Hopp til hovedinnhold

Spør en ornitolog

Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.

Still et nytt spørsmål

Besvarte spørsmål

Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse

Viser 46 058 til 46 082 av totalt 50 265 spørsmål


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Hvilken fugl har reir her?

Bilde vedlagt spørsmålet

Jeg og søsteren min så tilfeldigvis noe som lignet et bittelite reir oppe i en bjørk. Vi ble veldig nysjerrige på dette, og siden ikke vi så noen fugler som "passet på" og "skjente" på oss, ville vi sjekke, og reknet med det var tomt. Men der var det fullt liv, og fem fugleunger. Vi så ingen foreldre, og hørte heller ingen fugelyder i nærheten, og tenker da dette kan være ungene til en sky fugl? Reiret var bygget av gress, litt mose og masse grå dun. Var betraktelig mindre enn et trostereir! Kan dere ut fra dette bildet se noe av hvilken fugl det kan være?

S.O.K. (04.06.2009)

Svar:

Bildet er litt vel uskarpt til at dette var enkelt, men har en mistanke om at det kan være bokfink.

Roar Solheim (04.06.2009)


#Økologi og atferd

Skjæreunger som mobber katter

Hei! Hva er det som får skjæreunger til å underholde seg selv i timesvis med å mobbe katter? De gjør sport i å se hvem som tør å sette seg seg nærmest naboens katt og skratte høylytt. Det skjedde med fjorårets ungekull og det samme gjentar seg i år... Har skjæren et spesielt instikt som får dem til begynne å mobbe katter straks de er flyvedyktige?

K.N. (04.06.2009)

Svar:

Katter er farlige fiender, og skjærer lik som mange andre fugler mobber slike rovdyr. Mobbingen er egentlig et signal til rovdyret om at det er oppdaget, og ikke lenger kan bruke overraskelsesmomentet til et angrep. Signalet er også en beskjed om at rovdyret skal komem seg vekk. Skjærer og kråker reagerer likedan mot ugler og rovfugler.

Roar Solheim (04.06.2009)


#Diverse

Lilla fugle bæsj

Har du noen gang sett en lilla fuglebæsj og isåfall hva kommer det av?

N.N (04.06.2009)

Svar:

Fugl som spiser bær (særlig blåbær) får blålilla ekskrementer fra bærfargen.

Roar Solheim (04.06.2009)


#Økologi og atferd

Haay :)

hvorfor blir ikke sjøfuglenes fjær våte når fuglene dykker?

E.S. (03.06.2009)

Svar:

Fordi fuglene setter inn fjærene med fett/olje fra en kjertel på oversiden av stjertrota.

Roar Solheim (04.06.2009)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Spørsmål:

Bilde vedlagt spørsmålet

Denne fuglen fotograferte min nabo på en fuglekasse nærr verandaen hans nå i slutten av mai. Vi har lett i diverse fuglebøker, men finner ingen som ligner på denne. Kan du gi en tilbakemelding om art og utbredelse? Vi bor i Øvre Vang ca 10 km. nordøst for Hamar sentrum. På forhånd takk !

Hans Joachim Slettmoen

Sandbergsveien 2
2324 Vang H.

H.J.S. (03.06.2009)

Svar:

Dette er en spettmeis. Den finnes over store deler av Sør-Norge. Den har økt kraftig i utbredelse de siste 40 årene, trolig fordi folk forer fuglene med solsikkefrø om vinteren.

Roar Solheim (04.06.2009)


#Fuglekasser

Har jeg fått stær i fuglekassa mi?

Bilde vedlagt spørsmålet

Oppdaget disse to eggene i fuglekassa mi i dag. De må ha blitt lagt der nylig, for det lå ingen egg der for tre dager siden. Hva slags fugl kan jeg ha fått besøk av? Tror det kan være stær, men jeg trodde egentlig at kassa mi var for liten til stæren, siden den ble laget med mål som passer til kjøttmeis ol.

J.D. (03.06.2009)

Svar:

Nei, dette er nok heller svarthvitfluesnapper. De legger vanligvis 6-8 egg, og når kullet er fullagt legger hunnen seg til å ruge. Om en uke kan du nok titte ned i kassa og se om ikke hunnen da ligger og ruger. Fluesnapperne er ganske tolerante overfor en slik rask kikk.

