Spør en ornitolog
Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.
Still et nytt spørsmålBesvarte spørsmål
Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse
Viser 7 829 til 7 853 av totalt 49 949 spørsmål «forrige neste»
Skadet skjære?
Hei, kan du si noe om hva som er galt med denne. Ser ut si om en unge... holder seg rundt gresset her
C. (22.07.2022)
Svar:
Dessverre vanskelig å avgjøre bare ut i fra dette opptaket, men den ser definitivt ikke frisk ut.
Roar Solheim (22.07.2022)
fugleart
Hei.Var på hytta mi ved sennsjøen i trysil .der så jeg en fugl som jeg aldri har sett.Den var på str men stillits men den var helt svart i hode til å med halsen og så hadde en gul bred stripe langs med vingene.Fikk ikke tatt bilde men skal prøve senere
V.B. (22.07.2022)
Svar:
Bjørkefink?
Roar Solheim (22.07.2022)
Ny fuglelyd
Hei! Sitter på trappa i skogen, hører en for meg ny fuglelyd, en liten fugl for langt unna til å ta bilde, med lys brun og kanskje litt grå fjær på rygg og vinger, ingen kvitring/synging som de andre småfuglene, nærmest trrrt trrt trrrt. Hvilken fugl kan dette være?
P. (22.07.2022)
Svar:
Dessverre vanskelig å finne ut bare ut ifra denne lydbeskrivelsen.
Roar Solheim (22.07.2022)
" Fugleloppeangst "
Har en dårlig erfaring med fuglelopper på hytta. Gikk helt fint, men ; Bor i Alta, i annen etasje med " stor " gammel hage med gamle bjørk, rogn og osp. Foringsautomatene henger heist opp slik at vi kan se den fra vinduet, men avstanden er stor og gjør det vanskelig å se farger og å artsbestemme. Tenker å henge foringsautomatene fra undersiden av taket ved vinduet, foran luftebalkongen, ved å forlenge festet 30 - 40 cm slik at avstanden til vinduet blir så stor at vinden ikke kan slå automaten i ruta. (Ca 1 meter.) Automaten dras inn for fylling og ut for foring. Men, er det fare for at fuglelopper kan spasere fra automaten, langs forlengeren, ned på balkongen og inn i huset ? Har diskutert med fuglevenner men nå kaster vi kortene og spør ornitologen.
E..2....................................................(.E.N. (22.07.2022)
Svar:
Nei, du får nok ikke fuglelopper fra en fóringsautomat. Hvis det kommer parasitter fra fugl inn i et hus, så er det nok helst fra et reir som ligger i selve bygningen.
Roar Solheim (22.07.2022)
Hvit fugl
Hva slags type fugl er dette? Så den på Majorstua T-bane stasjon hvor den tigget etter mat med andre fugler.
E. (22.07.2022)
Svar:
En hvit gråspurv - en liten "kjendis", dette.
Roar Solheim (22.07.2022)
Hvem sin fjær?
Hei!
Fant en (for meg) litt ukjent fjær...
Hvem kan ha mistet den i flukt? Funnet ved Bjørnskarvatnet i Etnedal, Innlandet.
Mvh Anne Kristin
A.K.V. (22.07.2022)
Svar:
Stjertfjær fra en tiur.
Roar Solheim (22.07.2022)
Svale angriper hare
På tunet på Bruløkka/Krokskogen har vi ofte besøk av hare. Den blir angrepet av svaler som bor på låven her. Hvorfor skjer dette?
J.B. (22.07.2022)
Svar:
Haren er et stort pattedyr, og kanskje oppfatter svalene den som en trussel mot reir og unger. Hare - katt - ikke lett for en svale å vite at de har vidt forskjellig adferd.
Roar Solheim (22.07.2022)
Ørn over Høgsfjorden
Er det ørner som holder til i Uburen? Det svever noen ørner over Høgsfjorde. Ikke første gang vi ser dette.
R.F. (22.07.2022)
Svar:
Jeg aner dessverre ikke hvor i landet dette er, men ørner kan du se over hele Norge.
Roar Solheim (22.07.2022)
Hva slags fugl er dette?
På hytta i Arendal så synger denne fuglen hver morran . Vi lurer følt på hva slags fugl dette er :)
C.E. (22.07.2022)
Svar:
Dette er en hagesanger.
Roar Solheim (22.07.2022)
Havsula
Landa på båten. ... Laaangt ute på havet, nord norskehavet. Hadde noe pusteproblemer og døde. Dagen etter skulle jeg fjerne fugelen (brukte smitteværnutstyr). Observerte at det var mange svarte små som dreiv å krabba på fugelen..... Lus?
