Hopp til hovedinnhold

Spør en ornitolog

Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.

Still et nytt spørsmål

Besvarte spørsmål

Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse

Viser 45 702 til 45 726 av totalt 49 931 spørsmål


#Diverse

Tilrettelegge for at Hvitkinngås skal hekke

Kan man tilrettelegge slik at Hvitkinngåsa hekker i indre østland? Har ett par som har holdt til i nærheten av huset mitt noen dager. Tenker på å lage rugekasser eller lignende. Er det næringsgrunnlag i/ved Randsfjorden for slike fugler?

S.S. (07.06.2009)

Svar:

Hvitkinngjess legger reir på bakken, så du kan nok ikke lage rugeinnretninger til denne arten. Fuglene er plantespisere, så dersom de finner nok og riktig mat, og føler seg trygge på stedet, så kan det hende at de velger å hekke der. Du må nok bare vente og se.

Roar Solheim (07.06.2009)


#Økologi og atferd

meis

dreper kjøttmeismoren ungene sine hviss det blir for lite mat til alle ungene?

T. (06.06.2009)

Svar:

Nei, det er det ingen fugler som gjør. Hvis det er lite mat kan enkelte meiseunger dø i reiret. Da blir de bare liggende der og tørke inn under de andre ungene. Hvis en av foreldrefuglene dør, kan den andre gi opp hele reiret fordi det er for mye jobb å fore opp ungene alene. Da dør alle ungene i reiret.

Roar Solheim (07.06.2009)


#Sykdom og skader

Skadet fugl

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei. I dag fløy det en fugl (tror det er en grønnfink hunn) inn i vinduet med et skikkelig "bang"! Jeg lot den være en stund, men ettersom det bare satt der, satt jeg den i et bur med mat og vann. Det så ikke helt ut som den hadde skadet vingen, men nå er jeg litt usikker. Det har gått noen timer. Den prøvde å fly, men klarer ikke langt, blir bare hopping. Venstre vinge ser ut til å ligge litt skjevt når man ser fuglen bakfra. Tar jeg på vingen, trekker den vingen litt til seg. Kan den bare ha strukket vingen? Hva burde jeg gjøre?

A. (07.06.2009)

Svar:

Denne fuglen har nok ikke brukket vingen, men som du sier, så kan den ha strukket en muskel eller en sene. Det er enkelt å fore grønnfink, så derfor kan du godt la den sitte i buret 1 til noen dager og se om den kommer seg. La den få vann og mat, i form av solsikkefrø knuste jordnøtter eller knuste hasswelnøtter. Andre frø kan også gå an, bare ikke gi den salte peanøtter. Det ser ut til å være en ungfugl. Når fugl flyr mot glassruter får de alt fra en lettere hjernerystelse til så kraftige hodeskader med indre blødninger at de dør. Denne ser ut til å ha fått en lettere smell, for den ser relativt kvikk ut. Derfor burde det kunne går bra med denne grønnfinken. Lykke til!

Roar Solheim (07.06.2009)


#Diverse

hva?

hva spiser skjæra som liten, egenlig???

.. (06.06.2009)

Svar:

Den spiserv det som foreldrene forer den med, og det er nesten alt mulig. Frø, kjøttmat, fugleegg, fisk etc. Kråkefuglene er altetere, og kan derfor fores med det meste.

Roar Solheim (06.06.2009)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Hva slags våk?

I Italia mellom Matera og Potenza er det en mengde våker. Jeg antar at flertallet er musvåk eller vepsevåk. Men jeg så en type jeg aldri har sett før. Den oppførte seg som en standard våk, men hadde en viss kløft i halen og et bredt gult bånd på undersiden av vingene. Hva kan det ha vært for noe?

P.S. (06.06.2009)

Svar:

Det høres ut som at du kan ha sett en glente. Det er en vanlig rovfugl så langt mot syd. Den hekker i Syd-Sverige også, og hvert år dukker det faktisk opp en del av dem her i Norge. Glenta har tydelig kløftet stjert, omtrent som en taksvale.

Roar Solheim (06.06.2009)


#Diverse

rapphøner

Hej
Jag har et par rapphøner som har lagt 16-17 egg. Eggene spres tilfeldig i buret og jag plokker dem sammen til et sted der jag tenkte at hun skulle ruge. Det virker ikke som at hun gjør det. Er det for sent? Er eggene ødelagte?