Roar Solheim (04.06.2009)


#Diverse

Kaie i ventilasjonrør

Vi har et reir med kaieunger i et ventilasjonsrør. Vi har hørt ungene nå i over 4 uker og foreldrene flyr ut og inn.
Hav skal vi gjøre

A. (03.06.2009)

Svar:

La fuglene få bli ferdige med ungeoppfostringen, siden de allerede har kommet langt. Når ungene er ute bør dere få renset ut kaiereiret, og så hindre at kaiene kan komme inn i ventilasjonsrøret igjen. Det kan forsegles med f. eks. hønsenetting.

Roar Solheim (04.06.2009)


#Diverse

Hvilken oppgave har egentlig hanen?

Enkelt og greit spørsmål. Hvilken oppgave har egentlig hanen? Går han bare rundt og galer?

K. (04.06.2009)

Svar:

I en høneflokk er det hanen som passer på hønene, varsler dersom det kommer en fare i nærheten (katt, hønsehauk, rev etc.). Han kan også forsvare hønene med å angripe farlige hønespisere, av og til med sitt eget liv som innsats. Hvis hanen finner noen godt å spise (f. eks. mark og småkryp), lokker han på hønene sine og viser dem maten! I tillegg må det en hane til for å befrukte eggene, dersom hønene skal kunne ruge ut kyllinger.

Roar Solheim (04.06.2009)


#Økologi og atferd

naturfag

koffor ligger alle fuglefjjela i nord

N.N (04.06.2009)

Svar:

Fordi det er der fuglene finner mest fisk som mat for ungene sine.

Roar Solheim (04.06.2009)


#Diverse

Svart kvit flugesnapper

Andre året på rad eg misser svart/kvit flugesnapper pga manglande ho. Her var t.o.m. to hannar som kjempa om buret. Han sang så fint i minst 14 dagar, mene ha no gitt opp forsøket på hekking.
Er dette eit vanleg fenomen blant svart/kvit flugenappar?
Har jo lest av hannen kan ha fleire hoer også...

N.N (04.06.2009)

Svar:

Noen fluesnapper hanner får aldri hunn. Om dette skyldes at det er få fluesnappere i lavlandet for tiden, eller om hannen i seg selv ikke er en "duganes kar", er ikke lett å avgjøre. Begge deler er mulig.

Roar Solheim (04.06.2009)


#Diverse

Stærhekking under etternittplater II

Jeg viser til mitt tidligere spørsmål om stærhekking som ble mislykket. Kan årsaken være at det blir for varmt under platene. Jeg trodde etternitt isolerte ut varmen?
Hva tror du?eller er det andre vanlige årsaker til at dette skjer? Jeg har opplevd tidligere at stærhekking i hagen har mislyktes.

A.N.L. (04.06.2009)

Svar:

Kan dessverre ikke gi deg noen avklaring på dette. Det er så mange mulige årsaker til at en hekking mislykkes, at det ikke lar seg fastslå uten å være på stedet og observere fuglene selv.

Roar Solheim (04.06.2009)


#Diverse

Meisunger

Skjer det at ungene etter dehar hoppet ut av kassa,kommer tilbake igjen om det fks er kaldt å ufyselig vær,eller er det "ingen vei tilbake".Litt bekymra for ungene som forlot kassene nå for et par dager siden.Etter det har det vært 7-8 grader,snø langt ned i fjella.å ellers en del regn.Er det noe ungene tåler,eller dør mange av dem kort tid etter de hopper ut om det er dårlig vær?

J.G. (04.06.2009)

Svar:

Dårlig vær er nok mer uheldig ved at fuglene da ikke klarer å finne nok insekter, enn at det er kaldt. Hvis ikke ungene selv eller foreldrene klarer å finne nok mat, kan nok noen av dem omkomme. Men det største frafallet av unger skjer nok kort etter at de forlater reiret, ved at de blir fanget av rovfugler, ugler og andre kjøttspisere. Fugleunger fra reirhull kan nok komme tilbake og overnatte i reiret/kassa noen dager etter at de har hoppet ut, men dette skjer sjelden.

Roar Solheim (04.06.2009)


skogsduer

hvor bygger skogsduene rede

H.U. (03.06.2009)

Svar:

I skogstrakter kan du treffe på to duearter, det er ringdue som bygger skjøre kvistreir helst i tette grantrær. Den andre arten, skogdue, hekker i hule trær, gamle svartspetthull og i rugekasser.

