Hopp til hovedinnhold

Spør en ornitolog

Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.

Still et nytt spørsmål

Besvarte spørsmål

Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse

Viser 8 013 til 8 037 av totalt 50 011 spørsmål


#Diverse

hvem

hvem må jeg spørre for og få lov til å plukke måse egg som er igjen etter hekkingen

J. (15.07.2022)

Svar:

Det ville jeg IKKE forsøkt meg på! De er neppe spesielt spiselige eller ferske!!!

Roar Solheim (15.07.2022)


#Diverse

Hissige svaler

Bilde vedlagt spørsmålet

Tidligere år har svalene bygd reir under gavlen i uthuset/låven. Etter flere år uten svaler var jeg glad for å oppdage at de var i gang med bygging under gavlen på verandaen i andre etasje. Jeg har brukt verandaen minimalt for å gi de fred og ro. Da kull nr to begynte å bli litt store opplevde jeg at svalene gjorde utfall mot meg når jeg gikk over tunet eller var i hagen. De kommer mot meg i stor fart og viker unna ca 1 m fra meg. Dette er svært ubehagelig. Én dag syntes jeg de var usedvanlig urolige og gikk opp (fra bak vindu) for å sjekke om noe spesielt sto på. Da hadde reiret falt ned og to unger kravla rundt. Tre andre lå under det knuste reiret. Jeg fant en tekstilhatt, fylte den m høy og la ungene (alle levde) oppi. Stor var min glede da foreldrene fortsatte å mate de. Siden har to dødd og de er blitt fjerna siden det kom fluer.
Jeg lurer på hvorfor svalene gjør utfall mot meg (og det starta før reiret falt ned), har aldri opplevd dette tidligere. Og om ungene vil komme seg ut av dette reiret som står på gulvet og har 10-12 cm høye kanter?

A.G.M.7. (15.07.2022)

Svar:

Ungene kommer seg nok ut når de er store nok. Vet dessverre ikke hvorfor svalene gjorde utfall mot deg - kanskje det hadde sammenheng med det nedraste reiret, ikke godt å vite.

Roar Solheim (15.07.2022)


#Økologi og atferd

Fugle sans

Så en måke med 2 unger i nabolaget og foreldrene prøvde selvsagt skremme bort folk som kom for nær
men meg skremte de ikke bort , de kom istedenfor nærmere meg og tett inntil med ungen uten at jeg hadde mat.
Kan de føle/sanse om personer er farlige/truende eller ikke ?

M.2. (15.07.2022)

Svar:

Både ja og nei. Ikke alltid lett å forstå sammenhengen. Som regel må de ha hatt nærkontakt med bestemte personer over lang tid for å forstå at de er ufarlige.

Roar Solheim (15.07.2022)


#Diverse

Linerleunger på plenen

Hei, Linerla har lagt fra seg 3 unger midt på gresset her. Først lå den ene alene og de 2 andre sammen. I dag tidlig lå alle 3 sammen og jeg så moren (?) fly fram og tilbake og matet dem sikkert. Nå er 2 av ungene borte/flyttet, men den ene ligger igjen alene stakkar. Kan jeg gjøre noe for å hjelpe den? Er redd nabokatten kommer også.. ser ikke ut til at det er den som har tatt de andre, hun har ikke vært her. Hvorfor ‘plasserer’linerla ungene på bakken egentlig? De ligger stille og det ser ikke ut som de kan fly noe særlig.

L. (15.07.2022)

Svar:

Har ikke svar på hva som kan ha skjedd her. Det beste er å la linerla ordne opp med ungene sine selv, og heller jage katta skikkelig dersom du ser den.

Roar Solheim (15.07.2022)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Fuglerop 2.0

Hei igjen,
Det er jeg som nettopp sendte inn spørsmål om en fuglelyd i Wien i Østerrike. Forstår godt at det er håpløst å artsbestrmme utifra en beskrivelse.

Jeg forsøkte meg på et opptak av lyden, og man hører den faktisk ganske greit her til tross for lastebiler, og etter hvert noen tårnseilere, i bakgrunnen. Ropene kom i litt raskere intervaller enn jeg tidligere har hørt, og etter enda litt mer research synes jeg faktisk det høres ut som en dompap?

V. (15.07.2022)

Svar:

Denne lyden kommer ikke fra noen dompap, men jeg kjenner den dessverre ikke igjen.