Finnes det litteratur å lese om dette?

Elisabet

E.M. (06.06.2009)

Svar:

Spørsmålet er om du har en hannfugl som har befruktet eggene? Dersom du ikke har det, så blir det ikke noe av disse eggene selv om de ruges aldri så lenge! Men hvis ikke høna selv er interessert i å ruge, så har det ikke så mye for seg å gjøre noe med eggene. Dersom du eventuellt har en vanlig høne som legger seg til å ruge, så kunne rapphøneeggene legges under denne.

Etter at egg er legt, så kan de nok ligge 1-2 uker uten å være ruget, og deretter utvikles til kyllinger hvis de legges til ruging. men da må de ikke ha ligget åpent i solsteken.

Roar Solheim (06.06.2009)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Fuglefjær

Bilde vedlagt spørsmålet

Hva slags fugl kommer denne fra?

H. (06.06.2009)

Svar:

Dette er ei kattuglefjær. Det ser ut til at det er en av håndsvingfjærene, men det er ikke helt lett å se siden du har fotografert den fra undersiden.

Roar Solheim (06.06.2009)


#Diverse

Skjæreunge har falt ut av redet sitt...

En skjæreunge har falt ut av redet sitt. Skal man foreta seg noe da? Den har veldig dårlige odds da dette er i ett boligstrøk med både katter og hunder som går løs.....

K. (04.06.2009)

Svar:

Hvis ungen er stor nok til å kunne sitte på en grein, så bør den settes ut oppe i et tre eller en busk nær reiret. da vil foreldrene høre den og mate den. Hvis den er mindre og mer hjelpeløs, må den enten legges tilbake i reiret, eller fores opp. Det siste er en krevende oppgave.

Roar Solheim (06.06.2009)


#Økologi og atferd

Fiskeørn

Er det riktig, som jeg har hørt, at fiskeørna ikke fisker i vannet som ligger der den hekker?

E. (04.06.2009)

Svar:

Dette kommer nok an på størrelsen på vannet, og om det er fiskerikt eller ikke. Hvis det er mye fisk i vannet, så kan de nok fiske der. Men ofte ligger mange fiskeørnreir ved små myrtjern og skogsvann, eller ikke ved vann i det hele tatt. Da kan det hende at fiskeørnene må fly flere kilometer til nærmeste fiskeplass (f. eks. en grunntvannsbukt langs kysten).

Roar Solheim (06.06.2009)


#Diverse

Skjæreunge

har funnet en lodden liten skjæreunge.Vi tok den med hjem for den manglet stjert. Er dette en skadet fugl, eller er dette naturlig??Skal vi holde den innendørs til den ikke er lett bytte for katter, eller passer skjæremor på selv???Hvor lang tid tar det før stjerten vokser ut??

I.O.M. (05.06.2009)

Svar:

Skjæreungene hopper ut av reiret før stjerten har begynt å vokse ut. Denne ungen er det nok ikke noe i veien med, og du bør sette den tilbake der du fant den. Foreldrene vil høre den og mate den.

Roar Solheim (06.06.2009)


#Diverse

Svaner om vinteren

Hei, jeg satt nettopp og leste ut og stjæle hester av Per Petterson, og hovedpersonen i boka lurte på om hva svaner gjør om vinteren når det er is på vannet? De må være trekkfugler? Isåfall; hvor? Et annet spørsmål jeg har hørte jeg på tv`n: Hvor er alle dueungene? Er forresten hønsehauken fortsatt utrydningstruet og fredet(Har ingen planer om å dra på jakt:p)?

J. (05.06.2009)

Svar:

Svaner trekker om vinteren til store vann eller elver hvor det er isfritt, eller ut mot kysten når slike vann fryser til. Spesielt i store elvedeltaer er det gunstig for svanene å beite på vannplanter. Hønsehauken er ikke, og har aldri vært, utrydningstruet, men den er sårbar overfor redusert næringstilgang og hogst. Den er knyttet til, og jakter for en stor del, i eldre skog, så hvis skogen hogges og det blir store hogstflater, så kan ikke hønsehauken leve der. Spørsmålet om dueungene forstår jeg rett og slett ikke. Hvor har dette spørsmålet oppstått? Er det kanskje en slags gåte? For dueunger er der hvor andre fugleunger er - i reirene til sine foreldre.