Morten Ree (03.06.2009)


#Økologi og atferd

Hello :D

hvorfor er alle fisker mørke på ryggen og lyse på buken?

E.S. (03.06.2009)

Svar:

Det er for å være bedre kamuflert, når de ses ovenfra går de i ett med den mørke vannflaten, mens nedenfra vil de gå i ett med den lyse overflaten mot himmelen.

Morten Ree (03.06.2009)


#Økologi og atferd

Formengde

Er det noen beregninger (observasjoner)på hvor mye insekt ( ca. vekt ) som går med til å fø opp et kull med foreks. meiser ? Det går jo med temmelig mye de første 14 dagene til de forlater rede, men foreldrene mater jo ungene lenge utover den tid ? Kunne vært interessant å vite litt om det.
Mvh Per Beverfjord

N.N (25.05.2009)

Svar:

Det påstås at et kjøttmeispar skaffer til veie over 10 000 insekter og larver i ungeperioden på nesten tre uker.
Svalene våre lever av insekter (delvis edderkopper) som fanges i lufta. De unngår insekter med brodd, som veps, bier og humle, og tar heller ikke biller større enn 15mm. Hvor mye insekter de fanger per dag er meget væravhengig. De samler insektene i strupesekken som en sammenfiltret næringsball som bringes til ungene. Undersøkelser gjort på taksvale av over 600 slike næringsballer veide fra 0,01-0,50 gram og inneholdt fra 1-388 insekter, gjennomsnittet var 57 insekter. Hos tårnseiler er det funnet opptil 1000 insekter i en slik næringsball. Det er klart at når den flyr inn i svermer med "luft-plankton" med åpent gap så fylles det snart opp med noen hundre!

Svalene lever ofte av mindre insekter enn meisene(luftplankton) og hvor mange insekter et par svaler bringer til reiret en dag i ungetiden vil selvsagt være betydelig. En amerikansk undersøkelse viser at på en maksimal dag for insektfangst kan et låvesvalepar besøke reir med unger 400 ganger. En undersøkelse i Storbritannia viser at låvesvala tar insekter med gjennomsnittsvekt 6 mg, mens hos taksvale er det 2 mg.

Det er litt farlig å bare multiplisere tall her, men det er klart at et svalepar vil i løpet av en god dag bringe noen tusen insekter til sine unger.
Det sies at hvis fuglene forsvant fra vår natur så ville det gå noen få år til insektsplagen ble uutholdelig!

Morten Ree (03.06.2009)


#Økologi og atferd

Dueegg uten duemor

For noen dager siden oppdaget vi en ringdue i treet vårt. Den lå i et ganske falleferdig rede. De siste dagene har det blåst noe veldig og den stakkars moren må ha klamret seg godt fast, inntil i går morges da vi fant redet i en haug på pakken. Like ved lå det lå ett tilsynelatende uskadd egg. Vi har tatt egget inn til oss og det har tilbragt dagen i sola og natten på varmekabler. Nå lurer vi på om det har noe sjans uten den ordentlige duemoren? Hva kan vi gjøre?

S. (01.06.2009)

Svar:

Ringdua er kjent for å bygge veldig dårligereir. Når man står rett under et slikt reir kan man se rett igjennom det. Derfor er disse reirene svært utsatt for vind.
Jeg vil ikke anbefale å forsøke å klekke egget dere fant, det vil kreve stor innsats å fòre opp en fugleunge, og sjansen for å mislykkes er stor, dessuten blir det vanskelig for ungen å lære seg å fungere i naturen når den tid kommer. Det hele blir litt naturstridig, men tanken er god!
Ringduemora er sikkert i gang med et nytt "usikkert" reir hvor den legger nye egg.

Morten Ree (03.06.2009)


#Diverse

ørn

for et par år siden snakte eg me en fugle ekspert, eg lurte på ka verdens største ørn var han svaRTE FLODØRN. eg vett ikkje ka slags ørn det er men kan tenke meg han meinte afrikahavørn som ikkje blir någe spesielt stor forhold til andre ørner og eg vett nå at filippins apeørn er verdens største ørn

N.N (31.05.2009)

Svar:

Hvis vi bruker vingespenn som mål på størrelse, så er vår egen havørn (vingespennet er normalt mellom 193-244 cm, rekordmålet er 265 cm og vekt opp mot 7 kg) den aller største ørnene i verden. I vekt vil nok harpyørna (9 kg) og apeørna(8 kg) kunne bli noe tyngre enn havørna, men disse har noe kortere vingespenn.
Det finnes imidlertid flere arter gribber, samt kondorer (f.eks andeskondoren med et vingespenn på 274-310 cm) som kan bli betydelig større i vingespenn. Men disse er ikke ørner.
Se bilder av havørn her: http://www.visitnordland.no/article.php?id=919

Morten Ree (03.06.2009)


#Diverse

kjære reir

Har dere noen bilder og tekst av og om et kjære reir.
jeg ønsker å finne ut om hans bygge methode.