Roar Solheim (15.07.2022)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Fuglekvitter

Hvilke fugler kvitrer her ?

E. (15.07.2022)

Svar:

Dette er sangen til en gjerdesmett, iblandet munk eller hagesanger.

Roar Solheim (15.07.2022)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Fuglerop

Hei!
Jeg bor i Wien i Østerrike, og lurer fælt på én spesifikk fuglelyd i nabolaget. I området jeg bor er det for det meste tettbebygget med bygårder og noen trær her og der (kan sammenlignes litt med Grünerløkka i Oslo). Fuglene jeg som oftest ser er byduer, ringduer, kråker, tårnfalker, tårnseilere, låvesvaler, svartrødstjert, svarttrost og andre små spurvefugler og meiser.

Jeg tror imildertid lyden jeg undrer meg over, ikke kommer fra noen av de nevnte fuglene. Jeg har søkt på alle sammen og funnet oversikt over fugler i Wien (er ganske dedikert, si!), men klarer ikke å artsbestemme denne.

Fuglen høres større ut enn feks. gråspurv (i den grad man kan høre størrelsen på en fugl i det hele tatt). Jeg tror den sitter et stykke unna, men kan ikke være sikker. Veiene rundt er rimelig trafkikerte, men når den roper hører man det veldig godt i hele nabolaget (dessverre ikke godt nok til å få et skikkelig opptak). Hører den gjennom hele dagen, men den er mest ivrig på ettermiddagen og tidlig kveld.

Så var det det å forsøke å beskrive lyden. Det er ikke en sang, men ett pip/rop, og god avstand mellom hvert. Det høres LITT ut som rødstjertens rop, men det er lengre pause mellom hvert av ropene (1-3 sekunder). Jeg tror også hvert rop er bittelitt lengre enn rødstjertens, og noe dypere (ikke så "tynn").

Er det mulig for dere å i hvert fall snevre inn mulige arter på bakgrunn av beskrivelsene ovenfor? Man blir jo så nysgjerrig.

På forhånd takk!

V. (15.07.2022)

Svar:

Dessverre vanskelig, ofte umulig, å finne ut hvilken art det er ut i fra bare lydbeskrivelser. Her trengs et opptak av lyden.

Roar Solheim (15.07.2022)


#Diverse

Albino svale

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei dere, vi har hytte på Dvergsnes veien 540 kristiansand. Det er to albino svaler som flyr rundt her blandt hyttene. Sjekket på nett og det skrives at det er skjelden opplever dette, stemmer dette?

R.O. (15.07.2022)

Svar:

De er neppe albinoer, men har en annen genfeil som gjør at fjærene ikke tar opp farge under utvekst. Ikke så vanlig å se hos svaler, men ofte hos troster og en del andre spurvefugler.

Roar Solheim (15.07.2022)


#Diverse

Lundefugl

Hei. Vi skal til Røst i begynnelsen av august, har vi noen mulighet til å se Lundefugl det på det tiden? Ønsker bare å se, ikke forstyrre. Hvordan ikke forstyrre tips, mottaes med takk.
Mvh Steinar og Ann Katrin

S.N. (15.07.2022)

Svar:

Vet dessverre ikke hvor lenge lundene er på øya. Sjekk lokalinfo for Runde, søk på nett.

Roar Solheim (15.07.2022)


#Diverse

Egg under vann

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei,

Oppdaget kl 06.00 i morges at terneegg lå under vann. Regnet startet kl 03.00 i natt. Egget lå ca 20 % under vann. Foreldrene klarte ikke å ruge. Vi flyttet reiret/egget ca en halv meter (opp mellom de to kumlokkene på bildet. Egget lå før litt lengre til venstre oppi vannet). Foreldrene kom med en gang å la seg oppå egget igjen etter flytten. Vi brukte redskap, og tok ikke på annet enn ett par stener rundt (det ligger litt trafikkfarlig). Vi er usikre på om vi gjorde rett. Vi er også usikre på om egget/ungen vil overleve. Har dere noe erfaring med dette? Tror dete egget vil overleve?

M.J. (15.07.2022)

Svar:

Umulig å vite utfall når en ikke vet hvor lenge de har ruget, men dere gjorde helt rett, og det at ternene kom tilbake viser at de godtok aksjonen. Det er bare å krysse fingrene for at eggene fremdeles inneholder levende fostre.