G.H. (22.07.2022)
Svar:
Denne har nok dødd av fugleinfluensa, som har rammet havsulene hardt i sommer. De kan ha spesielle fjærlus, og slike kan øke i antall på fugler som er i dårlig forfatning. De er helt ufarlige for oss, og klamrer seg kun til fjær på fugler.
Roar Solheim (22.07.2022)
Vandrefalk på rødlista ?
Hei.
har hørt minst 2 vandrefalker skrike oppi fjellsida her nesten på likt . er ikke de på rødlista ?
og eventuellt hvem/hvor kan jeg melde ifra om at de er observert ?
mvh
G. (22.07.2022)
Svar:
Du kan enten prøve å kontakte lokale fuglefolk i fylket der du bor, eller forsøke selv å legge inn observasjonen på Artsobservasjoner https://www.artsobservasjoner.no/
Roar Solheim (22.07.2022)
Andunger
Observert andunger uten mor i et døgn i en rolig elv på sørlandet. De virker til å være i "tenårene". Det ble nevnt at mor kan være i nærheten. HVIS andemor desverre ikke er i nærheten lenger, da det virker ut som de kvakker en del etter noen. Kommer de til å klare seg fint? Når er andunger gamle nok til å klare seg helt fint uten andemor? Hvis en andemor er i nærheten, gjemmer hun seg for barna og lar hva som helst skje, eller bryter hun inn noen gang og hjelper til?
H.S. (21.07.2022)
Svar:
Dessverre vanskelig å angi noen tid for når andunger klarer seg uten mor. De ser ut til å kunne vokse opp fra de er små uten mor, men da er de selvfølgelig mer utsatt for å kunne bli spist, siden de ikke har en voksen til å passe på dem. Hunnen gjemmer seg ikke for ungene sine.
Roar Solheim (21.07.2022)
Ugleart
Har et par ugleunger rundt hytta, men klarer ikke finne ut hvilke art. Sitter i gran, furu og bjørketrær rundt hytte på Høvringen. Bilde tatt i skumringen når de kommer tilbake til hytta.
T.F. (21.07.2022)
Svar:
Dette ser ut til å være hornugleunger.
Roar Solheim (21.07.2022)
Fugl som høres ut som en sonar
Hei!
Hørte en fugl på gården i Trøndelag (Steinkjer) som jeg ikke har hørt før. Det hørtes ut som den var et godt stykke unna (100m) så jeg antar det må ha vært en større fugl. Fikk med meg 2 «gakk» på opptaket, så tenkte først det måtte være noe slags høns. Hørte på fasan, men veldig rart om det skulle være noe sånt.
Ø.M. (21.07.2022)
Svar:
Dette er klonkekyder fra en ravn.
Roar Solheim (21.07.2022)
Kvitring
Hvorfor kvitrer ikke fugler i Juli ?
A.S.J. (21.07.2022)
Svar:
Stort sett fordi de er ferdige med starten av hekkesesongen.
Roar Solheim (21.07.2022)
Snipe
Er dette temmenicksnipe? Bildet er tatt på Tyin i dag ca 1100 moh
T.H. (21.07.2022)
Svar:
Ja. Temmincksnipe.
Roar Solheim (21.07.2022)
Merkelig ekskrement, som nr 2
Hei igjen, Roar.
Takk for svaret. Oppdaget nå at jeg sendte feil bilde, så jeg forsøker igjen.
Jeg fant dette på terrasserekkverket vårt i går morges. For oss ser det ut som et ekskrement, men er det noen fugler som legger fra seg sånt? Klumpen er hard som en nøtt, og er full av forskjellige frø, som er kittet sammen. Den er 3,5x1,5 cm i størrelse. Kan det være et dyr som har etterlatt seg den, og så har en fugl lagt den på rekkverket?
I.S.M. (21.07.2022)
Svar:
Dette er en gulpebolle, trolig fra kråkefugl eller måkefugl.
Roar Solheim (21.07.2022)
Hva er kråketing
Hva, hvor ?
N.N (21.07.2022)
Svar:
Brukes ofte om større ansamling av kråker, noe som er vanlig om vinteren. Søk selv på kråketing på nettet.
Roar Solheim (21.07.2022)
Hva slags fugl
Kan en kjenne igjen disse fuglene. Det var en stor flokk
S. (21.07.2022)
Svar:
Dessverre vanskelig å identifisere. I tillegg sier du ikke hvor i landet bildet er tatt - det kan ofte være avgjørende.
Roar Solheim (21.07.2022)
Lavskrike
Lurer på hvorfor det ikke er lavskrike på Sørlandet ( Kristiansand )??