R.C. (03.06.2009)

Svar:

Hvis du går inn på hjemmesiden til www.fuglevennen.no og ser under "Tidsskrift" så vil du i Fuglevennen høst 2007 finne bilde av et stort skjærereir.
Skjæra bygger sitt reir av kvister, men reirskåla består av jord og leire foret med fine røtter. Skjæra har alltid et hvelvet tak over reiret og 1-2 innganger fra siden. Den bygger sitt reir i trær, men langs kysten ofte i lave busker eller innunder hustak, master, fiskehjeller og andre innretninger hvor den får litt høyde. Ofte er reiret flettet sammen av ståltråd og liknende hvis den hekker på treløse øyer, spesielt vanlig i Nord-Norge.

Les mer om skjæra her:
http://www.birdlife.no/fuglekunnskap/fugleatlas/index.php?taxon_id=11451

Morten Ree (03.06.2009)


#Diverse

ugleunge

Er en ugleunge utenfor huset som er ute av reiret sitt, har dratt rundt et gjerde slik at saudene ikkje skal komme til og la en ullsokk under den slik at den ikkje frys. Men er det lurt å legge den opp i reiret igjen? reiret er veldig høgt oppe da men skal vel greie å komme opp til det.

J.N. (01.06.2009)

Svar:

Det beste er å få plasswert en slik unge tilbake i reiret, alternativt litt opp i nærmeste tre dersom den klarer å sitte på en grein av seg selv. Klarer den ikke det, hører den definitivt hjemme i reiret en stund til.

Roar Solheim (02.06.2009)


#Diverse

Fugleunger.

Hei!
Bare en liten historie... Fikk ansvaret for en svarttrostunge etter at en nabogutt hadde skutt foreldre og søsken med luftgevær(!). Ba venner og kjente om å holde øye etter andre utfløyne kull, og da noen hadde sett et i en park i nærheten, dro vi dit og satte den i nærheten av den andre trostefamilien. Ungen begynte straks å tigge etter mat, og de "nye" foreldrene responderte og matet den. Da familien dro videre, dro "vår" lille trost avgårde sammen med den nye familien sin. Noe å prøve for andre?

B. (02.06.2009)

Svar:

Dette er veldig viktig informasjon, og vel verdt å merke seg for alle som finner "forlatte" fugleunger. I de fleste tilfellene er ikke fugleungene forlatt i det hele tatt. I de tilfellene hvor dette likevel kan fastslås med sikkerhet, er nok den enkleste utveien å finne en fosterfamilie. Forskningseksperimenter med fugleunger i fuglekasser viser at fuglene ikke avviser fremmede unger slik mange pattedyr gjør, men godtar alle i reiret som sine egne unger. Det er derfor spurvefugler kan finne seg i å fostre opp en gjøkunge som er mange ganger så stor som dem selv.

Roar Solheim (02.06.2009)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Rovfugl på Sørlandet

Observerte en veldig lys fugl ved Vikstølsvannet like ved Evje 1.6.09. Er helt sikker på at det var en rovfugl.Den sirklet over vannet i allfall i ti minutter, på søken etter fisk? Slo opp i fugleboka og den som lignet mest var en myrhauk. Den var veldig lys og hadde mørke vingespisser. Tipper at vingespennet kunne være ca 1 meter. Så leser jeg i fugleboka at myrhauk er en sjelden gjest, og da blir jeg i tvil om at jeg har vært så heldig og fått observert en slik fugl?

B. (02.06.2009)

Svar:

Det er mest sannsynlig at du har sett en fiskeørn, eller en musvåk. Sirklingen er mest typisk for musvåk, som er den vanligste rovfuglen å se på de kanter hvor du observerte fuglen. Myrhauken er bare en vår- og høstgjest under trekket, og den sirkler aldri oppe i lufta!