Roar Solheim (15.07.2022)


#Diverse

Havsule

Hva kan det være? Funnet 5 døde havsuler på stranda i Hoddevik? Tørr ikke røre de, da noen nevnte fugleinfluensa. Jeg går ut fra at et eller annet sted må jeg vel melde ifra?

A.K. (14.07.2022)

Svar:

Meld fra til Mattilsynet.

Roar Solheim (14.07.2022)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Merkelig fugl

Hva i alle verden er dette for en fugl? Observert kun en natt i Kragerø nå i juli.

R.T. (14.07.2022)

Svar:

Lyden av en nattravn.

Roar Solheim (14.07.2022)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

hønsefugl

Hei, på sykkeltur i Nordmarka i dag kom vi to ganger over hønsefugl-kull som gruset i veikanten. Det var i områder vi tidligere har erfart at det både er jerpe og orrfugl. Mor var mindre enn en orrhøne, brun. Kyllingene var også brune, fløy greit, men var "rumpeløse". Vi antok at det var jerpe, men når jeg søker på nettet, ser jeg at jerpe-hunnen ikke er så brun som fuglen vi så i dag. Det var definitivt ikke rugde og fuglen var mindre enn orrfugl. Kan det være at jerpe-hunnen er brun om sommeren når hun har egg/kyllinger?

S.L. (14.07.2022)

Svar:

Dessverre vanskelig å vurdere dette uten bilde av noen av fuglene.

Roar Solheim (14.07.2022)


#Økologi og atferd

Sverm av måker

Så en sverm av måker i luften for et par dager siden, kanskje rundt 100stk. Usikker på hvilken rase det var, men det så ikke ut som hettemåker, som jeg har lest svermer når de fanger insekter som flyr (ser heller ikke så mye til de her i området). Der de svermet var ved elven, men ikke over elven (Drammenselva). Hva er grunnen til at de flyr innen et visst område og er såpass mange samlet?

L. (14.07.2022)

Svar:

De jakter trolig på svermende maur. Også større måker kan gjøre dette, ikke bare hettemåker.

Roar Solheim (14.07.2022)


#Fugleforing

Maiskjerner

Kan en gi maiskjerner, som er ment for popkorn , til villfugler

N.N (14.07.2022)

Svar:

Maiskorn går nok greit, men de må ikke være saltet (aner ikke om mais som skal poppes er det eller ikke).

Roar Solheim (14.07.2022)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Hvem bor her?

Bilde vedlagt spørsmålet

Rundt hytta har vi rikelig med fugleliv. Noen små som vi trodde var spettmeis-unger forsvant inn i et lite hull i en jordvoll. Men ved nærmere ettersyn tror vi ikke det er spettmeis. Fargen er grå med et skjær av noe annet
.. Kanskje grønt, men de flyr så lynraskt og er så små (ikke større enn blåmeis ihvertfall) at det er vanskelig å si sikkert. Legger ved bilde av hullet som er 6-7 cm i diameter.

L. (14.07.2022)

Svar:

Dette er nok gjerdesmett.

Roar Solheim (14.07.2022)


#Økologi og atferd

Åtsler?

Spiser ugler utelukkende "fersk" mat de har fanget selv, eller kan de også spise åtsler?

A.N. (14.07.2022)

Svar:

De kan spise eldre byttedyr, siden de lagrer mat. Noen kommer også på åtsler/ døde dyr de finner, men det er ikke like vanlig for alle arter.

Roar Solheim (14.07.2022)


#Økologi og atferd

Hvor langt unna reiret ferdes unge småfugler?

Hei:) Av nysgjerrighet og av beundring av dens art...
Lurer jeg på når småfugler forlater reiret,hvor langt unna reiret ferdes de?
Er nysgjerrig fordi det var skikkelig liv i et rede for en liten stund siden her i huset. Pleide å lagde lyder "til dem",og i mitt hode hørtes det ut som jeg fikk en slags respons(de trodde nok det var matmor som var i nærheten). Det var en av de(kanskje flere), som skilte seg ut med lyden sin. Det var ihvertfall veldig koselig tid. Og plutselig var dem borte....
Tiden i mellom da de var ganske så nyfødte var det en som hadde hektet seg i en tynn tråd og garantert ved et uhell dinglet plutselig på utsiden. Reiret lå vanskelig til men fikk tak i den
Men det var verre når den skulle legges tilbake.
Med hjelp av fuglehjelpen og par andre med mer kunnskap, ble den lille reddet og lagt på plass. Dagene etter fulgte jeg med...