Roar Solheim (06.06.2009)


#Økologi og atferd

Vifter med vingene?

Det bor et blåmeis par her og jeg har lagt merke til at hunnen vifter med vingene når hannen kommer,enten det er når hun skal inn i fuglekassa eller på matbrettet,hvorfor gjør hun det?
Har sett kjøttmeis som gjør det samme.

N.N (05.06.2009)

Svar:

Hun sitter rett og slett og tigger hannen om mat. De fleste unger hos spruvefugler piper og vifter med vingene når de tigger om mat fra foreldrene. Under hekketiden tigger også hunnfuglen om mat fra sin make, og da bruker hun de samme lydene og bevegelsene som ungene bruker for å stimulere sine foreldre til å mate dem. Det er dette du har observert.

Roar Solheim (06.06.2009)


#Økologi og atferd

Måker angriper

Hei.
Jeg ser du har svart andre med at måker kun utfører et skinnangrep og ikke fysisk angrep på mennesker.
I dag ble jeg fysisk angrepet av en måke, og jeg lurer på om hvorfor. Var jeg for nærme et rede eller en unge, eller har måkene rett og slett begynt å angripe mennesker?

F. (05.06.2009)

Svar:

Hvis måker stuper skrikende ned mot mennesker, er det som regel fordi folk har kommet for nær reir med egg, eller måkeunger som kanskje ligger og trykker i nærheten. Hvorvidt angrepene bare er snittflyging, eller resulterer i nærkontakt hvor måka forsøker å ramme personen i hodet med nebbet, se det er egentlig et spørsmål om hvor "tøff" den enkelte måka er i sitt reirforsvar. Noen steder i byer sies det at enkelte måker og kråker har lært at nær pølseboder kan det lønne seg å snittfly folk for å skremme dem. Kanskje slipper de pølser eller andre matbiter på bakken i bare forskrekkelsen, og da er det lettvint mat å få (!).

Roar Solheim (06.06.2009)


#Fuglekasser

kjøttmeisunger

skal man hjelpe en kjøttmeis unge som har prøvd å fly ut av fuglekassen men som bare faller ned til bakken å ikke klarer å fly tilbake?

K. (05.06.2009)

Svar:

Dersom den klarer å sitte på en grein, så sett den opp i et tre eller en busk nær der du fant den. Dersom den ikke klarer det, så kan du legge den tilbake i fuglekassa hvis det ligger andre unger i kassa. Hvis kassa er tom, så har også de andre ungene hoppet ut, og da vil ikke foreldrene komme tilbake til kassa for å mate denne ene ungen.

Roar Solheim (06.06.2009)


#Økologi og atferd

And i skogen

Hei

Jeg bor i et boligfelt 300meter fra en elv. Åvenfor huset vårt er det tett skog med helling ned mot elven med hus og veier spredt omkring. I skogen åvenfor huset observerte jeg en and (stokkand tror jeg)med andunger gående i skogen. Vil den finne veien ned mot vann med alle disse hindringene og den avstanden? Hva lever den og ungene av evt i skogen?

Hilsen Per K

P.K. (05.06.2009)

Svar:

Mange ender plasserer redene sine et godt stykke unna vann, i enkelte tilfeller kan det være snakk om flere kilometer. Når eggene klekkes og alle ungene er tørre, leder hunnen dem til nærmeste vann. Så disse endene har nok vært på vei mot elva. Denne vandringen er kanksje den farligste perioden av andungenes liv, for de risikerer å bli tatt av rever, katter, skjærer o.l. Har de først kommet seg ned til vannet, så har de større sjanse til å klare seg. Hvert år legger en del stokkender reiret sitt inne i byer og tettsteder. Da oppstår ofte kritiske situasjoner når andemor med ungekullet på slep må krysse veier. I verste fall kan hun selv eller noen av ungene bli overkjørt. Også rugder er utsatt for dette, og ved flere anledninger har jeg funnet bildrepte rugder som har vært i ferd med å lede ungene sine over veien. Hvis hunnfuglen blir drept, klarer ikke ungene seg på egen hånd.