Roar Solheim (02.06.2009)


#Diverse

Linærleunge

Hei!
Jeg har plukket opp en (sannsynligvis) linærleunge på loftet i mitt gamle hus i dag. Ungen har tydeligvis ramlet ut av redet, og jeg har vært oppe for å se om det var mulig å putte den tilbake, men jeg finner ikke noe sted den kunne ha ramlet ut, der redet er, så den må ha forvillet seg ut av redet, og så ramlet ned et annet sted. Jeg vet ikke riktig hva som er mulig å gjøre med den. Jeg har gitt den mat, den slukte en mark for litt siden, så den vil jo heldigvis spise. Litt vann har jeg også gitt den med sprøyte, men kan jeg klare å holde den i livet, eller er det best å overlate den til skjeben utendørs? Den er helt klart ikke flyvedyktig, men har fått fjærdrakt, ikke bare dun.
Takknemlig for svar, hilsen Ann-Sissel Godal

A.S.G. (02.06.2009)

Svar:

Hvis du ikke kan finne ut hvor denne fugleungen hører hjemme, slik at foreldrene kan fortsette å mate dne, er det bare to muligheter. Enten å forsøke å fore den opp selv, eller å la naturen gå sin gang og sette fugleungen på utsiden av huset. En linerleunge må fores med insekter og småkryp, og det er ikke noen liten jobb. Melbillelarver (kan kjøpes i dyrebutikker) kan være bra for.

Roar Solheim (02.06.2009)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Var det en Fiskeørn?

På ettermiddagen 30. mai reagerte jeg på ett kraftig plask i elven ved hytta i valdres. Jeg ser da en stor fugl lander på en sandbanke ved elven med en stor blank fisk i bena. (trolig en sik på omkrig 1/2 kilo'en) Fuglen letter og flyr i lav høyde oppover elven med fisken i bena. Det var dessverre kraftig motlys, så det var litt vanskelig å se fargene godt. Fuglen virket på meg å være litt for lys, grå til å være en fiskeørn, men hva annet kan det ha vært?

S. (02.06.2009)

Svar:

I Norge er det bare fiskeørn og havørn som fanger fisk i vannet, men i Valdes er det neppe havørn som har slått en sik. Det er nok aller mest sannsynlig at du har sett en fiskeørn.

Roar Solheim (02.06.2009)


#Økologi og atferd

Skremt orrhøne døde.

I helgen kom min hund og jeg over (bokstavelig talt) en orrhøne som trolig nettopp hadde lagt 10 egg. Vi tråkket nesten på henne, og hun fløy 10 m ned i lia. Der hoppet hun opp og ned 3-4 ganger før hun falt om under en gran. Trodde først hun latet som hun var død, men etter 2 minutter var hun fortsatt helt stille og med lukkede øynde. Sjekket ved å dytte litt på bena, men intet liv. Er de spesielt utslitt hvis eggene nettopp var blitt lagt?
Trist var det jo.

S.S. (02.06.2009)

Svar:

Nei, dette var nok en helt uvanlig hendelse. Fuglen må ha fått et så stort sjokk at den faktisk døde av det. Den KAN jo ha vært gammel, syk eller skadet FØR den ble skremt av hunden din, og selve skremmingen kan dermed ha vært dråpen som fikk begeret til å renne over. Dette lar seg ikke sikkert besvare uten en grundig veterinærundersøkelse av fuglen. Så vidt jeg kjenner til er ikke fugl så utkjørt etter eggleggingen (de legger ett egg hver dag) at de kan dø av det alene.

Roar Solheim (02.06.2009)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Strandsnipe?

Jeg har årlig observert fugl som jeg mener er strandsnipe, den hekker like ved hytten vår i den vestlandske skjærgården. Størrelse, utseende, lyder, oppførsel og antall egg stemmer med det jeg leser om denne fuglen. Leser imidlertid at strandsnipen foretrekker elver/bekker/ferskvann og at forekomst ved saltvann er "sjelden" eller "utenom hekkesesongen". Fuglen som hekker hos oss, har bygget rede på bakken i en liten helling ikke langt fra fjæresteinene. Kan det stemme, eller har jeg forvekslet den med en annen?

M. (02.06.2009)

Svar:

Nei, det er stor sannsynlighet for at du har bestemt den til riktig art, men uten bilder eller lyd så er det ikke mulig å besvare spørsmålet ditt med sikkerhet.

Roar Solheim (02.06.2009)

««første 46 058 - 46 082 av 50 265 siste»»