Og i dag kjente jeg den lyden igjen,og så et par unge-småfugler. Lagde lyden min,og de kom nærmere og satt seg i treet. Og det var da jeg fikk nærmere øye på dem. Stor sjanse for at det også bare er tilfeldig....
Men har lurt helt siden det ble stille i leiren

I. (14.07.2022)

Svar:

Har dessverre ingen data for hvor raskt spurvefuglunger sprer seg vekk fra reirområdet, og hvor langt, etter at de har hoppet ut. De fleste hopper ut før de kan fly, og inntil de flyr godt, holder de seg ganske nær reirplassen. Men når de flyr begynner de ganske raskt å finne mat selv, og da sprer de seg vekk fra der de er klekket, og kan fly langt vekk.

Roar Solheim (14.07.2022)


#Diverse

Bestand av ørn

Finnes det informasjon om bestand av ørn i ulike fylker? Er nysgjerrig på bestanden i Troms og Finnmark

J.B. (14.07.2022)

Svar:

Det gjør det. NINA i Tromsø har drevet overvåking av kongeørn bestand i mange år, så fra dem går det an å lese rapporter.

Roar Solheim (14.07.2022)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Storlom dununge

Bilde vedlagt spørsmålet

Er dette en storlom-unge?

R.N. (14.07.2022)

Svar:

Det klarer jeg dessverre ikke å avgjøre.

Roar Solheim (14.07.2022)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Fugl i Gutulia

Bilde vedlagt spørsmålet

Vet du hvilken art dette er?

G.S. (14.07.2022)

Svar:

Rødstjert hann.

Roar Solheim (14.07.2022)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Fugl i fjellet

Bilde vedlagt spørsmålet

Denne fuglen fikk jeg øye på da den hoppet opp og ned bak en stein. Det var spesielt og etterpå så det ut som den
neide, slik som fossekallen. Kan det være en steinskvett? Observert i Ringebufjellet.

M.F. (14.07.2022)

Svar:

Steinskvett hann.

Roar Solheim (14.07.2022)


#Diverse

Minske stress for hekkende måker?

Hei, i borettslaget er det mye klaging over måkene dessverre. Lyd og stupbombing. Redene er på takene her. Nå begynte jeg å lure på om det er noe vi kan gjøre for å minske stresset til foreldrene, og i så fall om det er noe som også kan gjøre situasjonen mindre irriterende for menneskene? Hånd i været-triks er forsøkt delt. Men hva med å la gresset gro så ungene er bedre skjult, eller sikre takene så ungene ikke faller/hopper ned på bakken like raskt? Eller vil de helst gå rundt i gresset så tidlig som mulig? Flere trær? Fuglehotell? Eller finnes det andre måkevennlige tiltak et borettslag kan gjøre som, i alle fall i teorien, kunne bedret støy eller stupbombing?

På forhånd takk for svar

I. (13.07.2022)

Svar:

Det kan kanskje gå an å lage kasser med planter på taket. Det kan kanskje holde ungene der uten at de havner på bakken.

Roar Solheim (13.07.2022)


#Diverse

Fluesnapper/kjøttmeis

I fuglekassen var to unger som ble ivrig matet. Plutselig full stopp i matingen. Ungene ikke flyvedyktig. Foreldrene borte. Har satt opp stige og prøver å mate med små insekter med en pinsett. Den ene ungen tar imot og spiser. Gjør jeg feil? Kan jeg prøve å gi knuste solsikkefrø? Eller skal de bare dø?

A.B. (13.07.2022)

Svar:

Fluesnapperunger må ha insekter, ikke frø.

Roar Solheim (13.07.2022)


#Økologi og atferd

Hvorfor samles så mange svaner i juli uten barn

Hvert år samles mellom 50-100 svaner i en vik i nærheten hytta vår. Dette skjer ved påsketider hvert år. Så splittes de opp og samles igjen på høsten. I år er de allerede tilbake i juli og ingen har barn. Det er ca 50 stk. Hva kan det komme av?

N.N (13.07.2022)

Svar:

Unge voksne som ikke hekker, og kanskje eldre fugl som har muslykkes med årets kull.

Roar Solheim (13.07.2022)

««første 8 013 - 8 037 av 50 011 siste»»