Roar Solheim (06.06.2009)


#Diverse

et egg eterlatt hos meg

Fant en skadet svale i går. Den lå stille i mange timer. Var redd den skulle dø. Den var i min ytter gang. Først i en eske med bomull. Så fløy den ut et døgn etter at jeg fant den Har gitt den litt vann med en sprøyte. Så oppdaget jeg at den hadde lagt et egg nedi bomullen.Hva gjør jeg. La esken med egg og mull på trappa mi. Dersom svalen vender tilbake. Er dette riktig å gjøre ? Rådvill...

A.B.M. (06.06.2009)

Svar:

Dette var en uvanlig historie. Kanskje hadde svala kollidert med noe og var medtatt av den grunn, kanskje var den også medtatt fordi den skulle til å legge et egg. Du handlet i alle fall riktig ved å ta den inn. Siden fuglen la et egg, så har den ganske sikkert et rede i nærheten. Det er dit den kommer til å vende tilbake for å legge neste egg, eller for å ruge dersom den allerede har lagt egg i dette redet. Derfor er det ikke stort du kan gjøre med det enslige svaleegget, det må nok anses for tapt. Det ser ut til at fugler av og til blir "overrasket" av selve verpetidspunktet, og legger fra seg et egg på bakken. Egg etter stær og troster kan av og til finnes på denne måten. Disse eggene blir bare liggende, og fuglene bryr seg ikke noe med dem. Kanskje er det enkelte førstegangsverpere som på denne måten ikke helt har kontroll med hva som skjer inne i kroppen sin, og som ikke er klar over at NÅ bør jeg ligge i redet mitt (?) Det er i alle fall underlig. Ba var det at svala klarte seg og fløy videre ved egen hjelp.

Roar Solheim (06.06.2009)


#Fuglekasser

Fuglekassa har løsnet

Hei
Jeg har en fuglekasse med en blåmeisfammilie. Det er stor aktivitet med mating hele dagen. Men, Det øverste feste har løsnent og nå henger kassen vannrett ut fra treet og med hullet ned. Skal jeg prøve å feste den på nytt eller la den henge slik? Er redd ungene faller ut. Det ser ut som det nederste festet er godt nok men det ser ikke bra ut. Hvis jeg klatrer opp og fester den på nytt, når på døgnet er det best å gjøre det for ikke å forstyrre fuglene

J.E. (05.06.2009)

Svar:

Du bør forsøke å ordne til denne fuglekassa snarest. Det viktigste er at det skjer raskt, og tiden på døgnet spiller ingen rolle.

Roar Solheim (05.06.2009)


#Økologi og atferd

linerle som til stadig flyr opp mot vinduer

Hei vi lurer på følgende: det er en linerle utenfor huset som til stadig flyr opp mot vinduene, dette har den holdt på med i flere uker og over lengre tidsperioder. Hva kan dette skyldes?

N.N (04.06.2009)

Svar:

Fuglen ser sitt eget speilbilde i vinduet, og forsøker å jage bort en standhaftig "rival" fra sitt leveområde. Vanligvis holder fuglene opp med dette etter opptil 1-2 uker.

Roar Solheim (04.06.2009)


#Økologi og atferd

Enslig fluesnapper

Vi har en trofast hann som ankom hytta i begynnelsen av mai. Har en fin kasse som fluesnapperne har benyttet trofast i ca. 20 år. I år har stakkaren sittet utenfor kassen og sunget, senest 2. juni uten at han har fått napp poå noen hunn. Hvor lenge vil han sitte der uten å få napp? Den synger nydelig hele dagen, flakser mot kassen og gjør segtil. Hvor lenge vil/kan han holde ut og vil han komme tilbake hit (Ski i Aksershus)til neste år?

E.M.D. (04.06.2009)

Svar:

Hannfugler som ikke klarer å tiltrekke seg en make (ikke alle klarer det, nemlig), kan synge i 3-4 uker, men til slutt gir de opp. Det er godt mulig at denne fuglen vender tilbake neste år. Om ikke akkurat til den samme flekken, så kanskje til den samme regionen som i år.