T.H. (21.07.2022)
Svar:
Vanskelig å vite sikkert, men lavskrikene trives best i gammel, lavdekket barskog (gjerne granskog og barblandskog). Oftest finner du dem i fjellnær barskog, så Sørlandet klarer neppe å tilfredsstille disse habitatkravene.
Roar Solheim (21.07.2022)
Solsikkefrø og havrekorn
Vi forer stort sett med solsikkefrø med skall, men også litt med «småfuglblanding» som har innslag av havre og annet kornaktig. Men det er bare solsikkefrøene som blir spist nå på sommeren, også av de sisikene, småkornene ligger igjen. Men de minste sisikene plukker minst 6-7 solsikkefrø og kaster fra seg før de finner et de er fornøyd med. Under materen har jeg plassert et stort fat som fanger opp frøene som sisikene kaster fra seg, men som de andre spiser. Leter sisikene etter et frø de greier å knekke? Eller er det kvalitet på annen måte?
E.A.J. (21.07.2022)
Svar:
Frøblandinger fører alltid til masse søl, fordi fuglene velger de frøene de mener virker mest næringsrike. Elv når en fórer med bare solsikke vil mange fugler kaste flere frø på bakken før de velger ett som de prøver å åpne. Dette er fuglenes effektivisering med energibruk i forhold til det de får igjen.
Roar Solheim (21.07.2022)
Fuglemating
I mange år holdt vi oss fra å mate fugler på hytta, i troen på at de blir avhengig og kan sulte i hjel hvis vi ikke permanent forer gjennom vinteren. Her på Fuglevennen.no fikk vi tilbakevist denne myten, og har nå de to siste årene hatt flotte opplevelser og notert opp mot 20 arter (og ekorn!) som kommer på mateplassene. Men vi kommer stadig opp i uenighet med venner som holder på den gamle myten, nå forleden fikk vi et poeng som bør avklares: Hvis vi forer regelmessig utover høsten, vil da trekkfugler som bokfink og grønnsisik likevel dra? Vedkommende trodde mangelen på mat er det som automatisk trigger «vandretrangen». Vennlig hilsen Erik Johannessen, Krokskogen
E.A.J. (21.07.2022)
Svar:
Ja, de lar ikke være å trekke fordi de finner mat på en fóringsplass.
Roar Solheim (21.07.2022)
Merkelig ekskrement
Hei, Roar.
Jeg fant dette på terrasserekkverket vårt i går morges. For oss ser det ut som et ekskrement, men er det noen fugler som legger fra seg sånt? Klumpen er hard som en nøtt, og er full av forskjellige frø, som er kittet sammen. Den er 3,5x1,5 cm i størrelse. Kan det være et dyr som har etterlatt seg den, og så har en fugl lagt den på rekkverket?
I tillegg har vi kommet over noe som en botaniker kanskje kan gjenkjenne. Har du kontakter innen det fagfeltet i Kristiansand som vi kan sende bilde til? Det er noen rare lys gul/grønne kuler ytterst på unge granskudd. De er på størrelse med erter, og omslutter barnålene så bare tuppene stikker ut.
I.S.M. (21.07.2022)
Svar:
Dette er IKKE ekskrementer, men såkalte galler. Det er utvekster som planten selv lager fordi et lite dyr (gallveps) har lagt egg på/i planten. Denne lager en klumpete utvekst som respons, og inne i klumpen lever larven opp. Det finnes mange forskjellige galleproduserende småkryp. Tror alle er veps (årevinger), men det er mulig at også andre virvelløse dyr kan forårsake slike - dette er ikke mitt ekspertfelt, dessverre.
Roar Solheim (21.07.2022)
Kan siland få flere kull?
Hei!
I bukten nedenfor hytta har vi denne uken sett en siland med åtte veldig små unger. I samme bukt er det to halvstore juvenile silender som holder seg for seg selv. Er det mulig at silender får flere kull i løpet av sommeren?
Hilsen Ellinor
E. (21.07.2022)
Svar:
Nei, men hvis en and mister det første kullet tidlig, kan den egge et erstatningskull. Da blir det stor forskjell i alder på unger fra et tidlig og et sent kull.
Roar Solheim (21.07.2022)
Sidensvanser
Hører det er mye mygg og knott nord i landet i sommer. Det er vel bra for sidensvanser og andre arter iforhold til gode hekkinger?
R.T. (21.07.2022)
Svar:
Noen drar nok nytte av myggene, men vet ikke om det er noen som jakter knott aktivt, siden de er veldig små.
Roar Solheim (21.07.2022)