også litt dunete "hår" på hodet, helst på sidene og ser litt pjuskete ut.
Vi har mest lyst å sette den ut igjen,men pleier foreldrene å hente ungene opp igjen hvis de faller ut av rede slik?

E.O.H. (26.05.2009)

Svar:

Sannsynligvis er det en fugleunge som har hoppet ut fra reiret. Mange spurvefuglunger forlater reiret før de kan fly, og hopper omkring på bakken. Foreldrene hører tiggelydene deres, og kommer jevnlig og mater dem. Dersom denne fugleungen har tydelige vingefjær og ellers er helt fjærdekket på kroppen, samtidig som den kan sitte/stå oppreist på føttene, så har den nok nådd stadiet hvor den selv har hoppet ut. det beste er da å sette den der den ble funnet.

Roar Solheim (26.05.2009)


#Økologi og atferd

lundefugl

hvordan lager lundefuglen reiret sitt?

N.N (26.05.2009)

Svar:

Den graver ganger inn i bakken, eller kryper inn i steinurer i fuglefjellenes skråninger. Der legger de egget på jordbakken, uten å bygge et eget reir.

Roar Solheim (26.05.2009)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Fuglefjær.

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei.
Har funnet en fjær i skogsområde som vi lurer på om det er mulig å konstatere hvilken art den stammer fra. Den er funnet i buskerud, i mellom Hokksund og Kongsberg.
Er en stor dunete fjær som utsrakt måler 205mm. Fargen er grå innerst, mens den blir mer hvit og brun spettete utover. Bilde er vedlagt. Lurer på om den kan tilhøre en av ugle artene.

S.B. (26.05.2009)

Svar:

Det er ikke helt lett å avgjøre art bare ut i fra bildet, siden denne fjæra ikke har noen spesielle farger eller mønstre. Det hjelper å kunne kjenne på fjæras struktur også, så dersom jeg hadde den mellom fingrene, kunne jeg kanskje ha klart det. Men den er veldig lang, så det er åpenbart en litt stor fugl. Lappugle er en tenkbar kandidat, men dette kan ikke avgjøres ut i fra bildet alene.

Roar Solheim (26.05.2009)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Spørsmål:

Bilde vedlagt spørsmålet

Hva slags fugl er dette. Den hadde en merkelig oppførsel. I et helt døgn holdt den seg på frontruta på bobilen våres. Den fløy opp og ned og satt på vindusviskeren og kakket på vinduet. Den holdt på hele natta. Selv ikke en plastpose på viskerne holdt den unna. Dette skjedde 22 mai i år og vi var på Hidra i Vest Agder

B.H.W.A. (26.05.2009)

Svar:

Dette er en steinskvett hann. Den har nok sett speilbildet sitt i ruta, og har vært hissig på å jage vekk "rivalen" fra sitt område. Artig bilde!

Roar Solheim (26.05.2009)


#Diverse

Kråke - nattbesøk

I den siste tiden er vi blitt "plaget" av kråke - eller rettere sagt kråker.
De starter sitt "spill" og kråketing rundt kl.0230 og holder det gående i ca. 3 timer.
Det verste er at en eller flere gyver løs på vinduene våre med nebb og klør. Første gang dette skjedde for ca. en uke siden, trodde vi det var innbruddstryver. De klarer å lage ganske mye spetakkel. Hva kan vi gjøre for å beholde nattesøvnen?
PS Vi bor i et vanlig boligfelt med hus på alle kanter. Mye trær spesielt på tomta vår.

T.S.7.G. (26.05.2009)

Svar:

Dette er trolig fugler som ser sitt speilbilde i vinduet, og som angriper en "rival" inne på eget territorium. Forsøk å dekke til vinduet 1-2 uker med en papplate på utsiden, da ser ikke fuglene speilbildet lenger, og vil trolig swlutte med angrepene og spetakkelet.

Roar Solheim (26.05.2009)


#Trekkfugler

Trekkfugler

Hvor kom trekkfuglene opprinnelig fra? Var de først i Norge eller i Afrika?

K.4.V.I.O. (26.05.2009)

Svar:

Trekkende fugler har nok startet der det er enklest å bo hele året. For fuglene som trekker til Afrika, så har de nok i utgangspunktet vært tropefugler som har fløyet mot nord i sommerhalvåret for å hekke. Disse fuglene har strukket trekkavstandene sine enormt i de få tusen årene som har gått etter siste istid. Dengang trakk de kanskje bare fram og tilbake over Middelhavet.

Roar Solheim (26.05.2009)

««første 46 024 - 46 048 av 50 185 siste»»