Roar Solheim (04.06.2009)


#Diverse

Funnet måkeegg forlatt i rede !

hei.Venninna mi fant igår et forlatt måkeegg i rede.Det var helt alene,og de andre eggene så ut til å være klekket.Hun sjekket flere ganger og ingen tegn til foreldrene.Vi dro også neste dagen ut og sjekket,og da var det også alene.Da bestemte vi oss for å ta det med oss hjem hvis det var varmt-det var det.nå er det hjemme hos oss,og ligger oppå en varmeflaske pluss katten min som ligger og varmer det.Vi lurer på om det er sjanse for at det overlever,og om det kan forekomme klekking så sent ? Vi skal isåfall prøve alt vi kan og holde jevn og normal kroppstemperatur osv.Vi leste også tidligere spørsmål her og fikk vite endel.Takk for hjelpen på forhånd !

N.A.A. (03.06.2009)

Svar:

Dette er sannsynligvis et ubefruktet egg, og det har det lite for seg å "ruge" videre på. Det eneste som kommer ut av et slikt egg, er at det blir et ekte råteegg som til slutt eksploderer og lukter ille. Dessverre, men dette egget kan dere nok bare kaste. det kan eventuellt blåses ut slik at dere kan ta vare på eggeskallet. Rist på egget, Hvis det skvalper inne i det, er det bare ubefruktet eggemasse i det. Men det kan også værer en halvruget, død kylling. Det hender at kyllinger dør før de klekkes, uvisst av hvilken grunn.

Roar Solheim (04.06.2009)


#Diverse

Fugler

Hei jeg vet du har svart på spørsmålet før man kan du skrive alle fuglene i edelløvskogen??
hilsen cec

C. (04.06.2009)

Svar:

Dette er for omfattende til den type svar vi pleier å gi her, og krever et helt gjennomsøk av fuglelitteraturen. Anbefaler deg å lete selv i en fuglebok.

Roar Solheim (04.06.2009)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Spørsmål:

har ett tomt grønt eggeskall hjemme med brune småflekker på.
Hvilke fugl kan det ha kommet fra

N. (04.06.2009)

Svar:

Sannsynligvis fra en av trosteartene.

Roar Solheim (04.06.2009)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Hvilken fugl har reir her?

Bilde vedlagt spørsmålet

Jeg og søsteren min så tilfeldigvis noe som lignet et bittelite reir oppe i en bjørk. Vi ble veldig nysjerrige på dette, og siden ikke vi så noen fugler som "passet på" og "skjente" på oss, ville vi sjekke, og reknet med det var tomt. Men der var det fullt liv, og fem fugleunger. Vi så ingen foreldre, og hørte heller ingen fugelyder i nærheten, og tenker da dette kan være ungene til en sky fugl? Reiret var bygget av gress, litt mose og masse grå dun. Var betraktelig mindre enn et trostereir! Kan dere ut fra dette bildet se noe av hvilken fugl det kan være?

S.O.K. (04.06.2009)

Svar:

Bildet er litt vel uskarpt til at dette var enkelt, men har en mistanke om at det kan være bokfink.

Roar Solheim (04.06.2009)


#Økologi og atferd

Skjæreunger som mobber katter

Hei! Hva er det som får skjæreunger til å underholde seg selv i timesvis med å mobbe katter? De gjør sport i å se hvem som tør å sette seg seg nærmest naboens katt og skratte høylytt. Det skjedde med fjorårets ungekull og det samme gjentar seg i år... Har skjæren et spesielt instikt som får dem til begynne å mobbe katter straks de er flyvedyktige?

K.N. (04.06.2009)

Svar:

Katter er farlige fiender, og skjærer lik som mange andre fugler mobber slike rovdyr. Mobbingen er egentlig et signal til rovdyret om at det er oppdaget, og ikke lenger kan bruke overraskelsesmomentet til et angrep. Signalet er også en beskjed om at rovdyret skal komem seg vekk. Skjærer og kråker reagerer likedan mot ugler og rovfugler.

Roar Solheim (04.06.2009)


#Diverse

Lilla fugle bæsj

Har du noen gang sett en lilla fuglebæsj og isåfall hva kommer det av?

N.N (04.06.2009)

Svar:

Fugl som spiser bær (særlig blåbær) får blålilla ekskrementer fra bærfargen.

Roar Solheim (04.06.2009)

««første 45 702 - 45 726 av 49 931 siste»»